MTB тренировки във фитнес

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

MTB тренировки във фитнес

Мнениеот capola » Сря Яну 22, 2014 8:03 am

Здравейте!

Когато е лошо времето или нямам достатъчно време за планината (доста често за съжаление), поддържам форма в близкия фитнес. Целта ми е да подобря издържливостта си при по интензивни натоварвания. Не съм чел за специални програми и затова исках да споделя тук, за да може да споделим мнения.

При една тренировка изгарям около 1000 калории и се стремя да се изпотя наистина здраво. Започвам с бягане 3 км за загрявка и след това продължавам с велоергометъра. Тук ми е основната дилема, защото не съм убеден коя програма е най-подходяща. Обикновено карам към 10-ина км, но избирам между програма за издържливост с постоянно изкачване или програма за сила с интервали. И в двата случая стигам до най-тежкото натоварване на уреда, но във втория случай мускулите ми си почиват между интервалите. За тези, които не знаят, при интервалите има множество симулирани изкачвания за разлика от програмата за издържливост, където има постоянно изкачване. Знам, че за MTB тренировки се препоръчват спидинг байкове, но в моя фитнес няма. Така или иначе при тези интензивни тренировки рядко сядам на седалката.

Ще се радва, ако някой сподели опита си и ми препоръча подобрение на тази програма.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Re: MTB тренировки във фитнес

Мнениеот outfaced » Сря Яну 22, 2014 10:08 am

Мен интересното ми е до каква степен успяваш да заместиш липсата на истинско каране по тоя начин.
Не мисля че в зала може да тренираш издръжливост. 1000 калории за час си е дали плавно или интервално изгорени все ударно натоварване.
Това от моя скромен опит ... мен нещо в зала не ме свърта :D
Велоергометрите са правени от някой, който не е карал колело през живота си. :lol:

А инак силата при каране определено е нужна не само в краката https://www.bikejames.com/
https://www.google.bg/search?q=mtb+sren ... ff&spell=1
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот tedo » Чет Яну 23, 2014 2:17 pm

Аз бих включил няколко серии клякане с тежест или на машина
tedo

Рейтинг: 1200

Мнениеот natalito » Пет Яну 24, 2014 12:02 pm

capola написа:Не съм чел за специални програми

А защо не си чел :D

capola написа: Ще се радва, ако някой сподели опита си и ми препоръча подобрение на тази програма.

А ти какво не ѝ харесваш на тази програма: скучна ти е, не дава очакваните от теб резултати (всъщност какво очакваш), с колко време разполагаш за залата, колко често имаш възможност да караш в планината, от колко време караш, какво имаш предвид под интензивни натоварвания - денивелации, километри, време за което трябва да се минат, състезания нещо? Във фитнес залата без да ползваш велоергометри и машини дори, може да си оползотвориш времето доста по-добре и пак да си във форма, когато отидеш да караш. Разбира се зависи какво искаш да постигаш на карането.
Във форума има две, три теми за връзката между т.нар. фитнес тренировки и mtb-то, но и там не се е стигнало до неква особена конкретика :lol:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Яну 24, 2014 7:22 pm

Отдавна не са ми писали минуси ,та за това и аз да се изкажа -искрено и лично: Кво значи МТБ - планински велосипед- природа , въздух, чистота, дъжд, сняг, планина... и да ми се навреш в някоя дупка , наречена фитнес зала за мен си е било,е и си остава - изгъзица за парвенюта. Съжалявам за откровението. Бъдете щастливи в залата! :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот vpravov » Пет Яну 24, 2014 7:44 pm

:offtopic:
Мики - понеже напоследък съм си станал абсолютен "байкарон" та да ти кажа "искрено и лично"! Има голяма разлика между това да се дигнеш 1200м. денивелация(примерно) и горе да си плюеш дробовете, клечейки с болка в бедрата и чудейки се дали не е време за "кросов мотор" и това да седиш прав и с кеф да вдишваш планинските аромати. При нормален живот на "чиновник"(над 50 часа седнал пред компютър седмично) със семейство и деца, като мен, отиващ към втората половина на живота си, тези няколко часа в близкия удобен фитнес, може да са решаващи за кефа през уикенда. Та не се бъркай там дето не ти е работа. Щото точно поради липсата на воля да се навра във фитнеса, сега си плюя кефа през устата!
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот Sartor » Пет Яну 24, 2014 7:57 pm

Във фитнеса може да правиш поддържащи упражнения, в което няма нищо лошо.

Аз например, въпреки че всеки ден карам колело до работа и обратно (събирайки ми се общо 16км на ден и няколко стръмни изкачвания - като баира на Американското в Южния), уикенда доста зор виждам нагоре по черните пътища. С 40-50 часова работа седмица и деца, както казва Владо в предния пост, нямаш реално време да врътнеш едно "Копито" след работа, било и за 2 часа, докато можеш да отделиш във фитнеса 1 час за упражнения.

Последно започнах да тренирам краката си с "фитнес" упражнения (вече малко над месец) - въпреки че до сега редовно колоездих (до работа, уикенда нямам пропуск), след фитнес упражненията просто виждам, че има осезаема разлика в силата и най-вече издръжливостта (в момента такава ми е програмата). Всекидневните ходения до работа с колелото пък ми тренират дупето - защото каквото и да си говорим, ако правиш дълги преходи, то неминуеми то трябва здрав г*з! :beer:

А за упражнения - мисля, че на сайта на Чета++ имаха няколко полезни такива за трениране на сила (извинявам се, че не давам линк, но точно сега не мога да ги намеря).
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот xargs » Пет Яну 24, 2014 8:48 pm

Аз като абсолютен начинаещ във фитнеса (и в колоезденето не съм някакъв про де ), смятам кардиото и велоергометъра във фитнеса малко за загубено време. Предпочитам едно тичане 5к седмично в парка + два пъти фитнес тренировки, отколкото да въртя колелото като гламав там. Разбира се, в студа не ми върви много тичането, та искам не искам, ходя по пътечки и крос тренажори, но от фитнеса най-голяма ползва виждам не за краката си, а за гръб/гърди и т.нар core stregnth (което на български не знам как се казва), които групи при никое от кардио упражненията не се тренират добре, а са изключително важни за въртенето (най-вече когато си прав), и особено при спускането, където обикновено не уменията ми ме спират, а умората в гръб/врат/ръце.

Тези мускулни групи няма как да ги тренираш добре, ако ще и по цял ден да си на колелото, тъй че от ходенето на фитнес виждам само ползи за колоезденето.
Аватар
xargs

Мнениеот zImage » Пет Яну 24, 2014 10:32 pm

We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот MIKEY MOUSE » Вто Яну 28, 2014 8:56 am

http://kolevm38.blog.bg/drugi/2014/01/1 ... zi.1229536

Пробвайте с йога! Ще станете красиви байкъри. :wavey:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Назад към Общ форум