от Brave » Нед Ное 06, 2005 12:48 am
[quote="bikerider"]
[quote="Brave"]
Искаш статистика:
ето ти един сайт:
[url]http://www.bhsi.org/stats.htm[/url]
[/quote]
Първо, такива out-of-the-box статистики нищо не говорят за истинската опасност, щото статистиката в този сайт показва, че близо 600 велосипедиста умират годишно в USA, което абсолютно нищо не говори ако не сравняваме.
Тук далеч, далеч не е USA, но приемам тази статистика за база на разговора. Излиза че "опасността на велосипеда" е довела до 600 смъртни случая. Хубаво. Хайде сега ми намери статистика колко хора умират зад волана годишно в USA. При всички случаи са над 600, нали? Тоест кой е по-застрашения водач, велосипедиста или шофьора? Нека истината се види в сравнението.
Второ, твърденията, че видите ли велосипедистите са застрашен вид и е адски опасно да се кара по улиците ги чувам откакто карам колело. Истината е, че са застрашен вид, щото не спазват масово правилника или карат с половин км/ч и се клатушкат като пияни. Намери статистика колко от инцидентите с велосипедисти са по тяхна вина и тогава пак ще си говорим кое точно е опасно и откъде идва опасността - от велосипеда или от велосипедиста.
[quote="Brave"]
Въпреки тази статистика, аз ходя на работа често с колелото, тъй че не мислете, че го отричам като транспорт, напротив - според повечето източници, всъщност карането на велосипед е анти -рисково в дългосрочен план, защото намалява риска от сърдечносъдови заболявания - причината за смъртта на всеки четвърти човек, [b]намалява замърсяването[/b], служи като чудесна анти-стрес профилактика, дава възможност, съвременния човек висящ по 8+ часа на бюро пред РС да смени типа на натоварване - от умствено на физическо, което е предпоставка за качествена почивка.
[/quote]
Хмм, как точно намалява замърсяването? И чие замърсяване намалява? Щото моите дробове не са много доволни от каране в града...
[quote="Brave"]
Просто смятам, че е редно човек да съзнава рисковете на които се излага.
[/quote]
Много си прав.
[/quote]
Как намалявам замърсяването ли? Всъщност си прав, не го намалявам, а просто не го увеличавам всеки път с изгорелите газове на около 3 л. бензин. Не се хващай толкова за думата, знаеше какво имам предвид. Колкото до дробовете ми - прав си, не е хубаво за тях, но е по-добре да има една кола по-малко по претоварените ни улици. Пък и щастие за мен е, че живея в Симеоново, а работя близо до х. Хемус, тъй че голяма част от пътя ми минава през малки улички и Борисовата градина, точно в най-дивата и хубавата и част. Тъй че, дишам почти през цялото време чист (премливо) въздух. Колкото до твоите дробове - ами по-добре е за тях, че един двигател по-малко ти трови въздуха.
Сега за статистиката - ами, загиват "само" по 600-700 души на година в САЩ, а с автомобили към 25-30 хиляди. Обаче, сравни, колко са колите и колко километра път са изминали за същата тази година и ще разбереш, какво ти говоря. Мислиш ли, че в САЩ, се пада по 1 велосипедист на 50 автомобила на пътя? Убеден съм, че доста по рядко.(по твоята логика, най безопасния транспорт в света е совалката, защото от 80-те до сега с нея са загинали 14 души)Не знам ,какво не и хареса на статистиката за брой смърни случаи на 1 000 000 мили? Мисля, че ясно показва, кое е по-опасното (за да не зациклим пак, под опасно, разбирам, такова, с което можеш да умреш, независимо дали по твоя или чужда вина). Пак повтарям - велосипедът не е опасен за колоездача, сам по себе си, но не го предпазва от удар, което води до повишен риск за него при движение в близост до автомобили. Както отбеляза статистиката, в огромната част от фаталните случаи е замесен и автомобил. Всъщност, не знам, за какво спорим - и аз и ти поддържаме едно и също мнение за поведението на пътя - спазване на правилата и очакване другите не винаги да го правят.