[quote="Climber"]
Да. Много е гадно при спускане(или преди скок или след скок) ухото да ти се счупи (поради това, че не е достатъчно сдраво) и от това оптегача да влезе в спиците и от там всичко свързано със задното колело да стане на каша и цялата тая работа довежда до падане при което и ти ставаш част от тази "каша".
[/quote]
Пич, така ще говориш докато не си изкривиш рамката.
И ако още не си разбрал - има разлика между удар отдолу и удар отстрани. Рамката обикновено никой не я проектира да издържа на удари отстрани, затова е по-уязвима.
Естествено, че няма да се изкриви chainstay-a от страничен удар, но ще се изкриви едно парченце от нея, там където се закрепя ухото. И като се опиташ да го изправиш, ще го спукаш и рамката ти е фира. Въпрос на време - това че ти не си се сблъсквал с подобен проблем не значи, че не съществува - аз лично съм виждал поне 5 рамки преебани поради глупост
Ухото трябва да е по-мек материал от РАМКАТА и толкова. Други правила няма. Ти ако искаш си пази обтегача със стоманени уши - твоя си работа.
Поел си по-точно по най-погрешния път. Ако искаш да не ти се чупи ухото, купи си Saint обтегач, модифицирай го за 9мм главина и забрави за ушите веднъж завинаги.
Edit: по твоята логика, за да не ми гърми бушона у нас трябва да сложа още по-силен бушон. Знаеш какъв е резултата нали?
Edit2: би ли ме светнал как точно чупиш тия уши? щото съм се спускал доста издевателски и не съм чупил ухо при спускане. Скъси си веригата, натегни B-tension болта и това е. Също така си сложи долна ролка, да не се клати веригата и да кара обтегача да се "обръща". Другото са изпълнения "така е по-здраво" и неминуемо ще си повредиш непоправимо рамката.