Проблем с предавките

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с предавките

Мнениеот MikeApe » Пон Юни 10, 2013 12:10 am

Здрасти исках да питам какъв би могъл да бъде проблема ми с предавките. Когато пусна на 21 и се изправя от време на време прескача веригата или пада и това е само на 18 и 21 ?
MikeApe

Рейтинг: 1220

Re: Проблем с предавките

Мнениеот subritual » Пон Юни 10, 2013 1:07 am

Замърсяване на жилото на дерейльора и настройката му, ако пада след най-малкия венец. Въпроса ти е некоректно зададен.
Има скорости със 7,8,9 и 10 зъбчатки.трябва да поясниш колко имаш. Казва се 3х7 ,3х6,3х10
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот MikeApe » Пон Юни 10, 2013 12:26 pm

7x3 съжалявам факта, че питам предполагам означава, че не съм много на ти. Как мога да отсраня проблема?
MikeApe

Мнениеот chessbg » Пон Юни 10, 2013 7:21 pm

Проблема ти може да бъде от няколко неща.Износване на компоненти или просто трябва центровка на обтегача.Ясно е ,че не разбираш затова проблема ти най-добре го реши в някои сервиз :agree:
chessbg

Рейтинг: 1100

Мнениеот ivan_251 » Вто Юни 11, 2013 10:02 am

Имал съм същият проблем.Планинските колела са с леки предавки пригодени за планината и като ги карам и в града и по шосетата веригата е най-често на последните предавки,а те се износват най-бързо,не само защото карам много на тях,но и защото "виждат" повече верига.По това което си казал проблема едва ли е в дерайльора,а във венец касетата и веригата.Типичния признак за крайно износване е като приложиш напрежение на веригата и прескача или пада веригата.Между другото е крайно опасно,паднах доста лошо един път от такова нещо.

Верига се сменя на всеки 4000 километра,предел,който е препоръчителен да се спазва за да се предотврати бързото износване на зъбните колела,породен от разтягането на веригата,а когато получиш признаци за износване вече е прекалено късно.

Моята прогноза едва ли ще ти хареса.Ще трябва да смениш веригата и венеца с чисто нови,а за да ги предпазиш тях ще трябва да смениш и курбелите или неговите плочи,ако са сменяеми,защото и те за износени.Моето решение за този проблем ми коства нови курбели верига и венец касета ,всичко излезна 130 лв ,а карам със бая нисък клас неща,но все пак оптимален минимум за да не е боклук. :dontknow:
Аватар
ivan_251

Рейтинг: 1210

Мнениеот chessbg » Вто Юни 11, 2013 11:33 am

ivane повтаряш ме много писане за нищо :dontknow:
chessbg

Рейтинг: 1100

Мнениеот ivan_251 » Вто Юни 11, 2013 12:19 pm

E така по-добре ли е :

Отиди в сервиз,то нали форума е веломеханик за изчерпателни отговори или на всяка тема да пишем "Отиди в сервиз".То тогава да вземем и да направим само една тема в този раздел за адреси на сервизи и толкова.

пп.След като е задал въпроса си тук явно иска поне сам да се изясни как стоят нещата.Има и трети проблем който може да е и нищо не казано по него.Има вероятност пружината на рамото на задния дерайльор да му е хлабава-резултат превключва със закъснение ,веригата ляга само от горната част от зъбчадката на венеца,което определено създава проблеми при зъбно колело 8T дори и при нови касети .И го казвам от сто процентов опит,защото карам със скапан клас скорости tourney,altus и други такива,който са с хлабави пружини и след година каране стават още по-хлабави и буквално спират да работят,дори и след 100 часа центровка.

В случая има два вариянта ако е от там проблема ,купуваш нов дерайльор и проблемът може да се реши или знам на някой как да натегна пружината и пак започват да работят
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair009
Аватар
ivan_251

Мнениеот MikeApe » Вто Юни 11, 2013 12:58 pm

Благодатя наистина за ичерпателните отговри а може ли да ми препоръчате части в такъв случай колелото е купувано миналото лято и ми е странно как би могло да се износи толкова бързо иначе компонетите са си базовите на DRAG ZX3 PRO 2012 проблема е, че във веломанията ще ми вземат маса пари само за да направят реглаж
MikeApe

Мнениеот ivan_251 » Вто Юни 11, 2013 1:25 pm

MikeApe написа:Благодатя наистина за ичерпателните отговри а може ли да ми препоръчате части в такъв случай колелото е купувано миналото лято и ми е странно как би могло да се износи толкова бързо иначе компонетите са си базовите на DRAG ZX3 PRO 2012 проблема е, че във веломанията ще ми вземат маса пари само за да направят реглаж

Има по-евтини и добри сервизи от веломания според мен един от тях е http://www.mtb-bg.com/index.php/other/c ... ercial0015.НО!
Колелото ти мисля,че има две години гаранция,така,че ремонтът не би трябвало да ти струва нищо във веломания.Обезателно провери.Ако ще сменяш курбели венци и верига искат само 28 лв за да ти махнат старите и сложат новите :crap:

Как може да се износи за бързо време:
1.Усукване на веригата,карана например продължително време на най-малкият венец отпред (1)и най-млакият отзад (6,7) или караш на най-голямото зъбно колело отред (3) и караш на (1,2) отзад
2.Нередовно почистване и несмазване на веригата,особено след дъждовно и кално време.
3.Обработване с преобразователи за ръжда и други неподходящи химикали.

Но искам да ти кажа,че си купих чисто нови венци ,курбели и верига и въпреки това ми прескачаше на 7 и то заради ужасно слабата пружина на оптегача.Моят дерайльор е същият като твоят,не мога да кажа хубави неща за него.Налице са слаба пружина,пластмасови части,честа поддръжка и честа настройка.

Аз освободих ограничителен палче на дерайльора завъртях рамото му един оборот по посока затягане на пружината и върнах палеца както си беше.И така реших проблема,работи безпроблемно,но само засега предполагам.

Адресирам и друг възможен проблем,изкривено ухо на рамката.

пп.За да избегнеш разхлабване на пружината на задния дерайльор винаги когато спреш да караш се оставя на най-малкото зъбно колело отпред и на най-малкото зъбно колело отзад,така веригата е максимално отпусната и прижините и жилата на скоростите не се оптягат.
Последна промяна ivan_251 на Вто Юни 11, 2013 1:41 pm, променена общо 1 път
Аватар
ivan_251

Мнениеот bio » Вто Юни 11, 2013 1:38 pm

@ivan_251 в случая не му помагаш много, защото проблема може да е в разстроен дерайльор, криво ухо, клонче във венците и т.н. нека първо се проверят лесните неща и после да се премине към покупки на нови части. никой не те обвинява, но просто го подвеждаш в едната посока.
Гаранцията според мен не покрива нормално износване на компоненти. Все едно да ти сменят гумите като им изтъркаш грайфера ...
@MikeApe в сайта има статии как се настройват скоростите и т.н. прочети първо тях и ако не става тогава си купувай каквото и да е. ако статиите не ти помагат и не можеш сам да се правиш с описаните процедури посети сервиз, НО НЕ ИМ РАЗПРАВЯЙ КАК КОМПОНЕНТИТЕ СА ТИ ИЗНОСЕНИ, ПРОСТО ИМ ОБЯСНИ КАКВО СТАВА С КОЛЕЛОТО.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик