За смисъла от носенето на каска

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За смисъла от носенето на каска

Мнениеот capola » Сря Авг 21, 2013 8:47 pm

Здравейте!

Решил съм да си купувам каска (пуснал съм и друга тема за самия избор преди няколко дни). Истината е, че карам XC без каска и с премерен риск и не съм се разбивал сериозно. Чета в нета много разнопосочна информация за смисъла и надежността при носенето на каска. Повечето изследвания са правени предимно за градско каране сред повече трафик и автомобили. Според мнозина носенето на каска в тези условия далеч не се оказва толкова важно за сигурността, дори напротив. Може да хвърлите поглед на тази статия от BBC - http://www.bbc.co.uk/news/magazine-11110665 За мен е ясно, че планинското каране крие други рискове и именно затова бих искал да се информирам по-добре за правените изследвания в тази насока. С една дума, искам да си купя каска, но имам нужда от повече аргументи в подкрепа на това желание. Трябва да подчертая, че НЕ карам фрийрайд.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Re: За смисъла от носенето на каска

Мнениеот рада » Сря Авг 21, 2013 9:07 pm

Красива е - отива ти на екипа.
И на очилата. :)
пази от слънце. :)
аеродинамична е,
не се забиват мухи и друга гад в косата ти. :)
изглеждаш така, все едно си изваден от телевизора. :)
рада

Рейтинг: 1244

Мнениеот taurus13 » Сря Авг 21, 2013 9:11 pm

Може да си криеш парите под каската.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stanev » Сря Авг 21, 2013 9:22 pm

Ако караш без каска в планината имаш по-голям шанс да стнеш донор....

Извини ме за сърказма, но темата ти звучи като: За смисъла от слагането на колан в колата. Та на въпроса ти: ДА ИМА СМИСЪЛ :agree: Ако случайно се съмняваш се замисли какво би станало ако с 30-40 км/ч. си удариш главата в някой камък...

....Тъкмо се сетих как вчера едно мотористче по джапанки, очила и потник караше със 100км/ч в Младост...еххх мила родна картинка....
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот 4getcredo » Сря Авг 21, 2013 9:30 pm

Този въпрос във форум за планинско колоездене звучи като "за ползата от носене на обувки" в туристически такъв. Вярно, обувките правят пришки, вмирисват се, ама пък някак си са част от нормалния вид на един човек в планината, на улицата.. Пък и има ли научни монографии, статии и научни институти за ползата от носенето на обувки? Представи си как ще гледаш на бос турист в планината. Не че не е възможно, ама ще ти е странно. Въпрос на усещане за нормалност, а не на причинно-следствени връзки, статистика и научни аргументи.

Таа, кой знае какви разумни аргументи да не си купуваш каска при наличие на желание и възможности, аз не мога да измисля. Освен че може да се счупи и да трябва да си купуваш нова.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот marsa » Сря Авг 21, 2013 9:35 pm

taurus13 написа:Може да си криеш парите под каската.
Или каската под парите :smokin:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот mariko » Сря Авг 21, 2013 9:48 pm

Това, че автомобилите минават по-близо до велосипедисти с каски за мен не е сполучлив аргумент срещу носене на каска (въобще може ли да се намери такъв?). Тя така или иначе не е предвидена да защитава при сблъсък с кола, която би могла направо да те размаже, а да ти пази кратунката от близка среща със земята при падане с колелото.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот xcII » Сря Авг 21, 2013 9:54 pm

Търсиш аргументи? Ами фани най-елементарния черен път, пусни го бързо, пребий се - ще намериш много аргументи.. предполагам, не се движиш на такъв терен с 5km/h.

Безотговорно е към теб и тези с които караш без каска.

А ако минеш към малце по-каменист терен, по-труден за каране, даже и при 5км/ч. ще почнеш да мислиш за FF, освен ако сурата ти носи на камък.. :)

ed.: без да е фрий райд.. изобщо, малко си падал, затова питаш. По-добре си вземи каска, щото опитът може да е скъп.. Иначе, нема по-омразен байк атрибут за мен от байк каска.
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот xcII » Чет Авг 22, 2013 2:30 am

А и, не че толко важно, ама къде ше си закачиш GoPro камерката без каска? Даже и от тва кьоше да го погледнем, ами каска си трябва.. е да, требва си.. :P
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот mikaelyan » Чет Авг 22, 2013 8:31 am

Stanev написа:Извини ме за сърказма, но темата ти звучи като: За смисъла от слагането на колан в колата..

Даже слагането на колан в колата, има по-малко смисъл от каска в колоезденето.
Аватар
mikaelyan

Рейтинг: 1233

Мнениеот galio » Чет Авг 22, 2013 8:40 am

mikaelyan написа:
Stanev написа:Извини ме за сърказма, но темата ти звучи като: За смисъла от слагането на колан в колата..

Даже слагането на колан в колата, има по-малко смисъл от каска в колоезденето.

По-близката аналогия са автоматите. Основното предназначение на колана е да те държи стабилно на седалката.
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот capola » Чет Авг 22, 2013 8:46 am

И все пак тя се върти! Ще си взема каска, ясно е!
Изображение
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот Slade » Чет Авг 22, 2013 8:59 am

Като се замисля за каската се сещам основно за планината и пътеките, по които съм карал. Случвало ми се е да падам и с ниска скорост по технични терени, включително НАГОРЕ и да се набивам на бая остри камъни по крайниците - не искам и да си помисля какво ще е ако ми се забият такива в тиквата.
От тая гледна точка никога не карам без каска - всичко се случва. Това доколко каската пази във всякакви ситуации и при всякакви скорости е спорен въпрос, но дори в 10% от ситуациите да спестява болка и травми - пак бих я носил!

Аа и друго - в гората много помага за ниски листа и клончета (особено иглолистни) - съвсем друго е усещането като си без каска :eyebrow:
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот Admin » Чет Авг 22, 2013 9:55 am

Сигурно има и научни изследвания, не знам - повечето хора едва ли са се интересували от такива, когато става дума за очевидното.
В града може и да има някакви "противоречия" за някого, за мен лично и там няма. Каквото и да си говорим, въпреки различния характер на опасностите в града, в крайна сметка каската може да предпази най-важната част от главата ти (мозъка) от удари в твърди препятствия и терени. Не знам какво изследване би могло да обори това. Оттам нататък какъв е шансът главата ти да срещне такова препятствие и да влезе в употреба каската - има ли наистина значение? Дори само веднъж да ти спаси живота или разсъдъка, цял живот ще се благославяш, че не си бил без нея. Какво значение ще има за теб, че шансът да си удариш фатално главата, е примерно 0.008%, ако това се случи и си бил без каска?
Разбирам да говорехме за някаква метална каска или нещо неудобно за носене, но колоездачната каска при каране надолу в почти всички случаи увеличава комфорта, а не го намалява.

И накрая, вместо научни изследвания, ще ти споделя собствения си опит: за 16 години каране съм падал на каска 5 или 6 пъти, при това съм от хората, които карат достатъчно предпазливо, за да не падам твърде често. Едно от тези падания, ако не беше каската, можеше да е с доста тежки последици, тъй като скоростта беше над 40 км/ч. Сигурен съм, че още много хора могат да споделят такива статистики, пък ти ако желаеш, подготви научен труд на тази основа. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Shortcut » Чет Авг 22, 2013 9:58 am

mariko написа:Това, че автомобилите минават по-близо до велосипедисти с каски за мен не е сполучлив аргумент срещу носене на каска (въобще може ли да се намери такъв?). Тя така или иначе не е предвидена да защитава при сблъсък с кола, която би могла направо да те размаже, а да ти пази кратунката от близка среща със земята при падане с колелото.

"Като носиш каска се повишава риска да те блъсне кола, обаче каската не е предназначена да те пази от коли, така че- няма проблем."

Правилно ли съм ти разбрал мисълта?
Тигре, тигре, лумнал с мощ
като факла в лунна нощ.....
Аватар
Shortcut

Рейтинг: 1200

Мнениеот mariko » Чет Авг 22, 2013 10:48 am

Shortcut написа:Правилно ли съм ти разбрал мисълта?

Ами не съвсем. По принцип каската пази главата от удар при падане (както съм писала по-горе), не тялото от сблъсък с автомобил, макар че пак, косвено, работи и в този случай. Понеже се разглеждаше пример за каране в градски условия, да си представим две ситуации:
1- Кара си някой колело, бута го кола, която за щастие не кара бързо. Може да го събори, ожули, да му счупи крайник (може да се спекулира с много варианти), но като цяло се отървава без застрашаващи живота или тежки травми. Ако е носил и каска шанса да е и без травма по главата е още по-голям, докато в обратният случай, може да се получи така, че да е поохлузен, но със сътресение да речем. Кой е по-добият вариант е ясно.
2- Колата не е карала бавно- ами последиците са разнообразни. Може пак да се отърве с охлузване, но може и да има тежки травми по тялото- счупени ребра, наранени вътрешни органи и т.н. В този случай, ако е с каска пак шанса да добави към тях и травма на главата е по-малък, дори и това да е слабо успокение на общият фон на нараняванията.
Опитвам се да кажа, че връзката "разстояние на преминаваща кола-носене на каска" само заради факта, че някои коли ще минават по-далеч от теб, ако си без каска, поне за мен е лош аргумент, за да не я носим. Каските не служат, за да предотвратяват инциденти,следователно няма значение дали колата ще мине по-далеч, те служат, за да предотвратят/намалят риска от травма след като инцидента вече е факт. Според мен винаги е по-добре да си с каска.
P.S. "Освен това колите не са единствената опасност при градско каране, а като паднеш винаги се удряш :) "
Аватар
mariko

Мнениеот рада » Чет Авг 22, 2013 11:42 am

Има едно допълнение от нета - че понякога каската дава една фалшива сигурност, че сме защитени и по този начин ни дава свободата да правим рисковани маневри. За коланите в колата мненията са разделени горе-долу 50 на 50 - има толкова смъртни случаи без колан, колкото и с такъв.
Аз съм с каска, но не защото би ме предпазила. Падала съм с 60 километра на спускане и бях без каска. Съзнавам, че е чиста случайност липсата на сериозни травми и казвам, че каската не е безспорен фактор на защита.
Слагайте каска - концепцията на колелото е такава.
рада

Рейтинг: 1244

Мнениеот rock » Чет Авг 22, 2013 12:16 pm

Много години назад, когато още нямаше велосипедни каски в България братовчед ми беше ударен от автомобил. При сблъсъка си удари главата в предното стъкло и после при падането отново в асфалта. Като резултат беше месец и нещо в кома. За щастие се оправи, но беше близо до смъртта. Сега си мисля, че ако имаше каска тогава щеше най-много някое сътресение и ожулвания да получи.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот Shortcut » Чет Авг 22, 2013 12:29 pm

mariko написа:...

За мен повишаването на риска от възникване на дадено събитие си е важен фактор при вземане на решение. Не казвам, че е единствения фактор който има значение, обаче не мога да разбера как може да се пренебрегне.

Ако (примерно) колезденето с каска в града понижава риска от сериозни травми при инцидент с 0,2% и в същото време повишава риска от възникване на инцидент с 0,5%, то аз лично бих се замислил кое е по-малкото зло.
Аватар
Shortcut

Мнениеот Shortcut » Чет Авг 22, 2013 12:33 pm

Много лесно е да цитираме примери за хора, които ако са били с каска са щели да минат по-тънко при инцидент, обаче нямаме никакъв шанс да отчетем колко от очистените колездачи с каска е можело да им се размине инцидента изобщо, ако бяха без каска и автомобилите спазваха по-голяма дистанция от тях.
Аватар
Shortcut

Мнениеот mariko » Чет Авг 22, 2013 1:00 pm

Shortcut, разбирам какво искаш да кажеш, но за да приемем, че само носенето на каска увеличава риска от сблъсък с кола и поради това трябва да се избягва в града, е нужно да се приложи и статистика колко от ударените велосипедисти са били блъснати при преминаване на автомобила покрай тях. Възможно е да се окаже, че процента е пренебрежимо малък в сравнение с пострадалите от сблъсък при неправилно пресичане, маневра без оглеждане, изскачане навътре в кръстовище без добра видимост или нещо друго. А също и да се приведе статистика колко са носели каски и колко-не.
Освен това наистина не се знае с колко процента каската намалява риска от травми след инцидент, в сравнение с това до колко повишава вероятността от случването му. Ако е 10% към 1% риск от случване?
Освен това и самите автори на проучването не са посочили това "по-близо" дали е реално опасна дистанция или просто шофьорите, ако видят човек без каска странят от него повече от необходимото.
Във всеки случай автора на темата питаше за носенето на каска по принцип, а ние се отвлякохме в дискусии, които засягат основно градското каране, автомобили и т.н. За карането в планината нещата са по-прости и носенето на каска би трябвало да има ефект само в повишаването на безопасността на каращият.

И докато не съм забравила:
Към автора на темата, понеже нали ТЯ се върти- АКО ЩЕШ носи каска! В крайна сметка и главата, и акъла са си твои. :beer:
Аватар
mariko

Мнениеот Shortcut » Чет Авг 22, 2013 1:32 pm

mariko написа:Shortcut, разбирам какво искаш да кажеш, но за да приемем, че само носенето на каска увеличава риска от сблъсък с кола и поради това трябва да се избягва в града, е нужно да се приложи и статистика.

"Трябва статистика" е вече съвсем различно от "факта, че шофьорите са склонни да карат по-близко до велосипедист с каска няма значение" и всякакви доводи, базирани на субективните ни възприятия за реалността, прикрити зад понятието "очевидно". :nono: :beer:
Последна промяна Shortcut на Чет Авг 22, 2013 1:50 pm, променена общо 1 път
Аватар
Shortcut

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Авг 22, 2013 1:38 pm

Чупил съм 3 каски и повече пъти са ми спасявали тиквата. Не излизам да карам (дори до магазина) без каска.
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот TheUndertaker » Чет Авг 22, 2013 2:03 pm

:offtopic: Абе днеска не е Петък .....
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот 4getcredo » Чет Авг 22, 2013 2:25 pm

Shortcut написа:
mariko написа:...

Ако (примерно) колезденето с каска в града понижава риска от сериозни травми при инцидент с 0,2% и в същото време повишава риска от възникване на инцидент с 0,5%, то аз лично бих се замислил кое е по-малкото зло.

Shortcut написа:... обаче нямаме никакъв шанс да отчетем колко от очистените колездачи с каска е можело да им се размине инцидента изобщо, ако бяха без каска и автомобилите спазваха по-голяма дистанция от тях.

Точно затова по-горната ти забележка е абсолютно спекулативна и няма здравомислещи основания. Това само някой застраховател може да го измисли. Да не се обиждат, моля! :wavey: :beer:
Аватар
4getcredo

Мнениеот MartinBG » Чет Авг 22, 2013 2:34 pm

Единственият проблем, който имам от каската е, че след многодневни карания ми отнема дни за да си загладя прическата :roll2:
Както казаха по-горе колегите, каската пази не само при падане, а също и при каране от клони, насекоми и от силно слънце.

Считам се за предпазлив колоездач - например нямам притеснения да бутам надолу каменисти пътеки, по които иначе карам нагоре и падам рядко, но за добро или за лошо съм сред хората, които могат да твърдят, че каската ги е спасявала при падане.
След последната Обиколка на Витоша, докато се прибирах към къщи съм бил съборен от отваряща се врата на паркиран автомобил.
Нямам спомен от инцидента, защото съм паднал на глава, но без каска не ми се мисли какви биха били последствията.
Както често казвам на познати "прохождащи" колоездачи: каската се носи за единия път, когато трябва да ти е на главата. :)
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот TrayanNinov » Чет Авг 22, 2013 2:47 pm

Много рядко пиша във форума, но тази тема пръска :D

Дотук разбрах, че ако караш с каска в града има по-голяма вероятност да те блъсне кола (абсолютно недоказуемо). А от това пък следвало, че си заслужава, теоретично, да се кара без нея.
То теоретично кола може да те блъсне и вкъщи пред телевизора (най-често ако си на първият етаж).

А на въпроса за смисъла. Сега каквото и да си говорим, каската не е за да те спасява по 2,3 пъти на ден. Тя е, за не дай си Боже, ако се случи нещо брутално, да имаш една идея по-голям шанс.

За в гората е задължителна, според мен, защото не знаеш къде точно ще си надцениш възможностите и с колко. В града, какво да ти кажа. В града не карам.
Аватар
TrayanNinov

Рейтинг: 1300

Мнениеот Shortcut » Чет Авг 22, 2013 3:02 pm

4getcredo написа:Точно затова по-горната ти забележка е абсолютно спекулативна и няма здравомислещи основания. Това само някой застраховател може да го измисли. Да не се обиждат, моля! :wavey: :beer:

Коя точно моя забележка е спекулативна?!
Аватар
Shortcut

Мнениеот 4getcredo » Чет Авг 22, 2013 3:06 pm

Shortcut написа:Ако (примерно) колезденето с каска в града понижава риска от сериозни травми при инцидент с 0,2% и в същото време повишава риска от възникване на инцидент с 0,5%, то аз лично бих се замислил кое е по-малкото зло.

В следващия си коментар ти сам казваш защо е спекулативна.

... обаче нямаме никакъв шанс да отчетем колко от очистените колездачи с каска е можело да им се размине инцидента изобщо, ако бяха без каска и автомобилите спазваха по-голяма дистанция от тях.

Не влизам в спор с теб. По-скоро се съгласям.
Аватар
4getcredo

Мнениеот PtD » Чет Авг 22, 2013 3:15 pm

OMG! Все едно някой насила ви слага каските на главите. :bawling:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Следваща

Назад към Общ форум