Как се храните??

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как се храните??

Мнениеот neddelev » Пет Авг 30, 2013 1:26 pm

Момчета пропрочетох отук-отам темата,просто нямам време,само да ви кажа едно!
Преди един час ме изписаха от болницата-кардиологията в Хасково,на какви ли неща не се нагледах два дена.Аз влезнах в болницата защото се правих на младеж пък съм на 50г вече!Миналата седмица реших да си пробвам здравето като минах70 км със Биг Фотчето си в най голямата жега и така се разхлопа машинката,че се наложи да влезна в болница за три дена.Диета никога не съм спазвал,цигари по кутия на ден а вечер ракията е задължителна на масата,естествено домашна и собствено производство.Имаше хора със сякакви проблеми,такива които никога не са пушили и пиели и пак със сърдечни проблеми,други си поркат и пушат и пак са здрави като пън,просто ключът към здравето е ГЕНЪТ и СПОКОЙСТВИЕТО.По-младите ги съветвам да не се напрягат много,те не си знаят силата и възможностите но след време всичко се отразява на здравето,бъдете разумни дори и във спорта!
neddelev

Рейтинг: 1187

Мнениеот mariko » Пет Авг 30, 2013 1:44 pm

Съжалявам, че ти се е наложило да влизаш в болница, дано никога повече не ти се случи!
Обаче тези приказки как еди-кой си пушел и пиел на корем и нищо му нямало... Какво "нищо"? Че просто не се е тръшнал някъде да мре ли е нищото?
И това с гена.. Да се оправдае с ген може някой, който е пробвал всичко друго и не се е получило, ама ей така от лежане на дивана и плюскане на какво ли не и после: "Ами то гена ми е такъв, затова имам... " сърдечни проблеми, разширени вени, затлъстяване или каквото се сетите- ами не мога да приема такова изявление.
А другият любим шлагер за това как всички ще умрем- ми да, ще умрем, ама въпроса е как ще живеем до тогава- с торба хапове при всяко хранене и трудности при придвижване или пък ще сме достатъчно бодри и силни, макар и на възраст. Аз като човек, който се мъчи да поддържа някакъв по-здравословен начин на живот, не си правя излюзии, че това ми е 100% гаранция срещу всякакви болести, но вярвам, че е доста добра профилактика.
Само за нуждата от спокойствие няма как да изхейтя :lol2:
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот halcor » Пет Авг 30, 2013 2:08 pm

Много съгласен за спокойствието. Оттам нататък е важно човек да опознае честно себе си, кое как му влияе и да си направи сам изводите.

zImage написа:Стига сте заблуждавали хората ... физическата активност, рисковото поведение и храната също играят много важна роля ...

Всички тия са пряко свързани със стреса, който е комплексен фактор, така че не мисля, че някой заблуждава хората споделяйки филтрирана есенция ;)
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот skiman » Нед Сеп 01, 2013 9:34 am

Марико, на колко години си?
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот codename47 » Пон Сеп 02, 2013 3:23 pm

zImage написа:Стига сте заблуждавали хората де. Здравето е съвкупност от много фактори. Стресът Е един от важните, но гените, физическата активност, рисковото поведение и храната също играят много важна роля както за общата продължителност на живота, така и за качеството на живот (life span vs health span).

Ако нямаха значение, дали щяха да присъстват в рисковите калкулатори на застрахователните компании, които са доста пресметливи организации?

тренировките също са вид стрес :8D:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот hitar_potter » Пон Сеп 02, 2013 6:29 pm

codename47 написа:
zImage написа:Стига сте заблуждавали хората де. Здравето е съвкупност от много фактори. Стресът Е един от важните, но гените, физическата активност, рисковото поведение и храната също играят много важна роля както за общата продължителност на живота, така и за качеството на живот (life span vs health span).

Ако нямаха значение, дали щяха да присъстват в рисковите калкулатори на застрахователните компании, които са доста пресметливи организации?

тренировките също са вид стрес :8D:

Едно е физически стрес, друго е психически стрес :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот psixopat » Нед Фев 02, 2014 8:56 pm

Доста време не е писано тук.Намерих това и реших да го споделя.
http://www.youtube.com/watch?v=8-uMsEgEkBQ Не знам как да го коментирам, но ми се стори интересно и затова го качих.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот unsigner » Нед Фев 02, 2014 9:48 pm

Изображение
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот eMcKu » Нед Фев 02, 2014 9:54 pm

www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот windv » Пон Фев 03, 2014 1:18 am

а така :spin:
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот Use.Less » Съб Апр 12, 2014 9:05 pm

Аз пък да си кажа право - болнав, неенергичен и неиздръжлив вегетариенец не познавам. Начина на хранене формира и мирогледа и пренарежда ценностите и променя живота... :beer:
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Рейтинг: 1823

Мнениеот natalito » Вто Апр 15, 2014 9:13 am

Use.Less написа:Аз пък да си кажа право - болнав, неенергичен и неиздръжлив вегетариенец не познавам.

а гладен :lol:

Use.Less написа:Начина на хранене . . . мирогледа . . . ценностите . . .

абе дай само за папкане да си говорим, по-конкретно некоя вегетарианска диета за машини :D, щот то от издръжливост до издръжливост има разлика
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот autosvet » Вто Апр 15, 2014 12:39 pm

Те повечето вегетарианци с подобни убеждения, гледащи на начина си на хранене като на източна философия, едва ли не, са едни хранителтни тероряги според мен. Човека е създаден да яде месо, има нужда от месо и няма никакви истински научни доказателства за това, че е полезно да кльопаш само плодове и зеленчуци.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Tomolino » Вто Апр 15, 2014 3:44 pm

Use.Less написа:Аз пък да си кажа право - болнав, неенергичен и неиздръжлив вегетариенец не познавам. Начина на хранене формира и мирогледа и пренарежда ценностите и променя живота... :beer:

Аз пък да ти кажа, че познавам един единствен вегетарианец и мога да ти кажа, че момичето си ходи с една отделна дамска чантичка само за хапчетата....
Също съм на мнение, че човек е ВСЕяден като това не означава, че трябва да се прекалява.
Keep your friends close,and your enemies even closer!
Аватар
Tomolino

Рейтинг: 1245

Мнениеот PtD » Вто Апр 15, 2014 11:10 pm

autosvet написа:Човека е създаден да яде месо, има нужда от месо

Бааа, как ли съм оцелял 20 години без месо? Сигурно съм яко болнав и недъгав, кожа и кости. :wavey:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Вто Апр 15, 2014 11:38 pm

PtD написа:
autosvet написа:Човека е създаден да яде месо, има нужда от месо

Бааа, как ли съм оцелял 20 години без месо? Сигурно съм яко болнав и недъгав, кожа и кости. :wavey:

Ти си оцелял някак 20 години въпреки липсата на месо. :eyebrow:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот zImage » Сря Апр 16, 2014 6:58 am

Хората си пушат, пият, вземат наркотици, шофират рисково, падат от 8-и етаж, падат от самолети и какво ли не още и си оцеляват. Поне някои от тях. Следователно, всичките изброени неща са напълно окей.

P.S. Айде да не е само сарказъм: всички мнения, които не могат да посочат качествено изследване си остават само мнения и чешане на езиците. Това, че някой индивид може да вирее при дадени условия не означава, че останалите 6.99 милиарда също могат. За сравнение ще дам това, че мнозинството хора колкото и да тренират никога няма да могат да пробягат маратон за под 2ч45мин. Никога. Просто в един момент ще се сринат и разболеят от претрениране. Същото е и с храненето – въпросът е кой е онзи набор от храни, който би имал максимално положителен ефект върху максимално много хора (гаусовата камбана).

P.P.S. Ако човек се постарае доста може да си докара сравнително здравословно вегетарианско хранене (+добавки). Веганството обаче си е направо опасно.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот MIKEY MOUSE » Сря Апр 16, 2014 7:24 am

zImage, прав си - всеки луд с номера си , многократно съм го проповядал, но сега да се върнем към храненето. За да се впиша и аз в темата -ще Ви разкажа какво гледах по Дискавъри: Всички знаем ,че маймуните в природата са вегетарианци- ядат листа ,плодове, зарзавати и ... каква беше изненада ми ,когато във въпросния филм стадо маймуни засякоха друг отбор - по -безобидни техни братовчеди. Организираха лов и си направиха пиршество със заловените и убити техни съродственици. Та си мисля, че това вегетарианството си е принудителна диета поради липса на възможности. Или греша...?! :dontknow:
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот zImage » Сря Апр 16, 2014 7:37 am

Някои маймуни са вегетарианци, други не — има доста различни видове. Основна разлика между човекоподбните (apes) и хората е в храносмилателната система и по-точно горилите и шимпанзетата имат няколко пъти по-голямо дебело черво и апендикс в които живеят повече и различни микроорганизми, които им помагат да усвоят растителната храна, както и им набавят някои важни витамини (напр. B-12)[1].

Всъщност всички бозайници имат горе-долу еднакви нужди от макро и микроелементи, но имат различна храносмилателна система, която може да обработва разлина входна суровина. При преживните например (крави, кози и т.н.) микроорганизмите в търбуха разграждат почти всички въглехидрати, постъпващи с фуража и в крайна сметка въпреки, че кравите пасат трева реално това което остава за тях е протеин и мазнини от бактериите — т.е. кравите са на високо мазнинна ниско въглехидратна диета от "месо".

[1] http://carta.anthropogeny.org/moca/topi ... ngth-ratio
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот MartinBG » Сря Апр 16, 2014 3:59 pm

С какво се храни човек е предимно въпрос на възможност и на личен избор (тук включвам и културните/религиозни съображения, както и вкусовите предпочитания).
При достъпността на всякакви видове храна и на достатъчно информация за необходимостта от хранителни вещества както и за съдържанието им в храните, с какво и как ще се храни човек е въпрос най-вече на личен избор.
Мотивите при този избор са строго индивидуални и може да са неприемливи или смешни за един и определящи за друг.

Например, допреди 2 години считах, че не мога да се храня пълноценно и да ми е вкусно, ако не ям месо. Към този момент за себе си успявам да опровергая успешно и двете по-горни твърдения и като "бонус" мисълта, че храната ми не зависи от живота на друго живо същество ми носи допълнително удовлетворение. :nuts: Но това си е моята мотивация и не очаквам някой да я разбере или приеме. :beer:
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот Use.Less » Сря Апр 16, 2014 8:09 pm

natalito написа:а гладен :lol:

natalito написа:абе дай само за папкане да си говорим, по-конкретно некоя вегетарианска диета за машини :D, щот то от издръжливост до издръжливост има разлика

За да решим задачата дали вегетарианецът е "гладен" или "издръжлив" предлагам първо да изясним няколко неща:

Я кажи, как си представяш типичния вегетарианец и неговата трапеза?
После, ще се радвам да ми нормираш издръжливостта. Колко аджеба е тая издръжливост точно? И кой точно е "машина"?
Трето, предлагам да разграничим "диетите" от "хранителни предпочитания", защото и с просто око може да се види, че има огромна разлика между двете.
И на последно място, за да помогна в решението пък и да не голословя за тази цел лично се постарах да намеря няколко имена, които надявам се да помогнат в отговора:

Christine Vardaros, Dave Scott, Sean Yates, Shane Sutton, Levi Leipheimer, Robert Millar, Maarten Tjallingii, Dave Zabriskie and Mark Cavendish. Всичките те професионални велосипедисти.

А от света на ултрамаратонците, на прима виста, веднага се сещам за Скот Юрек, тъй като с книгата си стана доста известен. Но съм сигурна, че има не малко примери.

Има само едно нещо, което е необяснимо за мен и то е, защо винаги като един вегетарианец сподели предпочитанията си и възгледите си винаги ще се намерят месоядни които, да хейтат яко. Поста ми не беше пропаганда, но се радвам, че е предизвикал няколко интересни дискусии. :D
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Мнениеот PtD » Сря Апр 16, 2014 8:12 pm

zImage написа:Това, че някой индивид може да вирее при дадени условия не означава, че останалите 6.99 милиарда също могат.

Да, да. Оцелели вегетарианци в света са известни само двама досега: аз и 500 милиона индийци! :magnify:
Аватар
PtD

Мнениеот natalito » Чет Апр 17, 2014 9:33 am

Use.Less благодаря за коментара.
Но всъщност конкретно ме интересува какви са възможните източници на протеин на вегетарианската трапеза :) , и какви хранителни добавки се взимат допълнително?
На някой друг вегетарианец ако му се пише, също да драсне два реда, може и на ЛС. Може некоя екзотична храна да науча.
PtD е освободен, той вече си е написал домашното. :D
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот papinu » Чет Апр 17, 2014 10:13 am

natalito написа:Use.Less ...Но всъщност конкретно ме интересува какви са възможните източници на протеин на вегетарианската трапеза ...

Растителни източници на протеин - аз се доверявам на този сайт.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот papinu » Чет Апр 17, 2014 10:16 am

Соята сама по себе си има високо съдържание на протеин, който може да бъде считан за равнопоставен на месния.

Чувал съм, че в соята има много женски хормони и затова не я препоръчват като основна съставка в диетата на мъжа. Под думата 'диета' да се разбира хранителен режим.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот moz » Чет Апр 17, 2014 10:53 am

zImage написа:всички мнения, които не могат да посочат качествено изследване си остават само мнения и чешане на езиците.
:agree:
http://atlanta.cbslocal.com/2014/04/01/ ... at-eaters/

аз и 500 милиона индийци!
Понеже ми стана интересно: India’s position improvened with respect to the 180 countries we publish life expectancy, dropping from the 129th in 2010 to 128th in 2011.
http://countryeconomy.com/demography/li ... ancy/india
Няма да говорим колко спортни постижения на глава от населението имат.
moz

Мнениеот eMcKu » Чет Апр 17, 2014 12:02 pm

moz написа:
zImage написа:всички мнения, които не могат да посочат качествено изследване си остават само мнения и чешане на езиците.
:agree:
http://atlanta.cbslocal.com/2014/04/01/ ... at-eaters/

Пълни глупости.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот PtD » Чет Апр 17, 2014 12:43 pm

moz написа:Понеже ми стана интересно: India’s position improvened with respect to the 180 countries we publish life expectancy, dropping from the 129th in 2010 to 128th in 2011.
http://countryeconomy.com/demography/li ... ancy/india
Няма да говорим колко спортни постижения на глава от населението имат.

Да, да. Извади от уравнението всички останали параметри (като лоша хигиена, липса на здравеопазване и прочие) и го струпа на диетата. Хитро! No pasaran, guey.

По-горе ти дадоха примери с немесоядни известни спортисти. Да, месото е лесно усвоим източник на протеини, но не е незаменим, както е очевидно - въпреки това месоядните с пяна на уста ще продължат да убеждават, че е невъзможно да се живее без месо (може би така се успокояват, че са причина за отнемането на нечий живот, знам ли). :)

П.П. Като говорим за болести и диети, подагра говори ли ти нещо?
Аватар
PtD

Мнениеот Use.Less » Чет Апр 17, 2014 1:22 pm

natalito написа:Use.Less благодаря за коментара.
Но всъщност конкретно ме интересува какви са възможните източници на протеин на вегетарианската трапеза :) , и какви хранителни добавки се взимат допълнително?
На някой друг вегетарианец ако му се пише, също да драсне два реда, може и на ЛС. Може некоя екзотична храна да науча.
PtD е освободен, той вече си е написал домашното. :D

Има много растителни храни, които са източник на протеин, соята конкретно не бих искала да я коментирам, защото лично аз не я употребявам често, макар че, не ми е неприятно тофуто, но не ми е в топ предпочитаните храни. Иначе леща, боб, нахут, в ядките има много също.. нета е пълен със списъци за храни богати на магнезий, желязо, цинк, белтък.... Но аз не се храня по списъци, не пия добавки, никога не съм страдала от липса на каквото и да е (това са вече 6 години и имам сравнително прилични физически натоварвания) и не съм изпитвала нужда да ям месо. Осъзнавам факта, че има много хора, които не си представят живота без месо. Според мен е въпрос на нагласа и предубеждение, но всеки сам прави своя съзнателен избор и според мен дори и 10 проповедника на идеята да ти виснат над главата, ако не ти дойде отвътре, нищо няма да стане.

Искам само да вметна няколко факта - първо според мен, а и не само, много хора включително и лекари живеят с идеята, че на нас ни трябва голямо количество протеин. Но дали наистина се нуждаем от толкова много протеин? Да, един спортист е нормално да има нужда от повече, но той има нужда и от витамини повече, и от минерали и от соли.. Това са огромни количествена енергия, която изразходва... стотици хиляди килоджаула. Тур дю Франс е като няколко малки атомни централи работещи на пълен капацитет. Но колкото и незаменим да е протеина, той е причина и за болести като кардиопроблеми, остеопороза, глутенови алергии, диабет... а също и дехидратира тялото (особено по време на тренировка).

Марк Кавендиш дори е споменал в едно интервю, че една от причините да откаже месото и да ограничи млечните е, защото от тях пълнее и го правят бавен. А той може би е най-добрия спринтьор на планетата.

И да, пак ще кажа напук на онзи пич по-горе дето беше писал, че имал някаква приятелка вегетарианка.... Ми пич, тая мацка сиурно нещо крие... сериозно... :peace:

http://www.youtube.com/watch?v=Jumf300WjHY (това са 45 мин с Christine Vardaros)
I love the dirt.
Аватар
Use.Less

Мнениеот mariko » Чет Апр 17, 2014 4:02 pm

Доколкото знам спирулината е също добър източник на протеини, аминокиселини и т.н.
Лененото семе пък е източник на омега-мастни киселини.
:offtopic:
Познавам доста вегетарианци и вегани, но никой от тях не ходи с торба хапчета, нито с бастунче поради безсилие ;P
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум