Проблем с болтовете за кошничката за бутилка ...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с болтовете за кошничката за бутилка ...

Мнениеот Drunken MadLoud » Сря Яну 29, 2014 12:20 am

Здравейте, проблема е че реших да си сменя вече ръждясалите болтове предназначени за стойка за бутилка ,въпреки че не ползвам такава (нямам и стойка) ,но се оказа че два от тях се въртят свободно и не мога да ги отвия. Резбата си е Ок ,но така наречените "bottle bosses" (на български мисля че е "нит гайка" или нещо подобно) са се разхлабили и се въртят заедно с болтовете, знам че не е болка за умиране ,така или иначе не ползвам такава бутилка, но ме дразни дрънченето на тия болтове в движение заради разхлабването им. Въпроса ми е ,дали някой от вас е имал подобни ядове и дали знаете за вело-сервиз в София където могат да оправят нещо такова........с минимални щети ?
Аватар
Drunken MadLoud

Рейтинг: 1840

Re: Проблем с болтовете за кошничката за бутилка ...

Мнениеот plameniliev » Сря Яну 29, 2014 5:27 am

За велосервиз - попитах в няколко но без успех.

Трябва да си купиш нит-гайките (стотинки) и да намериш сервиз (пробвах в няколко автомобилни сервиза, но или нямаха или машината им беше развалина) с машина за нит-гайки да ти направят здраво. Алтернативно може сам да я занитиш с болт, шайби, две контрагайки и много търпение :)))

Аз използвах тази схема но съответно с подръчни материали, като гайчни ключове и клещо Прикачена е снимка как изглеждаше схемата когато аз ги занитивах :)

Алтернативен метод от Park Tools

Определно ако можеш да намериш машина е идеалния вариянт - става най-здраво и най-лесно, аз скъсах около 10-20 болта преди да успея направя моите
Прикачени файлове
rivet.jpg
(509.18 KiB) 116 пъти
plameniliev

Рейтинг: 1340

Мнениеот eMcKu » Сря Яну 29, 2014 8:42 am

Колегата по-горе май не те е разбрал. Щом болтовете не могат да се отвият и се въртят свободно е доста кофти. По-скоро, ако както казваш не ти пука, действай с ножовката и после капни малко лепило, за да спрат да мърдат. Друг вариант, който се сещам е да се опиташ да извадиш преходника, който е в рамката и в него се завинтват болтовете. После или се опитваш да ги махнеш и да го върнеш пак с лепило в рамката или си търсиш нови.

ПП: щом резбата е добре е достатъчно да капнеш лепило в тези "босес" и да спрат да се въртят повече.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот idaivan » Сря Яну 29, 2014 11:51 am

Edit: Сега видях и по-разумни начини за справяне с проблема в темата по-долу, но като краен вариант... Направи си шпилка(10мм. за да може главата на болта+втулката да минат през 10мм. гайка) на принципа на тирбушон. Ще ти трябва точкова заварка м-у шпилката и болта, който искаш да изкараш. Недостатък е че ще извади болта заедно с втулката. Но може да си направиш резба на рамката или да сложиш нова нит-гайка.
Последна промяна idaivan на Сря Яну 29, 2014 12:14 pm, променена общо 2 пъти
Еverything is possible!!!
Аватар
idaivan

Рейтинг: 1355

Мнениеот marsa » Сря Яну 29, 2014 12:00 pm

Темата вече е дискутирана подробно:
viewtopic.php?f=4&t=129096

И аз скоро правих подобен ремонт, оказа се че на моят RAM XC1 фабрично не са стегнати особено добре нитовете. За съжаление една от дупките на рамката се беше поразширила, а тази рамка е доста тъничка и не подлежи на кой-знае какви манипулации. По метода с QR-а се получи добре, като сметнах за подходящо да мацна и малко течен метал между шайбестата част на нита и рамката преди да стегна.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Drunken MadLoud » Сря Яну 29, 2014 7:47 pm

Благодаря на всички за съветите, но вече бях изчел в нета всичко възможно като решение на този проблем, за това и въпроса ми беше за сервиз където могат да оправят нещата с минимални щети по рамката. Реших сам да оправя болтовете, но ще съм благодарен ако знаете къде и кой може да ми постави нови нитове ?
Аватар
Drunken MadLoud

Рейтинг: 1840

Назад към Веломеханик