Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот jamesbond7 » Пон Окт 07, 2013 2:04 pm

did написа:Сменил си пръчка с пръчка. Ще пасне. Другия път питай преди да купуваш.

За градско каране и с толкова евтини останали компоненти....все ми е тая че е пръчка.Разбирам останалите части да бяха Hi-end...ама не са.
jamesbond7

Рейтинг: 1200

Мнениеот APD » Пон Окт 07, 2013 5:29 pm

Имам един леко спешен въпрос - къде в БГ се продават чашки за конусовидно чело със следните размери:
- горен вътр. диаметър 44мм
- долен вътр. диаметър 56мм,
които редуцират за вилка с неконусовиден стержен, тоест стандартен oversized 1.125" :confused: :confused: :confused:

От 2-3 дни търся и няма. Дори производителят на рамката (по-скоро бранда) не предлага такива, което ще рече че човек не може да ползва новата си вилка с нормален стержен :xx(:
И най-тъпото е, като почнеш да им обясняваш на магазинерите, че не е хубаво да си правиш такива на струг, понеже стоманата е малко особена. Тоест тя като сплав е закалена и предвидена в нея да лагеруват както капсуловани лагери, така и съчми със сепаратор! :xx(:
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот jamesbond7 » Вто Окт 08, 2013 8:00 am

Rayko написа:Твоите части не са от най-стандартните.
За да пасне новата вилка трябва да смениш рамката, чашките, лапата.

Нещо ми казаха,че диаметъра на стержена на сунтура е по-голям отколкото диаметъра на дънлопската ми вилка?Тоест затова няма да пасне на челото на рамката ?
jamesbond7

Рейтинг: 1200

Мнениеот nefarian » Вто Окт 08, 2013 1:26 pm

Що пък трябва да сменя рамка? Старото ми колело е с овърсайз с резба. Колко разбирачи от форума ми казваха, че ми е нормал сайз ....Това че някои не е виждал такава и при поглед на рамката виждайки чашките на резба и ведната не може... ама може

jamesbond7
Премери диаметъра на стержена.Ако е 28.6мм значи ти е овърсайз с резба и можеш да сложиш вилка овърсайз без резба (тази която си си купил), само че не със старите ти чашки, а такива за без резба.
nefarian

Рейтинг: 986

Мнениеот Rayko » Вто Окт 08, 2013 2:15 pm

@Джеймсбонд, стержена на сънтура от снимката ти е стандарт 1 и 1/8 инча. Челото на рамката ти и чашките към нея са стандарт 1 инч. Това е достатъчна причина да не стане. Отделно имаме несъответствие с резба/без резба.

@Нефариан, прав си, има и стандарт 1 и 1/8 на резба. Но неговите са нормал сайз. Как познах от снимката ли? - по косвени белези. ;)
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Рейтинг: 2000

Мнениеот Bace_kz » Вто Окт 08, 2013 3:51 pm

Някой за едно следобедно 12:00+ каране утре на Витоша ?
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот Daniel Panev » Вто Окт 08, 2013 9:04 pm

Търся с очила за бягане (ама то и за каране едва ли ще са нещо много по-различно де :dontknow: ).
За момента съм се спрял на това: http://www.chainreactioncycles.com/bg/e ... -prod39309
Накратко защо: фотохроматични... ъъъ... стъкла - т.е. по моите очаквания няма да се налага да ги свалям през нощта. Реномирана марка, от която очаквам поне "стъклата" да не се чупят. Отделно имам маска и спортни слънчеви очила от тях и съм доволен.
Ако някой има по-добри предложения - нека си каже сега, или да замълчи завинаги.
Откъм бюджет гледам да се ограничавам до към 300 евро.
P.S. Червен (най-вече) или черен цвят се ползват с огромно предимство :beer:
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот joropc » Вто Окт 08, 2013 9:15 pm

Имам два модела Окли, включително и този, който си посочил.... даже са с хроматични лещи.Не бих казал, че ще ти е удачен избор за бягане.Всички знаем какви очила прави тази фирма-най-добрите, но въпреки всичко, дистанцирай се от схващането за "трите чалгарски ленти" и виж за нещо от "тази" фирма:
http://www.3s-sunglasses.com/adidas-glasses/running-u6
Без да отричам безпорните достойнства на Окли, за мен установих, че "Made in Austria", звучи по-добре от "Made in USA"... ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Daniel Panev » Вто Окт 08, 2013 9:30 pm

Като трети вариант гледам и това:
http://www.eyeshop.com/sunglasses/salom ... 04-100980/
Марката, която принципно използвам, ама никакви отзиви не намирам за нея :( За очилата им, тоест - кой ги произвежда и т.н.
Иначе мерси за Adidas-ите.
А някой ползвал ли се фотохроматични стъкла с челник? Да знам какво бих могъл да очаквам - щото, нали, ако ще ми се правят тъмни...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот joropc » Вто Окт 08, 2013 9:35 pm

Daniel Panev написа:А някой ползвал ли се фотохроматични стъкла с челник? Да знам какво бих могъл да очаквам...

Няма ядове.
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот Daniel Panev » Вто Окт 08, 2013 9:39 pm

joropc написа:
Daniel Panev написа:А някой ползвал ли се фотохроматични стъкла с челник? Да знам какво бих могъл да очаквам...

Няма ядове.

МНОГО ти благодаря!
BTW - тук някъде мога ли да видя Adidas на живо?
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот darlik_95 » Вто Окт 08, 2013 9:42 pm

Може ли някой да ми даде телефон на Джестър или на някой добър сервиз, където ще могат да ремонтират Fox DHX3.0 AIR? Благодаря! :)
Аватар
darlik_95

Рейтинг: 1201

Мнениеот papinu » Вто Окт 08, 2013 10:00 pm

Daniel Panev написа:Търся с очила за бягане (ама то и за каране едва ли ще са нещо много по-различно де :dontknow:
...

При този висок бюджет обърни внимание и на Rudy Project. Това са моделите им за бягане.
Аз съм с този модел - Noyz, който го препоръчват и за планинско колоездене. Плаките ми са ImpactX Photochromic Clear. Карал съм нощно с тях и усещането е - забравяш, че си с очила.
На сайта им има много сполучлив симулатор на плаките им.
Относно опита ми (и този на THEZOGGO) свързан с ImpactX плаките на Rudy Project - да, те наистина са нечупяеми и Зого може да го потвърди. Относно дали могат да се драскат - производителя твърди, че не могат и изглежда да е така - да, ама не. Нищо не може да устои на кварца (част от пясъчинките са кварц) и на Зого му се надраска едната плака при изпускане.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот vafi » Вто Окт 08, 2013 11:28 pm

Някой знае ли дали този уикенд ще работи лифта на Пампи ?
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот Daniel Panev » Сря Окт 09, 2013 8:45 am

papinu написа:При този висок бюджет обърни внимание и на Rudy Project. Това са моделите им за бягане.

Добре, нави ме :beer: Ще почерпя!
Ама... от къде човек може да си купи тия благинки?!
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот df0rmati0n » Сря Окт 09, 2013 1:36 pm

Тези накладки http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=749 (Синтерованите) ще паснат ли на хидравлика Shimano M486? Благодаря предварително.
Аватар
df0rmati0n

Рейтинг: 1230

Мнениеот Rayko » Сря Окт 09, 2013 1:49 pm

Тези сините - да.
Синтерованите - ако на диска пише "малайзия", "резин пад онли" - не стават.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот Brave » Сря Окт 09, 2013 1:58 pm

Още един глас за Rudy Project. От година и нещо съм с Райдон (crystal рамка) и фотохроматични стъкла и са много готини. Малко по-тежки са от предишните ми лоу-енд очила, но си заслужава. Лицето ми явно е леко несиметрично и повечето очила не ми лягат добре. Тези обаче са направени с пластични дръжки и подложки за носа и могат да се огънат така че да паснат идеално.
Brave

Мнениеот Nocturne » Сря Окт 09, 2013 3:01 pm

Каква е идеята на тъй наречените 'setback' колчета за седалки, които са с изместване 1-2см. назад? Имам в предвид за какъв стил са подходящи и по какъв начин променят позицията на седене?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот did » Сря Окт 09, 2013 3:19 pm

Nocturne написа:Каква е идеята на тъй наречените 'setback' колчета за седалки, които са с изместване 1-2см. назад? Имам в предвид за какъв стил са подходящи и по какъв начин променят позицията на седене?

Идеята е човешката геометрия да се съобрази с тази на рамката и всички други компоненти (например, дължината на курбелите). Така хората карат дълго, без да ходят по доктори. Разбира се, това не е никакво универсално решение, нито може да компенсира напълно неподходяща рамка.

На когото не му е пълна главата, трябва да са му силни краката.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот ssl » Сря Окт 09, 2013 7:55 pm

Някой да има на идея,кога Драг ще изкарат новите си моделите за 2014г.?
ssl

Рейтинг: 1160

Мнениеот Nocturne » Сря Окт 09, 2013 8:33 pm

did написа:
Nocturne написа:Каква е идеята на тъй наречените 'setback' колчета за седалки, които са с изместване 1-2см. назад? Имам в предвид за какъв стил са подходящи и по какъв начин променят позицията на седене?

Идеята е човешката геометрия да се съобрази с тази на рамката и всички други компоненти (например, дължината на курбелите). Така хората карат дълго, без да ходят по доктори. Разбира се, това не е никакво универсално решение, нито може да компенсира напълно неподходяща рамка.

На когото не му е пълна главата, трябва да са му силни краката.

Това по никакъв начин не отговаря на въпроса ми, но мерси все пак..
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот war_shadow » Сря Окт 09, 2013 8:36 pm

Здравейте,търся колче 30.0 размер,двуболтово,в краен случай може и поръчка и от чуждестранен сайт.Цена около 70-80 лева.Благодаря предварително :beer:
Аватар
war_shadow

Рейтинг: 1207

Мнениеот Nocturne » Сря Окт 09, 2013 9:03 pm

По принцип знам, че слагането на setback колче се използва, когато рамката ти не е точния размер за теб. Моята е да кажем точно или с една идея по-малка, но ми се ще да карам с по-къса лапа. Сега съм с 100мм, което за АМ колело е доста дълго и недиректно.
Също прочетох, че трябва да се гледа линията на тялото и курбелите...каква трябва да е тя?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот anio_g » Сря Окт 09, 2013 10:50 pm

В тази статия е обяснено: http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/269-tips008.
anio_g

Рейтинг: 1180

Мнениеот Harka » Сря Окт 09, 2013 11:39 pm

joropc написа:Имам два модела Окли, включително и този, който си посочил.... даже са с хроматични лещи.Не бих казал, че ще ти е удачен избор за бягане.Всички знаем какви очила прави тази фирма-най-добрите, но въпреки всичко, дистанцирай се от схващането за "трите чалгарски ленти" и виж за нещо от "тази" фирма:
http://www.3s-sunglasses.com/adidas-glasses/running-u6
Без да отричам безпорните достойнства на Окли, за мен установих, че "Made in Austria", звучи по-добре от "Made in USA"... ;)

Хм...
Имам и Oakley, имам и adidas (Evil Eye Explorer). Честно казано според мен adidas отстъпва и като гледане, и като качество на изработката. Колкото и да ми се иска да сменя вече архаичния ми Splice, просто още не съм открил нещо, което да гледа добре, колкото Oakley (говорим за спортни очила). Revo се доближават, но и те изкривяват лееко повече от Oakley.

Забележка - към хроматичните модели нямам наблюдения.
Аватар
Harka

Мнениеот joropc » Чет Окт 10, 2013 11:53 am

Harka написа:.....

Както казах и по-горе, мнението ми е доста субективно, защото имах предвид спортни очила, но за съвсем други цели.Такива, каквито Окли нямат, демек 4-та категория на защита.Имам предвид тези, които имам:
http://www.3s-sunglasses.com/sport-glas ... -red-p2203
Ти поне добре знаеш,за какво са тези очила с тези аксесоари по тях.Качеството на изработка е страхотно, а за тях имам и хроматични лещи категория 2-3.
Относно моделът, за който пита Панев, уникални очила са, но според мен очилата за бягане трябва да са без рамка отдолу(вентилационни съображения), и с лента, която събира потта горе.Jawbone-а си се запотяват при интензивно ходене, дори и с вентилираните лещи.Когато се кара велосипед скоростта е сравнително голяма, и те съответно и бързо се "отдухват", но при тичане, не съм убеден, че ще е точно така.Ако се избират очила за бягане от Окли, мисля, че по-скоро моделите RADAR са по-удачни.
Иначе, както писах и в първият си пост-Окли си е Окли, но лично моите очи "гледат" по-добре през адидас.При тях го нямам зачервяването на очите при целодневна употреба, както го имам при оклито.Доколкото съм запознат, това е строго индивидуално и зависи от много неща.Цвят на очите, как ти "ляга" рамката на лицето и т.н.
Последна промяна joropc на Чет Окт 10, 2013 11:55 am, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот rarekin » Чет Окт 10, 2013 12:30 pm

Като някой, който напоследък върти и над 30 км за едно бягане, смятам това

joropc написа:Относно моделът, за който пита Панев, уникални очила са, но според мен очилата за бягане трябва да са без рамка отдолу(вентилационни съображения),

за задължително, не само заради вентилацията, но и за да не ти се ограничава зрителното поле (особено важно при бягане в пресечена местност със съответните препиятствия).

joropc написа: и с лента, която събира потта горе.

За това не съм напълно убеден, че е добра идея по няколко причини:

- от хигиенна гледна точка не мисля за добра идея да носиш очила, на които лентата отгоре обира потта. При по-интензивно носене за отрицателно време ще ти се отще да ги носиш :D или ще ги съсипеш. Много по-добре, според мен, е да носиш лента или сенник с микрофибър (което решава и проблема с с цвета на плаката (тогава жълта или безцветна плака е ОК)

- вентилацията ще страда доста

joropc написа:Jawbone-а си се запотяват при интензивно ходене, дори и с вентилираните лещи.Когато се кара велосипед скоростта е сравнително голяма, и те съответно и бързо се "отдухват", но при тичане, не съм убеден, че ще е точно така.

Това със запотяването при Jawbone е така, и е независимо от скоростта, а по-скоро от това, чe самата рамка е конструирана с идеята да седи по-близо до лицето от модели като M-frame или Radar.

joropc написа:Ако се избират очила за бягане от Окли, мисля, че по-скоро моделите RADAR са по-удачни.

Съгласен съм с това, но мисля, че M-frame е дори по-подходяща рамка за целта (ако има откъде да се купи в желания размер на рамката, и плаките и цвета им, съответно.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот joropc » Чет Окт 10, 2013 12:50 pm

rarekin написа:Това със запотяването при Jawbone е така, и е независимо от скоростта, а по-скоро от това, чe самата рамка е конструирана с идеята да седи по-близо до лицето.

Мдаа, сега разбирам защо адидасите, които споменавам по-горе, че имам, не се запотяват, независимо от натоварването.В смисъл, вложките, които стоят на носа се фитват в две позиции(явно за различни видове носове).Когато ги щракна навън(раздалечена позиция) очилата "лягат" доста близо до лицето и се запотяват.Когато ги преместя навътре(свита позиция), очилата се отдалечават от лицето осезаемо и въобще не се запотяват, независимо, че са с долна рамка.
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот Daniel Panev » Чет Окт 10, 2013 1:08 pm

Момчета - не искам да ви прекъсвам дискусията, ама само да си кажа, че вече си поръчах ей тия красавици:
http://www.rxsport.co.uk/products/Rudy- ... Clear.html
Аватар
Daniel Panev

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум