Избор на електронна книга?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Избор на електронна книга?

Мнениеот boriss13 » Сря Юни 05, 2013 8:23 am

Така, наближава РД-то на жената, и понеже е слушкала, реших да я зарадвам с една такава джаджа.Понеже нищо не разбирам, не съм се интересувал (а и честно казано не ме интересува, предпочитам класическата хартиена книга), се допитвам до потребители на въпросни устройства тук.Какъв модел да избера, и бюджет около 300 BGN дали ще е достатъчен, или ще трябва да бръкна по дълбоко?Моля да пишат хора с лични наблюдения.Предварително благодаря, още повече ще ме улесните, ако въпросното нещо може да се купи от България, щот хич ме няма в пазаруването онлайн. :D
Поздрави, Борис :beer:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Re: Избор на електронна книга?

Мнениеот Yavkata » Сря Юни 05, 2013 8:35 am

Мисията е напълно изпълнима. Само сподели какви са предпочитанията -тъчскрин или бутони.
http://myebook.bg/?tag=%D0%B8%D0%B7%D0% ... ook-reader
Поразгледай статиите и предложенията в този сайт.
Има и доста полезна информация във форума им.
Също така, освен ако не купуваш някакъв промопакет, трябва да предвидиш разходи за калъф, и зарядно.
Последна промяна Yavkata на Сря Юни 05, 2013 8:40 am, променена общо 1 път
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот boriss13 » Сря Юни 05, 2013 8:39 am

Ми бутони, примерно. :boggled: Предполагам, че става дума за прелистването на страници.
:agree: Ще прочета, и предполагам че ще имам по-ясна визия на нещата, благодаря Yavkata :beer:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот TheAnimal » Сря Юни 05, 2013 9:08 am

Kindle !
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот boriss13 » Сря Юни 05, 2013 9:51 am

Противно на очакванията ми, след прочетеното главоблъсканицата стана страшна.В общи линии се спрях на два модела-едно SONY, като заклет фен на марката (предпочитах Т1, но не го намерих), и този Kindle, на който попаднах проследявайки мнението на жуотното.Довечера ще предоставя статията на бъдещия потребител, с цел да чуя нейните предпочитания, и тогава ще се избистри концепцията, както и въпроси от сорта на със/без WiFi, МР3, тъч/мъч скрийн тн.Единственото сигурно за сега мисля е размерът–6".
Аватар
boriss13

Мнениеот taurus13 » Сря Юни 05, 2013 10:14 am

Сони Т2 е много добро - купих такова на приятелката ми. Баща ми си купи пък някъв Nook с подсветка, но хич не ме кефи като дизайн и изработка, а подсветката му е кофти. Сонито макар да няма подсветка е много изчистено, бързо и приятно за четене. Освен това няма досадните моменти като - първо намери wi-fi и се регистрирай, па после можеш да четеш. :crap: , щото при nook-а се оказа така. Тъч екрана е много голямо удобство, а бутони за прелистване пак си имаш. Сонито между другото има повече опции за настройки, а има и вграден нет браузър, докато други имат само достъп до собственият им магазин за купуване на книги.
Аз лично съм хвърлил пък око на Kobo glowlight. Киндълите не ме впечатляват нещо.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот emoonthemove » Сря Юни 05, 2013 10:19 am

http://www.helikon.bg/electronics/423/sony-reader-prs-t1_10000000000685.html

Такава имаме вкъщи (черна).

Страниците се "разлистват" или с бутоните долу или с докосване. На нея можеш да сърфираш, но сърфирането е мудно и черно-бяло. Батерията и се изчерпва много бавно, дори при всеки ден четене. Ако не се лъжа, има и възможност за слушане на музика (никога не сме го ползвали).

Не съм ползвал Kindle никога, но съм го виждал многократно. За мен книгата на Sony е по-добра по отношение на три дреболии — фонът е по-светъл, по-светло сиво от доста тъмния сив фон на Kindle. И тъй като няма подсветка, представи си как четеш нещо на тъмен фон в метрото или след залез слънце. Второто нещо е, че екранът е малко по-широк, което означава повече букви с уголемен размер на страница. И третото е, че се продава с "корици" от изкуствена кожа, в която си държиш "книгата". Kindle като че ли идва "гол" и трябва да му се купува калъфче отделно. Но сякаш Kindle е по-тънък и лек.

Sony имат собствен софтуер, който е жестоко бъгав и книгите се качват общо-взето безразборно чрез Explorer.

Поддържа кирилица, но трябва да му се изиграе една врътка с настройките, всеки път, когато отваряш за пръв път книга на български. Иначе всичко е въпросителни символи.
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1911

Мнениеот TheAnimal » Сря Юни 05, 2013 10:41 am

Един колега си купи Сони, а аз използвам Киндъл. Сравнихме ги и се оказа, че Киндъла е в пъти по-добър. Дисплея на Сонито, не беше толкова добър имаше нещо и с шрифтовете, файловете и още някакви нещо. В крайна сметка, той беше разочарован от покупката си. Също така не виждам смисъл да има интернет, все пак това е книга, не таблет. Дисплея е черно бял и процесорът не е от най-бързите. Ако решиш да вземеш Киндъл, поръчай го директно от Амазон, цената му е на половина и е с включена застраховка. Не знам каква е тази малоумщина да ти искат 20 лв, за нещо което си е включено по принцип.
TheAnimal

Мнениеот boriss13 » Сря Юни 05, 2013 10:47 am

До колкото си познавам жената, най-вероятно екстри като ВиФи, Мрз и тн ще отпаднат, но ще видим.
@ TheAnimal кой модел визираш?
Аватар
boriss13

Мнениеот TheAnimal » Сря Юни 05, 2013 10:53 am

kindle 3 , но той е на 2 или 3 години.
Ето ти линк към Амазон да си гледаш http://www.amazon.com/Kindle-Ereader-eb ... B007HCCNJU .
TheAnimal

Мнениеот unsigner » Сря Юни 05, 2013 11:40 am

Kindle Paperwhite, ако има откъде да купиш. 3G, клавиатура и тъчскрийн не ти трябват; ePub съвместимост няма, но няма особен проблем да конвертираш книгите на PCто преди да ги пратиш.
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот hakitaki » Сря Юни 05, 2013 4:14 pm

Да си дам и аз моето мнение. Сблъсквала съм се с 3 марки електронни книги - Kindle, Nook, Kobo.

Всъщност, ако не ви се чете всичко надолу имам 2 основни съвета:
1. Проверете фоматите, които чете книгата.
2. Изпробвайте я преди да я купите. Пробвайте всички функции, които ви интересуват - wifi, книги на кирилица, браузване в интернет и т.н. Вижте какъв е контраста на дисплея в стая (не навън - навън всичко е супер, защото има много светлина).

Ето и поотелно за всяка книжка, която съм пробвала със съответните й плюсове и минуси:

Аз имам Kindle 4 3G Wifi - това май е първият модел тъчскрийн на киндъл.
+ има вграден браузър (доста елементарен) и с 'тъч'-ването е сравнително лесно да навигираш в него.
+ има вградена 'колонка' - можеш да си слушаш музика докато четеш.
+ имам право, ако не намеря wifi, да се свържа с 3g мрежа и да браузвам безплатно амазонския сайт, както и уикипедията. Тази функция няма да я има завинаги според мен (понеже амазон плащат вместо потребителя), но засега си работи :)

- 'тъч'-ването се случва винаги - не знам как се нарича, но примерно ако някой в метрото размята коса и тя докосне дисплея, е много вероятно да ти се прелисти страницата.
- няма копчета за прелистване.
- няма клавиатура - това може и да е плюс понеже така книжката е по-компактна.
- не поддържа epub - това за мен е голям минус, понеже всички книжки, които можеш да си намериш в читанката, са в този формат и за да ги четеш на киндъл, трябва да се конвертират към mobi.
Реално не е голяма драма да си сваляш книгите и във формат .txt, но тогава губиш разделение по глави, няма да имаш картинки (ако изобщо са сканирани такива).
- не можеш да търсиш в книгите на кирилица (имаш само латинска виртуална клавиатура).

Колежка има Kindle Paperwhite - ето разликите с моя киндъл:
- безплатното браузване на уикипедията и амазон е сведено до 50мб на месец (това само съм го чела - не съм го тествала)
- няма звук
+ 'тъч'-ването е от по-умните - тоест трябва ти жива плът, за да прелистиш страницата :)
+ има подсветка - съответно батерията би издържала по-малко, ако тази опция се ползва постоянно. Човек може да си пусне подсветката съвсем леко, за да му е по-контрастно.

Предполагам има и други плюсове, но само тези забелязах за времето в което го разгледах.

Kobo touch - разлики с моя киндъл:
- естествено няма безплатно браузване на уикипедия - имаш само wifi.
- изглежда ми малко по-неконтрастен от киндъла - не пречи да си четеш, но ако сравняваш двете книги си личи.
- има повече ghosting - това е намек за буквите които са били на предишната страница - все едно мастилото не се е махнало цялото и остават призраците на предишните думи :) може да се махне този ефект ако се сложи refresh-ването на дисплея да се случва по-начесто (примерно на 2-3 страници вместо на 6) - тогава и батерията би трябвало да издържа малко по-малко.

+ браузването в интернет е по-лесно отколото в киндъла
+ има повече настройки за нагласяне докато четеш - примерно има повече шрифтове, можеш да му зададеш колко в края на дисплея да докоснеш за да прелисти напред или назад
+ поддържа epub - ако имате wifi вкъщи и си браузнете читанката - може директно да си свалите книгата, без да минавате през компютър. Това не може да се случи с киндъл, понеже киндъл браузърът позволява свалянето само на някои разширения файлове и .zip и .epub не са сред тях (това са файловете, които можеш да си свалиш от читанката).
+ има игри :) вярно - само шах и судоку, но пак е по-добре отколкото без хич.

Nook
Много набързо го разгледах и единственото, което забелязах е че е по-приятен на допир. Би трябвало да поддържа epub формата, тоест да действа като Kobo-то. Чувала съм, че можеш да си инсталираш android на него и да го ползваш като много дървен таблет :) По принцип уж е-книгите нямат ресурси да действат като таблет - едва ли ти ще тръгнеш да го променяш след като е за подарък.

Ами това е всичко за което се сещам. Съжалявам за дългия пост - дано все пак съм била полезна. Смятам, че каквото и да избереш, ще бъде страхотен подарък - аз лично така преоткрих четенето. Много по-приятно е да носиш нещо, което се побира в малка дамска чанта и тежи 200 грама, а не е 600 страници и с дебели корици. А и винаги като приключиш някоя книга - имаш още 20 които си си качил предварително и можеш да започнеш нова :)
hakitaki

Рейтинг: 1205

Мнениеот 5roff » Сря Юни 05, 2013 8:06 pm

Борисе преди време купих на половинката си /сега жена ми :D / Kindle 4 *

Аз не чета! :D Но тя е адски доволна, а тя чете много... екрана е като съвсем обикновен лист хартия. До колкото разбрах от нея няма никакви проблеми със шрифтове и файлове. Абе доста сполучлива покупка- аз си го поръчах от Хамерика чрез познат. При избора ми тогава попаднах на мнение на български потребител, който си беше счупил дисплея по непредпазливост /транспорт/ и от амазон /киндъл/ му изпратиха нов, след като той си върнал счупения. :D

Абе успех с избора и съм сигурен, че ще я зарадваш. :clap:

* линк към снимката на модела
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот Plamen_EM » Сря Юни 05, 2013 9:07 pm

Киндъл най-обикновения без подсветка с копчета. По-нагоре хвалят подсветката, но всъщност тя вреди на очите. Да не казвам, че с подсветката на слънце (на плажа) хич не се случват нещата. Има калъфи с лампа вършат перфектна работа ако в хотела няма осветление за четене. Аз поне калъфа го ползвам само ако пътувам. Ползвам го с Калибре, никакви проблеми при конвертирането. Онова дето батериите на тези книги издржали по два месеца е вярно, само ако не я ползваш. При интензивно четене, по една книга дневно - 10 дни.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот boriss13 » Чет Юни 06, 2013 7:36 am

Искрено се радвам че пуснах запитването само тук, защото мислех да го пусна и във форума от линка на Явката.И си представям какво щеше да стане-все едно някой тук да пита РАМ или ДРАГ... :D Както и да е, ненужно отклонение.За сега мисля че марката е ясна-Kindle.Колкото до модела-все още не съм се спрял на нищо конкретно.И другата драма-мислех да го купя от тук, да го разгледам първо, да го пипна....но Мира ме разколеба. :xx(:
Благодаря на всички отзовали се до момента, на hakitaki за "ревютата", и на останалите, да не изброявам поименно!Продължавам да следя темата, и при първа възможност ще постна моделите на които съм се спрял, евентуално за по-конкретни насоки и съвети. Накрая ще излъчим победител, който ще бъде закупен и победител, който ще пие бира ;) Втория ще бъде оценен от жури, или при липсата на такова изтеглен чрез жребий, в присъствието на вещо лице!!! :D :D :D
:beer: :beer: :beer:
Аватар
boriss13

Мнениеот Yavkata » Чет Юни 06, 2013 9:01 am

boriss13 написа:Искрено се радвам че пуснах запитването само тук, защото мислех да го пусна и във форума от линка на Явката.И си представям какво щеше да стане-все едно някой тук да пита РАМ или ДРАГ... :D Както и да е, ненужно отклонение.За сега мисля че марката е ясна-Kindle.Колкото до модела-все още не съм се спрял на нищо конкретно.И другата драма-мислех да го купя от тук, да го разгледам първо, да го пипна....но Мира ме разколеба. :xx(:
:

Ъхъ, така е. Религиозен въпрос е. :D Може да минеш през офиса на фирмата от линка (намира се близо до НДК) и да разгледаш конкретните модели на живо, дето те интересуват, пак после си поръчай ако щеш от Индия.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот imbecile » Чет Юни 06, 2013 3:39 pm

PocketBook? Аз съм много доволен, доста добра алтернатива на масовките като Kindle, Sony и т.н.
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот 5L » Чет Юни 06, 2013 4:35 pm

Имам монохромен Киндъл, чиято батерия трябва да издържи 21000 импресии/страници. За 3 години все още не съм тръгнал на експедиция в Сибир или Аляска, за да оценя тази екстра :beer:
Та, монохромният дисплей има един минус, който може би е и плюс-подобно устройство предлага некомфортно сърфиране и в крайна сметка остава само за четене на художествена литература. Четене на специализирана литература или списания с цветни илюстрации също не е особено пълноценно, съответно бих те посъветвал да е с цветен дисплей. Доста хора, които взеха електронни четци преди години, впоследствие преминаха на таблети, заради горните причини, а и заради още една-четенето в електронен формат не носи същия кеф като книжното тяло, та джаджата трябва да има и други функции- разглеждането на снимки, мейли, видео и тн, за да не бъде пенсионирана скоропостижно.
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот petbul » Чет Юни 06, 2013 10:08 pm

Аз ползвам Kindle 3 с клавиатура и Nook simple touch with glowlight. И двете си имат предимства и недостатъци,но моите предпочитания клонят към Nook-a.Най-голямото му предимство пред Киндъла е подсветката,която изобщо не гадна,камо ли пък вредна,както се твърди в по-горен пост.Да не говорим,че и терминът "подсветка" тук не е много на място,защото осветяването е решено много по-елегантно- с оптичен слой на целият екран,който се осветява от диоди в горната част на четеца.Идеален е за четене в пълна тъмнина,когато лампата пречи на някого в стаята,но и при слаба светлина се вижда чудесно,да не говорим,че може да се регулира нивото на осветеност.Друго предимство са форматите,които чете.Трето-оказа се,че на мен лично ми допадна повече концепцията с тъчскрийна,отколкото клавиатурата на Киндъла.Много по-лесна навигация по страниците,менютата и бележките под линия.Изработката на самият четец също е по добра при Нуука.
Недостатък в сравнение с Киндъла е това,че няма мп3,което е малък проблем.По-големият му недостатък е това,че няма вариянт (или поне не съм го открил все още) за подреждането на книгите в колекции,което при Киндъла го има и прави библиотеката доста по-прегледна.
Надявам се,че съм бил полезен :D
ПП:На Нуука pdf се чете доста по-добре.
ППП: В София мога да ги покажа и двата за лични впечатления :beer:
Аватар
petbul

Рейтинг: 1221

Мнениеот taurus13 » Чет Юни 06, 2013 11:09 pm

Подсветката на nook-а е гадна в сравнение с kindel paper white и kobo glo. Е, гадна не е чак, но е по-неравномерна. Иначе тия подсветки са по-добри от тези на таблетите, щото светлината не е директна, а е отразена. Старите киндъли имат гадно сива хартия. На сонито и нуук-а е доста приемливо светла. Оня ден гледах някъв старичък киндъл - бая призраци имаше. При сонито, почти не се виждат ако ще и 14 страници да не е рефрешвано.
Па тва дето на четеца не било като на книга, ич не е вярно, осве дето не мирише на мастило - много добре си се чете, ако ти е читав четеца, я го няма неудобството от тежките книги, трудни за прегъване и разлистване. Отделно че има книги на толкова кофти хартия, че всеки четец е по-добре. :eyebrow:
Та ако си взимате, взимайте си нови модели а не някви стари, щото технологията все още се развива.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот 5L » Пет Юни 07, 2013 1:25 pm

taurus13 написа:Па тва дето на четеца не било като на книга, ич не е вярно, осве дето не мирише на мастило - много добре си се чете, ако ти е читав четеца, я го няма неудобството от тежките книги, трудни за прегъване и разлистване. Отделно че има книги на толкова кофти хартия, че всеки четец е по-добре. :eyebrow:
Та ако си взимате, взимайте си нови модели а не някви стари, щото технологията все още се развива.

Абе то много е писано за плюсовете на електронните четци-не хабиш хартия, носиш огромно количество книги с тебе, и т.н. Въпросът е, че след 3 години активно ползване мога да кажа, че има и свързаните недостатъци-нямаш физическият контакт и усещане за книга, колко е дебела, колко си прочел, всичко е скролване по една безкрайна страница.

Подсветката, електронното мастило и бялата хартия-това са си маркетинговите похвати да се продаде този продукт и да се направи разпознаваем в океана от таблети и смартфони, на които може да чете също качествено.
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот veskoz » Пет Юни 07, 2013 1:50 pm

Аз си взех ей те такъв китаец за работа. :)
http://www.ebay.co.uk/itm/4GB-7-inch-TF ... 27d2e68c31
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Назад към Други