За зсглобяване или нов

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За зсглобяване или нов

Мнениеот Gran SolDado » Сря Юни 05, 2013 7:05 pm

Може ли да ме съветвате как е по добре и как ще ми излезе по евтино . Ако започна да си сглабям колело за ДХ или да си купя нов ? Някой ми казват ако си го сглобиш ще ти е по евтино а други не се мъчи да го правиш купи си нов има ги хубави сега ? Моля ви кажете ми как е най добре :crap:
Карам ассаулт ;)
Gran SolDado

Рейтинг: 1008

Re: За зсглобяване или нов

Мнениеот boriss13 » Чет Юни 06, 2013 7:46 am

Винаги сглобено излиза по-евтино.
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот zImage » Чет Юни 06, 2013 10:55 am

boriss13 написа:Винаги сглобено излиза по-евтино.

С нови части или употребявани от пазара? Аз винаги съм си мислел, че в цялото колело компонентите са с такива отстъпки, че има и за печалба на производителя и пак накрая цената да е много трудно да я биеш ако сам сглобяваш. Без изобщо да става дума за загубеното време, нуждата от всякакви екзотични инструменти и т.н. Отскоро се заглеждам по-сериозно в тия неща (досега само си карах) и може и да греша, но като гледам само една хубава рамка + вилка колко струва спрямо готово колело базирано на същата тази рамка и вилка ииии.... изобщо не ми излиза сметката.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот boriss13 » Чет Юни 06, 2013 11:10 am

За ново говоря.Даже ако сглобяваш с "нови"(неупотребявани) части, купени от пазара на по-ниски цени пак трудно ще се достигне цената в магазин.
Естествено мое мнение, базирано на скромен опит и наблюдения. :)
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот rarekin » Чет Юни 06, 2013 11:19 am

Автора на темата трябва да посочи кой модел и каква окомплектовка има предвид, за да може да му се отговори поне отчасти адекватно.

ЕДИТ: Never mind.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот taurus13 » Чет Юни 06, 2013 11:41 am

boriss13 написа:Винаги сглобено излиза по-евтино.

Автора пита за зсглобено обаче...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот shotik » Чет Юни 06, 2013 4:56 pm

boriss13 написа:За ново говоря.Даже ако сглобяваш с "нови"(неупотребявани) части, купени от пазара на по-ниски цени пак трудно ще се достигне цената в магазин.
Естествено мое мнение, базирано на скромен опит и наблюдения. :)

Аз подкрепям мнението и с практически опити:

Едно от момчетата тук видя ,че дори само при преработка на велосипед ,някои части са с различни размери,минимални са но влизат свободно в легла,ня някои главини размерите на резбата не е като на повечето модели и не могат да се намерят взаимозаменяеми гайки,също трябва да се гледат размерите между ушите на вилката и рамката при закупуване на главини,за да не се окаже че не могат да се монтират или е много широко и при стягане ,тръбите на вилката може да се деформират и дори скълчат и скъсат.Много от тръбите за седалки и тези на кормилото са с различни диаметри и може да не влязат или да са хлабави .
Всичката тази разправия с търсене на части е съпроводена с губене на време,транспорт и други разходи.
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот kambone » Пет Юни 07, 2013 9:49 pm

За сглобяване на колело от начало до край - трябва да си много уверен, че знаеш ТОЧНО какво трябва да направиш и точно кое с кое пасва.
Аз се вкарах в този филм със сглобяването и накрая сметката ми излезе колкото за ново колело, а готово от пазара можеше да взема на 1/2 за тези пари почти :)
Разбира се, сега му се радвам много и работи супер, но не беше нужно цялото приключение.
Дори когато намирах неща на много добри цени, имаше точно такива минимални разминавания в милиметри, ъгъла на веригата от курбела и какво ли не и какво ли не. Отне много време и излезе скъпо.
Но пък познавам всяка гайка и шайба в него :)
Аватар
kambone

Рейтинг: 1243

Мнениеот shotik » Пет Юни 07, 2013 10:05 pm

kambone,радвам се когато чуя или видя написано такива приказки ,защото точно така съм се научил в далечните времена от средата и края на 60-те години,когато не беше така развито производството на велосипеди.Събирах от разни марки ,правех разни сглобки,но само една остана от тогава ,на едно пони .Сега се занимавам предимно със стари велосипеди,някои са от класически марки Мифа ,Диамант,както и съветските Украйна ,Минск,Турист,Спорт-шосе,нашите Балкан от различните серии.
Новите модели са с нови технологии и специфични форми и части и са много скъпи за мен ,но тук има много млади ,ще поживеете,ще видите още какво ли не ,бъдете здрави!
shotik

Рейтинг: 1450

Назад към Общ форум