Не мога да отвъртя болта на ботуша

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Не мога да отвъртя болта на ботуша

Мнениеот steal_legend » Нед Юни 16, 2013 8:40 pm

Здравейте, днес се пробвах да отвия болта отдолу на ботуша, от страната на рибаунда. Вилката е Rockshox domain R. Някой има ли идея какво да правя? :praying: Болта си се върти, но само толкова. Не иска да се отвие!
steal_legend

Рейтинг: 1235

Re: Не мога да отвъртя болта на ботуша

Мнениеот bio » Пон Юни 17, 2013 10:36 am

ами по принцип шиша, който държи този болт си се върти свободно ...
пробвай примерно да направиш едно 10-на оборота, може просто болта да си потъва навътре (реално няма какво да го спре). обаче ако си сигурен, че превърта ... това е зле. може да пробваш и да затегнеш и после да развиваш. ако и това не помогне имаш два варианта:
1. реше главата на болта. намираш си такъв болт или си купуваш нов и го пробиваш за имбусната врътка.
2. отваряш вилката отгоре и се опитваш да хванеш неподвижно шиша. ще ти е по-удобно ако махнеш пружините отдругата страна за да може да я свиеш и главата на шиша да дойде по-близо.
преди да започнеш каквото и да е разгледай устройството на вилката в space parts catalog.
успех ти желая !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот steal_legend » Пон Юни 17, 2013 1:17 pm

Ами аз имам предвид, че се върти и шиша(поне така си мисля и днес ще излея маслото, ще махна пружината отляво и ще завъртя болта) Той по принцип не можеше да се затегне докрай, тъй като шиша си се въртеше. Резбата и на болта, и на шиша е добре! Сега мисля да махна пружината и маслото, до отвия левия болт, да дърпам ботушите нагоре и едновременно с това да се опитам да го развъртя. Просто трябва да се опитам да блокирам шиша по някакъв начин. :dontknow:
steal_legend

Мнениеот todor_todorov » Пон Юни 17, 2013 2:11 pm

:wavey:
Пробвай с много резки движения (завъртания) да го развиеш.
Обичаш ли гората, боклука в торбата!
Аватар
todor_todorov

Рейтинг: 1610

Мнениеот steal_legend » Пон Юни 17, 2013 3:29 pm

Не става по какъвто и да е начин! Освен ще режа главата на болта, но какво да правя след това? И дали изобщо това е вариант?
steal_legend

Мнениеот bio » Пон Юни 17, 2013 4:33 pm

светни с едно фенерче ботуша на ребаунда и разгледай ситуацията. дали ще можеш да стигнеш до шиша ... и да го задържиш например с една пинсета (в горната му част има отвори). това с натискането ми беше ясно, че няма да проработи.
няма проблем и да отрежеш болта. просто внимавай да не отрежеш вилката. от време на време охлаждай мястото ... после вадиш шиша и се молиш да се отвие остатъка от болта.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот IGS » Пон Юни 17, 2013 6:48 pm

Преди да режеш какво и да било, пробвай с ударен винтоверт и подходящ накрайник.
Аватар
IGS

Рейтинг: 1265

Мнениеот steal_legend » Пон Юни 17, 2013 7:50 pm

IGS написа:Преди да режеш какво и да било, пробвай с ударен винтоверт и подходящ накрайник.

Това може би най ми допада. :agree:
steal_legend

Мнениеот bio » Пон Юни 17, 2013 8:01 pm

steal_legend написа:
IGS написа:Преди да режеш какво и да било, пробвай с ударен винтоверт и подходящ накрайник.

то може да ти допада, ама няма да ти помогне :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот steal_legend » Пон Юни 17, 2013 8:06 pm

bio написа:
steal_legend написа:

то може да ти допада, ама няма да ти помогне :>

мхм, защо мислиш така ?
steal_legend

Мнениеот bio » Пон Юни 17, 2013 8:21 pm

виж аз в момента проблеми от подобно естество нямам. имам разбих лагер на пералнята и се чудя от къде да я подхвана. за мен този винтоверт евентуално може да ти помогне при клеясал и заял болт, но не и при тази вилка.
ти как мислиш, че ще проработи цялата схема ?!? винтоверта ще удари болта, удара ще се предаде към шиша и той ще забрави че превърта ... в този момент винтоверта завърта болта ... и воала. готово !!!
ако ще го правиш се опитай да си изясниш нещата. аз имах идеи и ги споделих с теб.
лека вечер.
ако ще го режеш, го режи утре ... че късно вечер стават едни сакатлъци.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот marsa » Пон Юни 17, 2013 8:38 pm

Няма да ти помогне, защото механизмите за ударно пробиване "удрят" по посока на пробиването (т.е. успоредно на бургията), а не по посока на вътренето. Т.е. симулират че блъскаш инструмента напред с голяма честота, а не въртят бургията на пресекулки.

Може да опиташ с инструмент с дълга дръжка (дръжка, а не рамо) и съответният накрайник да натиснеш болта настрани под ъгъл, барем шиша се притисне към нещо и успееш да разхлабиш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот agent0range » Пон Юни 17, 2013 8:41 pm

Имал съм подобна ситуация на (предполагам) подобна като устройство вилка (RS Recon), ето моят съвет: пробвай и да разпънеш/разгънеш вилката със сила (в посоката в която действа пружината), за да е по-лесно и ефективно може да помолиш приятел за помощ. Тогава главата на шиша ще се опре в "дъното" на краката (където обикновено има зегерка и шайба) и е възможно триенето между шиша и крака да се окаже по-голямо отколкото това между шиша и болта и да успееш да го развиеш, поне при мен проработи.
agent0range

Рейтинг: 1220

Мнениеот steal_legend » Пон Юни 17, 2013 8:44 pm

Пробвах го това... с дърпането. Който има идея, колкото и глупава пак става. (не казвам, че тези до сега са глупави)
steal_legend

Мнениеот agent0range » Пон Юни 17, 2013 8:53 pm

Пак пиша с уговорката, че не познавам конкретната вилка, но предполагам е доста подобна на моята.

Остава само да отвиеш горната тапа, да източиш маслото (нали става дума за страната с хидравликата?) и да бръкнеш МНОГО внимателно с нещо (например отвертка с парцал) и да блокираш въртенето на шиша. Трябва да внимаваш да не надереш вътрешността на крака или да направиш нещо на буталото (което май имаше и някакви много деликатни отвори за маслото). Това с рязането на болта не ми се струва подходяща идея (освен ако не е на живот и смърт), защото трудно ще намериш точно такъв кух (и ако не се лъжа алуминиев) болт, през който да минава врътката за ребаунда.
agent0range

Мнениеот steal_legend » Пон Юни 17, 2013 9:05 pm

agent0range написа:Пак пиша с уговорката, че не познавам конкретната вилка, но предполагам е доста подобна на моята.

Остава само да отвиеш горната тапа, да източиш маслото (нали става дума за страната с хидравликата?) и да бръкнеш МНОГО внимателно с нещо (например отвертка с парцал) и да блокираш въртенето на шиша. Трябва да внимаваш да не надереш вътрешността на крака или да направиш нещо на буталото (което май имаше и някакви много деликатни отвори за маслото). Това с рязането на болта не ми се струва подходяща идея (освен ако не е на живот и смърт), защото трудно ще намериш точно такъв кух (и ако не се лъжа алуминиев) болт, през който да минава врътката за ребаунда.

Ами на мен първо това ми мина през акъла, блокиране на буталото, но то е пластмасово и не мисля да го пробвам. Утре ще пробвам това с дърпането отново, като този път баща ми ще дърпа.
steal_legend

Мнениеот Fanatico » Пон Юни 17, 2013 9:12 pm

Не знам особено за RS, но не може ли да сложиш пружината в този крак /с ребаунда/, да затвориш горе, да натиснеш вилката и така да пробваш?
Все едно, да натискаш шиша отгоре за контра.
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот bio » Пон Юни 17, 2013 9:16 pm

@agent0range няколко мнения преди теб съм му я описал тази процедура. защо смяташ, че е необходимо да ме повтаряш ?!?
@steal_legend има и една друг възможност да държиш контра, но тя е най-тъпата, а именно с имбуса на ребаунда. завиваш го до край по-часовниковата стрелка, изваждаш го и слагаш имбус вместо врътката, хващаш болта с клещи и се опитваш да го отвиеш. както казах идеята е тъпа и понеже не съм виждал шиша при домейн, не бих го направил. но все пак е някаква идея.
няма какво да се притесняваш от това, че буталото е пластмасово. просто ти трябва съвсем малко да тръгне, ако не тръгна хващаш шлайфа и лъзгаш болта. купуваш си нов болт и го пробиваш.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот steal_legend » Пон Юни 17, 2013 9:21 pm

Това с рязането е ясно ;) . Въпроса е да намеря начин без рязане. :)
steal_legend

Мнениеот agent0range » Пон Юни 17, 2013 9:24 pm

Това с пружината може и да не стане, защото поне на моя RS пружината върви комплект с шиша.

Буталото по мои спомени беше с метална глава, но докато не се разгледа няма как да се разбере. Изобщо там бъркай с отвертки и подобни само след като си разгледал внимателно.

Ако стратегията с "дърпането" не свърши работа, пробвай много внимателно да хванеш болта с клещи трета ръка или нещо друго подобно, може и менгеме, не знам какво имаш под ръка. За предпочитане е разбира се през парцал или дървено трупче, за да не наререш болта излишно. След това се опитай да издърпаш болта заедно с целия шиш, така че шишът да заклини в леглото си и да успееш да развиеш още болта.
agent0range

Мнениеот steal_legend » Пон Юни 17, 2013 9:36 pm

Буталото съм го разглеждал при стария ми домейн и е пластмасово. Иначе пружината ми е отделно от шиша. А това с дърпането на болта не го разбрах точно. Може ли да го обясниш малко по-подробно?
steal_legend

Мнениеот agent0range » Пон Юни 17, 2013 9:54 pm

Ами просто хващаш болта с нещо и дърпаш в посока надолу (ако вилката е монтирана в нормално положение) с надеждата да издърпаш шиша и да се заклини в леглото си (и после да успееш да развиеш).

:offtopic:
@био, признавам си, прочетох предишните мнение по диагонал и не съм обърнал внимание на мнението ти. Не виждам какво чак толкова лошо съм направил де...
agent0range

Мнениеот Hell_Man » Вто Юни 18, 2013 9:13 am

steal_legend написа:Ами аз имам предвид, че се върти и шиша(поне така си мисля и днес ще излея маслото, ще махна пружината отляво и ще завъртя болта) Той по принцип не можеше да се затегне докрай, тъй като шиша си се въртеше. Резбата и на болта, и на шиша е добре! Сега мисля да махна пружината и маслото, до отвия левия болт, да дърпам ботушите нагоре и едновременно с това да се опитам да го развъртя. Просто трябва да се опитам да блокирам шиша по някакъв начин. :dontknow:

Ето това не ми харесва - може незатягането докрай да се дължи на повредена резба, която от карането след това да се е досмачкала и сега по никакъв начин да не може да тръгне.
Всички варианти, свързани с блокиране на болта отвън ще доведат след себе си и метчик, имай го предвид.
Имаш ли схема на вилката?
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот bio » Вто Юни 18, 2013 10:58 am

Hell_Man написа:Имаш ли схема на вилката?

Да, има схема на вилката :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Hell_Man » Вто Юни 18, 2013 11:15 am

bio написа:
Hell_Man написа:Имаш ли схема на вилката?

Да, има схема на вилката :>

Това ли е схемата?
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

Hell_Man

Мнениеот steal_legend » Вто Юни 18, 2013 11:33 am

Значи вижте сега, аз съм го отвивал този болт преди около един месец. Понеже тогава купих вилката от форума и реших да видя дали са затегнати болтовете. Видях, че при опит за завиване болта се въртеше заедно с шиша,но при отвиване си се отви. Тогава огледах и болта и резбата на шиша и всичко беше на 6. Почистих болта и резбата на шиша и сложих лепило за резби, но най-слабото! Завих болта, но отново той не се затегна! Оставих го така, но понеже сега трябва да правя профилактика и трябва да го отвия... :crap:
steal_legend

Мнениеот bio » Вто Юни 18, 2013 11:48 am

steal_legend написа:Значи вижте сега, аз съм го отвивал този болт преди около един месец. Понеже тогава купих вилката от форума и реших да видя дали са затегнати болтовете. Видях, че при опит за завиване болта се въртеше заедно с шиша,но при отвиване си се отви. Тогава огледах и болта и резбата на шиша и всичко беше на 6. Почистих болта и резбата на шиша и сложих лепило за резби, но най-слабото! Завих болта, но отново той не се затегна! Оставих го така, но понеже сега трябва да правя профилактика и трябва да го отвия... :crap:

супер си ... много ме кефиш !!! защо в началото не го написа това ... кой номер лепило си сложил ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот steal_legend » Вто Юни 18, 2013 1:37 pm

:D еми това лепило е най-евтиното и най-слабото. Номер 1, то е само за закрепяне, за части които се разглабят често. Сега баща ми предложи да пробваме с гайковерта(не винтоверта). Каза, че по някой път така се отвивала гайката на коляновия вал.
steal_legend

Мнениеот steal_legend » Вто Юни 18, 2013 8:50 pm

МИСИЯТА ИЗПЪЛНЕНА!!! :beer: Срязах болта и след това шиша излезе. Сега я чака почистване, смазване и гаааз надолу. :beer: Благодаря на всички за отговорите! :beer:
steal_legend

Мнениеот Hell_Man » Вто Юни 18, 2013 9:12 pm

steal_legend написа:МИСИЯТА ИЗПЪЛНЕНА!!! :beer: Срязах болта и след това шиша излезе. Сега я чака почистване, смазване и гаааз надолу. :beer: Благодаря на всички за отговорите! :beer:

Само от превъзбуда не пропускай да сложиш нов болт. Не че ще е съвсем фатално, но все пак... :eyebrow:

Hell_Man

Следваща

Назад към Веломеханик