О-пръстени за X Fusion Vector RPV от старите?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

О-пръстени за X Fusion Vector RPV от старите?

Мнениеот novice » Съб Май 18, 2013 6:49 pm

Здравейте, колеги!
Имам един стар шок 190мм Vector RPV ( Изображение ), който след доста каране( доста повече отколкото разни хора в Бас предвиждаха) за съжаление протече от уплътнението, през което шиша влиза в тялото на буталото. Теко от Тру райдърс още навремето ме предупреди, че няма О-пръстени за старите X Fusion-и (били по-тънки) и ако протече, ще трябва да го сменям. Въпросът ми е, има ли сервиз в София, където да може да се сервизира и да се спре теча му, или ще се купува нов наистина? Благодаря за инфото! :beer:
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Re: О-пръстени за X Fusion Vector RPV от старите?

Мнениеот Magicman » Съб Май 18, 2013 9:21 pm

Ако е само о-пръстен, провери при Хубата. NBR е за предпочитане.
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот gogosim » Съб Май 18, 2013 9:22 pm

Можеш да си купиш такъв пръстен от магазините за уплътнения
gogosim

Рейтинг: 1154

Мнениеот novice » Нед Май 19, 2013 2:24 pm

Благодаря и на двама ви!
Не съм специалист по шокове и не мога да твърдя, че е точно О-пръстена, но очавидно маслото тече от уплътнението между шиша и основното тяло на шока и съответно рибаунда никакъв го няма, пружината скърца, щото шокът се разгъва неконтролируемо от изтеклото масло.
Някой има ли представа къде може да се намери серзвизното упътване на такъв дърт шок? На сайта на X Fusion не го намерих, има на по-новия модел упътвания и то само за инсталация, нищо конкретно за разглобяването, къде какво е под налягане и за смяната на О-пръстените.
NBR за да не се разтвори от маслото ли или поради друга причина?
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот gogosim » Нед Май 19, 2013 7:58 pm

http://www.manualslib.com/manual/364285 ... =19#manual може да намериш полезни неща ако знаеш английски :D
gogosim

Рейтинг: 1154

Мнениеот novice » Нед Май 19, 2013 11:25 pm

Благодаря за това, но подобни има и на сайта им и с 2 думи пише, да не разглобяваме шока сами, за да не се нараним или да не отпадне гаранцията. Мен второто не ме вълнува, но за съжаление не знам последователността на разглобяването и какво може да изфучи под налягане докато разглобявам.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот moridinbg » Нед Май 19, 2013 11:34 pm

Шокът има ли вентил за напомпване? Ако има просто го изпусни и няма какво да изфучи. Виж и какво масло за вилки ще ти трябва. Разглобяването обикновено е доста праволинейно. Отвори го, виж кои уплътнения са заминали и ги занеси в някой магазин за уплътнения, там ще ти дадат каквото ти трябва. Нищо особено няма в гумените уплътнения във вилките и шоковете, просто трябва да си намериш нужния диаметър и дебелина.
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот novice » Нед Май 19, 2013 11:47 pm

Виж, това е въпрос на който не съм сигурен какъв е отговорът. Вероятно това отгоре на въздушната камера, което се вижда е вентилът? :dontknow: Но как се изпуска... нямам идея. Ще ходя до веломания май, понеже чета, че те са дистрибутор на Фюжън за БГ.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот novice » Пон Май 27, 2013 10:24 pm

Такаааа.... Водих шока на ремонт в манията на бул."България". Поседя там 3 дни за нови о-пръстени, доливане на масло и по-мека пружина, т.к. механикът ми обясни, че пружината ми била много твърда и пресилвала шока един вид при разгъването му... Обеща, че няма да тече повече, като цялото удоволствие ми струва 76лв., 29 от които за пружината. Шокът работи много мазно след ремонта и не хлопа като преди, но ме притесняват 2 неща: дали новата пружина не е малко мека и наличието на малко масло по шиша и по уплътнението около него, което изглежда като преди профилактиката. Нормално ли е да има масло по уплътнението? Когато купих рамката с този шок не съм забелязал да е имало някакво масло по уплътнението или шиша, а шокът не беше текъл никога. Утре ще снимам шока, че сега снимката не се получава.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот novice » Вто Май 28, 2013 12:15 pm

Ето снимки на актуалното състояние на шока след смяната. Ясно се вижда маслото по шиша, докъдето се е сгъвал и разлятото по уплътнението около него. Нормално ли е след смяна на О-пръстени и доливане на масло да се омазва така? За такова оливане и заради липсващото масло и пукането на пружината вследствие на това го водих на ремонт, а сега пак олива май... И се страхувам да не почне пак да пука пружината, заради липсващ Rebound от изтичащото масло.
ИзображениеИзображение

Ходът, който е реализиран е с пружина 550lbs на втора настройка на кобилицата, при 72кг от мен, само прескачане на легнали полицаи и дупки. Не е ли малко много ход, без да е дропвано от по-високо или е ок?
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот Brave » Вто Май 28, 2013 5:50 pm

Доколкото мога да предположа от снимките, това е РАМ АМ (или ако е преди 2005 - РАМ FR). Ако съм прав, на втора позиция (125 мм ход), рамката има коефициент 2,5. При тегло на колоездача от 74 кг, препоръчителната пружина е около 450 либри на инч. Следователно или тези легнали полицаи са били бая дебели, или шока не е наред и/или не е напомпан достатъчно. Иначе количестовото масло по шиша не ми изглежда нормално. Да е леко мазен - да, ама поне на снимките изглежда че си тече обилно, още повече, че не си го карал сериозно още.
Brave

Мнениеот novice » Вто Май 28, 2013 8:31 pm

Ами то няма и вентил тоя шок, поне доколкото виждам. Поне аз никога не съм знаел да е имал и не съм го помпал. На мястото на вентила има нещо като... пластмасова тапичка или нещо от сорта. Така го купих с рамката и доколкото знам не е манипулиран по никакъв начин. Какво трябва да има отгоре на въздушната камера? Вентил допълнително монтира ли се на мястото на тази тапичка? Може ли да се намери като резервна част? :dontknow: Макар че с какво да го помпам? Тази камера доколкото знам е пълна с азот. Колкото до рамката, АМ реколта 2005-6 е някъде, да.
Иначе говорих с механика от Веломания и каза, че е нормално в началото да изплюе малко масло. Каза да го забърша и да го наблюдавам, дали ще изпусне още. Ако изпуснел, да се върна при него.
Той ми препоръча тази пружина и каза, че е ок за 72кг, бил я пробвал, той е горе долу с моите килограми човекът. По принцип в БАС едно време ми бяха казали, че тази рамка доста мачка шоковете и затова по-твърда пружина била препоръчителна. Обаче 700lbs ми беше мнооооого твърда.
Колкото до гърбиците - бяха си нормални, незаконни, квартални гърбици, 20 санта високи и теснички... :D

Дори тук, макар че това е по-нова версия на шока, не се вижда вентил за помпане: http://cyklostore.byznysweb.cz/resize/domain/cyklostore/files/mtb/vidlice/x_fusion_vector-rpv.jpg?w=1024&h=768
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот Brave » Сря Май 29, 2013 1:27 pm

Под бялата пластмасова тапичка има вентил. Въпросът е, че за да се помпа директно с помпа за шокове/вилки трябва да се присади нормален автомобилен вентил. Иначе доколкото си спомням от сблъсъка ми преди 5-6 години с такъв шок, имаше някаква специална игла на Х-Фюжън за помпане, която в България я нямаше. Уж Веломания беше официален дистрибутор, но отговора беше недвусмислен - купи си нов. Иначе едно време при Иван (ул. Хр. Смирненски 74) присаждаха вентили. Сега - незнам. Но ми е чудно, как са сменяни уплътнения, без първоначално да се изпусне налягането, а след ремонта да се възстанови. Ако просто го отвориш, без да е изпуснато налягането, едно, че можеш да се контузиш с излитащия шиш и второ неминуемо ще се окъпеш в масло, Сигурен ли си, че бялата пластмасова капачка не е сваляна?
Brave

Мнениеот bikerider » Сря Май 29, 2013 9:53 pm

@novice: съвсем правилно ти е казал механикът, изчакай да поработи малко.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот novice » Чет Май 30, 2013 11:39 pm

Brave написа:Под бялата пластмасова тапичка има вентил. Въпросът е, че за да се помпа директно с помпа за шокове/вилки трябва да се присади нормален автомобилен вентил. Иначе доколкото си спомням от сблъсъка ми преди 5-6 години с такъв шок, имаше някаква специална игла на Х-Фюжън за помпане, която в България я нямаше. Уж Веломания беше официален дистрибутор, но отговора беше недвусмислен - купи си нов. Иначе едно време при Иван (ул. Хр. Смирненски 74) присаждаха вентили. Сега - незнам. Но ми е чудно, как са сменяни уплътнения, без първоначално да се изпусне налягането, а след ремонта да се възстанови. Ако просто го отвориш, без да е изпуснато налягането, едно, че можеш да се контузиш с излитащия шиш и второ неминуемо ще се окъпеш в масло, Сигурен ли си, че бялата пластмасова капачка не е сваляна?

Благодаря за инфото! :agree: :beer:
Изглежда, като да е манипулирана, т.е. вадена и слагана обратно. А и мисля, че механикът на манията на бул."България" е достатъчно сериозен човек и не ме е излъгал какво е правил - eдва ли се е къпал в масло. :) Но как го е напомпал после... :dontknow:
Избърсах маслото и след едно возене из софийските павета и дупки няма изтекло ново масло. Ще видим след още няколко как ще е. А това на Смирненски не беше ли при Иван-Каймата? Или бъркам? Още присажда ли вентили? И безопасна ли е процедурата за здравето на шока? Вентила нали няма да изхвръкне като куршум при насилване на шока? И текат ли тези вентили? Понеже си спомням на балканчето ми едно време процедурата с проверка на вентила с плюнка дали не тече... :D
Евентуално веломания като е дистрибутор на шоковете, дали са почнали да внасят игли? Утре ще ги питам. :beer:
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот novice » Вто Юни 04, 2013 12:08 am

За съжаление шокът продължава да тече, вече се стича и капка по тялото му, не е само сълза по уплътнението на шиша. А от вчера чувам и моят стар кошмар - причукването/тракането на пружината при разгъване, т.к. явно е изтекло достатъчно масло за да не работи рибаунда като хората. Странното беше, не толкова че и тази вечер го чух това причукване на пружината, колкото че се чуваше отчетливо в първите минути на карането и после като че ли позатихна шокът ли сляга или какво се случи не знам. Утре явно ще ходя до веломания да правя рекламация на ремонта.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот novice » Съб Юни 15, 2013 2:38 am

Шокът се върна от рекламация. Не тече вече. Умишлено изчаках с последващия отзив, за да не се получеше нов теч и да бях избързал с реакцията евентуално.
Добро впечатление ми направи, че Любо то Веломания ми се обади една седмица, след като ми го върна, за да попита има ли отново проблеми. Много свестен и съвестен човек! :beer: Евала! Печели ме за клиент! Единственият му минус е, че понеже е добър механик, е нон-стоп буквално затрупан с работа.
Сега обаче имам друг проблем с втулката (фи 12мм) на шока откъм кобилицата - разхлопа се. От БАС предлагат да им закарам колелото да изработят нова, щото не внасяли такива втулки. Аз обаче се питам има ли някое друго място, където може да се изработи с подобно качество, едва ли ще е точно тефлонова и при тях, и на друго място, но поне цената да не е БАС-овска. :D
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот TENDER » Сря Юни 19, 2013 7:34 pm

За същият модел шок съм си купувал тефлонови втулки за Manitou от BAS. Комплекта струваше 5 лв. преди 4-5 години.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот Brave » Сря Юни 19, 2013 9:42 pm

Ако имаш предвид плъзгащия лагер на ушите на шока, може би имам едни почти съвсем пресни, набити в един х-фюжън глайд р, който така и не поправих заради липсата на игла за помпане. Ако са същите, са ти подарък от мене, ще се опитам утре да ги видя колко мм са дебели.
Brave

Мнениеот novice » Чет Юни 20, 2013 1:15 am

Благодаря и на двама ви! Обаче Дойчин ми каза да отида с колелото, че такива втулки не внасяли, щяли да ми врътнат на струг една нова.
Брейв, ще те черпя, ако имаш такава втулка! :beer: Става въпрос за тефлоновата втулка на ухото на шока при кобилицата, не за болта, завиващ се в нея. То си е втулка, триещ лагер ли му викат?
Иначе ако искаш да го възстановяваш този шок, Любо от веломания на бул."България" или Ивайн-каймата поставят автомобилни вентили за помпане без игла.
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот Brave » Чет Юни 20, 2013 8:56 am

Имам предвид тези, които се набиват в ушите на шока и представляват метална втулка, от вътрешната страна на която има покритие от тефлон или друга пластмаса с ниско съпротивление при триене. И мисля, че тези на X-Fusion Glide R са точно 12мм, но както казах, ще ги премеря по-късно (довечера), защото трябва да ги избия от шока. Иначе благодаря за инфото, но Glide шоковете нямат преливник и за съжаление не са подходящи за присаждане на вентил. Освен това шока е 165 мм, а отдавна нямам рамка за подобен размер.
Brave

Назад към Веломеханик