вътрешни гуми, САМОЗАЛЕПВАЩИ СЕ при спукване

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

вътрешни гуми, САМОЗАЛЕПВАЩИ СЕ при спукване

Мнениеот EMILEN » Чет Май 16, 2013 9:22 pm

Гледах в Практикер има някакви вътрешни гуми с някаква мъзгъ против спукване. Струват по 8 лв парчето. Някой има ли вече опит с тях да каже дали наистина мога да разчитам на тях при дребни спуквания.
Аватар
EMILEN

Рейтинг: 1095

Re: вътрешни гуми, САМОЗАЛЕПВАЩИ СЕ при спукване

Мнениеот Ozzie » Пет Май 17, 2013 11:48 am

До някое време може да се разчита. Лошото е, че тежат много, което е крайно негативно по отношение на КПД-то.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот milestone » Нед Май 19, 2013 4:51 pm

Колко да са тежки - около 325 гр. са по-тесния вариант (за външна гума 26х1.75-2.1, ама аз напоследък карам една такава с 2.25 отпред и нямам грижи за сега), пък всеки да си прави сметката дали му е тежко. Ти си мерил по-големия модел, който сигурно е по-тежък, ама аз пък да питам колко ти тежат бозата, бандажа и най-леката външна гума, която слагаш като безкамерна без да я мислиш докато караш по по-хард терен?
За КПД-то - зависи как караш. Ако си състезател сигурно ще падне въпреки, че за смяна на гума ще загубиш повече време, отколкото от това, че караш с по-тежки гуми (ама пък те имат по-добра инерция - за справка виж предимствата на 29 инчовите колела ;) ). Иначе преди години, докато карах с разни евтини найлонки, когато започнах да ползвам самозалепващи се гуми КПД-то ми се повиши рязко - вече не лепях по 5-6 пъти на каране. Тая снимка май винаги я пускам някой като пусне подобна тема:

Изображение

При подобни ситуации просто чистиш тръните и въртиш за да запълни бозата дупките.
Да уточня, че аз ползвам гумите на CST, дето ги продават по веломагазините. 10-12 лв. са, но съм имал проблем с една купена от Практикер - може и лош късмет да е било.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот zoltek » Нед Май 19, 2013 6:34 pm

Доста сериозна снимка и обнадеждаващо мнение за КПД-то на тези гуми,като се има впредвид,че преди дни трябваше да изгубя известно време и усилия при наличието на само едно такова трънче и спаднала вече гума.
Вероятно и аз ще ги пробвам пък то ще си покаже дали вършат работа.
Само се чудя дали ще паснат на 29"-ката ми понеже размера който намирам е 28" x 1 5/8 x 1 3/8 ,а външните ми са 2.1?Някой да е пробвал?
zoltek

Рейтинг: 1298

Мнениеот xcrider » Нед Май 19, 2013 7:53 pm

Че размера е "28" не е проблем, 29ките са практически 28чки, просто ги наричат така заради по-големия диаметър, в следствие от по-големия балон на гумата.
От тези дето си ги дал, по-големия размер 1 5/8 означава ~1.7, т.е. може би ще стане на 2.1, просто малко ще се разтегли вътрешната. Аз карам вътрешна(без боза) за 1.5-1.7 гума на 2.1 гума без проблем.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот bikerider » Пон Май 20, 2013 8:14 am

milestone написа:За КПД-то - зависи как караш. Ако си състезател сигурно ще падне въпреки, че за смяна на гума ще загубиш повече време, отколкото от това, че караш с по-тежки гуми (ама пък те имат по-добра инерция...

Някой не е внимавал в часовете по физика... Сигурно първо те теглят с кола и после се возиш по инерция??
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот EMILEN » Пон Май 20, 2013 3:11 pm

bikerider написа:
milestone написа:За КПД-то - зависи как караш. Ако си състезател сигурно ще падне въпреки, че за смяна на гума ще загубиш повече време, отколкото от това, че караш с по-тежки гуми (ама пък те имат по-добра инерция...

Някой не е внимавал в часовете по физика... Сигурно първо те теглят с кола и после се возиш по инерция??

Би ли обяснил на онези, които не са внимавали в час по физика. Нали телата с по-голяма маса имат по-голяма инерция - и аз така съм го запомнил.
Аватар
EMILEN

Мнениеот milestone » Пон Май 20, 2013 3:19 pm

Хаха, bikerider не режи така цитатите, че съвсем се е загубила шегичката с добрия 29er маркетинг, която и без това явно не ми се е получила ;).
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот PtD » Пон Май 20, 2013 4:24 pm

EMILEN написа:Би ли обяснил на онези, които не са внимавали в час по физика. Нали телата с по-голяма маса имат по-голяма инерция - и аз така съм го запомнил.

Точно това е и проблемът. Трудно се развъртат ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Erihorn » Пон Май 20, 2013 9:39 pm

може да се развъртат по трудно но когато едно тяло е с по голяма маса по дълго време съхранява и отдава кинетичната енергия .ако веднъж свикнеш с самозалепващи се гуми нищо не може да те върне към "нормалните" за мен лично самозалепващите се гуми са голяма екстра! само незнам в българия какво качество се предлага...
Erihorn

Рейтинг: 1220

Мнениеот PtD » Вто Май 21, 2013 2:25 am

Erihorn написа:ако веднъж свикнеш с самозалепващи се гуми нищо не може да те върне към "нормалните" за мен лично самозалепващите се гуми са голяма екстра!

Не е вярно. Имах самозалепващи за известно време. Срещу snake bite не вършат никаква работа. Излишно тегло. При положение, че от 10 спуквания 9 са ми от snake bite, просто не си заслужава.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Май 21, 2013 5:22 pm

Erihorn написа:може да се развъртат по трудно но когато едно тяло е с по голяма маса по дълго време съхранява и отдава кинетичната енергия

Бързо патентовай и започвай да продаваш шосейки по 130 кила! Ще се движат по инерция от София до Сливен!!!! Нобелова награда!!!!!!!!

Erihorn написа:Ако веднъж свикнеш с самозалепващи се гуми

Самозалепващи се гуми е едно, самозалепващи се вътрешни гуми - съвсем друго. Да беше прочел форума да разбереш как се прави без добавено тегло.

@Edit: най-добре е с танкови вериги около гумите!

Edit2: пише се "със самозалепващи гуми", Българино :nuts:
Аватар
bikerider

Мнениеот Erihorn » Вто Май 21, 2013 6:46 pm

ами това е физически закон за запазване на енергията както искаш така го разбирай,ако искаш ми вярвай но законите на физиката би трябвало да важат и за българия.не съм занел че има и самозалепващи се външни гуми! до сега занех само за вътрешни такива!за това извини невежеството ми! незнам какво е "снаке бите" но самозалепващите се вътрешни гуми се предлагат от абсолютно всички производители (реномирани) на гуми! самозалепващите се вътрешни гуми са най често изплзваните в западна европа и ще ви ги препоръчат в всеки magazin или сервиз 90% от хората карат тука хц на проблемни терени с такива гуми.стават за малки дупчици от трънчета и иглички.това е което мога да кажа по въпроса.но все пак човек който чупи раки GТ и и Iron Хорн се предполага че пука и гуми...всякакви :rofl:
Erihorn

Мнениеот PtD » Вто Май 21, 2013 9:14 pm

bikerider написа:Edit2: пише се "със самозалепващи гуми", Българино :nuts:

Явно не и в Германия :nuts:

Erihorn написа:незнам какво е "снаке бите" но самозалепващите се вътрешни гуми се предлагат от абсолютно всички производители (реномирани) на гуми!

И това значи, че са върха на сладоледа ли?

Erihorn написа:самозалепващите се вътрешни гуми са най често изплзваните в западна европа и ще ви ги препоръчат в всеки magazin или сервиз 90% от хората карат тука хц на проблемни терени с такива гуми.стават за малки дупчици от трънчета и иглички.това е което мога да кажа по въпроса.но все пак човек който чупи раки GТ и и Iron Хорн се предполага че пука и гуми...всякакви :rofl:

Точно така, за трънчета и малки дупчици стават. Само че, както казах, в 9 от 10 случая пукам не на трънчета, а на snake bite (между другото, ако си малко от малко карач, щеше да знаеш какво е). Просто давам контрапример на обобщението отгоре.

А теб те съветвам този път да се държиш прилично, защото квотата ти за дразнене с всяка нова регистрация силно намалява.
Аватар
PtD

Мнениеот Erihorn » Сря Май 22, 2013 1:15 am

ама тя темата не е пусната специално за тебе да кажеш ти от какво най често си пукаш гумите а от потребител който иска мнение за въпросните гуми.и не ме заплашвай с квоти щот един ден може да ти се наложи да си обесниш мотивите за намаляващите квоти пред някои институции.нали си чувал че на всяко действие има противодействие
Erihorn

Мнениеот PtD » Сря Май 22, 2013 3:35 am

Потребителят иска мнение, давам мнение.
Аватар
PtD

Мнениеот Ozzie » Сря Май 22, 2013 4:10 pm

milestone написа:....ама аз пък да питам колко ти тежат бозата, бандажа и най-леката външна гума, която слагаш като безкамерна без да я мислиш докато караш по по-хард терен?

Изключвам външната гума като част от уравнението. Остават бандаж и "боза", общо под 100 гр.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот EMILEN » Сря Май 22, 2013 5:11 pm

А какво е това Снейк там не знам си к'во? Моля да ме извините за непросветеността, но не го знам този жаргонен термин, въпреки че редовно карам колело извън града и държавата, в които живея и то с компания.
Аватар
EMILEN

Мнениеот Ozzie » Сря Май 22, 2013 5:39 pm

"snake bite" или казано на наш език "змийско ухапване"
Получава се след прищипване на вътрешната гума между външната и ръбовете на каплата. От раз се сдобиваш с 2 или 4 адски симетрични дупки. :D
Аватар
Ozzie

Мнениеот EMILEN » Сря Май 22, 2013 5:48 pm

Ozzie написа:"snake bite" или казано на наш език "змийско ухапване"
Получава се след прищипване на вътрешната гума между външната и ръбовете на каплата. От раз се сдобиваш с 2 или 4 адски симетрични дупки. :D

Само не мога да си го представя как точно би могло да се случи, ако гумата ти винаги е напомпана над 2 бара.
Аватар
EMILEN

Мнениеот bikerider » Сря Май 22, 2013 6:17 pm

В град - като нищо от бордюр. Зависи колко неумело се кара. На планина - още по-лесно: например невинно непохватно скокче през остър скален праг. И не говоря за сериозно каране.

Да не говорим, че над 2.5 бара е ужасно високо налягане за каране на разнообразен терен. Опитай да завиеш на скорост през пясък или дребен чакъл с предна гума над 2 и ще видиш защо сцеплението е важно, а него над 2.5 атмосфери обикновено го има само на асфалтоподобни терени.

И освен всичко друго налягането е само един параметър на цялата система. Имаш еластичност на гумата, дебелина, балон, ширина на каплата - един куп неща, които определят как се държи едно колело. Ако гледаш само налягането няма да си извадиш особени изводи. Помисли защо препоръчителното налягане за автомобили със сходно тегло, но с различни размери гуми не е еднакво.
Аватар
bikerider

Мнениеот EMILEN » Сря Май 22, 2013 7:49 pm

А има ли велосипедисти, които умишлено си помпат гумата на под 2 бара? :look:
Аватар
EMILEN

Мнениеот PtD » Чет Май 23, 2013 8:34 am

EMILEN написа:А има ли велосипедисти, които умишлено си помпат гумата на под 2 бара? :look:

Да. Тези, които са станали жертва на високото налягане, докато са карали по планински терен. Все пак форумът е за планинско колоездене. Дори обиколката на Витоша, която е един съвсем лек крос-кънтри маршрут, е истински ужас на 2.5 атмосфери.
Аватар
PtD

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти