Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот MIKEY MOUSE » Чет Май 23, 2013 6:28 am

:wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот PtD » Чет Май 23, 2013 8:20 am

Fujitzo написа:Пичове, евала за ентусиазма. Отново доказвме, че ние българите намираме винаги решение в стил "чук и тел и вълшебните думички" И аз съм зарибен да пробвам с безкамерни (карам Крос грип 29") , но нещо не мога да се убедя в предимствата им:

1. По-леки са - от 20" вътрешна ползваш около 1/4 + боза 60 мл
2. По-добро сцепление. Не знам за кого сцеплението не е важно - сигурно за този, който кара по асфалт с 10 км/ч
3. Запушват малки дупки, което при определени "бодливи" терени е голям плюс - но ако караш по асфалт с 10 км/ч (виж по-горе) няма да е такова предимство

Недостатъците са:
1. Правят се по-трудно
2. В полеви условия е невъзможно да се ремонтират

Оттам нататък всеки сам си преценява дали предимствата натежават повече от недостатъците или обратното.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Чет Май 23, 2013 9:37 am

*3. Имал съм случаи с около 3мм разкъсване плюс срязана нишка от плетката и се запуши доволно колкото да се прибера без да жаля колелото.
+4. По-голям комфорт при едно и също налягане, заради липсата на вътрешна гума. Не зная доколко това е аргумент за всички видове каране, но при тежки и дебели гуми се усеща моментално.

-1 е относително: малко по-цапащо е и трябва компресор. Тия неща вече ги писахме, аз не мисля, че това ги прави по-трудни за монтаж. Екстра усилията са мизерни на фона на спестените нерви и пари за вътрешни гуми.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот halcor » Пон Май 27, 2013 1:42 pm

PtD написа:2. В полеви условия е невъзможно да се ремонтират

Дали па не е възможно да се измисли "гето" компресор - носиш си гето маркуч с винтил и кранче, като описаните по-горе, използваш налягането на здравата гума (може ли да се вдигне достатъчно с ръчна помпа?) за да раздуеш проблемната? Предполага се, че не се прецакват и 2те гуми наведнъж.
Аватар
halcor

Мнениеот outfaced » Пон Май 27, 2013 2:15 pm

Малко челен опит ...
Това http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=32383 ... е пълен ташак. Може да си ползвате нормални лепенки и нормално лепило. Това даже ме съмнява, че ще работи. Лепенките са малки, а лепилото е някакво подобно на каноконлит.

Това http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=7971 ... е must have. При правилна употреба затапва доста неприятни сцепвания, като интервенцията е само от вън. Има си малко чалъм при използването, но спестява отлепянето на гумата от шината.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот moridinbg » Нед Юни 02, 2013 7:42 pm

А някакво решение за залепяне, което може да се вземе от софийски магазин? В две гумаджийници, покраи които минах след разкъсване, без вътрешна под ръка, ми казаха че велосипедни за безкамерно не могат да лепят успешно?!
Аватар
moridinbg

Мнениеот vvvaaal » Нед Юни 02, 2013 11:45 pm

Имам комплект Muddy Marry-та, но дори с компресор не искат да се напомпат на UST капли(дори не тръгват да се издуват). Има ли решение или да си ги карам с вътрешни?
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот spirov92 » Пон Юни 03, 2013 10:09 am

С какъв комресор пробваш? Също така, сапунената вода много помага за надуването.
А гумите за UST ли са? Защото ако не са, и да ги надуеш ще издишат малко, освен ако не сложиш боза.
spirov92

Мнениеот vvvaaal » Сря Юни 05, 2013 10:57 pm

Пробвах на бензиностанцията. Гумите не са за UST, лично така си карам комбинация от двустенни Maxxis-и - не за UST с боза вече няколко месеца, но дойде време да ги сменям. Споменатите си ги помпах даже с голямата ръчна помпа, но тези не тръгват да се издуват.
Аватар
vvvaaal

Мнениеот spirov92 » Сря Юни 05, 2013 11:49 pm

Тия малките преносими по бензиностанциите май не са достатъчни - трябва доста сериозен дебит. Затова или отиди в гумаджийница, където имат компресор за монтиране на безкамерни на коли, или пробвай тия самоделки, дето ги обсъждахме на предишната страница. И не знам дали не се повтарям, ама сапунената вода е доста важна. Май без нея не се получава дори на UST гумите.
spirov92

Мнениеот xcrider » Чет Юни 06, 2013 11:33 am

Айдеее - от днес и аз съм в клуба
Кросовска Шина X8(17mm) + Maxxis Ikon 2.2 сгъваем + Чичо Стан + 20 Цола вътр = Пълен Съксес
Издух я на компресор, само малко трябваше да притисна вентила и веднага стана.
Никакво издишване, течаща боза и т.н. Ikon-a е най-евтината сгъваема версия 41лв, няма никакви защити, не е Tubeless Ready. Върнах се ухилен в нас. :beer:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот papinu » Съб Юни 08, 2013 6:56 pm

Andy3 написа:Гледам се заговорихте за бози и не само..., някой пробвал ли е бозата на Schwalbe?

Schwalbe Doc Blue == "бозата" на Стан
New Doc Blue: Now even better formulated for Tubeless conversions. Produced by Stan´s NoTubes! It can also be used as a puncture potection preventative for bicycle tubes, tubular tires and standard Tubeless systems.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот MacLeod » Нед Юни 09, 2013 10:33 am

За всички, на които не им се ходи по гумаджииници и компресори, където разни чичковци да ги гледат странно, ето го решението:
IMG_7477_Conv.JPG
(210.55 KiB) 354 пъти

IMG_7476_Conv.JPG
IMG_7476_Conv.JPG (404.19 KiB) Прегледано 4048 пъти

Работи безотказно всеки път.
П.С. Тая бира "Наздраве" е голяма помия. Ако си я взимате само заради шишето, не я пийте. :)
Аз имах късмета да си го намеря на улицата. Също стават и други бутилки от кока кола или пепси, но тази е по - добра може би, защото е 2.5 литра.
Важното е бутилката да е за газирани напитки ( за да издържа на високи налягания ) и над или точно 2 литра. Помпа се до около 40, 50 или 60 пси в бутилката и се пуска кранчето. Няма опасност да гръмне. Ако е за газирани напитки издържа до над 100 пси. Също трябва да се махне игличката на помпаната гума за да не пречи при издуването.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот PiD » Вто Юни 11, 2013 4:01 pm

Смятам да пробвам да пробвам с шини кросер 8 17мм и гуми rapid rob - http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-26/8835-vanshna-guma-schwalbe-rapid-rob-kevlar-guard-26x225.html и бандаж от изолирбанд и вентил от стара гума, та въпроса ми е дали някой си е играл с тези гуми и какви са резултатите?
"В живота, за разлика от шаха, играта продължава и след мата."
Аватар
PiD

Рейтинг: 1240

Мнениеот xcrider » Сря Юни 12, 2013 7:35 pm

Най-добре си ги направи по стандартния начин с 20 цола вътрешна. Махаш бандажната лента, на нейно място увиваш 3 слоя изолирбанд, после слагаш 20 цоловата и нататък знаеш- https://www.youtube.com/watch?v=IQX3CciWsSg.
Само изолирбанд не вярвам да държи. Ако не искаш да е с 20цолова, намери си от някъде Gorrila Tape и слагаш само вентил.
xcrider

Мнениеот PiD » Сря Юни 12, 2013 9:38 pm

xcrider написа:Най-добре си ги направи по стандартния начин с 20 цола вътрешна. Махаш бандажната лента, на нейно място увиваш 3 слоя изолирбанд, после слагаш 20 цоловата и нататък знаеш- https://www.youtube.com/watch?v=IQX3CciWsSg.
Само изолирбанд не вярвам да държи. Ако не искаш да е с 20цолова, намери си от някъде Gorrila Tape и слагаш само вентил.

За 20 цоловата вътрешна ме притеснява само, че шината от 17мм като излезе гумата по ръбовете и ширината на каплата ще се смали с още 1- 1.5мм и това веше ми се вижда тесничко за 2.25 гуми. Ти как изряза вътрешната? По средата и после излиза отстрани на шината, слага се външната и после се изрязва остатъка по ръба. Аз се опитвам да избегна този вариант, заради минимална ширина и без това на шината.
"В живота, за разлика от шаха, играта продължава и след мата."
Аватар
PiD

Рейтинг: 1240

Мнениеот bio » Сря Юни 12, 2013 10:48 pm

ами тогава ползвай duct tape. какво каза xcrider само изолирбанда няма да издържи ... или мислиш други варианти ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот xcrider » Чет Юни 13, 2013 12:06 am

PiD написа:
xcrider написа:Най-добре си ги направи по стандартния начин с 20 цола вътрешна. Махаш бандажната лента, на нейно място увиваш 3 слоя изолирбанд, после слагаш 20 цоловата и нататък знаеш- https://www.youtube.com/watch?v=IQX3CciWsSg.

За 20 цоловата вътрешна ме притеснява само, че шината от 17мм като излезе гумата по ръбовете и ширината на каплата ще се смали с още 1- 1.5мм и това веше ми се вижда тесничко за 2.25 гуми. Ти как изряза вътрешната? По средата и после излиза отстрани на шината, слага се външната и после се изрязва остатъка по ръба. Аз се опитвам да избегна този вариант, заради минимална ширина и без това на шината.

Направих всичко като на видеото. Ползвам същата шина Х8, комбинирана с по-широка гума от рапид роба ти без грижи.
xcrider

Мнениеот bio » Чет Юни 13, 2013 7:40 am

искам да споделя просто като информация тази страничка. интересна смеска и интересни вътрешни линкове ....
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот xcrider » Пет Юни 14, 2013 11:32 am

Понеже наскоро бая гуми превърнах в тюблес(бозата на Стан + гето бандаж и компресор), нека ви споделя кои са те :
Maxxis Ardent сгъваем без защити и т.н. - издува се за секунди без махане на игличката, не изпуска от никъде
Maxxis Advantage телен без защити и т.н. - имаше нужна от махане/разхлабване на игличката , не изпуска от никъде
Маxxis Ikon сгъваем без защити и т.н. - издува се за секунди без махане на игличката, не изпуска от никъде
Schwalbe Nobby Nic TL Ready сгъваем без SnakeSkin - издува се за секунди без махане на игличката, не изпуска от никъде
След време, когато пробвам и други, ще репостна с добавените вече.
xcrider

Мнениеот Chavi » Съб Юни 15, 2013 8:29 am

И аз отскоро съм тюблес - при мен се получи от първия път, на терасата, без компресор. Ленти с преста вентил и боза на Стан, шини Шпешълайзд-Алексримс с фабричен тейп, гуми Спешълайзд Кептан Контрол и Континентал Рейс Кинг, сапунена вода и евтина подова помпа със счупен накрайник :dontknow: с която спокойно ги издух докъм 3 атмосфери. Без да разлея и капка боза, просто следвайки дословно видеото на Стан. Едната гума даже имаше близо сантиметър цепка, която се запуши напълно след малко разклащане и каране, без гумата да спадне критично. От предварителното четене бях подготвен за какви ли не проблеми с издуването, но както казах не срещнах такива и при двете гуми. :smokin:
Аватар
Chavi

Рейтинг: 1332

Мнениеот forgetit » Нед Юни 16, 2013 3:00 pm

Искам да попитам тези самозалепващите вътрешни гуми на UST добри ли са или само трик, с който да заблудят хората?
forgetit

Рейтинг: 1200

Мнениеот MacLeod » Пон Юни 17, 2013 8:16 pm

Самозалепващи вътрешни гуми ли ? Тази тема нали е за точно обратното - за каране без вътрешни гуми :D
Аватар
MacLeod

Мнениеот spirov92 » Пон Юни 17, 2013 8:39 pm

Вероятно имаш предвид тези на CST: http://www.csttires.com/Bicycle/Tubes/Self-Sealing.aspx Аз лично не съм ги ползвал, но доколкото знам се справят добре с тръните. Недостатъка е, че са по-тежки, а и не издържат на прещипване.
spirov92

Мнениеот vvvaaal » Сря Юни 19, 2013 11:02 pm

В крайна сметка с доста усилия и супер мощен компресор напомпах Muddy Mary-то. Интересното е, че не е специална за UST, не съм сипвал боза, а вече 3 дни си държи налягане и не изпуска. :)
Аватар
vvvaaal

Мнениеот MacLeod » Чет Юни 20, 2013 2:56 pm

Някой пробвал ли е метода с горила тейп и отделен вентил ( или някакъв подобен ) ? Интересно ми е дали е по - добър този метод от 20 инчовата вътрешна. Най - малкото отпада вероятността бандажа да се скъса при вентила.
Аватар
MacLeod

Мнениеот jeku. » Чет Юни 20, 2013 3:17 pm

Чел съм, че понякога издишало между лентата и вентила, препоръчват да се наклепа с малко боза или слайм, за да се изолира по-добре. Лично не съм пробвал.
jeku.

Рейтинг: 1218

Мнениеот spirov92 » Чет Юни 20, 2013 5:52 pm

На предишната страница го говорихме:
spirov92 написа:Изрязах си такива от стари вътрешни гуми, плюс 1-2 парченца от вътрешна за уплътнение, понеже не ми се търсеха о-пръстени.
Може и да си купиш готови tubeless вентили. :beer:
spirov92

Мнениеот moridinbg » Чет Юни 20, 2013 7:31 pm

30лв двойката. Бахти тюблес вентилите :crazy:
Аватар
moridinbg

Мнениеот MacLeod » Чет Юни 20, 2013 9:17 pm

spirov92 написа:На предишната страница го говорихме:
spirov92 написа:Изрязах си такива от стари вътрешни гуми, плюс 1-2 парченца от вътрешна за уплътнение, понеже не ми се търсеха о-пръстени.
Може и да си купиш готови tubeless вентили. :beer:

Видях няколко мнения от преди това, но са ми интересни следните неща:
1. Тази '"gorilla tape" може ли да се намери в Бг и къде ?
2. Има ли начин да се използва вентил без гайка ( защото искам да използвам авто вентили пък те много рядко се намират с гайки ) ? Може би ако се сложи още един слой "gorilla tape" върху вентила ще стане ? Някой пробвал ли го е.
Аватар
MacLeod

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик