ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

Мнениеот рада » Пон Юли 22, 2013 9:14 pm

Присъединявам се към мнението, че не трябва да се седи най вдясно, защото така се получава предпоставка за конфликтна ситуация. Много по-разумно е да се заеме подходящото платно, а не да се шмугаме между колите насам-натам. Спираш си зад колата в подходящото платно и си чакаш.
рада

Рейтинг: 1244

Мнениеот kobso1245 » Пон Юли 22, 2013 9:16 pm

рада написа:Присъединявам се към мнението, че не трябва да се седи най вдясно, защото така се получава предпоставка за конфликтна ситуация. Много по-разумно е да се заеме подходящото платно, а не да се шмугаме между колите насам-натам. Спираш си зад колата в подходящото платно и си чакаш.

Ама баш зад ауспуха, че да ти е най-готино.
Поне за мен най-доброто е най-отпред в колоната, и ти виждаш, и те те виждат.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот zImage » Пон Юли 22, 2013 10:16 pm

kobso1245 написа:Поне за мен най-доброто е най-отпред в колоната, и ти виждаш, и те те виждат.

:agree: ако има възможност, това е най-доброто. Не напразно в страни с развит вело транспорт на светофарите има по 2 стоп линии, по-предната за велосипедисти (http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_stop_line).
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот subritual » Вто Юли 23, 2013 12:44 am

krach написа: Днес имах същия случай, карайки .....

Моля за извинение, не знам защо съм решил, че става дума за тръгване на светофар.
Все пак, каране в средната лента е нарушение,по-скоро се заема по-централна позиция в дясната.
Има такива кретени, аз например, редовно срещам шофьори,които не знаят, че като дясностоящи, имат предимство. Ясно е как взимат книжки и като карат на село, резултата е налице.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот krach » Вто Юли 23, 2013 9:05 am

subritual написа:
krach написа: Днес имах същия случай, карайки успоредно до педало-воз (иначе казано автомобил управляван от амбреаж). На кръстовище бидейки до автомобила на нивото на огледалото му (или страничното му предно стъкло)

Зачудих се какво е педало-воз,то било обида....тъкмо се светнах :idea: .
Каква работа има велосипедиста успоредно до автомобил на светофар в същата лента? Това е нарушение.
И понеже явно има идиоти: на светофара заставаш до десния стоп на предния автомобил.Ако изпреварваш от дясно си е на твоя отговорност.

Значи по закон нямаш право да се движиш успоредно с друго превозно средство. ПАК по закон ти трябва да се движиш в най - дясната част на платното.
Сега да попитам когато има плътна колона в продължение на 50-500 и повече метра, какво аджеба правим?!?!? В смисъл да приемем че седна и чакам в задръстването зад последната кола в колоната, най - дясно на платното.....какво ще се случи до мен ще се нареди следващия и аз пак съм в НАРУШЕНИЕ. И това при чисто хипотетични ситуации в които ТИ спираш да ЧАКАШ в задръстването.

Сега да приемем, че си в съседната лента която е само за направо. Пак си в най - дясната и част и пак до тебе има някой и ти пак си в нарушение.

Относно това къде се застава на кръстовище....лично аз заставам на 2 метра пред колите за да ме виждат от всички платна и отделно, че спирайки до десния му стоп до тебе в 99 от 100 случая ще спре задната кола и какво пак си в нарушение. Отделно че като се зачукаш до десния му стоп те вижда само този зад тебе и в МНОГО добрия случай този пред теб. А какво остава за тези дето се престрояват в момента когато се потегля.

Грешката ми беше че си спазих предимството
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот рада » Вто Юли 23, 2013 10:03 am

kobso1245 написа:
рада написа:Присъединявам се към мнението, че не трябва да се седи най вдясно, защото така се получава предпоставка за конфликтна ситуация. Много по-разумно е да се заеме подходящото платно, а не да се шмугаме между колите насам-натам. Спираш си зад колата в подходящото платно и си чакаш.

Ама баш зад ауспуха, че да ти е най-готино.
Поне за мен най-доброто е най-отпред в колоната, и ти виждаш, и те те виждат.

Но това означава да си минал между колите, шмугайки се. Изключвам варианта, в който те е хванал светофарът и си бил първи. Като шофьор, също, знам, че "най-обичам" минаващите отпред, независимо дали са коли или велосипедисти. Възприема се като да се правиш на велик - вие си чакайте, аз съм изключителен.
Имам тактика - когато зад мен има кола, обръщам се и се усмихвам на шофьора, а и карам шосейно колело с всичките му там красиви екипчета и тесни блузки. Винаги ми се радват и ме изчакват да се "закача" на колелото си. Даже е имало случаи да карат зад мен, тогава може да се поизправя на автоматите, ей така, за шоуто. :clap:
рада

Мнениеот subritual » Вто Юли 23, 2013 12:05 pm

krach написа:Сега да попитам когато има плътна колона в продължение на 50-500 и повече метра, какво аджеба правим?!?!?

Заставаш си там или на твоя отговорност се предвижваш напред.
Аз лично го правя, когато колите са много, но ако бутна на някой огледалото или пък някой си отвори вратата в този момент, не мога да му се сърдя,тъй като в този момент няма отредена за мен лента. :eyebrow:
krach написа: ....какво ще се случи до мен ще се нареди следващия и аз пак съм в НАРУШЕНИЕ. И това при чисто хипотетични ситуации в които ТИ спираш да ЧАКАШ в задръстването.

Не си ти в нарушение, а той. И не знам къде и как караш, но до мен в моята лента не се нареждат, спират зад мен. Ако искаш, мога да ти покажа.

Разбирам афекта ти, и аз не мога място да си намеря в подобни ситуации, но си има правила и те са ясни. Ето, колега по-горе е показал, как на някои места е отредено място най-оптред.
У нас няма такава практика, но не е проблем да се пъхнеш, някъде, ако има място. Не знам как караш, но масовата грешка у велосипедисти, която виждам е да карат най-ненатрапчиво. Карат на зиг-заг около спрелите коли, не обозначени, не заемат полагащото им се място в движението. Впрочем, от КАТ точно такива се опитват да глобяват. Хора, които не си знаят правата и свободата по-добре да си останат на тротоара.
Аватар
subritual

Мнениеот krach » Вто Юли 23, 2013 12:36 pm

От доста време карам велосипед. От 3 години перманентно, оставих колата и всеки ден минавам между 5-20 км на ден по Софийските улици до работа и по задачи.
Активен шофьор съм и идеално знам кога те виждат и кога не. За това време съм установил че най - безопасно е да караш спазвайки ЗДП (иначе казано да се движиш като шофьор, със прилежащите ти отговорности и права).

Относно това като се нареди до мен дадения индивид, това че ТОЙ е в нарушение не променя факта че ти пак си ДО превозното превозното средство и съответно си "на тясно". Аз не знам ти къде караш но когато си седиш в най - дясната част на платното (независимо дали е за на ляво/дясно/направо) до тебе в над 90% от случаите се нарежда някой. Ако пък седиш в средата на платното то си в нарушение.

Относно придвижването ти покрай спрели коли и липсата на лента...ами има определено място за тебе макар, че не е лента а именно възможно най - дясно. Ако удариш огледало е едно, но ако някой отвори врата без да провери какво идва зад него вината е в него. Със същия успех както хипотетично му отнасяш вратата с колело, така може и да е тир.

П.П. За правилата не мога да се съглася, че са ясни. Конкретно за велосипедистите на пътя
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот tishoh » Чет Юли 25, 2013 3:22 pm

Относно моя инцидент - по не много легален начин успях да се сдобия със запис на инцидента с моя милост, но за съжаление не може да се види номера на идиота. Доколкото знам записа ще го пращат нанякъде където да го обработят с цел евентуалното разбиране на номера.

Когато чакаш на светофар с желанието да продължиш направо мястото на велосипедиста е логично да е такова, че да не си отдясно на кола която да има възможност да завие надясно понеже инцидента е адски вероятен. Аз когато чакам и ще съм направо ако няма автомобил или има 1-2 заставам по средата въпреки евентуалното недоволство на следващите автомобили, но докато тези 1 или 2 автомобила ако завиват надясто изчакват пешеходците аз съм освободил пътя за тези зад мен. Ако съм първи още докато минавам през кръстовището с движението си показвам, че няма да остана по средата на лентата и да задръствам движението. Друг момент поне за Плевен където живея - тук нямаме пресичане на булеварди с по 3 ленти в една посока и изнасянето през кръстовището на велосипедистите е бързо и сравнимо с времето на изнасянето на един автомобил и липсва забавяне на автомобилите зад велосипедиста.

Ако се движим направо и на кръстовището има една лента която е само за надясно и една за направо и наляво е логично да сме в тази за направо и наляво въпреки, че няма да сме възможно най-вдясно както е по спомена ми за правилника.

Но инцидента с мен се случи по време на движение и на улица по която лентата е една за всички посоки /наляво,направо,нядясно/и по правилник трябва да се движа вдясно на пътя, а не по средата където щях да си опазя кокалите. И автомобила ме застигна и засече, а не сме карали успоредно един на друг.

Инцидентите винаги ще ги има, но дано все пак обменяйки добър или злополучен опит да си извадим изводи как да караме намалявайки риска за инцидент.
Три неща в живота не избягвай: вода която тече, вятър който вее, и светлина която грее.
-----------------
Cross Grip 924
tishoh

Рейтинг: 1240

Мнениеот puleto » Съб Юли 27, 2013 1:01 pm

subritual написа:
krach написа:Сега да попитам когато има плътна колона в продължение на 50-500 и повече метра, какво аджеба правим?!?!?

Заставаш си там или на твоя отговорност се предвижваш напред.
Аз лично го правя, когато колите са много, но ако бутна на някой огледалото или пък някой си отвори вратата в този момент, не мога да му се сърдя,тъй като в този момент няма отредена за мен лента. :eyebrow:
krach написа: ....какво ще се случи до мен ще се нареди следващия и аз пак съм в НАРУШЕНИЕ. И това при чисто хипотетични ситуации в които ТИ спираш да ЧАКАШ в задръстването.

Не си ти в нарушение, а той. И не знам къде и как караш, но до мен в моята лента не се нареждат, спират зад мен. Ако искаш, мога да ти покажа.

Разбирам афекта ти, и аз не мога място да си намеря в подобни ситуации, но си има правила и те са ясни. Ето, колега по-горе е показал, как на някои места е отредено място най-оптред.
У нас няма такава практика, но не е проблем да се пъхнеш, някъде, ако има място. Не знам как караш, но масовата грешка у велосипедисти, която виждам е да карат най-ненатрапчиво. Карат на зиг-заг около спрелите коли, не обозначени, не заемат полагащото им се място в движението. Впрочем, от КАТ точно такива се опитват да глобяват. Хора, които не си знаят правата и свободата по-добре да си останат на тротоара.

Ти ако си тази която мисля с един DRAG шосейка си лесна с това дупе. И аз бих карал след теб с кола, мотор, велосипед и даже и пеша бих подтичквал. Това на майтап. Иначе сериозно- закона си е тъп изцяло, така че по- добре се справяйте сами. Не виждам защо след като някой левак е изкарал категория "B ми дават автоматично "М". И не разбирам защо пешехосците не ги глобяват непрекъснато за неправилно пресичане. Въобще не ми пука за закона. Гледам навсякъде и си карам по своя поглед. Говоря за велосипеда. За автомобилите мога да споделя друг поглед ама друг път.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот рада » Нед Юли 28, 2013 1:40 pm

puleto написа:Ти ако си тази която мисля с един DRAG шосейка си лесна с това дупе. И аз бих карал след теб с кола, мотор, велосипед и даже и пеша бих подтичквал.

:eyebrow: Рамката е с подобни на Драговите цветове, ама е Колумбус и Ш150. :clap: И на пръв поглед може да речеш, че е Драгче, така че явно за мен става въпрос. :agree:
рада

Мнениеот psixopat » Съб Авг 03, 2013 11:08 am

taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот mopper » Съб Авг 03, 2013 10:37 pm

psixopat написа:http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5971851&nopassportcheck

мноооооооооооого гадно :V: :V: :V:
PRobably написа:..Яко се мрънка,че твърдак с 203 ход било боза,ама имам чувството,че народа не схваща,че т'ва се прави от немане на пари,а не щото е много яко...
Аватар
mopper

Рейтинг: 1256

Мнениеот puleto » Съб Авг 03, 2013 11:19 pm

psixopat написа:http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5971851&nopassportcheck

Жалко за детето. Това е типичния пример за небрежни и мърляви родители. Скъсано жило... на бас че е било и без каска и протектори.
puleto

Мнениеот mariko » Пон Авг 05, 2013 9:31 am

Абе и аз в първата секунда обявих родители за небрежни, но после си представих какво им е на хората сега...
Дано да не четем повече подобни новини!
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот puleto » Пет Авг 16, 2013 1:17 pm

mariko написа:Абе и аз в първата секунда обявих родители за небрежни, но после си представих какво им е на хората сега...
Дано да не четем повече подобни новини!

Тук имам забележка и няма да я спестя за да го знаеш и ти и другите съфорумци. Не можеш да си представиш какво им е на хората защото се надявам да не се е случвало с теб да изгубиш дете, независимо от причината и начина. На мой приятел почина детето по други причини на 21 год. Казах му че не мога да си представя как се чувства, и той даже се усмихна и каза, че всички са му казвали че знаят какво му е. А всъщност никой не знае. Всеки е нещастен по своему и никой не знае какво му е на другия.
puleto

Мнениеот wawel » Пет Авг 16, 2013 4:39 pm

Велосипедист почина, след като беше блъснат от автобус по пътя Поморие – Ахелой около полунощ, съобщиха от ОД на МВР – Бургас.
Катастрофата е станала в неосветен участък от пътя между автобус с бургаска регистрация, управляван от 61-годишен мъж от Бургас, и велосипедист с неустановена до момента самоличност, на видима възраст около 20 години.

При движение от Бургас към Несебър автобусът настигнал и блъснал отзад попътно движещия се вдясно велосипедист. По пътя в линейката пострадалият е починал.

Велосипедът е бил без светлоотразителни елементи в задната си част или някакво друго осветление, а велосипедистът не е ползвал светлоотразителна жилетка, уточниха от полицията.
wawel

Рейтинг: 1245

Мнениеот Alpina » Съб Авг 17, 2013 3:18 pm

То не знам дали е за тук, но преди седмица колоездач ме блъсна отзад. :D

Изпреварвах спрелите на светофара автомобили от тяхно дясно, като тъкмо бях спрял зад втората кола в колоната, защото тези пред мен бяха с включен мигач и вече потегляха...
Както и да е - сигурно 3-4 секунди си седя, тъкмо да тръгвам и бааам...

Тъпото е, че ако не бях спрял аз малоумника - щеше да се ковне в завиващата пред мен кола.
Ако беше бетоновоз - сигурно щеше неговият шофьор да е виновен, че поредният малоумник му се е хвърлил под гумите?
Поне практиката във форума го показва. :)
Може би е жалко, че не стана така - знае ли се...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hlebarka » Съб Авг 17, 2013 5:39 pm

Жалко е според негласната ти теория ,че нарушителите на ЗДП трябва да плащат за нарушенията с живота си.

:lol:
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот Alpina » Съб Авг 17, 2013 7:13 pm

Аааа, нищо не съм казал. :)
Инак, според зависи, вероятно ти самият ще предпочетеш някой друг да загине, вместо да бъде виновен за такава съдба на семейството ти. ;)
Или пък да загине по доказано собствена вина, пред свидетели, вместо да ти почерни животът, защото си имал нещастието лумпенът да е бил около теб и да нямаш свидетели за това, че не си бил виновен и не е имало какво да направиш. :)

Аз не познавам някой, който не нарушава законите, волно или неволно. Има значение обаче кога е отговорен за действията си и кога не, като в следствие на това ще има "Грешките са направени, други ще бъдат наказани".

Но нека не влизаме в подобни лирични отклонения. :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Alpina » Пон Сеп 02, 2013 11:59 am

http://rsa.open-youth.org/

Някой има ли повече информация?
Звучи интересно и е по-добре от колкото да се вайкаме и отчитаме последствия. ;)

Естествено - малко резервирано подхождам - особено като видях че става дума за И за пари...
Мнението ми е, че за да работи нещо такова, пари не трябва да са намесени като стимул под какъвто и да е предлог или вид, освен за открито обезпечение на извършените дейности, изискващи ги.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот ico_dimitrov » Сря Сеп 04, 2013 10:47 am

Ето какво се случи с брат ми в понеделник http://www.asenovgrad-online.com/asenov ... losipedist
Аватар
ico_dimitrov

Рейтинг: 1218

Мнениеот рада » Чет Сеп 05, 2013 10:40 am

ico_dimitrov написа:Ето какво се случи с брат ми в понеделник http://www.asenovgrad-online.com/asenov ... losipedist

Много съжалявам за брат ти...Сега как е? Изписаха ли го? Дано се оправи и да няма трайни последствия!
рада

Мнениеот did » Вто Сеп 10, 2013 10:59 am

Не е с велосипедист, а със скутерджия без каска, но гледката тази сутрин беше потресаваща! Тъкмо покриваха трупа, когато минах оттам и видях размазаната му глава.

http://news.plovdiv24.bg/452940.html
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Morpher » Вто Сеп 10, 2013 3:15 pm

Не искам в никакъв случай, да звучи грубо, но това е естествен подбор.
Ако беше ценен материал, щеше да знае, за какво служи паницата на главата...
В коментарите под новината се говори за кофти дупки, но ако той често е минавал от там със сигурност ги е знаел. И за първи път да е минавал - това не го оправдава за липсата на каска! Не струват чааак толкова много пари.
В такива моменти, като че ли повече съжалявам роднините... :dontknow:
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот did » Вто Сеп 10, 2013 3:19 pm

Там няма дупки, само неравности по асфалта. Момчето се казва Асен, на 30 години е бил.

Изображение
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот рада » Вто Сеп 10, 2013 3:54 pm

Ще разкажа един инцидент, на който бях свидетел миналата седмица. На връщане след каране по Подбалканската някакъв колега се присъедини към групата ни. Ние си караме в нишка, той шари по платното, че даже и към насрещното. Направи му се забележка, не се знае дали я чу, че беше със слушалки в ушите. И при едно поредно минаване към насрещното се оказа, че отзад идва кола! Той не я видя, продължи маневрата, колата мина в насрещното, той също, там за малко да го удари по средата на колелото. В последната секунда "колегата" се удари в мантинелата и се преметна в храсталака. Ами ако отсреща имаше кола?
Мисълта ми е следната - некоординираните шарения по платното рано или късно водят до инцидент, дори и дълго време да се е разминавало без такъв. Не свиквайте да карате безобразно. :nono:
рада

Мнениеот LIL » Сря Сеп 18, 2013 12:46 pm

Бъдете внимателни на велоалеята по Борис! Там има условия за развиване на по високи скорости, а в момента има много работници, които косят, режат клони, събират листа и тн. Вчера едно от камиончетата, които събират боклука беше успяло да удари (и то лошо) човек, който си е вървял по пешеходната зона на алеята! Въпреки, че Пирогов е на 5мин. свински тръс от мястото на инцидента, на линейката и отне точно 15мин. да дойде.
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот Slade » Сря Сеп 18, 2013 1:32 pm

Камиончетата нямат място на алеята, има си локално платно, а иначе за съжаление линейките не стоят до Пирогов, а до Сточна Гара...
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот mryanchev » Нед Сеп 22, 2013 7:55 am

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Днес Ангел е бил нападнат в гръб с тухли от цигани, докато е карал колело! Причината е много проста- Ангел е бил с тениска, на която е изобразен ликът на Апостола и пише "България над всичко" !
До кога ще ги търпим тия мърши... :(!: направо побеснях като го видях това..
Левски, бомби и нацизъм-здрав и бодър организъм!!!
Аватар
mryanchev

Рейтинг: 1200

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум