Карбонова рамка - проблеми

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Карбонова рамка - проблеми

Мнениеот zombayo » Чет Май 30, 2013 11:41 am

Здравейте!
Минавам директно на въпроса, който ме интересува. Тъй като съм се насочил към закупуването на велосипед с карбонова рамка ( Спринт No Limit), ме интересува, ако евентуално спукам рамката как се оправя щетата и колко ще ми струва това. Лепи ли се или там каквото се прави? Този въпрос изникна след коментари с няколко познати и ми се стори адекватен възоснова на по-"екзотичният" материал на рамката - 3к карбонови нишки (каквото и да означава това). Между другото същите тези познати ме посъветваха и насочиха към алуминиеви рамки, с оглед на казаното по-горе. Благодаря на всички, които щше изкажат мнение по въпроса. Наздраве!
zombayo

Рейтинг: 1216

Re: Карбонова рамка - проблеми

Мнениеот Kabal » Чет Май 30, 2013 3:32 pm

И аз съм на същата дилема :-) Стига велосипеда да е наличен за промоцията ;-)
Kabal

Рейтинг: 1220

Мнениеот zImage » Чет Май 30, 2013 7:34 pm

Тия пичове твърдят, че карбоновите рамки се ремонтират без проблем и никак не им се нарушава здравината: http://www.bicycling.com/maintenance/re ... r?page=0,0

Изглежда е доста скъпо неудоволствие такъв ремонт — говорят за 200-500$ у щатско. А в България дали някой го прави и колко струва?
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот Amidala » Чет Май 30, 2013 9:32 pm

На мен пък ми е много любопитно, какви са точно тези карбонови рамки на Sprint No Limit, че да докарат цена за колело 1666 лв., чак и отстъпка да могат да си позволят. Имат и само един размер, чудя се каква е схемата, едва ли е много читава :)
Amidala

Рейтинг: 1185

Мнениеот marsa » Чет Май 30, 2013 9:42 pm

Схемата е че карбоновите рамки (като повечето неща) идат от Китай и колкото по-нагоре излзиза в Google надписа от лепенките на рамката, толкова по-скъпо е колелото.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот rarekin » Чет Май 30, 2013 10:21 pm

marsa написа:Схемата е че карбоновите рамки (като повечето неща) идат от Китай и колкото по-нагоре излзиза в Google надписа от лепенките на рамката, толкова по-скъпо е колелото.

Ръц и готово!
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот zImage » Пет Май 31, 2013 10:19 am

По чуждите форуми (mtbr, pinkbike) витае схващането, че при някои от големите (Specialized, Scott, Canyon) не е точно същото като при случайна китайска карбонова рамка, поради следните причини:

1. Въпреки, че може пак да се произвеждат в Азия, то е по-собствен дизайн.
2. Имат апаратура, с която да контролират качеството на произведените рамки.

По т. 1: оказва се, че е от изключителна важност как са разположени карбоновите нишки в рамката. Въпреки, че материалът съществува от 60-те години на миналия век и (измествайки фибростъклото и др. композитни материали) се използва в авиацията, автомобилна индустрия (F1 болидите) и т.н. то високата му цена и липсата на знание как точно да се ползва го оставя на заден план за дълго (от начало се ползва предимно за военни приложения, където цената не е чак толкова решаващ фактор. През последните 10 години цените намаляват чувствително благодарение на все по-масовото производство. В същото време с помощта на компютърно моделиране и др. съвременни технологии се измислят все по-добри начини да се изграждат компоненти от въпросните въглеродни нишки. Трикът бил в това, че все още не е супер широко разпространено това know how и има значение от кого купуваш рамката. Можеш да си купиш въглеродни нишки и лепила и да си направиш рамка в гаража, но ако не знаеш в много тънки детайли точно как, резултатът ще е плачевен.

По т.2: големите производители твърдят, че си имат собствени отдели за качествен контрол и безразрушителна дефектоскопия и съответно внимателно следят качеството на рамките. Ето напр. Canyon твърдят, че си имат CT scanner: https://www.canyon.com/_en/technology/quality.html

Доколко всичко това е действително така, аз няма как да знам, но ми звучи достоверно.
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Мнениеот Kabal » Пет Май 31, 2013 2:17 pm

Еми то по по същата логика и Макском би трябвало да тестват рамките. Все пак от няколко години доставят карбонови колела чрез Шокблейз, а те се водят висок клас Проблемът е, че ниската цена понякога има отрицателен маркетингов ефект и поражда съмнение за качеството на предлагания продукт. Аз също съм лично заинтересован от мнението на хората във форума, защото мисля другата седмица да се оборудвам с нов байк и много се колебая. Вероятно ще реша на място като отида. То между другото може да ги няма все още налични велосипедите. Принципно доставките трябваше да започнат в края на май, но знае ли човек.....
Kabal

Мнениеот moridinbg » Пет Май 31, 2013 10:04 pm

И мен ме тормозеше този въпрос преди да си взема карбоновата рамка, но в няколко байкшопа в УК ме успокоиха, че се ремонтира, дори се ремонтира знаително по-успешно от алуминия и стоманата и историята познава случаи дори на ремонтирани прекършени рамки. Ето и една статия - http://www.bicycling.com/maintenance/re ... ame-repair
За пари вече нищо не мога да кажа, но е доста по-скъпо от заварка. В БГ не знам кой би могъл да го направи. Вероятно в някой авто-тунинг, но дали ще имат опит?
Иначе возията на карбона е страшна. Аз съм с http://www.on-one.co.uk/i/q/FROOC456P/o ... _456_frame и съм страшно доволен. Карал съм рамка на същата компания, но стоманена (е и със съвсем други компоненти) и возеше осезаемо по-твърдо. Карбонът обира вибрациите и друсането по много специфичен начин. Неведнъж съм срещал твърдение, че за возия най-добре да караш с карбоново колче, но на мен рамката по начало ми дойде с такова, така че нямам впечатления от с алуминиево.
Бях с алуминиево кормило, преходът към карбон според мен се усети доста. По-малко ми изтръпват ръцете от тресене.
Аватар
moridinbg

Мнениеот zoltek » Съб Юни 01, 2013 4:14 pm

За да не отварям нова тема,а в тази така и така става въпрос за карбон да попитам някой има ли впечатления за кормила от карбон?Става въпрос за китайски такива.Т.е. то така или иначе почти всички части за колелата се произвеждат най-вече в Китай (и други страни от Азия) ,само,че тези вече колко са "оригинални" не се знае.Като пример ще дам това ЛИНК

п.с.Каква е ширината с която са вашите и какви биха били предимствата от едно такова подобно по-широко кормило?За XC каране най-вече...
zoltek

Рейтинг: 1278

Мнениеот rock » Съб Юни 01, 2013 7:42 pm

Личното ми мнение е, че покупката на евтини карбони е хазарт. Може да попаднеш на нещо супер добро за парите си , но и рискът е голям. На мен например ето това комбо ми хвана окото http://www.aliexpress.com/item/SALE-FSA ... 44310.html но имам силното подозрение че това са ментета.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот rarekin » Съб Юни 01, 2013 9:55 pm

zoltek написа:За да не отварям нова тема,а в тази така и така става въпрос за карбон да попитам някой има ли впечатления за кормила от карбон?Става въпрос за китайски такива.Т.е. то така или иначе почти всички части за колелата се произвеждат най-вече в Китай (и други страни от Азия) ,само,че тези вече колко са "оригинални" не се знае.Като пример ще дам това ЛИНК

п.с.Каква е ширината с която са вашите и какви биха били предимствата от едно такова подобно по-широко кормило?За XC каране най-вече...

Страхотно кормило!

Върви с дългосрочен ангажимент към личния зъболекар.

Така става, когато се разпространяват идеи от сорта на "Всичко е еднакво, щото всичко се прави в Китай".
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот marsa » Съб Юни 01, 2013 11:29 pm

Добре де, признавам си че изказването ми беше доста тъпо. Не мога да твърдя че "всички" карбонови рамки са еднакви и излзиат едва ли не от едно и също място. Със сигурност високите класове са дело на задълбочени изследвания и разработка, сигурно и качественият контрол е различен. Но поне за ниските класове евтинджоси лично аз мисля, че Китайските рамки са конкуренция на много производители, също доколкото знам има доста подобни евтини изработки, които се брандират от разнообразни производители на велосипеди (пример в първият пост), след което въпросните производители понасят отговорността (и гараницята) за това, което продават. Все пак дори "noname" производителите имат качествен контрол и едва ли правят карбонови рамки баш "гаражно", не говорим за баничарница...

За посоченият сайт с двата линка по-горе (не коментирам конкретните оферти), доколкото знам тенденцията е че има доста потребители-измамници, а не толкова фалшиви стоки.

Извинявам се отново, предпочитам да не участвам в дискусия по темата занапред, приемете горният ми пост като лично виждане!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот zoltek » Нед Юни 02, 2013 12:54 pm

rarekin,намирам мнението ти за доста нагло и преувеличено.Само където не си писал,че знаеш и кой точно е "зъболекарят" който "поправя" такива травми от същото това кормило.

Както и да е.Нямам за цел да се заяждам и да влизам с пререкания с когото и да било.Очаквах преки впечатление,ако все пак някой има или такива на които е бил свидетел,а не само предположения само защото даденият продукт е с ниска цена и идва от Китай.В никакъв случай и не твърдя,че дадения продукт е качествен и си заслужава ниската цена.Вярно е,че в повечето случай при ниската цена има и известни компромиси в качеството,но да се съди и предполага само по снимка или заради цената не смятам,че някой може да го твърди със сигурност.

И след като "Всичко е еднакво, щото всичко се прави в Китай" ,смятам,че ще ви бъде интересен ТОЗИ сайт на който рамките,кормила,колчета и т.н. не се правят някъде в Азия и не струват няколко стотин/хиляди $$$ и нямат проблем със здравината.
zoltek

Рейтинг: 1278

Мнениеот mine-r » Нед Юни 02, 2013 5:54 pm

zombayo написа:Здравейте!
Минавам директно на въпроса, който ме интересува. Тъй като съм се насочил към закупуването на велосипед с карбонова рамка ( Спринт No Limit), ме интересува, ако евентуално спукам рамката как се оправя щетата и колко ще ми струва това. Лепи ли се или там каквото се прави? Този въпрос изникна след коментари с няколко познати и ми се стори адекватен възоснова на по-"екзотичният" материал на рамката - 3к карбонови нишки (каквото и да означава това). Между другото същите тези познати ме посъветваха и насочиха към алуминиеви рамки, с оглед на казаното по-горе. Благодаря на всички, които щше изкажат мнение по въпроса. Наздраве!

Здравей,
Аз смятам да се придържам към въпросите които те вълнуват и да не се отплесвам у лево много-много.
Щом си се насочил към нова рамка тя ще е с гаранция, така че ако я спукаш би трябвало да я сменят.Тук възниква въпроса колко време е гаранцията на рамката.
Относно това как се ремонтира рамка от въглеродни нишки виж ТУК, относно това дали има майстор който да може да ремонтира рамки в милата ни татковина не мога да отговоря.
Аз от повече от две години карам ТОВА, и както се вижда рамката е от въглеродни нишки. Карам го по предназначение ХС и нямам никакви проблеми. Като гледам Спринта и той е в тази категория.
А иначе въглеродните нишки не са екзотика вече от доста години. Доста голяма част от производителите (като:Trek,Santa Cruz,Pivot) на велосипеди изработват и рамките си за ендуро моделите от въглеродни нишки.Така че кервана си върви....
Предлагам да прегледаш това видео.Интересно е :popcorn:

Всичко добро.
Аватар
mine-r

Рейтинг: 1285

Мнениеот Kabal » Сря Юни 05, 2013 1:55 pm

Искам да кажа, че прИмоцията не е каквото очаквах. Отидох в магазина и гледам на всички нови Спринтова табелка "Крайно намалена стока", което автоматично ги изважда от отстъпката. Освен това няма размери, а като попитах за радикала с половин уста ми казаха, че бил на ремонт на вилката и, че бил само 19". Общо взето все едно беше запазен за някой. Както и да е, така или иначе бях решил да взема колело и започнах да пробвам и да се чудя дали да взема карбона или карера делукс. В последствие от толкова много умуване и пробване едно от момчетата реши да провери нещо и след 5 мин се върна и каза, че Карера Делукса бил в промоция и набързо мисленето ми приключи и го взех за 1300 лв. В крайна сметка взех това което исках преди 1 месец, но не Радикала, който ми беше най на сърце (най вече заради визията). КАто натрупам впечетления ще драсна няколко реда. За сега мога да кажа, че седалката я хвърлям, че се дефл*****х, и че е на светлинни години от горкото ми 15 годишно колело :-)
Kabal

Мнениеот halcor » Сря Юни 05, 2013 2:59 pm

moridinbg написа:Бях с алуминиево кормило, преходът към карбон според мен се усети доста. По-малко ми изтръпват ръцете от тресене.

Моите наблюдения от поведението на карбоново кормило са аналогични. Но не бих рискувал да си взема произволно карбоново кормило, щото точно с него (или с колчето) компромиси със здравината не трябва да има! И с натягането трябва да се внимава (не ползвам динамометричен ключ, но си е редно).
Аватар
halcor

Мнениеот Vimpel » Чет Юни 06, 2013 8:46 pm

Винаги ми е било интересно да науча нещо повече за умората на материала при карбоновите рамки.
От скоро се върти във форума един рекламен банер на Драг за доживотна гаранция при алуминиевите и стоманените рамки и 5г. гаранция за карбоновите.
Някой знае ли нещо по въпроса?
Vimpel

Рейтинг: 1295

Мнениеот rock » Пет Юни 07, 2013 8:39 am

Сама по себи си мисълта че нещо може да се счупи при карбона е достатъчно травмираща да развали голям процент от удоволствието при карането. По закона на Мърфи и по физичните закони, това ще се случи при голяма скорост и падането ще е с тежки последици.
Аватар
rock

Мнениеот russian » Пет Юни 07, 2013 8:49 am

rock написа:Сама по себи си мисълта че нещо може да се счупи при карбона е достатъчно травмираща да развали голям процент от удоволствието при карането. По закона на Мърфи и по физичните закони, това ще се случи при голяма скорост и падането ще е с тежки последици.

Т.е. правиш допускането, че при материали различни от карбона счупване не е възможно?
Аватар
russian

Рейтинг: 1120

Мнениеот rock » Пет Юни 07, 2013 9:33 am

Допустимо е, но еластичният лимит на карбоновите влакна е много по-лесен за достигане. Карбонът е чудесен материал за шосейки и гладък или с леки неравности асфалт, но за мтб не съм сигурен до такава степен.
Аватар
rock

Мнениеот PtD » Пет Юни 07, 2013 9:51 am

Santa Cruz някак си успяват. :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот zImage » Пет Юни 07, 2013 10:43 am

rock написа:Допустимо е, но еластичният лимит на карбоновите влакна е много по-лесен за достигане. Карбонът е чудесен материал за шосейки и гладък или с леки неравности асфалт, но за мтб не съм сигурен до такава степен.

mine-r написа:Предлагам да прегледаш това видео.

Аз след като изгледах това видео, доста ми се стопиха съмненията.
zImage

Мнениеот moridinbg » Пет Юни 07, 2013 12:56 pm

Карбонът е също толкова издруъжлив, колкото и алуминии и стомана, с тази разлика, че се ремонтира без отслабването на материала, което се получава при заварката на металите (:
А Санта Крузите прекаляват с цена...
Аватар
moridinbg

Мнениеот MacLeod » Нед Юли 21, 2013 1:22 pm

moridinbg написа:Карбонът е също толкова издруъжлив, колкото и алуминии и стомана, с тази разлика, че се ремонтира без отслабването на материала, което се получава при заварката на металите (:
А Санта Крузите прекаляват с цена...

Карбонът е лек, здрав и гъвкав но си има и своите проблеми. Първо че старее бързо - 2, 3 години такава рамка за куп пари и после не е ясно дали ще е годна и второ че е податлив на странични охлузвания. Това второто може и да са го оправили в по - новите рамки, но стареенето си остава като проблем. Тоест ако си състезател със спонсори и всяка година си сменяш рамката то карбонът е за теб. Но ако си нормален човечец спестил пари за хубава рамка, надявайки се да я кара неопределено дълго време по скоро не.
Няма място за сравнение със стоманата. Има стоманени рамки от втората световна, карбонова рамка няма как да изкара толкова.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Юли 21, 2013 5:51 pm

@ moridinbg - стоманения On-One си возеше твърдно (имах такъв). Важното как ще вози една рамка е това как е проектирана да поема енергията и усукванията. Заради това не е абсолютна стойност, че карбонови рамки возят меко - зависи от това как са проектирани ; - )

За мен най-големия недостатък на карбона е удар при неусилено място. Вдлъбвал съм алуминиева и стоманена рамка след срещи с камъни и много се съмнявам карбонова да оцелее след такива сблъсъци (това е и причината да не съм пробвал още карбоново кормило). Разбира се, ако се кара по терени без каменни реки, бягъщи камъни и т.н. и се внимава този недостатък е почти елиминиран.

Ако искате лека и наистина здрава твърда рамка - има титаниеви такива на цени няколко пъти повече от карбоновите : - D
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот sibirischewolf » Нед Авг 18, 2013 12:17 pm

Значи, всичко опира до наплетките на нишките на карбона, това е 1-во, 2-ро - карбонът е много по-добър материал, много по-гъвкав, и същевременно попива много по-добре разни натоварвания, тъй като той се огъва, докато стоманата и алуминият имат по-малка гъвкавост, същевременно се деформират по-лесно, въпрос - вие материалознанеие в училище не сте ли учили? :D Моята специалност е ДВГ, и сме минавали този раздел с материалите, кой за какво е най-подходящ.
sibirischewolf

Мнениеот PtD » Пон Авг 19, 2013 4:00 am

Pr3d4t0R написа:Ако искате лека и наистина здрава твърда рамка - има титаниеви такива на цени няколко пъти повече от карбоновите : - D

За титановите рамки (понеже елемент титаний няма, а има титан) имаше храна в една друга тема. Явно няма пълно щастие.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Назад към Продукти за крос-кънтри