Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот xcrider » Пон Окт 21, 2013 7:01 pm

Голямото шише излиза 46 лв
http://www.bike-components.de/products/ ... cl=notubes
Re-Edit : Тука даже била по-евтина, а и доставката също : http://www.bike-discount.de/shop/a32047 ... 946ml.html
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот xcrider » Вто Окт 29, 2013 8:02 pm

xcrider написа:
bio написа:
MacLeod написа:.... освен това гумата влиза по - лесно при монтаж, което означава че може и по - лесно да излезне при каране.

с това последното не съм никак съгласен .... все си мисля, че онази статия за тясните шини и широките гуми е в сила тук !!! искам да пробвам метод 2 ...

На теория така излиза, но на практика хич не.
При метода с дък тейп и вентил , шина Мак1 Нео + гума Максис Икон 2.2 сгъваема :
Днес при по-агресивно минаване по корени се чу гръм, като спрях видях, че гумата е спаднала съвсеем малко и имаше изтекло от боза!! Ако почне често да ми ги прави тези гръмове се връщам към 20" бандаж. Преди карах така, дори на по тясна шина - 17мм и нямах подобни проблеми. Явно изолацията към гумената лента се получава по-добре, отколкото към металната шина.

Перфе си бачка метода . Нещо явно не се е било наместило като хората. От тогава до сега никакви проблеми, гърмежи и т.н. По-леко е с 40 гр на капла, при спукване, което не може да се запуши няма нужда да се маха омазания бандаж от 20ка, и смяната на гуми е по-лесна.
Обаче карам със специалното тиксо Gorilla Tape, понеже дъкт тейповете не държат хубаво и се разместват/разлепват.
xcrider

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Ное 04, 2013 10:41 pm

УСПЕХ!
Компонентите:
Шини WTB Laserdisc DH, гума Schwalbe Muddy Marry Freeride TrailStar 26x2.35, фабрични tubeless вентили, Боро грунд, дъктейп/гафер/.
Резултат:
-120гр/капла, залепи се без проблем от първия път с 3 намотки гафер, 70мл грунд и компресор. След това я тествах до 0.8атм налягане, градско газих паркове и стълби без проблем. Изпускаше само първите 2 минути, докато се разнесе грунда и после всичко си дойде на място. Успешно, силно препоръчвам : )
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Ное 05, 2013 8:11 pm

EccentricMOTION написа:УСПЕХ!
Компонентите:
Шини WTB Laserdisc DH, гума Schwalbe Muddy Marry Freeride TrailStar 26x2.35, фабрични tubeless вентили, Боро грунд, дъктейп/гафер/..

След успеха с предната капла, днес мъчих задната, всичко беше същото шината, бандаж, грунд, вентили. Единствения проблем - изпуска боза и въздух през снадката на шината. Как процедираме в този случай? На снадката има микро процеп, някакви десети през които бозата сълзи и не успява да уплътни. Ако пробвам с истинска боза/Stan, Schwalbe, Conti/ ще има ли ефект?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот penmark » Вто Ное 05, 2013 8:17 pm

Слагаш 20-ка вътрешна.
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcrider » Вто Ное 05, 2013 8:23 pm

Можеш да изпилиш с шкурка ръба, който прави проблем, както и както сам си се сетил да пробваш с истинска боза - например Stan(или Швалбе, тя е 1:1 само шишето е с други лепенки).
penmark, 20-ката вече е олдскуул! :lol: :smokin:
xcrider

Мнениеот penmark » Вто Ное 05, 2013 8:31 pm

Олдскул, ма не мърда. :8D:
Аватар
penmark

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Ное 05, 2013 9:19 pm

Проблем - шините са за френски вентил, а 20" с френски не се сещам да съм срещал. Много полезна беше информацията, че латекса на Schwalbe и Stan са идентични!
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот papinu » Вто Ное 05, 2013 10:18 pm

EccentricMOTION написа:Проблем - шините са за френски вентил, а 20" с френски не се сещам да съм срещал. Много полезна беше информацията, че латекса на Schwalbe и Stan са идентични!

Има, но много трудно се намира. На мен един английски търговец ми обърка една поръчка и вместо да ми прати двойка вътрешни на Specialized 20'' с френски вентил ми прати такива с авто и сега са ми излишни и застояват някъде у дома. Обаче точно тази грешка ме убеди да пробвам с Gorilla Tape и въобще не съжалявам - получи се перфектно.
П.С.: В България не открих никъде вътрешни гуми 20'' с френски вентил.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Ное 05, 2013 11:38 pm

papinu написа:Обаче точно тази грешка ме убеди да пробвам с Gorilla Tape и въобще не съжалявам - получи се перфектно

Къде го слагаш този Gorilla Tape - като бандаж само над отворите за ниплите или го качваш и по бордовете на шината?
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот xcrider » Сря Ное 06, 2013 12:11 am

Вместо гафера дето сега го слагаш. Не се качва по бордовете
xcrider

Мнениеот papinu » Сря Ное 06, 2013 12:15 am

EccentricMOTION написа:Къде го слагаш този Gorilla Tape - като бандаж само над отворите за ниплите или го качваш и по бордовете на шината?

Като бандаж в/у отворите на ниплите.
Свалих оригиналните бандажи от шините и направих един оборот с Gorilla Tape като започнах с около 10-15 см преди отвора за вентила и завърших с 10-15 см след отвора за вентила. При полагането в/у шините "Горилата" я разпъвах старателно така, че да не заема никаква част от вътрешните страни на бордовете на шините. Притисках усърдно по време (и след) полагането на "Горилата". Сложих вентили на Стан.
Преди да положа 'Горилата' почистих старателно шините със сапунена вода и после ги подсуших.
Шините ми са DT Swiss X1900, гумите Nobby Nic Evo 2.25, но не ги препоръчвам понеже бордовете им са като вестници. Сега си поръчах същите, но с подсилени бордове - 'Double Defense'.
Бордовете на гумите залепнаха за шините много добре с помощта на сапунена вода.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот Fujitzo » Чет Ное 21, 2013 2:24 pm

Здравейте пичове,
Покрай есенните оферти , които изпадат от разни сайтове се зарибих да пробвам с безкамерни гуми. Новите ми капли са DT Swiss X470 29er - 18мм широки , за френски вентил. Гумите , които си поръчах са: задна Schwalbe Thunder Burt Evo 29x2.1 (това е нов модел за 2014) Тюблес реди , предна Schwalbe Racing Ralph 29x2.25 Evo Tubeless ready. От това което прочетох от последните няколко страници си мисля че трябва да пробвам с гафер , и боза, но имам няколко въпроса:

1. Къде може да се намери споменатата Gorilla tape ? Продава ли се в БГ?
2. Какво прави едни вентили тюблесс и защо са толкова скъпи ? Не мога ли просто да отрежа вентилите от някоя стара гума и да ги уплътня с някакъв силикон / лепило към каплата , така че да не излиза въздух покрай тях ?
3. Ако се прави без 20ка гума (впрочем 20ка става ли за 28" капла ?), а само с яко тиксо , какво спира въздуха да излиза м/у гумата и каплата - бозата не уплътнява ли само гума в гума , а не гума в метал ?
4. Говорейки за боза, гледам че се споменава Боро грунд, намерих това http://www.zzshop.bg/index.php?l=product_detail&p=89146 - за това ли става въпрос ? Ако да, то разликата в цената е над 10 пъти с оригиналната боза за тези цели, т.е може би си струва да опита човек ако може да спести 30 лв.
5. Колко време издържа една така направена гума без намеса ? Ако трябва на всеки 2-3-4 месеца да се заменя бозата за да остане течна , то това си е неудобство, което евентуално би ме отказало.

В крайна сметка могат ли да се намерят всички необходими неща за един гето тюблес в София (най-добре в един магазин) ? гафер / горила , вентили /20ка , боза / грунд ?

Мерси предварително
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот bio » Чет Ное 21, 2013 3:52 pm

ще ти съобщя, че на всички ти въпроси е отговаряно многократно, но за теб ще направя едно изключение.
1. някой беше писал, че Динакорд я продават. Аз ползвам Moment Power Tape.
2. ами това, че вентилите са tubeless. може да ползваш отрязани вентили. гледай видеото за tubeless от по-предните постове. аз като ги правих моите ползвах малко силиконче между вентила и шината.
3. бозата уплътнява всички малки междини/дупки. може да ползваш и 24'' гума.
4. Пак по-назад има рецепти за Домашна Боза, лично аз не съм ги ползвал. При нас в Пловдив в магазините на Maxcom продаваха наливна боза 3-5лв/100ml. Първоначално така си ги направих гумите, сега ползвам Stan.
5. Гумата иска леко донапомпване пред 1-2 седмици. предната не съм пипал вече почти година, задната смених външна инак пак не съм имал проблем с нея. Stan май прави едни "гъби" и може да ти се налага веднъж или два пъти годишно да ги махаш, което според мен не е чак толкова зле.
за София незнам как са магазините, но ако вземеш готов комплект ще ти излезне по-скъпо ...
успех ти желая !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Fujitzo » Чет Ное 21, 2013 11:23 pm

@bio

Първо мерси за отговорите. Не всички имат време да изчетат всички 20 страници , а аз най-малкото за да стигна до тези въпроси значи съм прочел поне 3-4. И в София има Макском , може да проверя дали имат наливна боза. Ще се мъча с подръчни материали (такива от железарията) че комплектите от сайтовете са ужасно скъпи , пък и не е лошо човек да запретне ръкави от време на време... :D
Fujitzo

Рейтинг: 1303

Мнениеот stepoff » Пет Ное 22, 2013 2:33 am

А някой да е пробвал този пълнеж ?
http://www.vanina-export.com/bg/tyres_page/27
Аватар
stepoff

Рейтинг: 1200

Мнениеот Chavi » Пет Ное 22, 2013 9:17 am

Fujitzo написа:2. Какво прави едни вентили тюблесс и защо са толкова скъпи ?

Само ще добавя, че читавите тюблес преста вентили позволяват лесно отвиване на игличката с цел доливане на боза без да се налага да отлепяш вече уплътнена към шината гума. Реално за 5 мин мога да си долея боза и в двете гуми. За мен си заслужава по-високата цена. Успех с конверсията!
Аватар
Chavi

Рейтинг: 1332

Мнениеот MacLeod » Съб Ное 23, 2013 6:05 pm

Chavi написа:Само ще добавя, че читавите тюблес преста вентили позволяват лесно отвиване на игличката с цел доливане на боза без да се налага да отлепяш вече уплътнена към шината гума. Реално за 5 мин мога да си долея боза и в двете гуми. За мен си заслужава по-високата цена. Успех с конверсията!

Това което не ми харесва на фабричните тюбелес вентили е че са френски. Много странно защо само такива ги правят. Най - добре е да си направиш тюблес вентил от авто вентил с гайка ( все още се намират вътрешни 26 инчови гуми с авто вентил с гайка ). Тогава пак се маха игличката, освен това си с авто вентил и не ти трябват приставки за обикновена авто помпа.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот xcrider » Съб Ное 23, 2013 6:11 pm

MacLeod написа:
Chavi написа:Само ще добавя, че читавите тюблес преста вентили позволяват лесно отвиване на игличката с цел доливане на боза без да се налага да отлепяш вече уплътнена към шината гума. Реално за 5 мин мога да си долея боза и в двете гуми. За мен си заслужава по-високата цена. Успех с конверсията!

Това което не ми харесва на фабричните тюбелес вентили е че са френски. Много странно защо само такива ги правят.

Странно бе, верно! Ама тия не са на STAN, начи не ги признаваме.
http://www.chainreactioncycles.com/bg/e ... -prod94761
xcrider

Мнениеот MacLeod » Съб Ное 23, 2013 6:33 pm

Ха браво.. Ще ги имам предвид :) Ако намериш други такива поствай.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот outfaced » Нед Ное 24, 2013 12:13 am

По лесно се замозапушва с боза автомобилния вентил ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Ozzie » Нед Ное 24, 2013 12:29 am

'миии, дали?
Нямам досега такъв случай. Пък вече станаха бая години, откакто карам "гето" безкамерни.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот outfaced » Нед Ное 24, 2013 1:50 am

Явно си е до вентил. Тука някои хора си карат с резервни вътрешности (тая част която може да се развие и извади) и чат пат се налага да ги сменят.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот emo_gp » Сря Ное 27, 2013 11:52 pm

Здравейте колеги!Един приятел ми направи гумите с боза,но имам проблем.Използвам шини Mavic Crossmax,стари гуми Maxxis Ardent(предна) и Maxxis Ikon(задна),бозата не знам каква е,лента подобна на тиксо и френски вентили!Проблема е,че задната гума изтърва на места по борда вече 5-ти ден,аз помпя,клатя и т.н. Предната заспа,но задната ми прави проблем!Говорихме си,че ще се наложи проба с вътрешна гума(20-ка) или да карам с вътрешна гума докато не я износя тотално старата!Вие какво бихте ме посъветвали колко време да я припомпвам в това състояние-има ли надежда бозата да си свърши работата или друго да направя? :dontknow: :beer:
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот bio » Чет Ное 28, 2013 8:33 am

emo_gp написа:Здравейте колеги!Един приятел ми направи гумите с боза,но имам проблем.Използвам шини Mavic Crossmax,стари гуми Maxxis Ardent(предна) и Maxxis Ikon(задна),бозата не знам каква е,лента подобна на тиксо и френски вентили!Проблема е,че задната гума изтърва на места по борда вече 5-ти ден,аз помпя,клатя и т.н. Предната заспа,но задната ми прави проблем!Говорихме си,че ще се наложи проба с вътрешна гума(20-ка) или да карам с вътрешна гума докато не я износя тотално старата!Вие какво бихте ме посъветвали колко време да я припомпвам в това състояние-има ли надежда бозата да си свърши работата или друго да направя? :dontknow: :beer:

... потопи задната в леген с вода, да я провериш дали не издиша от някоя дупчица. през борда никоя гума не ми е издишала толкова бързо. една седмица добре, ама всеки ден ...
ако е борда на гумата, карай с вътрешна. ако издиша между шината и гумата, пробвай с 20-ка.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот emo_gp » Чет Ное 28, 2013 8:58 am

Благодаря за съвета колега,само да поясня,че не монтирана на велосипеда т.е. без натиска му не спада изцяло от 3 спада на 1-1.5 атмосфери за 24 часа!
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот М.Паунов » Чет Ное 28, 2013 1:35 pm

emo_gp написа:Благодаря за съвета колега,само да поясня,че не монтирана на велосипеда т.е. без натиска му не спада изцяло от 3 спада на 1-1.5 атмосфери за 24 часа!

При мен се е получавало това с гуми и капли, които не си пасват много добре. С времето нещата се оправят(в рамките на 1-2 седмици), въпросът е дали ти се занимава да припомпваш. Много е важно обаче да я покараш така поне няколко километра, защото иначе това със спадането може да не се промени.

Не зная какво ти е колелото и как ще го караш, но най-вероятно 3 атмосфери са прекалено много. По принцип безкамерна гума рядко се кара над 2.2 атмосфери и почти никога над 2.5.
Аватар
М.Паунов

Рейтинг: 1550

Мнениеот moridinbg » Чет Ное 28, 2013 3:43 pm

Може и да не е легнала добре. Намажи бордовете с вода с разтворен малко сапун и напомпай до по-високо налягане - 4 - 4.5 атмосфери, след това спусни до някакви нормални (2-2.5)
Аватар
moridinbg

Мнениеот outfaced » Чет Ное 28, 2013 8:53 pm

Със стари гуми е терсене. Дори и да стане, при най малкия зор се отлепя и пак после ядове ... Рано или късно щи писне и ще я смениш. Поне при мен беше така.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Пет Ное 29, 2013 4:33 pm

outfaced написа:Със стари гуми е терсене.

Не и с дебели ленти. :peace:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик