Грешно ли го карам това колело или...?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Грешно ли го карам това колело или...?

Мнениеот gogo2011 » Чет Юни 13, 2013 12:00 pm

Здравейте,
Карам ZX4 TE Drag. Правя преходи по 40-50 км обикновено на смесен терен - асфалт, черен път и често простоливада или камънак. Последният път едва се прибрах у дома. Не че се бях измотил толкова, въпреки нелекият преход, но коленете ми ме предадоха. Имал съм и преди леки болки, но този път си беше доста зле, Последните 20-30 км бях на ръба да викам някой да ме прибира. Мисля, че основният проблем беше че краката ми се набиха доста от неравният терен и многото камъни. А опитвайки се да си запазя задника, не че и той не пострада достатъчно, стоях повече на педалите и явно цялото напрежение отиде в коленете. Мисля, че всичко идва от натиска на фибулата (малката подбедерна кост) и там разбрах имало някакъв нерв, който страда от тая работа. След ден-два се оправих. Ей така, с почивка.
Та въпросът е как да избегне бъдещи такива неволи? Вилката ли е проблема или нещо друго? Някакви съвети?
Благодаря предварително на всички!
gogo2011

Рейтинг: 1200

Re: Грешно ли го карам това колело или...?

Мнениеот subritual » Чет Юни 13, 2013 12:14 pm

Изглежда проблемът ти е комплексен, не би трябвалопри спускане в изправено положение да те болят колената. При каране прав (натискане) е съвсем възможно, вероятно не си знаеш възможностите. Прочете ли тази статия? http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/269-tips008
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот mariko » Чет Юни 13, 2013 12:33 pm

Ся малко гадене...
Колко често и как караш? Да не би да се пресилваш с редки, но големи натоварвания, които да не си в състояние да поемеш? Ако не е така може проблема да е в настройката на колелото, както е посочил subritual.
А как се чувстваш при по-малки натоварвания?
Да не би да караш на прекалено големи предавки?
Понякога проблеми с болки в някои стави/мускули идват от неправило положение или прекалено стягане/развиване на други мускулни групи. Някой път дори и от недостатъчно пиене на вода може да си докараш болки в ставите.
Както казах просто гадая, не съм специалист, но може да се обърнеш и към кинезитерапевт или някой, който се занимава с кондиционни тренировки, ако нищо не помогне.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот gogo2011 » Чет Юни 13, 2013 12:41 pm

Чел съм статията. Вроятно наистина е комплексен проблема, но поне на мен ми се случи за първи път подобно нещо, да е чак толкова зле. Трудностите започнаха основно след като започнах да спускам, което не беше все пак гладко спускане по асфалт. Голямо дрънчене с въртене на педали отвреме-навреме. Но наистина имам подозрения, че може да съм си навредил и сам, защото по някое време регулирах височината на колчето уж да ми е по-удобно.
gogo2011

Мнениеот gogo2011 » Чет Юни 13, 2013 12:48 pm

Mariko, прав си, малко повече информация да дам.
Карам общо взето веднъж седмично през уикенда. Преходи по 40-50 км както казах, но може и повече (както последният път). С издръжливостта проблеми нямам. Общо взето нито се задъхвам, нито имам мускулни болки - и по време на прехода, и след него.
Малките натоварвания не са никакъв проблем, просто разходка.
Колкото до големите предавки, мисля че умея да си пазя силите предвид дължината на маршрута, който очаквам да измина, и не се натоварвам излишно.
Виж за водата, май не пия толкова често, не съм мислил, че може да е проблем :)
gogo2011

Мнениеот mariko » Чет Юни 13, 2013 1:15 pm

Хи хи, това за водата беше малко изхвърляне, макар че имам приятел, който имаше болки в кръста и след сума ти прегледи един лекар му каза, че е от хронично обезводяване, защото човека почти не пиеше вода и хрущяла между прешлените нещо се увредил.
Все пак, ако това ти е единичен случай, не бързай да си вадиш заключения, че нещо ти има на коленете. Много е възможно да си се претоварил и просто да имаш нужда от почивка или пък от някакво донастройване на колелото.
И имай предвид, че така по форуми можем да дадем някакви насоки, но си е малко опасно 'щото разбирачи и съвети всякакви. Ако продължават болките най-добре иди лично при спеациалист.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот mrdaka » Чет Юни 13, 2013 1:38 pm

Имам едно предположение, най-вероятно проблема ти се дължи на грешна стойка по време на спускане. По-време на спускане, краката трябва да са леко сгънати в колената. По този начин при преминаване през препядствие, шока от удара се абсорбира от мускулите. Ако крака ти е напълно изправен, тогава шока се абсорбира от ставите и костите, което е изключително неправилно и може да има трайни последици за здравето. Ако спускаш по асфалт, там супер изправената стойка пак е грешно, но понеже пътя е гладък не се набиват толкова много крака. Намерих тази снимка в интернет, която показва правилната неутрална позиция по време на спускане. Дано съм помогнал :)
Изображение
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот gogo2011 » Пет Юни 14, 2013 9:42 am

mrdaka, благодаря! Всъщност верпятно там ми е проблема. Макар да знам, че трябва да е такава стойката, често се изкушавам да се изправя при по-продължително спускане. А ако това спускане е по неравен и каменист терен, вероятно цялото натоварване отива в коляното на изправеният крак. Ще трябва да внимавам повече.
Все пак какво предимство би ми дала друга вилка?
gogo2011

Мнениеот subritual » Пет Юни 14, 2013 11:12 am

Ще облекчи ръцете и много малко краката. Заден амортисьор би ги облекчил повече, но каквото и да е, е малко в сравнение със собственото пружиниране на краката.
Аватар
subritual

Мнениеот grebo » Съб Юни 15, 2013 12:24 am

А правиш ли упражнения за разгряване, преди да се качиш на байка? Клекове, ала-бала?
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот marsa » Съб Юни 15, 2013 2:53 am

gogo2011 написа:mrdaka, благодаря! Всъщност верпятно там ми е проблема. Макар да знам, че трябва да е такава стойката, често се изкушавам да се изправя при по-продължително спускане. А ако това спускане е по неравен и каменист терен, вероятно цялото натоварване отива в коляното на изправеният крак.
Ти май фалшиво си "почиваш" с прави крака, успоредни на седалковата тръба. Това е едно подобно на протягане сутрин след сън усещане, приятно е за мускулите, които до преди малко са въртяли, но си блъскаш ставите. Особено за по-продължително спускане мога да те посъветвам (след като си маркираш правилната височина на седалката за въртене), да сваляш седалката за да има възможност свободно да се движиш и изнасяш и ще спускаш с кеф и много по-малко натоварване във всички стави. Вече при състезателно каране си преценяваш според ситуацията (дължината на спускането и т.н.) дали си струва да си бараш седалката.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Анелия » Пон Юни 17, 2013 10:39 am

Да не би гумите ти да са много напомпени и да се друсаш много по камънака? Това много измаря, да не говорим за устойчивостта по терена. Над 3 бара по черно е мазохизъм.
Аватар
Анелия

Мнениеот ALLMountainGoat » Вто Юни 18, 2013 5:44 pm

Няколко съвета от мен, като препатил нялколко 100 километрови XC трипчета (едно от тях почти завърши с припадък):
- Когато си на асфалт гледай XCM - а (или каквато ти е вилката) да ти твърда на макс. Иначе страшно много мори.
- Когато си на черен път или офроад - гледай да е мекица, щото иначе ще си натъртиш много брутално китките.
- Добре напомпани гуми, но никога на камък. Никога не си помпай гумите на камък. Последният такъв трип, си бях напомпил гумите до пръсване, и когато се връщахме имах чувството, че ще ми изпадат пломбите.
- Все пак виж дали не ти е крива каплата. Беквално умирах по пътищата, докато не разбрах, че накладките на вибрейка влачат по каплата. (сега като като ти видях байка ти си с дискови, така, че това не важи)
- Колкото и да не ти се иска - колоездачно клинче с памперс бате, щото иначе няма да можеш да си седнеш на четирибуквието след 40 - 50 - 100 километра.
- Внимавайте кога карате. Да се влачите по камънаците в 2 часа по обяд при убийствени летни жени определено не е добра идея.
- Постоянно яж и пий
ALLMountainGoat

Рейтинг: 1160

Мнениеот Fujitzo » Вто Юни 18, 2013 5:53 pm

Това с налягането е добра вметка. Аз се чудя защо толкова късно открих факта, че всъщност по-ниско налягане е равно на по-лесно въртене (и нагоре!) по пресечен терен, тъй като гумите обират голяма част от вибрациите. Преди помпех яко на 3 - 3.5 за да въртя по-лесно уж.. сега се чудя какъв глупак съм бил. Ръцете ми винаги изтръпваха при спускане - колкото и добра вилка да се сложи , не е достатъчно добра за да обира вибрации при предна гума на 3.5. Маршрутите са ми обикновено първо качване и после спускане и процедирам така: преди да тръгна помпам на бенз до 2.2 предна - 2.5 - 2.8 задна (зависи колко асфалт има). Като стане време за спускане - спадам на око (на пипане) и тръгвам надолу. Целта тук е 1.7-8 отпред - 1.9 отзад. Зависи и от килограмите де - аз съм 62 , за всеки десет отгоре по 0,1 атм) като в началото е трудно да уцелиш точно тези стойности , но с времето ще добиеш усет. :beer:

Сега виждам и поста на колегата пред мен - XCM е пълно дърво, карам с такава вече няколко години и все не се решавам да изсипя пари колкото целия останал байк за въздушен рокшок, но съм карал колела на приятели с вилки за по 500 - 1000лв и разликата е от земята до небето. Та, отключен или заключен XCM , няма много разлика ако си 60кг :D
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот ALLMountainGoat » Вто Юни 18, 2013 6:07 pm

Аз нарочно не изсипвам за по-добро, защото по-добрите вилки изискват механика или хидравлика, а за такава ще трябва да сменя и цялото предно колело с главина за дискове. Сиреч то по-добре ново колело да почна да сглабям. Освен това самата рамка не позволява нищо повече от 130 ход , така че... ще карам с XCM а докато мога.

Отново за карането. Към човека пуснал темата.
- Правилно ли разпределяш тежестта в раницата си? Най-тежките неща поставяй в най-горните отделения и джобове. Иначе 5 килограмава раница, ще ти се струва като 15.
ALLMountainGoat

Мнениеот autosvet » Сря Юни 19, 2013 9:17 am

ALLMountainGoat написа:Отново за карането. Към човека пуснал темата.
- Правилно ли разпределяш тежестта в раницата си? Най-тежките неща поставяй в най-горните отделения и джобове. Иначе 5 килограмава раница, ще ти се струва като 15.

Това е изключително неправилно - най-тежките неща трябва да са ти от към гърба като се започва реденето с най-тежкото т.е. тежките работи трябва да са в средата, отдолу и към гърба. След като се напълни раницата се притягат всички компресиращи ремъци за да няма лашкане на нещата вътре. Качиш ли тежести по джобовете и нагоре инерцията на тази маса, която е отдалечена от центъра на тежестта на тялото, много го дебалансира в завой.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот ALLMountainGoat » Сря Юни 19, 2013 10:12 am

autosvet написа:
ALLMountainGoat написа:Отново за карането. Към човека пуснал темата.

Това е изключително неправилно - най-тежките неща трябва да са ти от към гърба като се започва реденето с най-тежкото т.е. тежките работи трябва да са в средата, отдолу и към гърба. След като се напълни раницата се притягат всички компресиращи ремъци за да няма лашкане на нещата вътре. Качиш ли тежести по джобовете и нагоре инерцията на тази маса, която е отдалечена от центъра на тежестта на тялото, много го дебалансира в завой.

Не, знам. Аз под джоб разбирам, второто но по-малко отделение на раницата, което е в горната й част. Когато тежките ми неща са по средата или в горната част въобще не я усещам.
ALLMountainGoat

Мнениеот Анелия » Сря Юни 19, 2013 11:30 am

Малко извън темата, но на еднодневни походи какви са тези тежки раници...Гледайте да се олекотявате максимално: гума, помпа, джобно тулче и няколко вафли, евентуално ветровка ако се очаква да се кара на високо. Водата на колелото. Всичко останало е мазохизъм, да не говорим как се губи баланс от раницата.
Виж, за няколкодневни преходи нещата стоят по различен начин (мен заради това и не ми харесват, освен ако някой не ми носи багажа)
Аватар
Анелия

Мнениеот gogo2011 » Сря Юни 19, 2013 1:33 pm

Благодаря на всички за коментарите!
В интерес на истината, гумите ми са доста напомпани, обикновено около 3. Все си мисля, че по-трудно ще спукам гума при това налягане, а реално през едно излизане и лепя гума насред пущинака.
Вилката я втвърдявам на асфалт, вече го установих, че е мъка особено при катерене. А иначе редовно ми изтръпват ръцете, набиват се здраво.
Раницата при еднодневен преход е лека, почти нищо не нося в нея. Водата и помпата са на колелото.
Другото нещо, което забелязвам е, че задната спирачка голям зор вижда при по-дълго спускане на неравен терен, държа я по-честичко. Понякога си мисля, че ще изпусне и ще се пребия. Подпомагам колкото мога с предна, но пак не е достатъчно.
gogo2011

Мнениеот PtD » Сря Юни 19, 2013 1:48 pm

gogo2011 написа:Благодаря на всички за коментарите!
Все си мисля, че по-трудно ще спукам гума при това налягане, а реално през едно излизане и лепя гума насред пущинака.

Карай с гуми на 2-2.5макс. На мен и 2.5 ми идва твърдичко на черно. Да не говорим, че сцеплението отива на кино.

Aко пукаш гуми от прищипване, научи се да караш по-технично и да попиваш с ръце и крака.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот gogo2011 » Сря Юни 19, 2013 1:51 pm

PtD написа:.

Aко пукаш гуми от прищипване, научи се да караш по-технично и да попиваш с ръце и крака.

Не е от прищипване :D
Все някакви тояги се забиват.
gogo2011

Мнениеот dudelgrincen » Сря Юни 19, 2013 2:02 pm

5кг впрочем не ми се струва много като багаж. Водата можеш да я сложиш на колелото, ако имаш 2 стойки. Кемълбека по мое мнение е по удобният вариант, така че водата отива в раницата. На мен много пъти в горещ ден ми отиват над 8 литра вода и бих носил със себе си 2 литра или поне 1,5.
Останалият багаж като тегла:
- 2 резервни вътрешни (особено ако караш тюблес) = 500гр;
- инструмент с машинка за верига + метални щангички (могат да се избегнат, ако вадиш гумата на ръка, но с по плътна и стегната гума не винаги става) = 300гр;
- ветровка = 300гр;
- раница = 800гр;
- помпа = 100гр;
- други полезни неща като repair kit за гуми, ухо, свински опашки, резервни накладки,... няма да ги включвам - не тежат много;
+ някоя друга дреболия и вафлите :D;
Общо - 4,5-5 кг.

Може би с по-скъп комплект теглото може да се свали до 3-3,5 кг, но това са си пари над средната себестойност на тази екипировка. От вода не бива да се пести.

Колкото до болките те освен от неправилна позиция, могат да са предизвикани и от неподходяща геометрия на велосипеда, позиция на седалката, дължина на лапата.

Ето един източник - калкулатора http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO.
Шелдън Браун също дава хубава и обстойна статия за болежките - http://sheldonbrown.com/pain.html ;)

3 бара наистина е доста - за 2,3 гуми с каквито карам при 65 кг собствено тегло над 30 psi бих казал, че ми идва много. Ако си по-тежък и при 2,5 бара, 2,3 гума може да я чувстваш мека, така че преценявай си според външната гума и теглото.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот PtD » Сря Юни 19, 2013 3:10 pm

gogo2011 написа:
PtD написа:.

Не е от прищипване :D
Все някакви тояги се забиват.

Toгава е все едно на колко атмосфери ти е напомпана :magnify: Та по-добре да ги понамалиш - пробвай на 2.25.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот subritual » Сря Юни 19, 2013 3:54 pm

Претоварване на задната спирачка, атмосфери, много километри,раници. Струва ми се познато.
В такива случаи незаменимо е карането с опитни велосипедисти.
Аватар
subritual

Назад към Продукти за крос-кънтри