Има по-добър вариант естествено

И аз си взех 29ка и съм с Рапид Роб, но и на мен не ми харесват. До сега не съм приплъзвал , но видях в нета че са близо 800гр парчето , което за крос-кънтри гума е страшно много. За крос кънтри едни от най-добрите гуми на Швалбе са Рейсинг ралф и Рокет Рон (ево варианта) , струват около 70лв бройката , но само Рокет Рон го има във веломания. Рейсинг Ралф 29" ево , трябва да се поръча от чужбина. Иначе има и доста по-бюджетни варианти , които със сигурност са по-добри от базовия на швалбе , като например Максис Икон 29 х 2.2. Уолтър Клепе кара с такива. Може би са на едно ниво с топ Швалбетата (предмет на спорове) , може да се намерят за 40 и няколко лева в БАС (вече true riders) в градинката до НДК от страната на Лозенец - ул. Калиакра. Друг вариант би бил някоя Кенда - за около 50лв , има ги в магазина на Крос в Младост1 , или пък Континентал от веломания, но според мен (а и според мнозина) - Рейсинг ралф / Рокет Рон или Максис Икон са най-добрите крос кънтри гуми за момента

ПП: Грайфери не помагат при мокра гладка настилка. Те помагат само когато могат да влязат в земята (кал) или има достатъчно камъчета и неравности за които да се захванат. Гума с грайфери има по-малко сцепление на асфалт/плочки/паваж от слик, затова всички шосейки са със сликове.