Гума 29" за мокър и/или кален терен

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Гума 29" за мокър и/или кален терен

Мнениеот musaka87 » Чет Май 30, 2013 8:40 pm

Здравейте,
Може ли да ми препоръчате гуми 29" със добро сцепление при мокър или кален терен. За момента съм си с базовите Rapid Ron, но днес на НДК след дъжда ми поднесе абсолютно неконтролируемо и някак си загубих доверие в гумите. Може проблема да е и в карането ми, но определено се съмнявам и това да са гумите с най-добро сцепление :) Гледах Muddy Mary. Звучи обещаващо, но май няма 29 инчови.

Поздрави,
Мартин
musaka87

Рейтинг: 1200

Re: Гума 29" за мокър и/или кален терен

Мнениеот fiderota » Чет Май 30, 2013 9:14 pm

На полираните плочки пред НДК си плъзне винаги, трябва да се внимава.
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот marsa » Чет Май 30, 2013 9:16 pm

На мрамор и каменна настилка от типа на НДК и жълтите павета няма гуми, които да имат добро сцепление на мокро. Гуми за мокро и кално в планина няма да ти предложат никаква разлика на такива места.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот musaka87 » Пет Май 31, 2013 2:16 pm

Мерси за отговорите. Явно ще внимавам. Просто се чудех дали няма по-добър вариант.
musaka87

Мнениеот Fujitzo » Нед Юни 02, 2013 11:02 pm

Има по-добър вариант естествено :) И аз си взех 29ка и съм с Рапид Роб, но и на мен не ми харесват. До сега не съм приплъзвал , но видях в нета че са близо 800гр парчето , което за крос-кънтри гума е страшно много. За крос кънтри едни от най-добрите гуми на Швалбе са Рейсинг ралф и Рокет Рон (ево варианта) , струват около 70лв бройката , но само Рокет Рон го има във веломания. Рейсинг Ралф 29" ево , трябва да се поръча от чужбина. Иначе има и доста по-бюджетни варианти , които със сигурност са по-добри от базовия на швалбе , като например Максис Икон 29 х 2.2. Уолтър Клепе кара с такива. Може би са на едно ниво с топ Швалбетата (предмет на спорове) , може да се намерят за 40 и няколко лева в БАС (вече true riders) в градинката до НДК от страната на Лозенец - ул. Калиакра. Друг вариант би бил някоя Кенда - за около 50лв , има ги в магазина на Крос в Младост1 , или пък Континентал от веломания, но според мен (а и според мнозина) - Рейсинг ралф / Рокет Рон или Максис Икон са най-добрите крос кънтри гуми за момента :)

ПП: Грайфери не помагат при мокра гладка настилка. Те помагат само когато могат да влязат в земята (кал) или има достатъчно камъчета и неравности за които да се захванат. Гума с грайфери има по-малко сцепление на асфалт/плочки/паваж от слик, затова всички шосейки са със сликове.
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот neddelev » Пон Юни 03, 2013 2:27 pm

Fujitzo написа:, но според мен (а и според мнозина) - Рейсинг ралф / Рокет Рон или Максис Икон са най-добрите крос кънтри гуми за момента :)

Интересува ме какво мнение имате за тази външна гума Continental Race King Protection 29" x 2.20" - сгъваема

Изображение
neddelev

Рейтинг: 1187

Мнениеот Fujitzo » Пет Юни 07, 2013 4:37 pm

neddelev написа:
Fujitzo написа:, но според мен (а и според мнозина) - Рейсинг ралф / Рокет Рон или Максис Икон са най-добрите крос кънтри гуми за момента :)

Интересува ме какво мнение имате за тази външна гума Continental Race King Protection 29" x 2.20" - сгъваема

Аз карах с точно такива на преното ми колело - Драг Онтарио. Силни страни - лесно се търкалят и бавно се износват. Слаби страни - не достатъчно сцепление за агресивно каране - веднъж се изхързалях на един страничен наклон , и ще го помня дълго.. :beer:
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот neddelev » Пон Авг 26, 2013 9:37 am

Fujitzo написа:
neddelev написа:

Аз карах с точно такива на преното ми колело - Драг Онтарио. Силни страни - лесно се търкалят и бавно се износват. Слаби страни - не достатъчно сцепление за агресивно каране - веднъж се изхързалях на един страничен наклон , и ще го помня дълго.. :beer:

Вече след доста каране имам впечетления за за тези гуми и напълно съм съгласен със колегата,дори вече ме е яд на тези гуми!
Що се отнася за асвалт се държат добре но за черен път и малко пясък просто си без гума,никакво сцепление!Вече и аз ще помня че не стават дори и за не агресивно каране.
Що се отнася за здравината на гумата незнам какво да кажа-вярно,че е здрава на камъни и по-остри големи предмети но тази гума види ли бабини зъби е дотам,няма по рехава гума от тази за бабини зъби и тръни,все едно си карам по вътрешна гума,всеки ден лепя по една две гуми и ми писна вече.Сега ми е влезнала една идея в главата но незнам дали ще се получи-да сложа отвътрешната страна кевлар,но дали този плат издържа на тръни незнам :dontknow:
neddelev

Рейтинг: 1187

Мнениеот zImage » Пон Авг 26, 2013 10:12 pm

Новото ми колело дойде с Continental Race King 29" 2.20 и преминавайки от 26" Schwalbe Nobby Nic 2.25 (F) + Racing Ralph (R) разликата като сцепление е доста осезаема в полза на Schwalbe-тата. Още не съм падал, но в завоите се нося като народна песен ако опитам да вляза със същата скорост с която влизах с Nobby + Ralph. А в събота пък по една прашна пътека на слизане от вр. Добринова скала направо все едно се спусках с шейна... Ще търся да го сменям с нещо тоя Race King — явно не е за такъв тип каране.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот autosvet » Вто Авг 27, 2013 12:55 pm

Ами освен да минеш отново на изпитаната комбинация. Твоето колело определено го заслужава. Аз съм с Рейсинг Ралф и отпред и отзад на 29-така и нямам оплакквания относно гумите и сцеплението им. Мекчки са и се ядат бързо, но няма пълно щастие. Като уморя задната, ще преместя предната отзад, а отпред ще сложа един нов Ноби Ник или поне такъв е плана.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот dani_96 » Сря Авг 28, 2013 5:26 pm

Хвърли един поглед на Мaxxis IKON.
Бързи са и имат много добро сцепление.
dani_96

Мнениеот xcrider » Сря Авг 28, 2013 5:55 pm

dani_96 написа:Хвърли един поглед на Мaxxis IKON.
Бързи са и имат много добро сцепление.

И са леки.
И стават идеално за безкамерни.
И имат добри стени за теглото си.
И имат голям обем.
И не се износват бързо като Швалбетата.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот halcor » Сря Авг 28, 2013 6:28 pm

xcrider написа:И стават идеално за безкамерни.

Ама варианта със странична защита. В момента не мога да си направя икон-а безкамерен, безнадеждно много цепки има по борда (но все пак карам агресивно). Иначе :agree: за гумите.
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcrider » Сря Авг 28, 2013 7:18 pm

Нз, зависи кой как кара. А ти сигурно говориш за гума, която досега си карал с вътрешни.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот TonyJ » Сря Авг 28, 2013 7:49 pm

Аз смених Швалбе с Ikon, но си взех подсиления вариант Exo, който е 3-пъти по-скъп, за съжаление. Направих ги безкамерни и съм много доволен.
TonyJ

Рейтинг: 1360

Мнениеот MacLeod » Сря Авг 28, 2013 10:10 pm

halcor написа:
xcrider написа:И стават идеално за безкамерни.

Ама варианта със странична защита. В момента не мога да си направя икон-а безкамерен, безнадеждно много цепки има по борда (но все пак карам агресивно). Иначе :agree: за гумите.

Тези от стандартната окомплектовка на рам : http://www.ram-bikes.com/eng/view_bikes.php?bikes_id=10 кой вариант са ?
При мен станаха безкамерни без особени проблеми.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот TonyJ » Сря Авг 28, 2013 10:59 pm

Стандартните трябва да са, но пише 2.1, а такава ширина няма в сайта на Maxxis. Освен RAM да си ги правят по поръчка, ама не ми се вярва. Иначе всичките Ikon стават лесно tubeless.
TonyJ

Рейтинг: 1360

Назад към Продукти за крос-кънтри