Дилема-дх/шосе

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Дилема-дх/шосе

Мнениеот b-real » Вто Юни 25, 2013 1:13 pm

Здравейте!
Живея в аксаково,варна.До 9 клас карах много из горите,докато момчето с което карах не си взе атв,при което аз се насочих към компютърните игри и ходенето пеша.Сега съм 2-ри курс в университета и понеже съм събрал що годе добра сума от няолко дни ми е влязла една буба в главата да си вземам колело.Въпроса е ,че ако ще е планинско искам да карам даунхил,понеже както вика майка ми съм израсъл в горите :) и това което наричате XC ми е втръснало.От тук идва и дилемата,защото тук по морето планини няма и ми се струва,че ще стане така да се изръся едни големи пари за дето ще карам 10тна дена и после ще се е изчерапл капацитета на местността.От друга страна шинаги съм искал да ходя на работа,до университета или дори на плаж с колело,а това може да стане със шосеен,защото Асксаково мисля е най-спокойното и приятно мястно за живеене във варна след чайка,но достатъчно далеч,за да е невъзможно да се стигне с колело.Попринцип знам околните изкуствени гори и ми идват идеии за поне 2 яки маршрута ,които имат потенциал да превърнат в добри тракове,ако се надъхам да ги правя.Другото,което ме изкушава за дх е това,че осъзнавам ,че това е може би последният ми шанс за нещо екстремно.От догодина,ако не се закуюат работите или не се преместя най-вероятно ще съм на плавателен стаж от няколко месеца през лятото и няма да има време за дх, а от 24 нагоре за Даунхил не е реално да мисля.Та ,какво мислите за тази работа?
b-real

Рейтинг: 1200

Re: Дилема-дх/шосе

Мнениеот Antares » Вто Юни 25, 2013 1:58 pm

Мисля, че би било трудно някой да ти отговори на въпроса "какво искам". Това, че няма планини наоколо явно не ти е попречило да "израстнеш в горите".

За ходене до работа - идеалния велосипед е евтин и невзрачен. Всичко друго се краде. Говоря от личен опит.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Вто Юни 25, 2013 2:52 pm

На вкус и на цвят няма приятели, но все пак да си кажа мнението, че шосето е възможно най-най-скучният вид колоездене.

Нека храната започне сега!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот рада » Вто Юни 25, 2013 3:16 pm

PtD написа:На вкус и на цвят няма приятели, но все пак да си кажа мнението, че шосето е възможно най-най-скучният вид колоездене.

Не мога да се съглася с теб по никакъв начин. Помисли за високите скорости, които се постигат с тънки гуми и лека рамка - не са за подценяване, повярвай ми. :beer: А средната скорост е почти като на пенсионерски автомобил. :eyebrow:
рада

Рейтинг: 1244

Мнениеот Wheeler » Вто Юни 25, 2013 3:52 pm

Написал си много неща, с които не съм съвсем съгласен. Първо, не съм сигурен какво разбираш под "това което наричаме XC", но това което аз разбирам под XC си е точно каране по околните гори. Не знам и защо си решил, че "от 24 нагоре за Даунхил не е реално да мисля". Ако нямаш претенции да се занимаваш професионално с това, не виждам какъв е промлема. А и като цяло не ми е много ясно, какъв е въпроса ти. От това, което си написал, ми се струва, че ти трябва точно едно ХС колело, ама пък щом ти е писнало ...
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот b-real » Вто Юни 25, 2013 5:42 pm

XC-разбирам това ,което правих преди.От сутрин до вечер обикалям горите и черните пътища,като се прибираме да ядам на обяд и да оправим спканите гуми.Аз не искам това,пък и то е скучно сам да изляза и да въртя в гората.Доунхил-супер якото спускане по възможно най-бързото,най-ексремното трасе,тоест имам 2-3 часа свободно време,взимам колелото и си прая кефа.Въпросът е може би за хора от варна,има ли даунхил тук или тези ,които искат да карат по този начинса принудени да ходят навътре в страната по курортите да карат?Ако бях от софия ,нямаше да се замислям,защото си заобиколен от планини.Само,че аз съм от варна,все ено софиянец изведнъж се запалва по сърфинга,струва ли си да ходи на онези басейни,където рпесъздават това и всеки път да ходи там,вместо както белите сърфисти,на морето.Нещо такова.... :dontknow:
b-real

Рейтинг: 1200

Мнениеот TheAnimal » Вто Юни 25, 2013 9:34 pm

рада написа:
PtD написа:На вкус и на цвят няма приятели, но все пак да си кажа мнението, че шосето е възможно най-най-скучният вид колоездене.

Не мога да се съглася с теб по никакъв начин. Помисли за високите скорости, които се постигат с тънки гуми и лека рамка - не са за подценяване, повярвай ми. :beer: А средната скорост е почти като на пенсионерски автомобил. :eyebrow:

Сбъркала си форума!
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот PtD » Вто Юни 25, 2013 10:07 pm

рада написа:Не мога да се съглася с теб по никакъв начин. Помисли за високите скорости, които се постигат с тънки гуми и лека рамка - не са за подценяване, повярвай ми.

За високи скорости по асфалт си имам мотор-пистарка, мерси. Велосипедите имат къде-къде по-интересно приложение - например, както авторът добре се е насочил - DH. Така че, авторе, DH - отиваш, вдигаш си адреналина и се прибираш усмихнат.
Аватар
PtD

Мнениеот marsa » Вто Юни 25, 2013 11:12 pm

Споко - никой не кара шосе заради адреналина. Адреналина е тъп :^:

Автора мога да го посъветвам да си взема каквото и да е колело на първо време, вместо да се вкарва във филми. Много си далече от възрастта, която наистина ще те спре от колоездене, било то и спускане. Вземи си нещо по-универсално и не много скъпо, пък времето и желанието ще покаже има ли смисъл да инвестираш повече и в какво точно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот fiderota » Вто Юни 25, 2013 11:17 pm

Пусни го като анкета, после ще теглим чертата и каквото е избрало мнозинството, това ще бъде :)
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот stilo » Сря Юни 26, 2013 8:26 am

PtD написа:
рада написа:Не мога да се съглася с теб по никакъв начин. Помисли за високите скорости, които се постигат с тънки гуми и лека рамка - не са за подценяване, повярвай ми.

За високи скорости по асфалт си имам мотор-пистарка, мерси. Велосипедите имат къде-къде по-интересно приложение - например, както авторът добре се е насочил - DH. Така че, авторе, DH - отиваш, вдигаш си адреналина и се прибираш усмихнат.

...или начупен... :crazy:
Аватар
stilo

Мнениеот halcor » Сря Юни 26, 2013 9:00 am

С фаталистична нагласа и при шах може да пострадаш.

С разумен подход и парапланер можеш да караш с минимален риск.

Подкрепям мнението на @marsa.

А най-пълноценната комбинация планинско каране за мен е и да поспортуваш катерейки нагоре, и да си набавиш адреналин спускайки. Условно AM = n(XC + DH), като n е броя изкачвания и спускания :)
Аватар
halcor

Мнениеот taurus13 » Сря Юни 26, 2013 9:05 am

Аз па много се чудя дали да си купя скафандър и да стана космонавт или да си купя акваланг и да стана акванафт. :) Сега, въпреки че се бъзикам, въпросът си е сериозен, щото човек като не знае какво иска, по-добре да не си купува нито едното, нито другото, защото след 2 месеца ще има обява във пазара - продава се ....
Иначе един шосеен велосипед може да се ползва за транспорт и за пътешествие. Лично за мен не е най-удачното средство за града, но за пътешествия из малки зачукани селца и градчета се утепал. Иначе тая работа със скоростта и адреналина, мечки я яли - това може да прави на някого впечатление само първия месец. Дето казва PTD, ако такива неща те влекат има си мотоциклети.
Относно DX - това че си отрасъл в горите, не значи че ти се кара DX, нито ще ти хареса. Първо за качествен DX си трябват трасета - много и разнообразни. Това е скъп елитарен спорт, като ските - скъпа екипировка, много консумативи, нужда от кола, пари, време за да обикаляш трасетата. Във Варна хептен нямате условия за такъв спорт. А това дето над 24 не можеш да се занимаваш с DX...питай Любо Бирата да речем.... :lol:
Друго което искам да кажа, че шосе и DX са двете крайности. По средата обаче не се намира XC в маратонската му форма, а т.нар. АМ и неговата разновидност планински вело туризъм. Когато аз си взех втория велосипед, не знам защо бях решил, че скоро ще си купя DX велоспед и ще стана спускач. За късмет попаднах на хора. :D Сега обиклаям планините, където се чувствам щастлив, катеря разни върхове, карам по тесни пътечки със зашеметяващи гледки, спускам се по стръмни, криви и тесни пътечки, където и на пешаците им е трудно. Понякога се губим, понякога храсталясваме, често окъсняваме, караме нощем на фарове и винаги пием бира след това в някоя местна кръчма, където осмисляме, разискваме и отново преживяваме приключението. За себе си съм намерил формата, която ми допада най-много и то не е само заради велосипеда и начина на каране, а и заради факта, че аз обичам да съм в планината, да вдишвам хладния въздух, да лежа на планинската трева, да карам през поляни с хиляди цветя, погледа ми да се рее надалеч и високо над нещата и да се чувствам свободно дете на земята. Сигурно мога да напиша още една страница по въпроса, но това си моята страница. Ти трябва да си намериш твоята. Дотогава ако ме питаш купи си един среден клас твърдак от вида на РАМ HT2 с вилка 120-140мм, който ще можеш да караш както на шосе (с подходящи гуми), така и по черни пътища и криви скалисти пътеки. Ще можеш да ходиш и на плажа, както и по работа. След година-две-три сам ще знаеш какъв искаш да е следващият ти велосипед и дали изобщо искаш велосипед. Това е универсалната рецепта, която е послужила на много хора досега.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Brave » Сря Юни 26, 2013 1:37 pm

...защото Асксаково мисля е най-спокойното и приятно мястно за живеене във варна след чайка,но достатъчно далеч,за да е невъзможно да се стигне с колело.

Ако правилно съм те разбрал, казваш, че Аксаково е твърде далеч за движение с колело? Според картата са някакви смешни 12 км и 100 м денивелация от центъра на Аксаково до брега на морето. Ако подобно разстояние ти се струва голямо, по-добре хич не си вземай велосипед.
Brave

Мнениеот hijacked08 » Сря Юни 26, 2013 2:00 pm

Така автора :) Посочил си двете крайности,където между двете разликата е от земята до небето.Дисциплината DH е вариант на планинското колоездене,което ти доставя емоции и адреналин в големи количества.Отиваш в планината,намираш си някоя стръмна пътечка и се спускаш.Имаш два варианта за край на спускането - щастлив и нещастен :D Щастливият-спуснал си много добре,всичко е протекло страхотно,на теб ти треперят ръцете от вълнение и си жив.Другият сценарии-спускаш.Нещо се обърква.Падаш.Травма.Рев.Болка.Буташ до вас и опитваш пак след ден-два.Дисциплината DH е нож с две остриета :) Доставя адреналин,емоции,вълнуваш се,НО от друга страна - самият спорт е скъп.Читав байк е доста солена сума пари :) Така че ти решаваш какво да направиш.Според мен,Ти се намираш по средата - искаш и двете,затова си вземи хубав ХС байк с хубави компоненти и ще можеш да караш и в двете дисциплини що годе :) :beer:
Аватар
hijacked08

Рейтинг: 1045

Мнениеот рада » Пет Юли 05, 2013 8:27 pm

TheAnimal написа:
рада написа:

Сбъркала си форума!

Вярно е. :beer: Но шосето е най-силният начин на каране. Карала съм и байк, но едва сега, след като имам шосе, разбирам, че не съм карала и едва сега започвам. :liplick:
рада

Рейтинг: 1244

Мнениеот taurus13 » Пет Юли 05, 2013 8:53 pm

То па двете като че имат нещо общо...Не знам кой идиот реши, че това шосейното колоездне има нещо общо с планинското - няма никаква база за сравнение и всякакви аналогии са нелепи. При планинското основната идея е преодоляването на релефа в планински условия. При шосейното няма такова нещо като релеф....там той е безкрайно еднороден и скучен. Там нещата опират до чист спорт - колко можеш да изцедиш от организма при съответни условия. А че може да има и други причини чвек да ползва шосеен велоспед, като и планински това е встрани от основната идея.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Пет Юли 05, 2013 9:41 pm

За планинско колоездене, еле пук DH трябват .. ами планини :) Аз тая година, ако сколасам да ме заяедат на море, ще пробвам кайт, не заради друго, ами защото там няма как да убиваш времето. Напълно наясно съм, че за 5-7 дена в годината, даже начинаещ кайтист от мен няма да стане.. та, прецени си за DH имаш ли времето и финансовия ресурс, за да го практикуваш сериозно, ако смяташ да останеш във Варна в обозримо бъдеще или завинаги.

@taurus13 е описал безкрайно добре, това, което и аз бих ти препоръчал като начален байк, за да разбереш какво те влече. Аз също минах по тоя път. Успех :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот dob111 » Пет Юли 05, 2013 9:44 pm

Едва ли чак пък толкова да нямат общо?
Има и ХС каране. Със сигурност силен ХС състезател ще е и силен шосеен, както и обратното. Доказва го простото наблюдение.
Както и примери бол за хора, които обичат безкрайно и двата типа колоездене и не могат, а и не е нужно, да определят "на кой бряг" им харесва повече - както да се суркат лудо по екстремни пътеки, така и да въртят по 300км шосе.
Нещата се преливат.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот EmZo » Пет Юли 05, 2013 11:04 pm

Не си карал поне 7-8км по равно с 80 зад камион, за това :) :D Не съм карал мотор различен от "скутер" и мога да твърдя само, че между 60 със скутер и 60 с шосейка, като усещане няма нищо общо. Не знам как е със 150/200 вече при мотора сигурно е яко, но различно, шосейката повече от 90 не съм вдигал. Но със сигурност да караш с 80 на две по 23мм контактна площ (с гуми 200 грама :D ) без никакво окачване си е тръпка. А и при спускането с шосейка също има адреналин, пробвай да вземеш завой с 50, ако и пътя е кофти вече става.... :P .

По темата, около Варна май няма да имаш много условия за пълния потенциал на DH велосипед. Виж за шосейка и идеално. Друг е въпроса, че шосейката определено не е добър вариант за преедвижване в града, ходене на плаж, до работа и т.н.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Yavkata » Съб Юли 06, 2013 5:08 am

Мдааа, пак се заформи позната дискусия :lol: А в 80 % от случаите, когато някой зададе въпрос: "Какъв мегаултраДН или суперспийд шосейка да си взема за хиперагресивнен АМ каране?" отговора обикновено е Драг Гранд Канион, щото най -ще пасне за реалния стил на каране и нужди. :D
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот PtD » Съб Юли 06, 2013 8:38 am

EmZo написа:Не си карал поне 7-8км по равно с 80 зад камион, за това :)

Вярно е. Но за сметка на това с твърдака си честичко се дърпам с колите от Златни Мостове към Бояна. Досега само 1-2 са ме изпреварили. Не е лошо, но изобщо не може да се сравнява с каране по черно, та дори и да е най-равния черен път.
Аватар
PtD

Мнениеот Петър Велков » Съб Юли 06, 2013 9:27 am

Добре бе, само аз ли карам и по шосе и планинско, д'ге?

Ако се опитвате да ги сравнявате - това е като да сравняваш карането на Ферари с карането на Сузуки Самурай с всичките му лифтинг, лебедки и т.н. Или пък като да сравняваш яденето на сочна вратна пържола с яденето на френска торта с шоколад и някакви засукани финтифлюшки.

Ако пък някой трябва да прави избор - защо трябва да избира само едно от двете? Важното е колелата да се въртят! :spin:
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Мнениеот Admin » Съб Юли 06, 2013 10:31 am

Доста интересна тема и доста трудна за отговор, тъй като въпросът наистина е между две крайности.
Във Варна има някои доста добри спускачи, което показва, че не е невъзможно там да се практикува и тази дисциплина. Обаче момчетата ходят редовно и по байк парковете на състезания и т.н. Ако тръгнеш в посока downhill, трябва наистина това да ти е на сърцето, да искаш и да търсиш този тип каране повече от всичко друго и да, според мен без посещение на байк парковете би могло лесно да ти омръзне.
Другата крайност, шосето, изобщо не мога да я коментирам, тъй като нито карам по шосе, нито ме влече. Единствено мога да кажа, че в български условия за придвижване и дори за велотуризъм шосейният велосипед далеч не ми се струва най-подходящото средство - възприемам го най-вече като спортен уред. Аз, ако имах велосипед за каране по асфалтирани пътища, разходки насам-натам и т.н., щеше да е на базата на лека ХС рамка с леки компоненти и с по-тънки и гладки гуми, най-вероятно би било 29ка.
Още нещо трябва да отбележа - при ХС карането (в което аз включвам и т.нар. АМ) също няма да се разминеш с пътуването - може да не е по байк парковете, но пък ще е по планините. Защото иначе всичко омръзва, факт. Така че пътуването насам-натам е неразделна част от нашето хоби, какъвто и велосипед/тип каране да избереш, все ще те влече на път.
В целия този ред на мисли, моят съвет клони по-скоро към лек ХС велосипед, като му купиш и един допълнителен комплект тънки, гладки гуми за асфалт. Не пречи през по-голямата част от времето да караш с тях, но ако решиш да навестиш гората, слагаш си планинските гуми и си готов. При добра техника от твоя страна, с такъв велосипед могат да се карат и доста трудни пътеки (без DH трасета, разбира се).
Зависи все пак и колко пари си отделил, защото леките велосипеди не са никак евтини...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Общ форум