Приплъзване на колчето на седалката

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Приплъзване на колчето на седалката

Мнениеот head_up » Чет Май 30, 2013 10:27 am

Карам едно желязо от време на време - Драг Хакер, в града, не го водя на планина - имам милост към себе си :D Обаче като мина по паваж някъде или като слезна по-рязко от някой бордюр и колчето мааалко по мааалко се приплъзва надолу. Така докато стигна до работа и пак се налага да го намествам. Доста е дразнещо. Затягам го добре, до толкова, че се чудя дали няма да му откъртя заварките на ушите къде се пристяга колчето. И пак си се хлъзга. Какво се прави в този случай?
Така и така съм се замислил за по-дълго колче - 183 см съм, рамката е 20", като се разкрача над хоризонталната тръба и аха да ми опре в чатала, като се кача да карам е ок за тротоари и бордюри, но на дълга права ми е неудобно да въртя - не успявам пълноценно да разгъна краката, може би 2 см в повече ще са ок. По-дълго колче ще ми реши ли неудобството или съм сгрешил с размера на рамката (макар, че в магазина се съгласиха, че този е моят размер) ?
head_up

Рейтинг: 1240

Re: Приплъзване на колчето на седалката

Мнениеот spirov92 » Чет Май 30, 2013 1:21 pm

Каква е скобата на седалката? Най-вероятно тя е калпава и не стяга добре.
Размера на рамката би трябвало да ти е добре, та с едно по-дълго колче нещата трябва да си дойдат на мястото. :agree:
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот rock » Чет Май 30, 2013 3:26 pm

20 като рамка е добре. Сега сам по себе си този модел на Драг е базов и не можеш да разчиташ на качествени компоненти. Пробвай с ново, по-дълго колче и скоба, има дори двойни скоби за допълнителна здравина на захвата.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот marsa » Чет Май 30, 2013 5:17 pm

Хакера (като гледам по снимки, а и колегата май го е казал) е стоманена рамка със заварени уши и скобата реално е само болт с ексцентрик. В този случай може би на старата поизтормозена рамка да са започнали да се деформират въпросните ушите и системата да не стяга нормално. Във всеки случай решението на смъкването едва ли е ново колче. Най-лесното за момента е да извадиш и почистиш добре колчето и вътрешността на седалковата тръба с препарат (дори и сапунена вода), аз седалковите тръби ги чистя с дълга кръгла пила и навит парцал.

Ако случайно колчето не е оригиналното за велосипеда има минимална вероятност да е грешен размер (ще познаеш, ако има съмнителен луфт, когато е пъхнато, но не притегнато).

В краен случай - ако наистина ушите на рамката са повредени и не може да се получи подобрение, има начини да се изрежат и да е ползва обикновена седалкова скоба обикаляща тръбата.

Колкото до дължината на колчето, при този ръст и тази рамка би трябвало 35см да ти стигне. Преди да се впуснеш в покупки намери точната височина на седалката си според тази статия:
Освен желанието: Как да настроим правилно байка си
За целите на теста може да си позволиж да извадиш колчето 1-2см над ограничението докато настройваш, като внимаваш и не се друсаш на рамката.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот milestone » Съб Юни 01, 2013 12:07 pm

Имал съм и аз такъв проблем с евтина рамка - виж дали между ексцентрика и "скобата" няма една пластмасова подложка (при истинските скоби е алуминиева). Тя се смачква и само си мислиш, че стягаш силно. Ако е така заменяш ексцентрика с обикновен болт и гайка и стягаш с гаечен ключ, като внимаваш да не скъсаш ушите все пак.
За дължината на колчето никой не може да ти каже без да знае нито колко дълго е сегашното нито колко са ти дълги краката - чети статията от линка дето ти го е дал marsa и ще ти стане ясно. Пак от опит да кажа - колкото теб съм висок и съм имал един уж по-висок клас Драг размер 20", който беше с някаква безумна дължина на колчето - 250 мм. или нещо такова беше, което е късо. Няма да се учудя ако и твоето е подобно.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот novice » Съб Юни 01, 2013 3:06 pm

Колега, ако нищо от гореизброените от колегите не ти помогне, наистина режеш ушите и слагаш скоба за колче, както те съветва марса. На моят стар спринт така направих, след като ушите явно се бяха изкривили спрямо рамката от стягане и колчето пак прискърцваше.
А относно удобството - виж дали седалката ти не е бутната в крайно предно положение. Друго от което може и да се смъква и да скърца може да е прекалено късо и много извадено колче. На провери дали наистина е точният размер за рамката.

За протокола: Темата ти е за раздел веломеханик. :agree:
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот zafirovp » Пон Юни 03, 2013 12:13 am

Може да пробваш да забършеш колчето и тръбата със спирт. При мен помага, но трябва да го правя веднъж на 2-3 месеца. След това QR се затяга с един пръст и седалката е като заварена.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот head_up » Вто Юни 04, 2013 8:42 pm

Благодаря за изчерпателните отговори. Прилагам снимка, за съжаленеи правена с ГСМ, на захващането на колчето. Както milestone отбеляза - има я тази пластмасова подложка и тя наистина изглежда доста смачкана, ще мина тия дни да взема нова скоба и ще гледам да е с алуминиева шайба :) Колкото до дължината на колчета - не съм уверен кое точно е неговата дължина - реално цялото от край до край е 30 см, но ефективно това, което може да се ползва до отбелязката е 20 см. Позицията на седалка е ок, но и тя си е оригиналната към колелото и мамка му, адски е неудобна след 15-тина километра, но и аз рядко карам толкова без да слезна от нея. И тя е за смяна, но не е болка за умиране.
Почистих и тръбата и колчето, но те са си ок - нито омасляване, нито някаква сериозна мръсотия излезе. Май първо да пробвам със скобата, пък после ще видя и за по-дълго колче. Но това на заплата ...
Прикачени файлове
2013-05-30 16.35.26.jpg
(380.96 KiB) 131 пъти
head_up

Мнениеот novice » Вто Юни 04, 2013 11:43 pm

Така като го гледам как са се поогънали ушите на quick lock-а, май най-добре да ги резнеш и да сложиш скоба. Стоманата има свойството, да се разтяга на опън и обикновено това се случва с тръбата и с тези уши с времето и почва да изпуска. Но пробвай преди това да смениш гадната пластмаса с парче метал и ако не стане с него, режи! Колецът оригиналния на рамката ти ли е?
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот head_up » Сря Юни 05, 2013 9:53 am

Да, оригиналното колче е, нищо не съм подменял по Марко (както набързо го кръстих, магарето му с магаре :D ). Интересно дали се предлагат само шайби или трябва да взема цял QR механизъм? Не, че е болка за умиране, чудно ми е.
Ама и тия с прогнозите за времето - гледам цялата седмица го дават да вали, а не, казвам си, няма да цепя непрогледния дъжд с грамотевици с колелото! А то трети ден слънце с 3-4 капки следобеда. Кой им дава дипломите на тия метеоролози ?! :crazy:

novice написа: За протокола: Темата ти е за раздел веломеханик. :agree:

Май си прав. Чудих се къде да я дяна, пък тук ми се строи най-удачно. Ако някой мод/админ сметне за нужно - да я премести, ще я намеря, ако така се случи.

marsa написа:Колкото до дължината на колчето, при този ръст и тази рамка би трябвало 35см да ти стигне. Преди да се впуснеш в покупки намери точната височина на седалката си според тази статия:
Освен желанието: Как да настроим правилно байка си
За целите на теста може да си позволиж да извадиш колчето 1-2см над ограничението докато настройваш, като внимаваш и не се друсаш на рамката.

Тази статия я четох преди да взема Хакера мисля - доста се чудих тогава 20 или 21 инча, но от статията се изкарах 20, пък и както казват, ако не ти стига дължина може да вдигнеш колчето, но ако ти идва в повече - не можеш да режеш байка :) Горе-долу е така. Та се спрях на 20-ката.
head_up

Мнениеот novice » Сря Юни 05, 2013 1:14 pm

Купи си директно една нова скоба с QR, тя има всичко, което ти трябва и не е скъпа. Ако с нейната метална шайба не стане, вече ше имаш готовата скоба, режеш ушите, боядисваш мястото и слагаш новата скоба. Ако стане само с шайбата, то скобата все някога ще ти потрябва, по-нататък... ;)
Изображение
Аватар
novice

Мнениеот onion » Пет Юни 14, 2013 9:08 am

Аз бих почистил седалковата тръба и колчето добре и бих ги стегнал с болт и гайка на мястото на QR-а , ако го караш само в града значи не ти се налага да променяш височината на седалката.
www.zoo-info.org
сайтът за екзотични животни
onion

Рейтинг: 1198

Мнениеот head_up » Чет Юни 20, 2013 1:11 pm

Вчера "в движение" минах през "Тандем"-а (магазин в Пловдив, който е от тук знае), добре заредени са - взех си цял нов механизъм, защото само шайби не се предлагат (?), но човекът каза, че алуминиеви няма, само пластмасови са, та кандисах и на това, то не се изкарват и 2 километра без да нагласям седалка. Та ако някой може да каже къде в Пловдив има такива алуминиеви да си накупя шайби ще е от полза, очевидно и тая пластмаса ще е до време и то кратко.

Едит: абе и аз се замислих за болта и гайката, няма повече да мръдне, ама бива ли толкова ниско да падаме заради едната шайба :D
head_up

Мнениеот Explorer » Чет Юни 20, 2013 1:37 pm

Миналото лято купих от един магазин за велосипеди в Пловдив срязана по дължината си алуминиева тръбичка за уплътняване. Намира се на кръстовището до факултета по дентална медицина (стоматологията).
Аватар
Explorer

Рейтинг: 1230

Мнениеот head_up » Нед Юни 30, 2013 5:00 pm

Explorer написа:Миналото лято купих от един магазин за велосипеди в Пловдив срязана по дължината си алуминиева тръбичка за уплътняване. Намира се на кръстовището до факултета по дентална медицина (стоматологията).

Сещам се, ей от тези имах много лошо впечатление преди 2 години, когато исках да си взема велосипед, ако и да е на старо. Отчаяха ме с държанието си, повече не стъпих там. Това межуд другото, не че има общо с темата, нито искам да правя (анти)реклама някому.
head_up

Назад към Общ форум