Аз па много се чудя дали да си купя скафандър и да стана космонавт или да си купя акваланг и да стана акванафт.

Сега, въпреки че се бъзикам, въпросът си е сериозен, щото човек като не знае какво иска, по-добре да не си купува нито едното, нито другото, защото след 2 месеца ще има обява във пазара - продава се ....
Иначе един шосеен велосипед може да се ползва за транспорт и за пътешествие. Лично за мен не е най-удачното средство за града, но за пътешествия из малки зачукани селца и градчета се утепал. Иначе тая работа със скоростта и адреналина, мечки я яли - това може да прави на някого впечатление само първия месец. Дето казва PTD, ако такива неща те влекат има си мотоциклети.
Относно DX - това че си отрасъл в горите, не значи че ти се кара DX, нито ще ти хареса. Първо за качествен DX си трябват трасета - много и разнообразни. Това е скъп елитарен спорт, като ските - скъпа екипировка, много консумативи, нужда от кола, пари, време за да обикаляш трасетата. Във Варна хептен нямате условия за такъв спорт. А това дето над 24 не можеш да се занимаваш с DX...питай Любо Бирата да речем....
Друго което искам да кажа, че шосе и DX са двете крайности. По средата обаче не се намира XC в маратонската му форма, а т.нар. АМ и неговата разновидност планински вело туризъм. Когато аз си взех втория велосипед, не знам защо бях решил, че скоро ще си купя DX велоспед и ще стана спускач. За късмет попаднах на хора.

Сега обиклаям планините, където се чувствам щастлив, катеря разни върхове, карам по тесни пътечки със зашеметяващи гледки, спускам се по стръмни, криви и тесни пътечки, където и на пешаците им е трудно. Понякога се губим, понякога храсталясваме, често окъсняваме, караме нощем на фарове и винаги пием бира след това в някоя местна кръчма, където осмисляме, разискваме и отново преживяваме приключението. За себе си съм намерил формата, която ми допада най-много и то не е само заради велосипеда и начина на каране, а и заради факта, че аз обичам да съм в планината, да вдишвам хладния въздух, да лежа на планинската трева, да карам през поляни с хиляди цветя, погледа ми да се рее надалеч и високо над нещата и да се чувствам свободно дете на земята. Сигурно мога да напиша още една страница по въпроса, но това си моята страница. Ти трябва да си намериш твоята. Дотогава ако ме питаш купи си един среден клас твърдак от вида на РАМ HT2 с вилка 120-140мм, който ще можеш да караш както на шосе (с подходящи гуми), така и по черни пътища и криви скалисти пътеки. Ще можеш да ходиш и на плажа, както и по работа. След година-две-три сам ще знаеш какъв искаш да е следващият ти велосипед и дали изобщо искаш велосипед. Това е универсалната рецепта, която е послужила на много хора досега.