Избор на вилка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на вилка

Мнениеот petza145 » Нед Сеп 22, 2013 3:25 pm

Здравейте, карам от скоро и преди около 2 месеца си взех Cross Grx7 който е с вилка Сунтор ХЦТ, но искам да я сменя с по- добра.
Въпроса ми е с какви параметри трябва да се съобразя за да пасва на рамката мисля да е с ход 120-130мм.
Ще съм благодарен и за конкретни предложения.
petza145

Рейтинг: 1275

Re: Избор на вилка

Мнениеот VaskoM » Пон Сеп 23, 2013 6:15 pm

Recon. mb зависи какво ще караш. Изобщо защо по-скоро не кажеш с какви пари разполагаш, тогава вече ще полетят предложенията :eyebrow:
VaskoM

Рейтинг: 1200

Мнениеот petza145 » Пон Сеп 23, 2013 7:33 pm

Дават ми се около 250 лв. може и втора употреба да търся нещо.
Моята няма заключване и това много ме тормози в определени случаи.
Може и да е без уши за V-Break.
нещо такова
http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... -os-0.html

за тази чета добри отзиви но е със 100мм ход колкото е и моята, но пък сигурно има защо да струва двойно.
http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ ... 0tk-0.html
:dontknow:
petza145

Мнениеот petza145 » Пон Сеп 23, 2013 7:40 pm

Има и още нещо на тази втората пише, че е с ос 15мм това значи ли, че трябва да сменям и предното движение защото моето е 9мм.
П.П. сигурно задавам въпроси за :crazy: :crazy:
petza145

Мнениеот VaskoM » Вто Сеп 24, 2013 12:17 am

petza145 написа:Има и още нещо на тази втората пише, че е с ос 15мм това значи ли, че трябва да сменям и предното движение защото моето е 9мм.
П.П. сигурно задавам въпроси за :crazy: :crazy:

Не го пише на втората , на първата го пише. Иначе провери в гугъл какво е Q-LOC axle и сам ще си отговориш на въпроса :D

Аз лично не виждам смисъл да сменяш сънтур за сънтур, аз моят го разкарах за rock shox при първа възможност. Е , нека все пак експертите от форума кажат де, аз не съм карал такъв сънтур като този дето си линкнал. Втората вилка от вторият линк я карам същата и съм предоволен и повярвай ми има защо да струва двойно, най-малкото има рибаунд. Единственият ми проблем е малкият ход, но като начален вариант е идеална.
VaskoM

Мнениеот grendel » Вто Сеп 24, 2013 11:16 am

Тъй като и аз се заглеждам да ъпгрейдна Suntour XCM-а, си мисля, че ъпгрейд към Rockshox XC28/30/32 не си струва - вилките са от един и същи клас и няма да се усети коренна разлика. По-скоро гледай Rockshox Recon, Suntour Raidon/Epicon - този ъпгрейд, според мен, би имал смисъл от гледна точка на промяна на усещането и карането - моля по-опитните да дадат съвет така ли е наистина и към какво да се ъпгрейдне.
Иначе за 15mm Q-LOC - да ще ти трябва ново движение. По-големите майстори от мен да кажат може ли само движението да се смени, или трябва цялата главина.
...And into the mountain I go, to lose my mind and find my soul...
Аватар
grendel

Рейтинг: 1247

Мнениеот bigjoe » Вто Сеп 24, 2013 12:18 pm

За тези пари може да вземеш Raidon, която е прилична вилка, само е малко - тежичка - http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... our-raidon . Предполагам щом си с GRX, теглото не е проблем, а и с този бюджет нямаш голям избор.На мен ми хареса, че хода на може да се регулира със спейсъри вътре във вилката от 100мм до 140мм. Един колега има предложение за Raidon - viewtopic.php?f=17&t=145889 . Нова тази е 230 а с remote lockout е 270 лв.
bigjoe

Рейтинг: 1230

Мнениеот petza145 » Вто Сеп 24, 2013 3:41 pm

Мерси за помоща, възползвах се от предложението на колегата "bigjoe" за Raidon- a втора употреба, и мисля че за тези пари това е добър избор.
Утре ще е при мен и през уикенда ще я помачкам, след това ще споделя впечатления. :agree:
petza145

Мнениеот VaskoM » Вто Сеп 24, 2013 5:51 pm

grendel написа:Тъй като и аз се заглеждам да ъпгрейдна Suntour XCM-а, си мисля, че ъпгрейд към Rockshox XC28/30/32 не си струва - вилките са от един и същи клас и няма да се усети коренна разлика. По-скоро гледай Rockshox Recon, Suntour Raidon/Epicon - този ъпгрейд, според мен, би имал смисъл от гледна точка на промяна на усещането и карането - моля по-опитните да дадат съвет така ли е наистина и към какво да се ъпгрейдне.
Иначе за 15mm Q-LOC - да ще ти трябва ново движение. По-големите майстори от мен да кажат може ли само движението да се смени, или трябва цялата главина.

Не съм съгласен с теб, аз карам такъв Rock Shox 30 и се чувствам като прероден след сънтура, която ужким е от същият клас. Според мен коя да е нисък клас Рок вилка е в пъти по-добра от нисък клас сънтур а разликата е осезаема, не само като килограми ами и като "пърформънс"
VaskoM

Мнениеот grendel » Вто Сеп 24, 2013 6:08 pm

Аз нямам преки наблюдения, докато ти си направил такъв ъпгрейд точно, така че сигурно си прав.
...And into the mountain I go, to lose my mind and find my soul...
Аватар
grendel

Рейтинг: 1247

Мнениеот VaskoM » Сря Сеп 25, 2013 12:09 am

grendel написа:Аз нямам преки наблюдения, докато ти си направил такъв ъпгрейд точно, така че сигурно си прав.

Разбира се, Raidon е по-добрият вариант и скъпият вариант. :agree: Въпроса е дали може пича да си го позволи. Аз по-натам сигурно ще гоня Recon, когато ми паднат хубави пари.

П.П.
Чак сега прочетох, че пича вече е купил Рейдона! Да му е честит и безаварийно каране
VaskoM

Мнениеот dviktor » Сря Сеп 25, 2013 10:50 am

Като взех моя велосипед беше с Suntour sf12-xct v4, замених я за Rockshox Recon TK Silver solo air, сега колелото е съвсем друго :D
По добре изчакай и вземи нещо хубаво, изпадат добри оферти в ebay.de и са значително по ниски от тукашните.
YT JEFFSY Pro 29 - GHOSTSHIP GREEN
Аватар
dviktor

Рейтинг: 1309

Мнениеот petza145 » Сря Сеп 25, 2013 6:28 pm

Брат на колело за 600лв. няма да сложа вилка за 500лв. просто се губи ефекта и според мен няма да разбера и 50% от това което може да ми даде тази вилка.
Аз съм реалист, ако ми се даваха 1200лв. щях да ги дам за RAM HT1, а не за CROSS с главини JOI TECH , педали за 5лв. гуми Kenda и тежащ 15кг.да му сложа вилка и да си мисля, че колелото ми е супер.
То това е "На гол тумбак чифте пищови"
А да взема да ги сменя всички тези неща вклю. и рамката няма далавера, по- добре да го покарам още едно лято така,(и без това съм начинаещ и още се уча да карам и да ремонтирам) И след това да си набия едни 2к. за хубав твърдак и тогава всеки един ъпгрейд ще се усеща и ще има смисъл. :beer:
petza145

Мнениеот penmark » Сря Сеп 25, 2013 6:52 pm

Ае Пеца, аз кат турих на колело за пецтин леа, вилка за хиляда, кво?! Сподели кой ефект се губи?
А да и тоя рейдън 2012 година няма нищо общо с тоя дето е 2011 тестван от Камен Котев в статията във форума. По-нисък клас е, затова е и 100лв по-евтин.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот kobso1245 » Сря Сеп 25, 2013 7:17 pm

petza145 написа:Брат на колело за 600лв. няма да сложа вилка за 500лв. просто се губи ефекта и според мен няма да разбера и 50% от това което може да ми даде тази вилка.
Аз съм реалист, ако ми се даваха 1200лв. щях да ги дам за RAM HT1, а не за CROSS с главини JOI TECH , педали за 5лв. гуми Kenda и тежащ 15кг.да му сложа вилка и да си мисля, че колелото ми е супер.
То това е "На гол тумбак чифте пищови"
А да взема да ги сменя всички тези неща вклю. и рамката няма далавера, по- добре да го покарам още едно лято така,(и без това съм начинаещ и още се уча да карам и да ремонтирам) И след това да си набия едни 2к. за хубав твърдак и тогава всеки един ъпгрейд ще се усеща и ще има смисъл. :beer:

Нещо не схващам тва за Крос-а за 1200лв и главините Джойтек?
Не че нещо, ама Грип 130-ката ми излезна 1270 и е с компоненти в пъти по-висок клас от описаните(няма да го сравнявам с ХТ1-ца).
А и точно инвестицията във вилка си се усеща(преди бях с Райдон 2011, сега съм с Рекон ТК и според мен работи много по-добре).
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот petza145 » Сря Сеп 25, 2013 7:59 pm

Знам, че не е Х1 и, че не може да се сравнява с Rockshox-a но за момента ще ми свърши работа.
"penmark" колелото ти е супер следя ти темата с голям интерес, но за мен си смятам, че е по-добре да наливам когато разбирам достатъчно и съм наясно с това което искам. Просто съм много нов още в тази свера и слабо ориентиран за да давам пари без да знам какво искам като краен продукт.
Идеята ми е да инвестирам наведнъж мисля, че така ще ми е и по-евтино и с по малко главоболия.
Благодаря на всички за инфото.
petza145

Мнениеот petza145 » Нед Сеп 29, 2013 2:34 pm

Днес пробвах новата вилка, и съм много доволен.(коректно е да кажа, че други вилки освен тези двете не съм карал така,че мнението ми не е всеобхватно).
Ще споделя преките си впечатленита, за тези които се интересуват от тази вилка.(неща които не ги пише в описанието на сайтовете които я продават)
Това което забелязвам за Райдон-а е, че определено е доста по-твърда(от XCT) което за хора като мен 94-97кг. е добре, но за по слаби хора особенно под 80кг.най-вероятно ще е проблем и няма да може да прави добър ход.
При мен прави добър ход и връща сравнително бързо(при напълно отворен (Rebaund)иначе става доста тромава, заключването и регулирането на Lock out-a е лесно в движение.
Определено сцеплението на предната ми гума се промени в положителна посока, при по бързи спускания по каменист път или паваж гумата не се тупка, докато XCT-то поради мекотата си неможеше да задържи гумата залепена за земята и тя започваше да се тупка което ми създаваше проблем със стабилноста и управлението, а на всичкото отгоре нямаше и заключване.
Не съм и мислил, че мога да усетя разлика в тежеста но уви предницата определено е по- лека.
Вилката определено ми допада и мисля, че за парите си е добра иначе времето ще покаже колко е здрава.

П.П. Мисля си по нататък да я отворя въпреки, че е нова и да сипя хубаво масло в ботушите както и да я гресирам добре, както е описал в статията си колегата Камен Котев за Raidon X1 - за което инфо му благодаря и :beer:
petza145

Мнениеот df0rmati0n » Нед Сеп 29, 2013 6:42 pm

Някой може ли да ме насочи от къде да си купя и аз такъв Raidon с уши за в-брейк. Много ще съм ви благодарен.
Аватар
df0rmati0n

Рейтинг: 1230

Мнениеот penmark » Нед Сеп 29, 2013 8:30 pm

Пеца, как така е твърда тая вилка? Не се ли помпи левия ботуш?
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот petza145 » Пон Сеп 30, 2013 9:44 am

penmark написа:Пеца, как така е твърда тая вилка? Не се ли помпи левия ботуш?

Да, помпи се според килограмите и на мен ми е добре, просто спрямо XCT-то е доста по стегната и твърда но си прави хода нормално не, че заяжда.
Може би старата ми е била прекалено мека за килограмите и за това така ми се струва, но при мен тази твърдост определено е в положителния смисъл, тук трябва някой по- лек който я кара тази вилка да каже при него как се държи.
petza145

Назад към Продукти за крос-кънтри