Тема за тъпи въпроси

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Тема за тъпи въпроси

Мнениеот boriss13 » Пет Юли 26, 2013 11:48 am

Мен точно фреона ме притеснява, другото е ясно. :confused:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Пет Юли 26, 2013 11:57 am

'ми тогава цакаш кинтите :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот boriss13 » Пет Юли 26, 2013 12:35 pm

Май ще си го източа в кенефа, пък после така или иначе ще цакам 180 лева за монтаж...
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот uBaH » Пет Юли 26, 2013 12:45 pm

Е нали е под налягане?! В кенефа не е много подходящо :gren:

Веднъж, бях свидетел на разглобяването на една E39-ка от Англия, докарана за части. Монтьора се отплесна нещо да си говорим и с винтоверта разви клапана, през който се пълни системата на климатика. Като фъшнаха едни зеленикави фонтани, за 5 секунди целия гараж потъна в смърдяща мъгла, а ние вече бяхме навън. Така и не разбрах кой кога успя да се изнесе през вратата :D

ПП. Де е exiteyes да се изкаже, нали в тази сфера се подвизава последните 2-3 месеца :magnify:

ПП2. Някой скоро да е купувал нещо от Китай (DX.цом), на стойност повече от 30 лв? Чудя се, каква стойност ще изпишат на колета. Досега съм взема все неща за под 10 USD и изписаната стойност винаги си е била реалната. А нещото, което съм си харесал сега е баш 30,8 лв. и ако трябва да се занимавам с висене по митници за тия няколко стотинки, май направо ще се откажа.
Аватар
uBaH

Мнениеот boriss13 » Пет Юли 26, 2013 1:01 pm

В кенефа беше образно казано :D но точно от такова нещо се опасявах, ще изчакам и exiteyes да се изкаже.Пък uBaH има една бира. :)
Аватар
boriss13

Мнениеот PtD » Пет Юли 26, 2013 1:09 pm

uBaH написа:ПП2. Някой скоро да е купувал нещо от Китай (DX.цом), на стойност повече от 30 лв? Чудя се, каква стойност ще изпишат на колета.

Винаги пишат смешни стойности.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот exiteyes » Пет Юли 26, 2013 2:30 pm

@boriss13
Присъствах на 2 коли, които пълнеха. Зелената течност е за пропуските, за да се разбере ако има някъде спукано да се види, къде точно. Тя стои в системата но не знам в какво количество.
Има много подвизаващи се имена на фреони, някои забранени, други на път да бъдат. За да заредиш системата си ще ти трябва и вакум помпа, която да изсмучи целия въздух от системата. Мисля че на колите директно се сменя, както и някои фреони на климатиците. Като например R407. Не подлежат на дозареждане.
Честно казано затова не съм се интересувал много, една машинка на колелца с размери колкото една машина за вода, 2 капсули за показатели вършат по-голямата част от работата.. иии разните бутончета отгоре. В понеделник ще я видя, и ще поразпитам. :D
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот uBaH » Пет Юли 26, 2013 2:41 pm

Ники, въпроса беше за домашен климатик - какво се прави при демонтажа и с какво аджеба се източва фреона при разпарчосването му :agree:
Аватар
uBaH

Мнениеот exiteyes » Пет Юли 26, 2013 2:54 pm

Цялостен демонтаж или само на вътрешно/външно тяло?
Иначе има уловка, ако климатика няма проблеми фреона не се източва. :D
Това даже е по частта на велосипедистите, ползващи.. шестрограми. Отвъртат се болтовете на външното тяло(не тези в които влизат тръбите от вътрешното, а страничните), които са 17/19 размер(не знам с точност, винаги са ги отвъртали с френски/раздвижни ключове) след това завъртат това, което е вътре в тях с шестограм 4/5 и така спират притока на фреона към вътрешното тяло. Във външното тяло има компресор и съхранител на фреона.
Общо взето, мисля че това е процедурата.
Каква е идеята на демонтажа на климатика, профилактика?

ОФ: четох разни e39 коли, майстори и затова тръгнах да пиша за колите
Аватар
exiteyes

Мнениеот did » Пет Юли 26, 2013 3:46 pm

exiteyes написа:Цялостен демонтаж или само на вътрешно/външно тяло?
Иначе има уловка, ако климатика няма проблеми фреона не се източва. :D
Това даже е по частта на велосипедистите, ползващи.. шестрограми. Отвъртат се болтовете на външното тяло(не тези в които влизат тръбите от вътрешното, а страничните), които са 17/19 размер(не знам с точност, винаги са ги отвъртали с френски/раздвижни ключове) след това завъртат това, което е вътре в тях с шестограм 4/5 и така спират притока на фреона към вътрешното тяло. Във външното тяло има компресор и съхранител на фреона.
Общо взето, мисля че това е процедурата.
Каква е идеята на демонтажа на климатика, профилактика?

ОФ: четох разни e39 коли, майстори и затова тръгнах да пиша за колите

Колко глупости написа... :crap:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот aveei » Пет Юли 26, 2013 7:06 pm

Каква е разликата между семерини и семеринги?
aveei

Рейтинг: 1200

Мнениеот vpravov » Пет Юли 26, 2013 7:16 pm

Грамотността... :dontknow:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Ozzie » Пет Юли 26, 2013 7:30 pm

PtD написа:
uBaH написа:ПП2. Някой скоро да е купувал нещо от Китай (DX.цом), на стойност повече от 30 лв? Чудя се, каква стойност ще изпишат на колета.

Поръчвах на 7.05 тг., като стойността на поръчката беше 19.09 USD. Ако не ме лъже паметта, на пакетчето (бяха дреболийки) беше изписано "gift". :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот exiteyes » Пет Юли 26, 2013 7:35 pm

@did
ще се радвам като лектор да изнесеш един урок по Хладилна и климатична техника, вероятно това преподаваш. Уча се и всеки урок ще ми е от полза, дано съм написал най-голямата си грешка в живота, а ти като един цар/господар да ми кажеш: -НЕ! Това не е вярно... дрън дрън та пляс.
И да продължиш аргумента с кое-как-какво е. :praying:
Аватар
exiteyes

Мнениеот kobso1245 » Съб Юли 27, 2013 11:29 am

Ozzie написа:
PtD написа:

Поръчвах на 7.05 тг., като стойността на поръчката беше 19.09 USD. Ако не ме лъже паметта, на пакетчето (бяха дреболийки) беше изписано "gift". :D

А за по-скъпите неща как стои въпросът? Смисъл колко идва като оскъпяване от мита и такива работи?
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 27, 2013 11:57 am

е не съм стигал до по- големи поръчки
по- скоро беше като проучване да видя кое, как :)
Аватар
Ozzie

Мнениеот uBaH » Съб Юли 27, 2013 1:26 pm

Над 30 лв се дължи ДДС, над 150 евро - ДДС + мито в зависимост от типа на стоката. То и аз заради това се интересувам :agree:

Прочетох следното в друг форум и си мисля, че това е актуалната информация, поне към момента:
За стоки до 150 евро, мито не се плаща. Обаче плащаш ДДС за всяка изпратена ти стока надхвърляща 30 лева като себестойност. Според последните промени в Закона за ДДС (точка 12а от алинея 1 на член 58 от ЗДДС), които влязоха в сила от 1 януари 2010 г. няма да се плаща ДДС, ако стоките са на стойност до 30 лв. Ако искаш безплатна доставка, трябва да съобразиш поръчките си така, че всяка една индивидуално да не надхвърля тази сума! Някои търговци предлагат опцията - да вписват цената на стоките, като по-ниска отколкото е в действителност, но това трябва да го обсъдиш със самия търговец!
И въпреки това тази опция се отнася само за дребни поръчки!
Имайте предвид, че само лимита за ДДС е намален до 30 лева, за стоки до 150 евро все още не би трябвало да дължите мито, като припомням, че за някои стоки независимо от сумата не се начислява мито, тъй като те не се облагат с такова.
Аватар
uBaH

Мнениеот boriss13 » Съб Юли 27, 2013 3:41 pm

exiteyes написа:Каква е идеята на демонтажа на климатика, профилактика?

Идеята е, че се махаме от апартамента в който е климатика и искам да си го вземем, от фирмата от която го купихме казаха 60 лева детомтаж, + 180 лева монтаж на новото място, та си мислех поне едните да спестя, щот тези за монтажа не са никак малко... :)
Утре ще отида на спокойствие да го разгледам.(А да, и двете тела ще се махат :D )
Аватар
boriss13

Мнениеот did » Съб Юли 27, 2013 5:10 pm

Пробвай в по-нормална като цени фирма. Освен това използвай премесването за дозареждане с фреон и профилактика. Цялото не би трябвало да е повече от 200 лв.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот freeride boy » Съб Юли 27, 2013 6:26 pm

Снощи като си извадих каската от гардероба (понеже не бях карал известно време ) и по нея (само по каишките които се закопчават под брадата и по "основата" (тази част която е в контакт с повърхността когато се остави каската някъде) имаше мухъл :crazy: :crap: (малки бели власинки и на едно място точици , които не приличаха на власинките) почистих я с влажен парцал,но въпросът ми е дали може да има мухъл и в дунапрена на каската :crap: ? и след време пак да се покаже :xx(: (по каишките има кожа, която не знам дали е естествена , но по нея нямаше мухъл/а доколкото знам той се появява по кожени изделия :dontknow: )(въпросът е тъп но не мога да си отговоря и затова го пиша тук) Извинявам се, ако има грешки.
Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ти!
freeride boy

Рейтинг: 1190

Мнениеот exiteyes » Съб Юли 27, 2013 8:00 pm

did написа:Пробвай в по-нормална като цени фирма. Освен това използвай премес_ването за дозареждане с фреон и профилактика. Цялото не би трябвало да е повече от 200 лв.

Брааво, добра лекция излезе.. :clap:
Можеш ли да перифразираш по-нормална фирма като цени, като вече всичко е кожудер и няма кой да ти се занимава за дребни пари?
Ползвайки преместването би била хитра идеята да си го разглоби и почисти с препарат за целта, ако му се занимава, защото нормалните фирми, за които ти говориш за тази процедурка дерат 50лв, транспорта до мястото още 5лв за малък като моят град и слагайки ДДС - ела да видиш, откъде изгрява слънцето. :popcorn:
Аватар
exiteyes

Мнениеот PtD » Съб Юли 27, 2013 11:08 pm

kobso1245 написа:А за по-скъпите неща как стои въпросът? Смисъл колко идва като оскъпяване от мита и такива работи?

Oт DX съм си поръчвал стоки за 200$ и дойдоха на обявена 15$ (или нещо подобно).
Аватар
PtD

Мнениеот kobso1245 » Нед Юли 28, 2013 11:14 am

PtD написа:
kobso1245 написа:А за по-скъпите неща как стои въпросът? Смисъл колко идва като оскъпяване от мита и такива работи?

Oт DX съм си поръчвал стоки за 200$ и дойдоха на обявена 15$ (или нещо подобно).

Благодарско за информацията. Последно въпросче(дано да не съм нахален)-по пощата ли идват и за колко време горе-долу пристигат(предполагам няма някакви специфични подробнисти при писането на адреса) ?
Благодаря предварително.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот boriss13 » Нед Юли 28, 2013 2:13 pm

did написа:Пробвай в по-нормална като цени фирма. Освен това използвай премесването за дозареждане с фреон и профилактика. Цялото не би трябвало да е повече от 200 лв.

Ще поразпитам в още фирми, пък да видим какво ще кажат за цената.Иначе профилактика му е правена всяка година, като за последно беше преди три месеца. :)
Аватар
boriss13

Мнениеот PowerSlide » Нед Юли 28, 2013 5:45 pm

PtD написа:Oт DX съм си поръчвал стоки за 200$ и дойдоха на обявена 15$ (или нещо подобно).

Да, така е. Обаче какво става тук. Примерно си поръчваш китайски телефон със супер хардуер, андроид предпоследна версия, цена смешна - примерно 200$. Понеже китайците знаят за какво става дума в границите на ЕС правят следното - слагат пакета (телефон, втора батерия, кабелажи, зарядно и т.н.) в смешна детска кутийка, обявяват "Gift" и че това е МР4 плейър на стойност 15$. Нашите обаче отварят пакета, стигат до телефона и виждат какво е в действителност, имат нещо като ценоразпис и решават, че това нещо струва примерно 700лв и ти хакат всичко възможно по тази си тяхна цена - ддс-та и т.н. :)
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот PtD » Пон Юли 29, 2013 12:30 am

kobso1245 написа:Благодарско за информацията. Последно въпросче(дано да не съм нахален)-по пощата ли идват и за колко време горе-долу пристигат(предполагам няма някакви специфични подробнисти при писането на адреса) ?

Да, по пощата. Обикновено между месец и половина, два.
Аватар
PtD

Мнениеот aveei » Пон Юли 29, 2013 9:53 am

За какво служи това?
Прикачени файлове
Gillette2.jpg
Gillette2.jpg (54.68 KiB) Прегледано 4891 пъти
aveei

Рейтинг: 1200

Мнениеот boriss13 » Пон Юли 29, 2013 12:11 pm

"Подобрена овлажняваща лентичка с АЛОЕ" го водят..
Аватар
boriss13

Мнениеот PtD » Пон Юли 29, 2013 2:29 pm

Като се намокри, става слузесто и помага да се хлъзга бръсначът по кожата.
Аватар
PtD

Мнениеот aveei » Вто Юли 30, 2013 10:58 am

Кой от всичките препоръчвате?
1.Върколакът
2.Турбо
3.Огненият пръстен
4.Аз, проклетникът 2
5.Z-та световна война