Да си дам и аз моето мнение. Сблъсквала съм се с 3 марки електронни книги - Kindle, Nook, Kobo.
Всъщност, ако не ви се чете всичко надолу имам 2 основни съвета:
1. Проверете фоматите, които чете книгата.
2. Изпробвайте я преди да я купите. Пробвайте всички функции, които ви интересуват - wifi, книги на кирилица, браузване в интернет и т.н. Вижте какъв е контраста на дисплея в стая (не навън - навън всичко е супер, защото има много светлина).
Ето и поотелно за всяка книжка, която съм пробвала със съответните й плюсове и минуси:
Аз имам
Kindle 4 3G Wifi - това май е първият модел тъчскрийн на киндъл.
+ има вграден браузър (доста елементарен) и с 'тъч'-ването е сравнително лесно да навигираш в него.
+ има вградена 'колонка' - можеш да си слушаш музика докато четеш.
+ имам право, ако не намеря wifi, да се свържа с 3g мрежа и да браузвам безплатно амазонския сайт, както и уикипедията. Тази функция няма да я има завинаги според мен (понеже амазон плащат вместо потребителя), но засега си работи

- 'тъч'-ването се случва винаги - не знам как се нарича, но примерно ако някой в метрото размята коса и тя докосне дисплея, е много вероятно да ти се прелисти страницата.
- няма копчета за прелистване.
- няма клавиатура - това може и да е плюс понеже така книжката е по-компактна.
- не поддържа epub - това за мен е голям минус, понеже всички книжки, които можеш да си намериш в читанката, са в този формат и за да ги четеш на киндъл, трябва да се конвертират към mobi.
Реално не е голяма драма да си сваляш книгите и във формат .txt, но тогава губиш разделение по глави, няма да имаш картинки (ако изобщо са сканирани такива).
- не можеш да търсиш в книгите на кирилица (имаш само латинска виртуална клавиатура).
- няма звук
+ 'тъч'-ването е от по-умните - тоест трябва ти жива плът, за да прелистиш страницата

+ има подсветка - съответно батерията би издържала по-малко, ако тази опция се ползва постоянно. Човек може да си пусне подсветката съвсем леко, за да му е по-контрастно.
Предполагам има и други плюсове, но само тези забелязах за времето в което го разгледах.
- има повече ghosting - това е намек за буквите които са били на предишната страница - все едно мастилото не се е махнало цялото и остават призраците на предишните думи

може да се махне този ефект ако се сложи refresh-ването на дисплея да се случва по-начесто (примерно на 2-3 страници вместо на 6) - тогава и батерията би трябвало да издържа малко по-малко.
+ браузването в интернет е по-лесно отколото в киндъла
+ има повече настройки за нагласяне докато четеш - примерно има повече шрифтове, можеш да му зададеш колко в края на дисплея да докоснеш за да прелисти напред или назад
+ поддържа epub - ако имате wifi вкъщи и си браузнете читанката - може директно да си свалите книгата, без да минавате през компютър. Това не може да се случи с киндъл, понеже киндъл браузърът позволява свалянето само на някои разширения файлове и .zip и .epub не са сред тях (това са файловете, които можеш да си свалиш от читанката).
+ има игри

вярно - само шах и судоку, но пак е по-добре отколкото без хич.
NookМного набързо го разгледах и единственото, което забелязах е че е по-приятен на допир. Би трябвало да поддържа epub формата, тоест да действа като Kobo-то. Чувала съм, че можеш да си инсталираш android на него и да го ползваш като много дървен таблет

По принцип уж е-книгите нямат ресурси да действат като таблет - едва ли ти ще тръгнеш да го променяш след като е за подарък.
Ами това е всичко за което се сещам. Съжалявам за дългия пост - дано все пак съм била полезна. Смятам, че каквото и да избереш, ще бъде страхотен подарък - аз лично така преоткрих четенето. Много по-приятно е да носиш нещо, което се побира в малка дамска чанта и тежи 200 грама, а не е 600 страници и с дебели корици. А и винаги като приключиш някоя книга - имаш още 20 които си си качил предварително и можеш да започнеш нова