Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот spirov92 » Чет Юни 20, 2013 9:34 pm

Едва ли ще стане с лепене на вентила. Няма да е достатъчно здраво и при закачане на помпата може да се отлепи. А за лентата не виждам защо само с тая марка да става... аз използвам някакъв евтин duct tape.

@moridinbg: 30 лв. наистина е много. Мисля че имаше и по 10... а със стари вътрешни е най-евтино. :)

edit: http://en.wikipedia.org/wiki/Duct_tape
Последна промяна spirov92 на Чет Юни 20, 2013 9:45 pm, променена общо 1 път
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Чет Юни 20, 2013 9:37 pm

spirov92 написа:Едва ли ще стане с лепене на вентила. Няма да е достатъчно здраво и при закачане на помпата може да се отлепи. А за лентата не виждам защо само с тая марка да става... аз използвам някакъв евтин duct tape.

@moridinbg: 30 лв. наистина е много. Мисля че имаше и по 10... а със стари вътрешни е най-евтино. :)

Проблемът е че много рядко се срещат вътрешни с авто вентил и гайка. Ако знаеш някоя марка, ще се радвам да споделиш. :beer:
И още един въпрос. Какво е "duct tape" ? Gorilla tape duct tape ли е ? Ако отида в някоя железария или по - известен магазин от този тип и кажа "Може ли един duck tape" Ще ме разберат ли ? :)

Между другото гугъл транслейт го превежда "тиксо" :)
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот cokich » Чет Юни 20, 2013 11:52 pm

MacLeod написа:
spirov92 написа:Едва ли ще стане с лепене на вентила. Няма да е достатъчно здраво и при закачане на помпата може да се отлепи. А за лентата не виждам защо само с тая марка да става... аз използвам някакъв евтин duct tape.

Проблемът е че много рядко се срещат вътрешни с авто вентил и гайка. Ако знаеш някоя марка, ще се радвам да споделиш. :beer:
И още един въпрос. Какво е "duct tape" ? Gorilla tape duct tape ли е ? Ако отида в някоя железария или по - известен магазин от този тип и кажа "Може ли един duck tape" Ще ме разберат ли ? :)

Между другото гугъл транслейт го превежда "тиксо" :)

:offtopic: В България хората му казват скоч,гафер,сребърно тиксо,и дък тейп става,но зависи от магазинера.Но внимавай какво взимаш защото има много фалшификати и не стават за нищо.
cokich

Рейтинг: 1180

Мнениеот vvvaaal » Пет Юни 21, 2013 9:31 am

Намерих Gorilla Tape, ако някой иска може да си поръча. :) http://www.musicworld.bg/bg/search?q=go ... -128&set=0 (не правя реклама) :D
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот marsa » Пет Юни 21, 2013 12:27 pm

Това е онлайн магазинът на Динакорд, на място може да си напазарувате на петте кьошета и на Искърско шосе 7.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот halcor » Пет Юни 21, 2013 12:37 pm

Gorilla tape е тиксо на стероиди -- много здраво и залепва отлично. Минусът е, че е чувствително по-дебело и тежко от останалите дъкттейпове.

За бандаж е перфектно: цепваш широкия вариант по средата и получаваш 2 успоредни ленти. Сигурен съм, че ще е супер и за безкамерни, но още не съм се занимавал да реша проблемът с винтила, засега си карам с бандаж от 20" вътрешни.
Аватар
halcor

Мнениеот MacLeod » Пет Юни 21, 2013 12:56 pm

Между другото стигнах до извода, че duct tape по нашите пазари се подвизава под името "хоби тиксо". Днес си взех една ролка и утре ще пробвам да направя предната гума от безкамерна с бандаж от 20 инчова към безкамерна с "хоби тиксо".
Аватар
MacLeod

Мнениеот moridinbg » Пет Юни 21, 2013 7:37 pm

Още по-популярно като "гафер" ;)
Аватар
moridinbg

Мнениеот Ozzie » Пет Юни 21, 2013 7:41 pm

MacLeod написа:Проблемът е че много рядко се срещат вътрешни с авто вентил и гайка.

Мисля, че съм го казвал и преди, но никога не ми е съставлявало проблем това, че вентила е без резба и гайка. Три или четири "гето"- бандажа съм направил с обичайните вулканизирани вентили и не съм установил да изпуска въздух точно от вентила.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот xcrider » Пет Юни 21, 2013 9:18 pm

Да де, но той иска да ползва отрязан вентил от(стара) вътрешна, комбиниран с Горила Тейп/Дъкт Тейп
И за това му трябва вентил с гайка, иначе трудно ще се уплътни между дъкт тейпа и вентила.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот MacLeod » Съб Юни 22, 2013 11:14 am

Стана работата. Преминах успешно от тюблес с 20 инчова, към тюблес с "хоби тиксо". Сега предната гума е с "хоби тиксо" задната с 20 инчова вътрешна. Мисля така да си ги карам, да видя кой метод е по - курав. :) Като предимство на хоби тиксото мога да кажа, че по - лесно се слага и маха външната гума, като минус, това че трябва да се уплътнява вентила. С хоби тиксо е мааалко по леко ( окол 40 грама ), но това не го броя за кой знае какво.

Следвах описанието в този клип ( 2 части ): http://www.youtube.com/watch?v=1UeO8Utfny0
Човека уплътнява вентила с още един слой дък дейп и аз така направих и според мен това е задължително. Без този слой силно издишаше от там дори да затегна добре гайката ( без боза ). Като сложих слоя престана ( пак без боза ).

И още нещо - системката за помпане на тюблес гуми с шише от газирани напитки е голяма работа. Всеки път ги издува от раз. Препоръчвам я на всеки да си направи по - една освен ако няма компресор в гаража.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Stoks1 » Сря Юли 10, 2013 6:24 pm

Трябва ли гумите задължително да са UST или за tubeless, че да мога да ги направя безкамерни?
Аватар
Stoks1

Рейтинг: 1460

Мнениеот Huku » Сря Юли 10, 2013 6:47 pm

Stoks1 написа:Трябва ли гумите задължително да са UST или за tubeless, че да мога да ги направя безкамерни?

Не е задължително.
Huku

Рейтинг: 1292

Мнениеот Stoks1 » Сря Юли 10, 2013 7:34 pm

Преди малко забелязах предната ми Nobby Nic TL Ready 2,1, а задната ми е Racing Ralph Performance Line без TL Ready пак 2,1
Аватар
Stoks1

Рейтинг: 1460

Мнениеот bikerider » Чет Юли 11, 2013 5:29 pm

jeku. написа:Чел съм, че понякога издишало между лентата и вентила, препоръчват да се наклепа с малко боза или слайм, за да се изолира по-добре. Лично не съм пробвал.

Вентилът е вулканизиран за лентата и не виждам как може да мине между тях. По-скоро може би става дума за скъсване поради претягане на гайката. Вече съм на път да сменя втора оригинална лента заради това, защото са дебели. Шините ми са разпробивани, ръбовете загладени и пак се получава. С гето-ленти такъв проблем не съм имал.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bdz43r » Чет Юли 11, 2013 5:35 pm

Става въпрос за лента без вентил и отделен такъв.
Аватар
bdz43r

Мнениеот MacLeod » Чет Юли 11, 2013 6:54 pm

bikerider написа:
jeku. написа:Чел съм, че понякога издишало между лентата и вентила, препоръчват да се наклепа с малко боза или слайм, за да се изолира по-добре. Лично не съм пробвал.

Вентилът е вулканизиран за лентата и не виждам как може да мине между тях. По-скоро може би става дума за скъсване поради претягане на гайката. Вече съм на път да сменя втора оригинална лента заради това, защото са дебели. Шините ми са разпробивани, ръбовете загладени и пак се получава. С гето-ленти такъв проблем не съм имал.

Има 2 метода за правене на гето безкамерни.
1. С 20 инчова вътрешна за бандаж - той е ясен и надълго обсъждан тук. Тогава вентилът е вулканизиран за лентата и става много стабилно. При мен лично даже бандажът залепва за гумата и при сваляне го отделям с щангичките за вадене на гума преди да сваля самата гумата. Това е супер според мен.

2. С лента от горила тейп или хоби тиксо и отделен винтил с гайка. Подробно е показан на този клип: http://www.youtube.com/watch?v=1UeO8Utfny0

Аз карам предната гума по метод 2, а задната по метод 1. Честно казано мисля че метод 1 по - добър. Единственият плюс на метод 2 е, че е с около 30 грама по леко на гума, но пък трябва да уплътняваш вентила, освен това гумата влиза по - лесно при монтаж, което означава че може и по - лесно да излезне при каране.
Аватар
MacLeod

Мнениеот bio » Чет Юли 11, 2013 9:14 pm

MacLeod написа:.... освен това гумата влиза по - лесно при монтаж, което означава че може и по - лесно да излезне при каране.

с това последното не съм никак съгласен .... все си мисля, че онази статия за тясните шини и широките гуми е в сила тук !!! искам да пробвам метод 2 ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот MacLeod » Чет Юли 11, 2013 9:30 pm

Защо ако влиза по - лесно при монтаж, да не може да излезне по - лесно при каране ? При това мойте гуми са тюблес реди на Швалбе с дълбоки бордове и пак предната гума влезна супер лесно. Въобще не съм я напъвал никъде, сама си влезна. Направо се чудя как не излиза от налягането. Тоест ако е някоя съвсем обикновенна гума ( не тюблес реди ) с по - плитък борд ще влезне още по - лесно.
Може и да се лъжа, но си мисля, че щом влиза лесно ще излиза лесно също. А по време на каране да ти изхвърчи гумата от единя борд никак няма да е кеф.
Аватар
MacLeod

Мнениеот spirov92 » Чет Юли 11, 2013 9:55 pm

При монтаж повечето от борда попада в улея в средата на каплата, затова става лесно. Като е надута гумата, налягането притиска борда към края на каплата, където диаметъра е по-голям и трябва бая да се разтегне, за да излезе.
spirov92

Мнениеот bio » Пет Юли 12, 2013 2:29 am

ето за тази статия ти говоря -> http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesd ... Burp-.html
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот moridinbg » Пет Юли 12, 2013 2:57 am

Някой бъркал ли си е сам боза? Какъв е резултатът? Мисля да поекспериментирам с рецепти от голямата тема в mtbr. 2-3 пъти да разменя дебелите с тънките гуми и половинката Стан заминава, даже да преливам между гумите. Пък и особено на топлото лятно време, латексът вътре доста бързо става на топче с абстрактна форма :look:
Аватар
moridinbg

Мнениеот po_taka » Нед Юли 14, 2013 9:42 pm

:banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
С нормален бандаж и вътрешна 20-ка съм забозил задната гума, (big betty 2,4)
Събота я карах тестово, доста я блъсках, държа се мн добре.
Но днес я ударих на един камък с около 40км/ч, усетих че на десния ми крак пръска боза, нз как е изхвърчал въздуха, но като спрях, карах по капла, и външната гума се беше "свила" към шината, т.е. зееше брутално при бордовете!

Въпрос ми е защо стана така !?
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот spirov92 » Нед Юли 14, 2013 10:02 pm

Ако не е сцепена някъде, може и да се е получило странично усукване, което в комбинация с удара да е отлепил бордовете.

Аз днес си спретнах една класическа човка. Като се освестих видях, че предната гума е мека, а от борда стърчат някакви тревички, защипани между гумата и каплата. Явно се е усукала странично и е изпуснала малко, като междувременно си е хапнала всякаква налична растителност. Напомпах я и довършихме маршрута, после докато пихме бира е спаднала съвсем. Оказа се, че duct tape-а се е разместил. Подозирам, че е защото го бях изрязал малко по-тясно.
spirov92

Мнениеот bikerider » Пон Юли 15, 2013 3:34 pm

Мерси, MacLeod, изостанал съм в гето-изацията :) :beer:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Юли 16, 2013 2:14 am

spirov92 написа:Като се освестих видях, че предната гума е мека, а от борда стърчат някакви тревички, защипани между гумата и каплата.

Ммм. Ш'се сетите. :magnify:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот nikoi » Нед Юли 21, 2013 9:38 pm

Здравейте,
Реших и аз да споделя моят скромен опит с безкамерните гуми. Като за начало карам капли Remerx Jumbo.

1-ви вариант: бандаж от 20" вътрешна гума XLC (вентил с цяла резба и гайка), външна гума Schwalbe Big Betty Performance Line 26"x2.40" и Schwalbe Muddy Mary 26"x2.50" и двете гуми изключително лесно ги надух с помоща на голяма ръчна помпа. Никаква загуба на налягане, дори и без "боза" идеални за безкамерни. Гуми Maxxis High Roller Exo Protection 26"x2.40", Maxxis High Roller 26"x2.35", Maxxis Minion DH 26"x2.35" не успях да надуя нито една от изброените гуми с ръчна помпа, наложи се да ползвам компресор. Всички гуми Maxxis, които съм пробвал имат множество микро дупчици (със сапунена вода цялата гума побелява), без да се сложи "боза" не могат да задържат налягане.
2-ри вариант: бандаж от "duct tape", ползвал съм "duct tape" на фирмите "3М" и "Moment" ( лично мнение "Moment Power Tape" е по-качествено от "3М"). Моят вариянт е малко по-различен от описаният по-горе. На добре почистена и обезмаслена ( с Корисилин) шина слагам първо вентил от стара гума с цяла резба и гайка (много изпилен за да не се надига много), след това навивам три слоя "duct tape". Така описаният начин по ползвах близо 3 седмици, без проблеми. При едно каране установих, че мога да надувам гумата , не не мога да я спадна ?!?! Когато се прибрах направих инспекция и установих, че близо един оборот от "duct tape" се е разлепил и разместил, превръщайки вентилът във възвратен клапан. При по-внимателно оглеждане видях, че "бозата" е проникнала нявсякъде, разлепяйки тиксото от каплата. Хубавото в цялата работа се оказа, че "бозата" е уплътнила (херметизирала) всичко, вентила и ниплите в кабзите. И така сега карам безкамерна капла Remerx Jumbo със стар вентил и без какъвто и да било бандаж (мисля че открих топлата вода :D )
Вариант едно ми е предната капла, а вариант две е задната капла.
Когато спускам правя налягането на предната гума на 1 - 1,5 bar а на задната 1,5 - 2 bar (измервам налягането с пластмасовото манометърче на Schwalbe). При по-брутални спускания ми се е случвало да забележа следи от "боза" между шината и гумата. Явно успявам да отлепя външната гума от шината но за съвсем кратко и "бозата" си върши работата. До сега не съм успявал да отлепя напълно външната гума от шината.
И за финал да добявя, че "бозата" която ползвам е домашно производство. Най-общо казано се състои от "Боро грунт" и целулоза.
Изображение Изображение Изображение
Аватар
nikoi

Рейтинг: 1510

Мнениеот thepowerofone » Нед Юли 21, 2013 10:32 pm

nikoi написа:Здравейте,
... Всички гуми Maxxis, които съм пробвал имат множество микро дупчици (със сапунена вода цялата гума побелява), без да се сложи "боза" не могат да задържат налягане...

Това мога да го потвърдя и аз със Максис Ранчеро. Непосредствено по обиколката на пръстените, влизащи в шината, сълзеше боза - Slime Pro в моя случай. Това го реших, като тези зони ги намазах отвътре с лепило за каучук (тип едновремешната "Прома"), което се попи почти изцяло от въпросните зони на гумата. Иначе мнението ми е, че тази боза не изсъхва толкова бързо, колкото Станската, за сметка на това пък и не запечатва така бързо по-големи дупки. Тръните не са никакъв проблем.

Аз също ползвам бандаж от 20-инчова вътрешна и карам предната на 2 бара, задната на 2.5, агресивно ХЦ. Не ми се е случвало да се разкачи борда - бандажът от вътрешната се слепва много добре с външната, това го считам за важен момент при "гето" безкамерните. Шините са Мак1 Нео Диск, а гумите влизат сравнително хлабво в тях.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот bio » Вто Юли 23, 2013 8:55 am

nikoi написа:... При по-внимателно оглеждане видях, че "бозата" е проникнала нявсякъде, разлепяйки тиксото от каплата. Хубавото в цялата работа се оказа, че "бозата" е уплътнила (херметизирала) всичко, вентила и ниплите в кабзите. И така сега карам безкамерна капла Remerx Jumbo със стар вентил и без какъвто и да било бандаж (мисля че открих топлата вода :D )
...
И за финал да добявя, че "бозата" която ползвам е домашно производство. Най-общо казано се състои от "Боро грунт" и целулоза.

били споделил рецептата за домашното производство.
и един въпрос: не те ли притеснява това, че бозата съхне между двете стени на шината и че трябва реално да запълваш/запенваш по-голям обем ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот nikoi » Вто Юли 23, 2013 9:50 pm

Ще започна отзад напред :D
bio написа: един въпрос: не те ли притеснява това, че бозата съхне между двете стени на шината и че трябва реално да запълваш/запенваш по-голям обем ?!?

Моето Jumbo е обикновенното: Цък, кабзите са от големите, обхващат външната и вътрешна стена. Не е като на Exrteme Jumbo: Цък, при него кабзите са само на вътрешната стена. Кабзите не са херметически захванати за каплата, имаше засъхнала "боза" по периферията на кабзата и по периферията на ниплата в дъното на кабзата ("бозата" е изсъхнала само там където е имало теч на въздух). Надявам се, че не съм станал досаден с тези обяснения... :D

bio написа: били споделил рецептата за домашното производство.

Тук вече ще стана досаден или направо за смях.....
След няколко дневно ровене из мрежата за видовете "бози" ("Slime", "Stan" и др.) и какво съдържат, установих че съдържат някакъв вид лепило (латекс, естествен/изкуствен каучук) и фибри или частици с различна големина (това е най-общо казано).

Основата за моята "боза" е "Боро Грунд", който е много течлив и бавно съхнещ. Нуждае се от предварителната подготовка, за да се сгъсти и за по-бързо съхнене. Оригиналният цвят на грунда е като на мътна вода, след тази процедура той се променя на млечно бял и течливостта наподобява на прясно мляко. В широк и плосък съд налях 500мл грунд, оставих го на проветриво и топло място (тераса) без пряка слънчева светлина!!! Там престоя 3 дена, като периодично го разбърквах. Капвам по една капка в/у стъкло и засичам за колко време ще изсъхне. Прецених че грунда е готов, когато капката изсъхваше за по-малко от 10 мин. при температура 22-25 градуса. Предполагам че тази процедура може значително да се забърза със загряване на грунда, но се опасявах да не се промени структурата му.
Фибрите... най-достъпните и евини са целулозните или друго яче казано хартия :D
За целта ползвах руло кухненска хартия. В дълбок съд наливам вода ( 200-300мл.), оставям я да заври и добявам 5 листа от кухненската хартия (ако можете да ги претеглите общо 10 грама). Когато се накиснат хубаво се пасират (с пасатор или блендер) поучената еднородна каша се прецежда, изчаква се да изстине и се смесва с вече подготвеният грунд (около 400 мл.). Сместа я оставих да престои в бутилка за един ден, като я тръсках от време на време. Така получената смес отново я тествах, за колко време ще изсъхне (2-3 капки в/у стъкло) 10 мин. за изсъхване.
Бозата съм я тествал за уплътняване на външните гуми и срещу трънчета. Почти съм сигурен, че няма да върши работа срещу срязвания :crap:
Изображение Изображение Изображение
Аватар
nikoi

Рейтинг: 1510

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик