Здравейте!
Когато е лошо времето или нямам достатъчно време за планината (доста често за съжаление), поддържам форма в близкия фитнес. Целта ми е да подобря издържливостта си при по интензивни натоварвания. Не съм чел за специални програми и затова исках да споделя тук, за да може да споделим мнения.
При една тренировка изгарям около 1000 калории и се стремя да се изпотя наистина здраво. Започвам с бягане 3 км за загрявка и след това продължавам с велоергометъра. Тук ми е основната дилема, защото не съм убеден коя програма е най-подходяща. Обикновено карам към 10-ина км, но избирам между програма за издържливост с постоянно изкачване или програма за сила с интервали. И в двата случая стигам до най-тежкото натоварване на уреда, но във втория случай мускулите ми си почиват между интервалите. За тези, които не знаят, при интервалите има множество симулирани изкачвания за разлика от програмата за издържливост, където има постоянно изкачване. Знам, че за MTB тренировки се препоръчват спидинг байкове, но в моя фитнес няма. Така или иначе при тези интензивни тренировки рядко сядам на седалката.
Ще се радва, ако някой сподели опита си и ми препоръча подобрение на тази програма.