Шофьори!!!

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Sp0nG » Чет Ное 03, 2005 12:01 am

А! Добре, че се сетих да ви кажа за една голяма простотия, която ми се случва често. Предполагам може и на някой друг да му се е случило. Та става въпрос за някои много съобразителни орица, дето точно като съм спрял зад тях (на светофар) и решават че е перфектното време и място да си ИЗМИЯТ предното стъкло! Разбира се струята е бая силна и половината от водата отива зад колата, т.е. върху мен:B): Айде добре, на светофара като няма какво да се прави, се случва често някой да напраи тва действие, обаче поне може да погледне в огледалото преди тва! А друг случай, който вече не може да е prosto случаен (също няколко пъти ми се е случвало) е докато най-спокойно си карам в дясно и някой мине близо до мене и помпа ръчката на чистачките в същото време, напрао :dark:

Е*ал съм ги у възпитанието:argue::asshole:
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот Quiz » Чет Ное 03, 2005 10:49 am

[quote="Admin"]

Повечето шофьори, които подават звуков сигнал, го правят [color=red]единствено[/color] с цел да предупредят колоездача за това, че идват иззад него и според мен това е много полезно.
[/quote]

За огромно съжаление не мога да се съглася напълно с теб. Налагало ми се е да карам колело по Кресненското дефиле и установих, че освен от вечно бързащите (не е ясно за къде) бесни шофьори, силната въздушна струя от минаващите тирове (която и без друго те отнася), трябва да си нащрек и за странното чувство за хумор на повечето тираджии, изразяващо се в надуване на сирената на има-няма 2-3 метра от нищо неподозиращ колоездач. Е, когато това се повтори няколко пъти докато въпросния тир те задминава изкарвайки даже "жизнерадостна мелодийка", това вече не е само предупреждение да не променяш посоката си на движение... :irked:
И наистина, след подобен звуков шок е доста трудно да не се метнеш в близката канавка.
Аватар
Quiz

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Чет Ное 03, 2005 11:24 am

Мдаа, женската психика несъмнено има своите особености, а тираджиите едва ли са ги пропуснали... ;)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Quiz » Чет Ное 03, 2005 11:42 am

Абе и ти си прав, обаче това не ми помага особено ;)
:beer:
Аватар
Quiz

Мнениеот bikerider » Чет Ное 03, 2005 1:40 pm

[quote="Brave"]

Искаш статистика:
ето ти един сайт:
[url]http://www.bhsi.org/stats.htm[/url]
[/quote]

Първо, такива out-of-the-box статистики нищо не говорят за истинската опасност, щото статистиката в този сайт показва, че близо 600 велосипедиста умират годишно в USA, което абсолютно нищо не говори ако не сравняваме.
Тук далеч, далеч не е USA, но приемам тази статистика за база на разговора. Излиза че "опасността на велосипеда" е довела до 600 смъртни случая. Хубаво. Хайде сега ми намери статистика колко хора умират зад волана годишно в USA. При всички случаи са над 600, нали? Тоест кой е по-застрашения водач, велосипедиста или шофьора? Нека истината се види в сравнението.

Второ, твърденията, че видите ли велосипедистите са застрашен вид и е адски опасно да се кара по улиците ги чувам откакто карам колело. Истината е, че са застрашен вид, щото не спазват масово правилника или карат с половин км/ч и се клатушкат като пияни. Намери статистика колко от инцидентите с велосипедисти са по тяхна вина и тогава пак ще си говорим кое точно е опасно и откъде идва опасността - от велосипеда или от велосипедиста.

[quote="Brave"]
Въпреки тази статистика, аз ходя на работа често с колелото, тъй че не мислете, че го отричам като транспорт, напротив - според повечето източници, всъщност карането на велосипед е анти -рисково в дългосрочен план, защото намалява риска от сърдечносъдови заболявания - причината за смъртта на всеки четвърти човек, [b]намалява замърсяването[/b], служи като чудесна анти-стрес профилактика, дава възможност, съвременния човек висящ по 8+ часа на бюро пред РС да смени типа на натоварване - от умствено на физическо, което е предпоставка за качествена почивка.
[/quote]

Хмм, как точно намалява замърсяването? И чие замърсяване намалява? Щото моите дробове не са много доволни от каране в града...

[quote="Brave"]
Просто смятам, че е редно човек да съзнава рисковете на които се излага.
[/quote]

Много си прав.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот brokicho » Чет Ное 03, 2005 1:57 pm

поред мен не въпроса какъв е процента на загиналите велосипедисти спрямо загиналите шофьори а за това че трафика в българия е в пълен хаос и една част от шофьорите нямат култура и не се зачитат взаимно ако един те изпревари даваи веднага и ти да го изпревариш(много глупаво) пък да не говорим че почти никои не зачита правилника и секи си мисли че е наи-великия състезател и никои неможе и няма право да го изпреварва камоли да го засича аз не съм от столицата но знам и съм бил свидетел на аобсолютен хаос точно в софия но за съжаление и в нашия град(благоевград) е същата работа секи ден виждам как току що взели книжки келемета започват да настъпват каста на колата сякъш е на рали и тук се принудиха да сложат на жсеки 100м залегнали полицаи което също мисля че не е много одачно но как да се справят с пезрасъдните шофьори.ИСКАМ ДА КАЖА ЧЕ ТОВА НЕ СЕ ОДНАСЯ ЗА ВСИЧКИ ШОФЬОРИ А САМО ЗА ЕДНА ЧАСТ ОТ ТЯХ но кажете не са ли те наи опасните и заради тях страдаме всички.според мен всичко опира до културата на българина и до това че няма наказуемост в булгария пък и се си мисля че нашата пътна мрежа е доста устаряла и не е толкова подходяща вече.
а колкото до пибиткането при изпреварване на колоездач наистина пише че е забранено но ако леко му се пибитне тои просто ще се обарне на зад ще види че идва МПС и ще продалжи с повишено внимание но ако някои "високо планински джевнталмен" реши че е местния бос и надуе свирката нормално е повечето от нас да се стресна и аз говорех точно за този втори случаи.
иначе вече избягвам да се движа по главните пътища по рано си ходех до селото по Е-79 ама ве го избягвам защотот прицепите наистина заформят много неприятни течение осбоно когато се движат с по голяма скорост и са натоварени.
Моля, извинете ме за допуснатите правописни грешки!
brokicho

Рейтинг: 1735

Мнениеот bikerider » Пет Ное 04, 2005 11:00 am

[quote="brokicho"]

поред мен не въпроса какъв е процента на загиналите велосипедисти спрямо загиналите шофьори а за това че трафика в българия е в пълен хаос и една част от шофьорите нямат култура
[/quote]

Мисля, че съдите по изолирани случаи. Че има такова явление има, това го виждаме всички. Въпроса е какво да се прави.

Според мен единственото разумно решение е да се спазва правилника, какъвто и да е той, тоест всички на улицата да са настроени на една вълна. Разбира се винаги ще има тъпи (peep). Риск винаги е имало и винаги ще има, a който иска да кара по улиците без риск е наивен и го чакат изненади.

За безопасно каране има една доказана рецепта - безусловно спазване на [size=167]П[/size]равилника с едно наум за закона на джунглата. И без "хък-мък, ама те не го спазват". Който не спазва правилника, няма право да се оплаква, че по улиците е опасно.

А по въпроса за сравненията - моите реплики започнаха след изказванията колко бил опасен велосипеда за водача си. Затова и направих такава съпоставка.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Пет Ное 04, 2005 2:44 pm

@bikerider: :agree::agree::agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот brokicho » Пет Ное 04, 2005 7:02 pm

bikerider напълно съм съгласен с теб и те подкрепям за това че велосипедът е опасен за карача аз имах и друго в предвит че шофьорите също са много опасни за колоездача е вярно една част от шофьорите не всички. А колкото со правилник и законност в българия мисля че няма смисаъл да говорим за съжаление мисля че е така и за опасноста на улицата нали знаете приказката "ако те е страх от мечката не хои в гората"
Моля, извинете ме за допуснатите правописни грешки!
brokicho

Рейтинг: 1735

Мнениеот klmn » Пет Ное 04, 2005 7:43 pm

Въпрос на култура.Преди време кварталния тираджия и един бакшиш много се забавляваха от случката че некЪф колоездач се метнал край пътя на Владая.
Явно те възприемат като вредител на пътя.:censored:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот caviara » Съб Ное 05, 2005 2:39 pm

@bikerider
Не искам да се възприеме като заяждане, но точно спазването на правилника за движение по пътищата, на няколко пъти ме е поставял в рискови ситуации (причина: неспазване на същия от страна на водачите на МПС).

@ALL Аз ходя на работа с колело (което ми е по-удобно от градския транспорт), и ми се налага да минавам по Цариградско (излизам откъм румънското посолство и от там към младост по локалното). Преди да влезна в локалното ми се налага около 500м. да изкара по тротуара (на същия булевард) и моето наблюдение е:
1.Когато ме подминава автобус на градския транспорт в 30% от случаите надува "тромбата", което ме стряска ужасно (може да ме наречте ТЪП но ня мога да свикна с това, а и не бих го нарекъл страх), което ме разконцентрира, акойто е карал там знае колко е широк въпросния тротуар и какво му е състоянието...
2. Почти винаги в този участък се изпреварват отдясно, което не е по правилник (или аз съм в грешка:dunno:) и се създава допълнителна опасност.
3. Като подмина колелото за Друждба (с много зор и чакане, защото го пресичам като пешеходец), карайки отново в локалното през ден ми се случва някой шофьор (можеби англичанин:dunno:) да кара в насрещното до тротуара(гледайки ме нахално в очитеи) очакваики моята реакция но без да намалява скоростта (а за спиране и дума да не става).

P.S. Като цяло съм съгласен, че правилник трябва да се спазва, но да се спазва от [color=red]ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО[/color] и тъй като за сега няма подобрение/я в тази насока, [color=red]аз ще го нарушавам карайки основно по тротуарите[/color].
Защо трябва да е просто, като може да е сложно...
caviara

Рейтинг: 1700

Мнениеот Phil » Съб Ное 05, 2005 4:50 pm

Еми, карай си по тротОарите. Понякога е дори забавно :) Оня ден щях да блъсна (не по моя вина :) ) две изключително красиви и прости чалгарани:angel2:
Do I have to get naked people for you to remember my name?
----
"If you know SuSE, all you know is SuSE, if you know Slackware - you know Unix"
Phil

Рейтинг: 1200

Мнениеот hlebarka » Съб Ное 05, 2005 8:25 pm

Хъх, caviar, "Цариградско" и "колело" е безумна комбинация(особено по онзи тротоар), без значение дали се спазва правилника или не. Пък и да заобикаляш по други улици също не е работа. Решението е едно - да не се кара в града.:^:
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот Admin » Съб Ное 05, 2005 8:30 pm

[quote="caviara"]

...Преди да влезна в локалното ми се налага около 500м. да изкара по тротуара (на същия булевард).... а който е карал там знае колко е широк въпросния тротуар и какво му е състоянието...
[/quote]

Много по-опасно е да караш по тротоари като този, отколкото на самото платно, където ти е мястото като участник в движението. Излишно е да казвам защо!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот caviara » Съб Ное 05, 2005 10:17 pm

[quote="hlebarka"]

Хъх, caviar, "Цариградско" и "колело" е безумна комбинация(особено по онзи тротоар), без значение дали се спазва правилника или не. Пък и да заобикаляш по други улици също не е работа. Решението е едно - да не се кара в града.:^:
[/quote]

Или направо:[quote]...да се самоубесим и да изчезнем безкрайно...[/quote]

Edit:@Admin След като един път автобус ми закачи края на кормилото, не смея да слезна на платното.:beer:
Защо трябва да е просто, като може да е сложно...
caviara

Рейтинг: 1700

Мнениеот Brave » Нед Ное 06, 2005 12:48 am

[quote="bikerider"]

[quote="Brave"]

Искаш статистика:
ето ти един сайт:
[url]http://www.bhsi.org/stats.htm[/url]
[/quote]

Първо, такива out-of-the-box статистики нищо не говорят за истинската опасност, щото статистиката в този сайт показва, че близо 600 велосипедиста умират годишно в USA, което абсолютно нищо не говори ако не сравняваме.
Тук далеч, далеч не е USA, но приемам тази статистика за база на разговора. Излиза че "опасността на велосипеда" е довела до 600 смъртни случая. Хубаво. Хайде сега ми намери статистика колко хора умират зад волана годишно в USA. При всички случаи са над 600, нали? Тоест кой е по-застрашения водач, велосипедиста или шофьора? Нека истината се види в сравнението.

Второ, твърденията, че видите ли велосипедистите са застрашен вид и е адски опасно да се кара по улиците ги чувам откакто карам колело. Истината е, че са застрашен вид, щото не спазват масово правилника или карат с половин км/ч и се клатушкат като пияни. Намери статистика колко от инцидентите с велосипедисти са по тяхна вина и тогава пак ще си говорим кое точно е опасно и откъде идва опасността - от велосипеда или от велосипедиста.

[quote="Brave"]
Въпреки тази статистика, аз ходя на работа често с колелото, тъй че не мислете, че го отричам като транспорт, напротив - според повечето източници, всъщност карането на велосипед е анти -рисково в дългосрочен план, защото намалява риска от сърдечносъдови заболявания - причината за смъртта на всеки четвърти човек, [b]намалява замърсяването[/b], служи като чудесна анти-стрес профилактика, дава възможност, съвременния човек висящ по 8+ часа на бюро пред РС да смени типа на натоварване - от умствено на физическо, което е предпоставка за качествена почивка.
[/quote]

Хмм, как точно намалява замърсяването? И чие замърсяване намалява? Щото моите дробове не са много доволни от каране в града...

[quote="Brave"]
Просто смятам, че е редно човек да съзнава рисковете на които се излага.
[/quote]

Много си прав.
[/quote]

Как намалявам замърсяването ли? Всъщност си прав, не го намалявам, а просто не го увеличавам всеки път с изгорелите газове на около 3 л. бензин. Не се хващай толкова за думата, знаеше какво имам предвид. Колкото до дробовете ми - прав си, не е хубаво за тях, но е по-добре да има една кола по-малко по претоварените ни улици. Пък и щастие за мен е, че живея в Симеоново, а работя близо до х. Хемус, тъй че голяма част от пътя ми минава през малки улички и Борисовата градина, точно в най-дивата и хубавата и част. Тъй че, дишам почти през цялото време чист (премливо) въздух. Колкото до твоите дробове - ами по-добре е за тях, че един двигател по-малко ти трови въздуха.

Сега за статистиката - ами, загиват "само" по 600-700 души на година в САЩ, а с автомобили към 25-30 хиляди. Обаче, сравни, колко са колите и колко километра път са изминали за същата тази година и ще разбереш, какво ти говоря. Мислиш ли, че в САЩ, се пада по 1 велосипедист на 50 автомобила на пътя? Убеден съм, че доста по рядко.(по твоята логика, най безопасния транспорт в света е совалката, защото от 80-те до сега с нея са загинали 14 души)Не знам ,какво не и хареса на статистиката за брой смърни случаи на 1 000 000 мили? Мисля, че ясно показва, кое е по-опасното (за да не зациклим пак, под опасно, разбирам, такова, с което можеш да умреш, независимо дали по твоя или чужда вина). Пак повтарям - велосипедът не е опасен за колоездача, сам по себе си, но не го предпазва от удар, което води до повишен риск за него при движение в близост до автомобили. Както отбеляза статистиката, в огромната част от фаталните случаи е замесен и автомобил. Всъщност, не знам, за какво спорим - и аз и ти поддържаме едно и също мнение за поведението на пътя - спазване на правилата и очакване другите не винаги да го правят.
Brave

Мнениеот hlebarka » Нед Ное 06, 2005 4:50 am

caviar, просто не карай там, няма значение дали си на платното или не, където колите се движат с над 80-90 колоездачите нямат място. Ако на платното ти закачат кормилото, на тротоара може да кривнеш и да ти минат през главата.

Пък и дали ще се бесим изобщо не зависи от това, дали караме колела.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот Admin » Нед Ное 06, 2005 2:49 pm

[quote="hlebarka"]

caviar, просто не карай там, няма значение дали си на платното или не, където колите се движат с над 80-90 колоездачите нямат място.
[/quote]

Абсолютно вярно! 50м по-навътре в парка има алея, която е успоредна на Цариградското, нито е уморително стигането до нея, нито пък ще те забави повече от 1 минута. :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот halcor » Пон Ное 07, 2005 10:41 am

Квото ще да става, аз ще нарушавам правилника по една точка: карам МАКСИМАЛНО много по тротоарите. Пешеходец още не съм бутал, а дори и да се случи едва ли бих могъл да го нараня сериозно. И определено си заслужава човек да си удължи малко пътя, ако това води до спестяване на гадни и натоварени участъци:
@mite_pascoff: :beer: за оня маршрут, днес по него минах за работа :)
Аватар
halcor

Предишна

Назад към Други