На гости в завода на Cross – част 1, Монтана

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

На гости в завода на Cross – част 1, Монтана

Мнениеот Admin » Пет Яну 31, 2014 2:20 pm

Изображение
Повече от 10 години минаха, откакто в МТБ-БГ публикувахме статията за това как се правят българските велосипеди Cross. Много неща се промениха през тези години и то към добро - вижте как се произвеждат велосипедите сега!
http://www.mtb-bg.com/index.php/special/specialother/2621-specialother007-cross-factory-tour
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: На гости в завода на Cross – част 1, Монтана

Мнениеот kvelikov » Пет Яну 31, 2014 3:39 pm

Много добро! :agree:
Преди две години, когато писах това, бяхме трети в Европа с 1 000 000 велосипеда годишно!
Очевидно тенденцията продължава.

Чакам продължението...
Изображение
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот 5roff » Пет Яну 31, 2014 4:20 pm

Въпреки че много биха позлословили /както и аз преди време/, по типично нашенски, искам да кажа- Браво! Радвам се че това се случва в България.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот xargs » Пет Яну 31, 2014 4:26 pm

Хубаво е, че си сложил линк към визитата от 2002-ра. Контраста е уникален. Как от една по-скоро непрентициозна фирма с мръсна работилница и няколко работни помещения са се превърнали в сериозен производител.

Поздравления за Крос и чакаме рамките с окачване :)
Аватар
xargs

Мнениеот taurus13 » Пет Яну 31, 2014 6:50 pm

Явно труда у нас е станал по-сгоден от китайския, та са почнали на ишлеме да сглобяват тук велосипеди. Не знам колко е радващо това като цяло де, ма хубаво че са запазили собствената си марка.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот papinu » Пет Яну 31, 2014 7:04 pm

taurus13 написа:Явно труда у нас е станал по-сгоден от китайския, та са почнали на ишлеме да сглобяват тук велосипеди. Не знам колко е радващо това като цяло де, ма хубаво че са запазили собствената си марка.

При внос на сглобен велосипед в ЕС се плащат едни мита, акцизи и т.н., докато при внос на части тези такси са значително по-малко като сума, а някои от тях може и да не се плащат въобще.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот 5roff » Пет Яну 31, 2014 7:52 pm

Любомир Ботушаров написа:макар че повечето от тях са далеч от мисълта за „прецакване“ на работодателя си, защото и работодателят се стреми да е коректен с тях. Средното трудово възнаграждение в Cross е доста добро, особено като се има предвид, че става дума за компания с над 500 души персонал, при това в най-тежко засегнатия в икономическо отношение край на България – северозападния. На фона на повечето неща, които моежете да чуете за региона, хората в завода едва ли могат да се оплачат и това обяснява защо текучеството е малко, а желанието за качествено изпълнение на работата по-голямо.

Смятам, че това е по-важно от на кой голям производител, де му е сметката.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот TrayanNinov » Съб Фев 01, 2014 6:35 pm

Браво! Изключително съм впечатлен от организацията и обема на работа. Страхотен пример за работодател. Дано от Крос да са сключили добри сделки с западните марки и да натрупат опит и капитал. Ясно е че българският потребител няма да има шанс да си закупи байк scott - made in bg ( освен, ако внесените от официалният представител на скот не се окажат made in bg). Лично аз се надявам, малко наивно, че развитието на крос като производител няма да подмине и собствената продукция. Засега имам чувството, че всеки който има възможност да избира - чужда марка или българска, кара scott, specialized, trek и т.н. Аз лично ако можеше да карам някой "номад",например, на който да пише КРОС, щях да го правя с кеф.
Аватар
TrayanNinov

Рейтинг: 1300

Мнениеот mover » Съб Фев 01, 2014 7:25 pm

TrayanNinov написа:...Страхотен пример за работодател.

Глупости!
.бати и антирекламата за работодателя!

Нито един работник и служител няма работно облекло, а тези, които имат някакво, сигурно си го носят от тях, защото е различно.
Бояджиите работят без маски!!!
В цеховете и складовете явно е много студено, защото работниците са с шапки, якета и кожуси.

Като перифраза на taurus13, явно (някъде) у нас вече работните условия са по-зле от китайските.

Коментарът ми е само за условията на труд.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот Ozzie » Съб Фев 01, 2014 7:33 pm

@mover
+1 :agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот TrayanNinov » Съб Фев 01, 2014 7:43 pm

mover написа:
TrayanNinov написа:...Страхотен пример за работодател.

Глупости!
.бати и антирекламата за работодателя!

Нито един работник и служител няма работно облекло, а тези, които имат някакво, сигурно си го носят от тях, защото е различно.
Бояджиите работят без маски!!!
В цеховете и складовете явно е много студено, защото работниците са с шапки, якета и кожуси.

Като перифраза на taurus13, явно (някъде) у нас вече работните условия са по-зле от китайските.

Коментарът ми е само за условията на труд.

Така е, но искам само за миг да се отклоня и да спомена нещо по въпроса с условията на работа.
В катедрата по професионални заболявания към МУ София почти няма пациент, който да е спазвал правилата на работа и да е използвал предпазни средства (специфични за различните трудови дейности). Това - нормално, обаче същите разпитани пациенти в 99% от случаите обясняват, че споменатите предпази средства ( специални екипи, маски, каски, тапи за уши и т.н. според зависи.....) са им предоставени, но не са им удобни, или представят някаква друга причина за неизползването им. Не знам с какъв характер е този казус според закона - задължителен или пожелателен (не знам дали има такава дума, според речника на Windows няма).
Последна промяна TrayanNinov на Съб Фев 01, 2014 7:46 pm, променена общо 1 път
Аватар
TrayanNinov

Рейтинг: 1300

Мнениеот marsa » Съб Фев 01, 2014 7:45 pm

Да бе да, не е +1, а е -1. Първо на първо единият бояджия е с маска, другият без, така че аз по-скоро бих предположил, че няма кой да санкционира втория, или че я е свалил за да си побъбри с фотографа. На всички места, където работят голям брой хора всички са със запретнати ръкави и тънки блузи или по тениски. В складовете едва ли има друга работа освен товаро-разтоварна и поне аз не знам някъде по света да се отоплява подобна огромна кубатура, в която се складира най-общо метал. Най-малкото обикновено такива места са с огромни целодневно отворени врати и малкото хора, които работят в тях през половината време са навън.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот boris_borisov » Нед Фев 02, 2014 1:31 pm

Колко в действителност плащат на тия служители и каква е тяхната лоялност, не знам и не се наемам да коментирам. НО имам личния опит на това да се опитам да си купя рамка от магазина на Крос в Монтана. Ами, не ми се получи! Оказа се (след като три пъти ходих до магазина, където нямаха информация нито за цени, нито за размери, нито за наличности), че НЕ МОГА да си купя въпросната рамка нито от Монтана, нито от Враца (в единия град живея, в другия работя). Но мога да си я поръчам от магазин в София, тогава няма проблем. Обяснението така и не го разбрах съвсем, но това ограничение било във връзка с някакви нечестни практики на служители на Крос.
Толкоз за лоялността на служителите и последствията от нея върху клиентите на компанията...
Аватар
boris_borisov

Мнениеот outfaced » Нед Фев 02, 2014 8:02 pm

boris_borisov написа:Колко в действителност плащат на тия служители и каква е тяхната лоялност, не знам и не се наемам да коментирам. НО имам личния опит на това да се опитам да си купя рамка от магазина на Крос в Монтана. Ами, не ми се получи! Оказа се (след като три пъти ходих до магазина, където нямаха информация нито за цени, нито за размери, нито за наличности), че НЕ МОГА да си купя въпросната рамка нито от Монтана, нито от Враца (в единия град живея, в другия работя). Но мога да си я поръчам от магазин в София, тогава няма проблем. Обяснението така и не го разбрах съвсем, но това ограничение било във връзка с някакви нечестни практики на служители на Крос.
Толкоз за лоялността на служителите и последствията от нея върху клиентите на компанията...

Значи само мога да ти кажа, че хората са напълно прави и има съвсем основателни причини не само при тях да не се продава директно от завода на крайни клиенти. Причините от части са чисто търговски от друга страна са свързани с народпсихологията ни и заветната цел на българина да не се мине. Но това друга тема.

Инак разбирам идеята за репортажа, но не мисля, че се е получило нещо особено интересно от байкърска гледна точка. Проблема е че просто там такава няма. Това е просто бизнес. Бравус - похвално добре организиран и оцеляващ в една доста мизерна обстановка. Но там MTB дух няма. Това не са фабриките на Nikolai, Orange и подобни, където всяко болтче се слага със страст към крайния продукт и е носител на силна традиция и където 80%+ от работниците карат активно всякакви колела и влагат личното си отношение в продукта. ю
Та мястото на репортажа е по скоро в някой бизнес портал, където вече можеше да подискутираме за бизнес-аспектите ... как е устроена фабриката, логистиката, работната обстановка, работниците и прочие неща, които не мисля, че им е тука мястото да се обсъждат.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Skoinks » Нед Фев 02, 2014 8:22 pm

outfaced написа:Инак разбирам идеята за репортажа, но не мисля, че се е получило нещо особено интересно от байкърска гледна точка. Проблема е че просто там такава няма. Това е просто бизнес. Бравус - похвално добре организиран и оцеляващ в една доста мизерна обстановка. Но там MTB дух няма. Това не са фабриките на Nikolai, Orange и подобни, където всяко болтче се слага със страст към крайния продукт и е носител на силна традиция и където 80%+ от работниците карат активно всякакви колела и влагат личното си отношение в продукта. ю
Та мястото на репортажа е по скоро в някой бизнес портал, където вече можеше да подискутираме за бизнес-аспектите ... как е устроена фабриката, логистиката, работната обстановка, работниците и прочие неща, които не мисля, че им е тука мястото да се обсъждат.

Много добре казано за духа на колоезденето. Въпреки това статията ми беше много интересна и определно има място тук. Един ден Админ ще го поканят и в завод на Nikolai и тогава ще се покефим и на другата страна на монетата. За сега, толкова.
А за нещо постижимо - може би интервю с някой дизайнер на рамки? Знам, че повечето са купени идеи от Ебемтистан и тук само се произвеждат, вече измислени, но ако все пак има оригинални идеи, ще е интересно да видим какво минава през мозъка на този, който ги мисли.
Scott Voltage FR20 2010; Rockshox Vivid 5.1 240mm; Marzocchi 888 2011;
Аватар
Skoinks

Рейтинг: 1200

Мнениеот araX » Нед Фев 02, 2014 9:44 pm

Skoinks написа:
outfaced написа:Инак разбирам идеята за репортажа, но не мисля, че се е получило нещо особено интересно от байкърска гледна точка. Проблема е че просто там такава няма. Това е просто бизнес. Бравус - похвално добре организиран и оцеляващ в една доста мизерна обстановка. Но там MTB дух няма. Това не са фабриките на Nikolai, Orange и подобни, където всяко болтче се слага със страст към крайния продукт и е носител на силна традиция и където 80%+ от работниците карат активно всякакви колела и влагат личното си отношение в продукта. ю

Много добре казано за духа на колоезденето. Въпреки това статията ми беше много интересна и определно има място тук. Един ден Админ ще го поканят и в завод на Nikolai и тогава ще се покефим и на другата страна на монетата. За сега, толкова.
А за нещо постижимо - може би интервю с някой дизайнер на рамки? Знам, че повечето са купени идеи от Ебемтистан и тук само се произвеждат, вече измислени, но ако все пак има оригинални идеи, ще е интересно да видим какво минава през мозъка на този, който ги мисли.

Ето ти "завода" на Nicolai - клипчето е малко старо и е на немски -
http://videos.mtb-news.de/videos/view/988
http://vimeo.com/54919894
Не очаквай, че имат огромни халета с големи производствени мощности. Целта на Cross в България е големи количества на шир потреба. Както някой по-горе каза - трудът в България е вече по-евтин от Китай. За производителите е по-евтино да сглобяват тук велосипеди на части отколкото за ги внасят цели от Китай и региона. Под евтино разбирайте - транспорт, мита, данъци и труд. Admin хубаво е подхванал темата - бих желал да видя, какво се случва и с DRAG, RAM и Sprint към днешна дата ;)
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот boris_borisov » Нед Фев 02, 2014 10:26 pm

[quote="outfaced"]Значи само мога да ти кажа, че хората са напълно прави и има съвсем основателни причини не само при тях да не се продава директно от завода на крайни клиенти. Причините от части са чисто търговски от друга страна са свързани с народпсихологията ни и заветната цел на българина да не се мине. Но това друга тема.
[/quote]
Една само дума още и млъквам по темата. Аз исках да си купя рамка от МАГАЗИНИТЕ на Крос в Монтана или Враца, не от завода. Попитах преди това дали дават от завода - наистина не дават :agree:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот outfaced » Нед Фев 02, 2014 10:35 pm

araX написа:... бих желал да видя, какво се случва и с DRAG, RAM и Sprint към днешна дата ;)

За двете пловдивски фирми със сигурност репортажа ще е в още по-индустриален стил с още по малко колоездачен дух в него.
Инак Макском строят ново хале. Респект!
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот veskoz » Пон Фев 03, 2014 10:08 am

Аз пък много се израдвах, че хората имат ПРИВИЛЕГИЯТА да работят и да папкат хлебец. Работещите хора отклониха вниманието ми от техническата част. Браво! :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот i love bikes » Пон Фев 03, 2014 1:35 pm

Ако се търси дух и желание при сглобяването на колела, то трябва да се погледне към РАМ. Концепцията е друга и хората, които работят в самата компания са малко. Като цяло бих казал, че само малките и "бутиковите" марки поддържат персонал, който има пряк интерес към колоезденето, говорейки за хората, които сглобяват самите колела, не за дизайнери или тези, които правят тестове и т.н.

Относно протекцията и облекло при работа - не знам подробности за Крос, но съдейки по други бизнеси свързани с направата на даден продукт, като цяло хората дори да имат на разположение предпазни средства и екипировка, то не винаги я използват. От друга страна, явно не се и напрягат да ги контролират.

И естествено много хора оплюха статията, понеже Крос правели и неправили разни неща, факт е, че това са работни места и то в район, където са нужни, както изтъкна Любо в статията. Не са ми любимата марка, но ме радва фактът, че произвеждат тук и явно предлагат добри условия на други марки за да поемат производството им. Честно казано ми е интересно и кои други още могат да привлекат.Все пак за това е статията, а не за техните колела. Нещата под името "Крос" са друга тема.
:beer:
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот veskoz » Пон Фев 03, 2014 2:42 pm

Какво предлагат и какво не има значение само от байкърската гледна точка. Аз лично го гледах от човешката. Хора работят.
А от байкърската ми камбанария дай Боже да нагазят в следващи класове (ценови групи) представляващи интерес на по-голяма консуматорска група. :agree:
Аватар
veskoz

Мнениеот araX » Пон Фев 03, 2014 7:15 pm

veskoz написа:Какво предлагат и какво не има значение само от байкърската гледна точка. Аз лично го гледах от човешката. Хора работят.
А от байкърската ми камбанария дай Боже да нагазят в следващи класове (ценови групи) представляващи интерес на по-голяма консуматорска група. :agree:

Искаше да кажеш обратното май. Те по-голямата консуматорска група са я нагазили ;)
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот veskoz » Пон Фев 03, 2014 9:25 pm

:agree:
Аватар
veskoz

Мнениеот papinu » Пон Фев 03, 2014 10:33 pm

Аз не се наемам да коментирам бизнес моделите на дадена компания!
Всеки собственик сам си взима решенията за бизнеса си и си поема отговрностите за това - по темата - какви колелета да произвежда и в кои пазарни ниши и сегменти да се позиционира.
Не бих се наел да сравнявам фабриките на Крос и на Nicolai?
Та това е все едно да се сравняват заводите на Дачия и Lamborghini, например.
И да, статията има дух на МТБ общността - тази компания произвежда и МТБ велосипеди, може да не обхващат всички сегменти на МТБ пространството, но заслужава нужното внимание и уважение. Както и други компании с подобен профил - @Outfaced спомена за двете пловдивски фирми.
Марка като Scott им се доверява и това за мен е показателно, че вървят в правилната посока. Скоро ще започнат да произвеждат МТБ велосипеди с марката Scott!!! Споделям мнение, че за една компания от подобен калибър е по-добре да произвежда велосипеди от висок клас на ишлеме на доказана марка, отколкото да хвърля усилия сама да се наложи.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Назад към Общ форум