ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

Мнениеот Yavkata » Пон Май 13, 2013 5:02 am

puleto написа:
bikezilla написа:http://podtepeto.com/article.php?id=12087

Достоверността на информацията гарантирам като участник и свидетел на ситуацията. По случая е пуснат сигнал в МВР.

Все пак не разбирам, като сте били 20 маймуни що не сте го пребили или по- меко казано неутрализирали? Спасили сте му децата звъняли сте насам натам? Пиши за развитието на нещата, което ще е "съставен му е акт за 20 лв.".

Очевидно защото не са били "маймуни". Явно са някакви наивници, които вярват , че някои неща трябва да бъдат правени по законов ред и т.н., дрън-дрън, и други подобни глупости. Не знаят явно, че е по-добре да се заложат със лопата зад вратата и да се саморазправят. Някак си подозирам , че е така.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Една история за Надежда или какво да правим при ПТП

Мнениеот cyclopath » Чет Юни 06, 2013 3:37 am

Вторник се прибирах привечер с колелото по Ломско шосе към надлеза "Надежда" по велоалеята. На едно кръстовище без светофар отдалеч забелязах, че има колона от коли, които ще правят ляв завой и ще ми пресекат пътя. Оказаха се три коли като първите две бяха таксита. Естествено въпреки, че ме видяха, че наближавам завиха пред мен. Аз обаче нито съм от търпеливите нито пък мисля, че е правилно да се съобразявам с нарушенията на другите, още повече, че беше класически случай - аз се движа по сравнително нова и по тази причина все още добре маркирана велоалея с две ленти, която е отделена от лентите за автомобили с пластмасов праг и колчета, а колите завиваха пред мен отнемайки ми предимството, което беше указано с знак "Път с предимство".

И така намалих заради такситата, но за за третата кола не чаках вече и навлезнах в кръстовището. Шофьорът все едно не ме отрази, докато правеше левия завой, въпреки че мина челно на сантиметри пред мен, защото аз наковах спирачките. Дори не намали... Аз бавно пресяках кръстовището и го изгледах. Толкова ме учуди наглостта му, че даже не го наругах. А вътре седи едно човекоподобно и като видя, че го загледах спря веднага и демонстративно си свали колана и излеза напрен към мен. Почна да ми ръмжи някакви обиди, които не можах да схвана. Чух го само "Не ми викай, че ще ти набия шамарите". От бъртвежите само разбрах, че съм му нарушил спокойното каране, и че съм му виновен. Аз му казах със най-спокоен тон, че не му викам, и че аз съм с предимство и за това кой е виновен има кой да реши. Без да се колебая веднага извадих телефона и позваних на 112. Точно зад мен един велосипедист - мъж на около 40 години беше спрял и му каза "Не си прав". Реакцията на неандерталеца беше да тръгне към него да го бие. Аз вече разговарях с диспечерката като и казах да изпратят бързо патрул, защото нещата скоро ще ескалират.

След като затворих ми се обади друг човек по телефона и каза, че е от 112 и ме попита "Имате ли нужда от медицинска помощ". Аз отговорих "Не", но той настоя "100% ли си сигурен, че не е неободима", аз му благодарих и му казах, че наистина няма нужда.

Междувременно субектът, който си беше чиста мутра по външен вид - около 40 годишен, към 1,80 с малка и плоска на тила глава, с посивяла коса, сива "модерна" тениска и дънки и с "фешън" очила, но с много измъчено Рено Меган , мръсно, старо,а в последствие забелязах, че предното стъкло има пукнатини точно като от блъснат човек се кротна в колата даже ми каза "Ще я дръпна", щото беше спрял на кръстовището като циганин на сватба.

Та седнах в страни и зачаках като с нескрито любопитство гледах часовника и се чудех дали наистина от полицията ще побързат. Доста често се случва да звъня на 112 всъщност. И винаги съм се надявал на бърза реакция, защото ситуацията го е изисквала. Един от последните пъти звънях към 23:00 часа, защото до една спирка имаше кола със счупен преден прозорец като от блъснат човек и по-точно от ударена глава. До колата забелязах и колело. В колата седяха двама човека. Не се виждаше колоездач, бърза помощ или полиция. Звънах на 112 и описах ситуацията, продиктувах и номера на колата. Полицейския патрул дойде... след 36 минути... Аз седях встрани и единстевно чух как единият полицай повиши тон говорейки с хората в колата " Това е ПТП бе, трябва да бъде съобщено!"

Докато чаках полицията очаквах всеки момент прачовекът да дойде и отново да налети на бой. Аз обаче не му дадох никакъв повод, не гледах в неговата посока, но не се и отдалечавах. По едно време между многото цигари дето изпуши заговори по телефона и дойде един типичен крайградски тарикат, нисък с голямо шкембе и хитър поглед и той "фешън" облечен. Гукаха си известно време тихо. Не се обърнаха към мен. Въпросният неандерталец беше изключително агресивен и сееше обиди, но определено не беше нищо повече от комплексар с мускули. Не посмя да ме удари. Вероятно това че съм 1,90 см и 100 килограма също е изиграло роля.

Полицията дойде... след 25 минути...

Приближиха се, питаха кой се е обадил и двамата "фешъни" скокнаха - неандерталеца да руаге, а хитреца да квичи едно тихичко. Аз се приближих и казах на полицаите " Аз се обадих". Единият полицай ме попита "Блъснат ли ли си?", аз казах "Не", а той веднага попита "Ами стъклото на колата от какво е счупено?". Прачовекът отговори "От един камък е". Всъщност тогава и аз забелязах счупеното стъкло. Стъкло счупено точно като от глава - овално вдлъбване и пукнатини разпространяващи се по цялото стъкло. Полицаите попитаха почти в един глас: "Тогава какъв е проблемът?". Двамата "мъжкари" един през друг почнаха да намилат " Няма нищо, не съм го докоснал, няма никакъв физически контакт", а пък тариката към полицаите "Извивявайте аз може ли нещо да попитам? В такива случай кой ви плаща? От данъците ли? Ние ли ви плащаме да си губите времето?". Полицаите видимо се стъписаха, но се обърнаха към мен "Какво стана". Аз им обясних" Карах направо по Ломско шосе и на кръствището тази кола, която беше трета в колоната ме засече, след това "господинът" слезна и налетя да ме бие. В това време човекоподобният подскочи, и пред полицаите почна да ме ругае и да вика "Какво ?!?! Аз ако съм искал да те набия съм щял да го направя!" и "Искаш ли сега да те набия пред полицаите!?!?" и това пред полицаите... Аз само вдигнах рамене, гледайки полицаите в очите.

Прачовекът продължи" Аз си завивах, а той щеше да се удари отсратни в калника!". Полицая ме погледна и ме попита"Това вярно ли е?". Аз отговорих "Частично". Ако "господинът" под калник разбира предния капак на колата, то - да щеше да ме удари с калника". Полицаят продължи " Я ми покажи на място" и аз точно това направих. След това полицаите си казаха " Дай да пишем докладна да оправдаем бензина" като се отдалечиха малко на страна и размениха няколо думи. Взеха ни документите и заговориха с шофьора, като той намали силата на говорене, но не заговори човешки... По едно време полицая му извика " Той е участник в движението! Дори и да се удари в теб той е с предимство и ти си наршуител!", а другият додаде "това е предпоставка за ПТП".

Междувременно дойде втори патрул - охранителна полиция. Единия полицай беше млад, атлетичен, висок към 2 метра и с много сериозен поглед, всяваше респект въпреки младостта си. Пърбият му въпрос беше счупеното стъкло от удърът с мен ли беше. Вторият вече към мен: "Има ли сблъсък?", аз "Не", "Ударил ли те е ?", аз отново "Не". "Какъв е проблемът тогава?", ме попита с блуждаещ поглед, аз все още съвсем спокоен му отговорих" Ето този господин първо ме засече с колата, а след това скочи да ме бие". Реакцията на полицая ме изненада, много приятно! Той просто каза "Ясно". И отиде да пише в колата си.

Междувременно единият катаджият говореше на първобитния, че аз съм можел да предявя искания срещу него. Низшият многоклетъчен подскочи след кратък размисъл (ако въобще е способен на това), навря ми се наперен в лицето и ме попита "Имаш ли някакви претенции към мене бе?". Аз нито го погледнах, нито му отговорих. Просто махнах на катаджията, че въпросния отново налита на бой. Полицаят отговори " Е няма да ти посегне пред два екипа полицаи". Истината, е че той имаше точно това намерение, само че аз не искам белези по лицето, така че въпрки че това щеше много да улесни нещата от доказателствена гледна точка, аз просто го игнорирах и той подви опашка и се отдалечи.

Размених няколко думи и с двата екипа полицаи, не си спомням точно какво си казахме, но беше нещо свързано с това каква е процедрурата. По едно време и от дават екипа ме попитаха има ли свидетели. Аз казах, че имаше един велосипедист точно до мен (онзи дето каза на низшия многоклетъчен организъм "Не си прав"), който е видял всичко, но който си тръгна. Полицая каза, "В такъв случай не можем да вземем страна без свидетели" , "Сега е твойта дума срещу неговата" и "Ще опишем случая".

През цялото време действаха много експедитивно и смея да твърдя професионално.

Тестваха ни на Дрегер за алкохол и аз тайно се надявах грешката на еволюцията да е пил, но не би - само 0.05 промила.
Моята закова 0.00.

Катаджията, пишещ протокола ме попита дали имам някакви документи за велосипеда, и аз казах, че имам, но са у дома. После ме попита дали има някакъв номер колелото. И аз му казах, че има сериен ноемр на рамката. Той попита "Къде" и аз му казах "между педалите, отдолу". Той излезна от колата и записа серийния номер.

От охранителна полиция ми дадоха да подпиша протокол с моите и на прачовека данни и ми обясниха, че копие няма да получа, защото пишело данните на другия, и че това всъщност представлявало декларация за несаморазправа. Добави, че ако искам да предявя иск като тактично намекна "за опит за посегателство", "но без да те насочвам" да го направя в 2 районно.

Катаджията ми даде формуляр и набързо ми даде насоки за попълване. Аз седнах на тротоара и почнах да пиша. По едно време някой до мен ми каза "Не си се отказал значи!" Обърнах се и видях точно велосипедиста, който беше станал свидетел на всичко. Аз му казах "Да. Не съм се отказал. Много приятели бяха блъснати. Аз не искам да бъда блъснат". Попитах го дали ще ми стане свидетел и той каза "Разбира се!". Толкова радостен се почуствах, казах си "ето това е провидението", но съдбата искаше друго. Оказа се, че човекът е без документи в себе си, а полицаят от висотата на полицейската си униформа каза, че " самоличността се усатановява в районното и се пише акт", при което човекът ми каза "Успех, но не мога да ти помогна" и бързо, бързо подкара колелото.

Продължих да пиша и единият полицай подвикна "Хайде, смяната ми свършва". В този момент, около 1 час от началото на случката започнаха да спират колоездачи и да ме питат как съм и имам ли нужда от нещо и да говорят с полицаите как и те са били блъскани.

След като свърших с писането и го подадох бланката на катаджията със "заповядай" катаджията ме погледна с любопитство. До тук в разказа не споменах, че през цялата ситуация запазих пълно спокойствие, говорих малко, само като ме питат, учтиво и показах пълно уважение към полицаите, в което дълбоко вярвам, че го заслужават. Та погледна ме катаджията и ме попита: "Извинявай ама какво работиш, ако не е тайна?". Аз се усмихнах и казах "Въобще не е - фармацевт съм". Той отвърна с усмивка и искренно "Браво"!

Обясни ми какво следва после, че щели да се обадят "началниците" му от КАТ да попитат ще предявя ли иск, и че можело да ми вземат показания, като съм можело да заведа свидетел... Полицаят го каза чак сега след като пръвроначално изплаши свидетеля-велосипедист, че трябва да му пише акт за неносене на лична карта. Горчиво съжалих, че не все телефонния номер на човека.

Започнах да си стягам колелото и да му слагам фаровете, защото започна да се стъмва и той ми каза "Сега ще те изчакаме той да не тръгне да те следва". Честно казано, като го каза това се почиствах един норамелн гражданин на една нормална държава... Знаех, че изродът ще ме последва и честно казано нямах нищо против. Вече беше индентифициран, а и аз не питаех никакви добри чувства към него и с удоволствие бих му строшил някой крайник. На ум прехвърлях по кой маршрут да мина така, че да не мога да бъда сгазен в движение.

Но с тази си реплика полицаят наистина ме изуми. От първоначалното кисело изражение, като разбраха, че няма ПТП, постепенно все повече почваха да си създават представа за ситуацията и не я пренепрегнаха, не я претупаха, напротив, действаха спрямо мен изключително професионално.

Та, когато бях готов и с каската вече се обърнах към катаджията и му казах "Съжалявам много, че вероятно ви забавих и че ви извиках, но ако не бях го направил, "господинът" щеше да ми посегне на бой". Той отговори "Това ми е работата, добре си направи, че си се обадил". Аз добавих " аз съм и шофьор от 5 години, нямам никакви провинения до сега и знам много добре закона и правилнка за движение". Той се усмихна и каза "Виждам" - колелото ми беше напълно изрядно и чисто, с по два светоотразителя на всяка джанта, със звънец, фар и стоп, а аз винаги нося каска.

Зачудих се как да му подам ръка, все пак в такава формална ситуация да не би той или някой наблюдаващ да го изтълкува недобре. Просто му казах "Благодаря ви за професионализма". В резултат той сам ми подаде ръка и силно ме стисна и ми пожела успех и приятна вечер.
cyclopath

Рейтинг: 1220

Мнениеот Mindless » Пет Юни 07, 2013 5:57 pm

cyclopath, браво за достойното поведение. Само с такова поведение можем да променим България в посоката, в която всички искаме. Браво!
Mindless

Рейтинг: 1200

Мнениеот zImage » Пет Юни 07, 2013 7:21 pm

Интересно, чичката защо е останал да чака полиция, а не си е отбръмчал?
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот cyclopath » Пет Юни 07, 2013 8:54 pm

zImage, и аз се зачудих, защо не потегля, мислех, че ме дебне. После обаче се сетих, че и той попълваше бланката за ПТП и вероятно се е чудил от кой край се държи химикалката...
cyclopath

Рейтинг: 1220

Мнениеот Alpina » Пет Юни 07, 2013 9:15 pm

cyclopath, браво! Така се прави. :)
zImage, защото при извикани органи на реда - трябва да изчака, инак ще се води за избягал от ситуацията. ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот outfaced » Пет Юни 07, 2013 9:18 pm

puleto написа:

Достоверността на информацията гарантирам като участник и свидетел на ситуацията. По случая е пуснат сигнал в МВР.

Все пак не разбирам, като сте били 20 маймуни що не сте го пребили или по- меко казано неутрализирали? Спасили сте му децата звъняли сте насам натам? Пиши за развитието на нещата, което ще е "съставен му е акт за 20 лв.".

Защото ние за разлика от тоя тип сме културни хора - нито реагираме първосигнално нито въобще сме очаквали толкова изтрещяло поведение.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот puleto » Чет Юни 13, 2013 6:33 pm

outfaced написа:
puleto написа:

Защото ние за разлика от тоя тип сме културни хора - нито реагираме първосигнално нито въобще сме очаквали толкова изтрещяло поведение.

Сега ще ти обясня, как се гради култура. Понеже родителите все са заети- не е в семейството. Понеже на учителите им дават смешни пари- не е и в училище. Миналата седмица един с коле ме засече много лошо излизайки от Яворов на Тел. кула и завивайки към Графа на кръговото ме вкара в насрещното. Как се оправих аз си знам, ама не беше готино. Естествено той дори и не предполагаше че ще го настигна долу пред биологическия. Спрях и през прозореца му размазах муцунката пред погледа на ужасената му спътничка. Сигурен съм, че това ще му помогне в бъдеще. Естествено никой не се намеси и аз си продължих спокойно към мойта дестинация. Относно това дали ние "велосипедистите" сме културни хора, мога да кажа само че където има стадо има и мърша. На пътя има всякакви и всички са равни.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот taurus13 » Чет Юни 13, 2013 6:55 pm

puleto написа:... Спрях и през прозореца му размазах муцунката пред погледа на ужасената му спътничка. Сигурен съм, че това ще му помогне в бъдеще...

Да ме прощаваш, обаче агресията ражда само агресия. Утре на теб някой ще ти размаже муцунката за нещо. Нищо не си постигнал с това. Да не говорим, че ако беше попаднал на някой по якичък или въоръжен....
Не са нормални тия реакции. То на всекиму се случва да загуби контрол, ама тва да търсиш целенасочено конфликта и саморазправата, не е нормално. Още повече, че човека па може и да не те е видял, да е бил смотан, сдухан или бог знае кво, но да не е действал предумишлено, както и вероятно е било.
Ами ако в колата имаше някоя жена или възрастен човек и на него ли щеше да размажеш физиономийката а?
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот 5L » Чет Юни 13, 2013 11:21 pm

Таурус, наистина не звучи красиво, а и не е било предполагам. Този случай няма да коментирам, защото не съм го видял, но в моята велопрактика съм имал няколко неприятни инцидентна, в които поведението на шофьорите е било агресивно и с риск за моето здраве. Имаше случай, в който по тъмно две коли ме засякоха с хулигански намерения. В подобна ситуация възможностите за културен диалог са дефицитни, дори не знам кои са правилните действия, защото може да попаднеш на въоръжен, пиян, надрусан... :dontknow:
Аватар
5L

Рейтинг: 1420

Мнениеот autosvet » Пет Юни 14, 2013 4:45 pm

Принципно правилното решение е да им запишеш номерата и да ги наклюкариш на чичко полицай в писмена форма. Ако бяхме в принципно нормална държава това с муцунката щеше да му излезе през дупенцето на puleto. Но това са принципи ... у нас всички знаем как е.

Като видя подобни елемнти почти винаги предпочитам да не им обръщам внимание. Мога да кажа, че ги виждам по-от далеч подобни неориентирани/заблеяни/откровено прости шофьори и предпочитам да ги пропусна от колкото да влизам в конфликт на пътя, което е доста по-неприятно и губещо време и нерви. Имало е хора които са ми се извинявали след като ме засечат защото са ме видели късно, имало и такива които просто разбират за мен след като спрат и им кажа, че са направили нещо което е било опасно за мен. Кофти са тези неща, но няма как да се избегнат. Ние сме малки, безшумни и много маневрени в сравнение с останалите участници в движението и след като не сме много масово явление самите шофьори нямат изградени навици да ни забелязват, обръщат внимание, камо ли пък да ни толерират.

Във всеки случай саморазправата рядко променя ситуация.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот jd » Пет Юни 14, 2013 5:52 pm

puleto написа:Спрях и през прозореца му размазах муцунката пред погледа на ужасената му спътничка. Сигурен съм, че това ще му помогне в бъдеще.

Имаш късмет, че не съм карал наблизо. Тогава щях лично ти размажа твоята физиономийка, слизайки от колелото. :(!:

Това не е решението! Тинейджърски изпълнения в стил "чий е по гоУем" най-много да докарат повече проблеми. Ами ако този на който "си му размазал муцунката" извади пищов? Толкова ли смел ще си тогава? Мислете ги тия работи, то хубаво адреналин, ама все пак....
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот PtD » Пет Юни 14, 2013 6:26 pm

Хайде, хайде, какво се нахвърлихте на puleto. Неговият живот е бил застрашен, а не вашият!

Като се оплаче на полицаите, ако няма свидетели - голям праз.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот jd » Пет Юни 14, 2013 6:54 pm

Марто, това ясно, ама като ошамариш някой, това което можеш да хванеш, е "промоцията" ако има кука наоколо вместо да му напишат някакъв акт на шофьора да те хванат на "тролея" в най-близкото районно за дребно хулиганство. Със скачане на бой на шофьори не става. Бил съм в такива ситуации, преживял съм го. Сега като ми се случи нещо такова, тегля една и си продължавам. По-здравословно за моите нерви просто е. Съветвам и останалите това да правят, както и да гледат как/къде карат.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот parapiteka » Пет Юни 14, 2013 7:48 pm

Аз също мисля,че агресията не е добър пример.С какво ще бъдем по различни,от малоумният не спазващ закона шофьор,който ни е качил на предното стъкло?Добре настигаме го,пребиваме го и доволни се прибираме дома,въздали сме справедливост.Шофьорът сбира,махленската пиянска групичка и тръгват да ни търси.Получва се ефекта на доминото.Близките на някой убит,вадят ножове и заколват роднините на на Убиеца.Крадем; защото сме откраднати,бием защото някой ни е засекъл.Хубав или лош Законът трябва да се спазва и нека не се превръщаме в нарушители и бабаити.Да всички сме спортисти и шансовете са на наша страна при такава ситуация,но това ни прави още по задължени да сме въздържани и даваме пример как да се спазва Законът, иначе ще се върнем в едни времена; дето няма да си задаваме въпроса’”бръснете ли си краката”.........извинявам се за :offtopic:
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот PtD » Пет Юни 14, 2013 11:35 pm

parapiteka написа:...

Може би в някоя нормална държава... но не и у нас.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот TiratroN » Нед Юни 23, 2013 10:49 pm

Пичове, гледам на предната страница малък спор е станал за предимствата. Само едно ще ви кажа: знаете ли какво трябва да направи пешеходец на кръстовището когато най-после му светне зеленото човече? Да се огледа дали не идва кола. Ей тва трябва да е като нервен тик, разбираш ли? "Врът" главата и после тръгваш.
Оня път една мацка така щяха да я размажат на светофара. Тя си чака зеленото ама и пишлемето с колата също бърза да си използва неговото зелено. И замалко да хване нещо друго. Ама бях далеч та да извикам на мацката "патка с патка такваз" :)
Айде със здраве и не забравяйте че никога не е късно да ви блъсне автобус защото "Автобуса винаги минава на жълто" :)
TiratroN

Рейтинг: 1225

Мнениеот kobso1245 » Нед Юни 23, 2013 11:35 pm

TiratroN написа:Пичове, гледам на предната страница малък спор е станал за предимствата. Само едно ще ви кажа: знаете ли какво трябва да направи пешеходец на кръстовището когато най-после му светне зеленото човече? Да се огледа дали не идва кола. Ей тва трябва да е като нервен тик, разбираш ли? "Врът" главата и после тръгваш.
Оня път една мацка така щяха да я размажат на светофара. Тя си чака зеленото ама и пишлемето с колата също бърза да си използва неговото зелено. И замалко да хване нещо друго. Ама бях далеч та да извикам на мацката "патка с патка такваз" :)
Айде със здраве и не забравяйте че никога не е късно да ви блъсне автобус защото "Автобуса винаги минава на жълто" :)

Какво е било тва кръстовище, дет и на него и на нея и е зелено и е щял да я блъсне о.0
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот zImage » Пон Юни 24, 2013 8:30 am

kobso1245 написа:Какво е било тва кръстовище, дет и на него и на нея и е зелено и е щял да я блъсне о.0

Колата завива надясно, пресичайки траекторията на пешеходеца. Има такива места с много лоша видимост и всеки път съм на тръни и като пешеходец и като шофьор.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот mariko » Пон Юни 24, 2013 11:18 am

TiratroN написа:Пичове, гледам на предната страница малък спор е станал за предимствата. Само едно ще ви кажа: знаете ли какво трябва да направи пешеходец на кръстовището когато най-после му светне зеленото човече? Да се огледа дали не идва кола. Ей тва трябва да е като нервен тик, разбираш ли? "Врът" главата и после тръгваш.

Доколко може да се тълкува за грешка, че тя не се е огледала е спорно, защото по правилник при това положение пешеходците са с предимство. Да, вярно е, че ако я блъснат предимството няма да я защити, но не е много редно на нея чак да ѝ викаш патка, а на онзи имбецил в колата нищо.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот Brave » Пон Юни 24, 2013 4:22 pm

Това, че си с предимство, независимо дали си зад волана, кормилото на колелото или пеша, никога не означава, че не е нужно да внимаваш. Предимството дава указание, кой има право да мине първи, не дава неуязвимост. Не знам от къде идва тази глупост, но хората плащат с живота си за нея. Улиците са опасно място и трбява да се внимава и мисли когато си на тях. Всеки може да допусне грешка зад волана, не винаги има добра видимост, може дори да се появи неизправност в автомобила. Трябва ли някой да пострада или да бъде убит заради това? Както каза някой - пресичаш ли улица, главата трябва да се врътне първо наляво, после надясно и чак тогава да се тръгне. Не отнема никакво време. А спасява живот. И друго нещо - не висете на ръба на тротоара когато си чакате зеленото. Стойте поне на едни здравословни 50 см от бордюра. Ако се загледате, на повечето десни завои, бордюрите са черни от следите от гуми по тях. За дълъг камион или автобус, изобщо не е лесно да вземе завоите на тесните ни улици. Резултата е, че редовно закачат или в по-лошия случай се качват със задните колела на тротоара. Ако сте там...знаете.
Brave

Мнениеот mariko » Пон Юни 24, 2013 4:57 pm

E, аз друго ли казах? Обаче и да се караш на някого, че е бил разсеян и не е погледнал дали някой му е уважил предимството, докато не правиш никаква забележка на виновника е малко тъпо.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот hakama » Нед Юни 30, 2013 11:52 am

При подобна засечка или лек сблъсък - и бягство от страна на нарушителя - какво може да се направи - рег. номер без свидетели - има ли смисъл да се докладва на полицията? :dontknow:
Освен ако има камери, тогава вече е друго.

ПП: Разказът на Циклопат ме разчуства чак... :bowdown: :peace:
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот puleto » Пон Юли 01, 2013 5:24 pm

Напулно съм съгласен с оглеждането. Може и на шофьора да му откажат спирачките, както ми се е случвало, но нямаше хора за щастие. Може и да е поледица, както също ми се е случвало и си минах на червено и пак нямаше хора, но имаше катаджии та ме одрусаха, ама това е малката беля. Карах с 30, но си минава по "несъобразена скорост". Явно трябваше да карам с 10 ама не се сетих.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот tishoh » Чет Юли 11, 2013 4:54 pm

Предполагам е коментирано и обяснявано много пъти, но с риск да повторя някой.

При приближаване на кръстовище на което автомобилите имат възможност за десен завой - НИКОГА НЕ КАРАЙТЕ ДО ТРОТОАРА, А СИ ЗАЕМЕТЕ СРЕДАТА НА ЛЕНТАТА - ТОВА ВАЖИ И АКО СТЕ НА ЧЕРВЕН СВЕТОФАР НА КРЪСТОВИЩЕ И ЧАКАТЕ ! ! !

Случката е отпреди около час на едно от кръстовищата в Плевен. Приближавам си кръстовището карайки до тротоара и вече навлизайки в кръстовищете видях как с мен се изравнява автомобил с включен десен мигач и виждам как автомобила почва да завива надясно - резултата неуспешен опит за спиране от моя страна последван от зрелищно падане. Олигофрена дори не спря да види какво е станало и изчезна, а аз почти заех кръстовището "полягвайки" си на асфалта както и с колелото. Един таксиметров шофьор ме попита дали съм добре, а аз го помолих да опита да го стигне, за да му запише номера. Човека тръгна по пътя по който пое тъпанара,но за съжаление докато освободя пътя онзи явно е дал газ и шофьора на таксито не можа да го стигне, но се върна за да ми каже какво е станало и пак ме пита дали съм добре и ми предложи ако трябва да ме закара до болницата.
Единственото положително нещо ако въобще може да се каже, че има такова е отърваването ми с леки охлузвания на едната ръка.
Утре мисля да отида до някое от РПУ-тата и да видя дали камерите дето са на кръстовището работят и дали пък няма да се намери запис по който да си види номера на автомобила, за да има срещу кого да напиша жалба.

п.с. На кръстовищата когато чакам си заставам по средата на лентата, но пък сега когато бях в движение за зла беда карах до тротоара.
Три неща в живота не избягвай: вода която тече, вятър който вее, и светлина която грее.
-----------------
Cross Grip 924
tishoh

Рейтинг: 1240

Мнениеот Alpina » Чет Юли 11, 2013 9:41 pm

tishoh, важното е, че си добре.

Препоръката ти е правилна, но в случая, карайки до тротоара си спазвал педантично тази точка от закона -> дано камерите работят -> дано го хванете.

За целта трябва да подадеш жалба и ако камерите не са работели - да обяснят защо е така. :)
Този е избягал от мястото на инцидента - провинението му е много по-сериозно от това, че те е засякал и бутнал.

Дано го хвантете, ще му имаш данните, а после съвсем случайно някой може да му напълни гъза с разтвор на.... да не казвам на какво. :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот boriss13 » Пет Юли 12, 2013 8:19 am

Аз да питам, някой да има инфо от миналата неделя, бяха блъснали колега на пътя Бистрица-Железница.Видях колело, каска, моторист и дълга колона от автомобили?
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот krach » Пон Юли 22, 2013 6:38 pm

За съжаление днес влязох в статистиката.
tishoh
Днес имах същия случай, карайки успоредно до педало-воз (иначе казано автомобил управляван от амбреаж). На кръстовище бидейки до автомобила на нивото на огледалото му (или страничното му предно стъкло) въпросния дебил реши да завие БЕЗ никакви сигнализации (мигачи), както и без да си използва огледалото. В резултат на което набих спирачки - предната повече и в следващия миг вече летях. Размина ми се само с ожулен връх на единия пръст и малък удар на коляното в рамката. Въпросния съединител беше духнал още преди асфалта да стигне до мене.
Та както казаха колегите. Когато има лента за десен завои и за направо, кара се в съседната лента която е само за направо.

Отделен въпрос е че никой не те гледа от дясно. Когато караш в задръстване по осовата линиявсички те виждат. И насрещното и колите в твоята посока, понеже са свикнали да използват лявото повече от дясното огледало
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот wheels » Пон Юли 22, 2013 7:05 pm

Затова на светофар или кръстовище без такъв не тръгвам никога с колите успоредно на мен, винаги ги пропускам, защото често не ме виждат, а тези отзад вече са ме забелязали и дори са се зачудили какво правя там - съответно внимават на къде ще отида.
Аватар
wheels

Рейтинг: 1303

Мнениеот subritual » Пон Юли 22, 2013 8:29 pm

krach написа: Днес имах същия случай, карайки успоредно до педало-воз (иначе казано автомобил управляван от амбреаж). На кръстовище бидейки до автомобила на нивото на огледалото му (или страничното му предно стъкло)

Зачудих се какво е педало-воз,то било обида....тъкмо се светнах :idea: .
Каква работа има велосипедиста успоредно до автомобил на светофар в същата лента? Това е нарушение.
И понеже явно има идиоти: на светофара заставаш до десния стоп на предния автомобил.Ако изпреварваш от дясно си е на твоя отговорност.
Аватар
subritual

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум