Избор на спирачки за XC/AM

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Избор на спирачки за XC/AM

Мнениеот evin » Нед Май 11, 2014 8:08 pm

Един глас за Hygia Aspire, 3-та година съм с такива. Ползват накладки Shimano XT и дискове XT (SM-RT79M, примерно) и са на много по-добра цена от шиманските спирачки. Работят с DOT, което за мен е плюс.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот eMcKu » Нед Май 11, 2014 8:23 pm

formula rx ? :liplick:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcrider » Нед Май 11, 2014 9:23 pm

Pr3d4t0R написа:Дали ще блокираш задната гума или не, зависи от карача не от големината на ротора. Хората имат различен стил на спиране някой ползват основно предната спирачка, други двете кажи речи по равно, трети (вкл. и аз) използват основно задната. Колко спирачна сила е необходима зависи и от избраните гуми, защото в крайна сметка чрез тях се намаля велосипеда - ако се кара с леки ХС гуми няма нужда спирачката да е Сейнт (знам че примера е краен, ама за да се илюстрира идеята). Ако виждам правилно гумите на Nocturne са 2.4 Ноби Ник, които са хубави и леки, но на по-сериозни наклони и камъни издъхват (мое мнение, карал съм такива) - та заради това Елексира му е достатъчен като спирачна сила (стига да съм разбрал правилно).

Баси и теорията. Мисля, че не е сложно да се разбере, и вече се написа- по-голям ротор = по-хаплива спирачка, т.е. неподходяща за задна. Каквато и техника да имаш, винаги ще се случи да блокираш колелото, освен ако не караш само на асфалт ;) Разбира се, че има и други фактори, вида на накладките, самата спирачка и както каза гумите.
@Nocturne, kcnc роторите и аз ги имам 180/160, няма ядове с тях, спират си доволно, не съм ги кривил до сега, а не е като да карам айляшки надолу.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот marto_bikeara » Нед Май 11, 2014 9:43 pm

Според мен си вземи shimano slx.Карам с подобни на formula rx и съм доволен от гледна точка на спирачна сила,но според мен не си заслужава за някакви 50-100 грама да си усложняваш живота с обезвъздушаването на спирачките formula/avid.Проблема е,че се обезвъздушават с едни спринцовки и с една дума е мъка,смисъл не е трудно,но е досадно,докато при шиманските си има цилиндърче със спирачна течност и обезвъздушаването е елементарно.Не се налага често да се обезвъздушават,но за мен си е доста досадно и със сигурност следващите ми спирачки ще са на shimano.
Успех :beer:
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Мнениеот hitar_potar » Нед Май 11, 2014 10:32 pm

xcrider написа:.... по-голям ротор = по-хаплива спирачка, т.е. неподходяща за задна. Каквато и техника да имаш, винаги ще се случи да блокираш колелото, освен ако не караш само на асфалт

Глупости! Всички предложения на пазара вече са толкова технологично напреднали, че разполагат с достатъчно модулация, за да си дозираш спирачната сила както отпред, така и отзад, независимо от големината на ротора. А и има прекалено много фактори, от които зависи дали ще блокираш задното колело или не - големина на ротор, техника на спиране, тегло, пътека, каква гума имаш отзаде... прекалено много променливи оказват влияние.
Аз например карам с 4-бутални спирачки и 203мм ХТ-ротори и нямам проблеми с дозирането на спирачно усилие отзад - когато искам си блокирам задното търкало, когато не искам - не го блокирам. :P
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот outfaced » Нед Май 11, 2014 10:35 pm

Nocturne написа:Има ли как да си измеря дължината на спирачните маркучи в момента както са на колелото, за да знам като купувам спирачки каква горе-долу ми трябва?

И да мериш и да не мериш новите спирачки идват стандартно 1 метър предна 1,4 метра задна и за рамки под XL, ако не искаш да ти се мандахарецат маркучи трябва да се скъсяват.
Друг плюс на XT/SLX и новите шимано - скъсяването става без никакво блийдване. Само с малко по внимателно рязане.

И пак относно баланса предна/задна ... опита показва, че начинаещи и средно умели карачи спират предимно със задната и когато тя не им стигне с предната :D поради простия факт, че да се спира с предната изисква повече умения и внимание.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот xcrider » Нед Май 11, 2014 11:25 pm

hitar_potar написа:
xcrider написа:.... по-голям ротор = по-хаплива спирачка, т.е. неподходяща за задна. Каквато и техника да имаш, винаги ще се случи да блокираш колелото, освен ако не караш само на асфалт

Глупости! Всички предложения на пазара вече са толкова технологично напреднали, че разполагат с достатъчно модулация, за да си дозираш спирачната сила както отпред, така и отзад, независимо от големината на ротора. А и има прекалено много фактори, от които зависи дали ще блокираш задното колело или не - големина на ротор, техника на спиране, тегло, пътека, каква гума имаш отзаде... прекалено много променливи оказват влияние.
Аз например карам с 4-бутални спирачки и 203мм ХТ-ротори и нямам проблеми с дозирането на спирачно усилие отзад - когато искам си блокирам задното търкало, когато не искам - не го блокирам. :P

Нали точно това казах, ама пишеш без да гледаш. Да знам колко модулация имат, карал съм ХТ М785 и хапе като куче. Представям си какво би значило това комбинирано с голям ротор.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот mentalhead » Пон Май 12, 2014 12:45 am

Такива неща се изписаха в тая тема, че човек би се зачудил как по дяволите спират спускачите, които не стига че карат с еднакви по размер ротори отпред и отзад, ами карат с най-големите такива, че на всичкото отгоре карат и с най-мощните спирачки.
Това дали ще блокира задната гума зависи от техниката на спиращия, позицията на тялото му, т.е. теглото което той упражнява върху гумата и естествено от вида на протектора и качеството на самата гума. Гумите с ниско съпротивление на въртене, които мнозина слагат за задни са супер при педалиране, но когато стане въпрос за спиране нещата стоят по точно обратния начин. И това няма общо с размера на ротора, като последното го твърдя не аз, а физиката. На по-големия лост (в случая ротор), просто прилагаме по-малка сила и въздействието ни ще бъде същото.
За тая цел си има едно нещо наречено модулация, което е именно способността на спирачката да ни позволява да имаме достатъчно чувствителен контрол над силата, която ще упражняваме при спирането. Един вид обратна връзка със спирачката и гумата.

Лично за мен по-големия ротор отзад има точно две предимства - загрява се по-трудно и предоставя по-голям спирачен лост, и има точно един недостатък - тежи повече. Аз самия карам с комбинация по-голям ротор отпред и по-малък отзад, но то е просто защото не съм изпитвал необходимост от по-голям диск отзад (и аз като колегата outfaced се изморявам преди дисковете да почнат да греят :) ). В този смисъл заден ротор с размер като на предния в много от случаите и за много хора може би е излишен, но в никакъв случай не мога да се съглася, че може да е вреден.

Колкото до темата, като човек който има спирачки Еlixir 3 и Formula Oro, мога да кажа че формулите, макар и да бяха най-евтината спирачка от гамата на италианския производител по онова време, бият еликсирите във всяко едно отношение - спирачна сила, модулация, надеждност. За RX не мога да кажа нищо, действително мненията из мрежата са смесени, но пък са преобладаващо положителни. Е, не е като за SLX, за които една лоша дума не съм прочел. Лично аз съм фен на Формула и следващите ми спирачки, ако не стане чудо, по всяка вероятност пак ще са такива, но това си е само едно религиозно мнение и нищо повече. За мен те имат само един недостатък и той е, че по някаква странна причина лостчетата им не са съвсем удобни за хора с малки ръце (аз съм с такива). От това, което съм чел в разни ревюта и мнения, разбирам, че проблема си го има и при новите модели, при това май при всичките. Просто въпреки настройките за отдалеченост на лоста някак не може да си го нагласиш да ти е съвсем удобен и се налага да свикнеш и донякъде да се нагодиш към него. В това отношение лостчетата на еликсирите определено са ми по-удобни.
В общи линии обаче със спирачките на Хоуп, Формула и Шимано, човек едва ли би могъл да сбърка.
Аватар
mentalhead

Мнениеот hitar_potar » Пон Май 12, 2014 1:09 am

xcrider написа:Нали точно това казах, ама пишеш без да гледаш.

Абе не знам кой пише, без да гледа, ама май съвсем друго нещо имах впредвид (че по-големия ротор не прави спирачката по-неподходяща за задна - технологиите са достатъчно напред, за да си остане подходяща спирачката. И не, не е задължително всяко 1 спиране на пресечен терен да ти е с блокирано задно търкало - ситуации бол, условия бол. При определени такива задната спирачка може да намаля значително скоростта ти и без да блокира търкалото. ;)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот evin » Пон Май 12, 2014 8:56 am

Така е, но това се дозира със спирачна сила върху лостчето? Поне моите лостчета са доста меки и имат ход и зона на плавно сработване. При "педал до ламарината" кове мигновено задната, но това обикновено го правя и с предната при екстрено спиране. Аз отзад съм с метални накладки, което допълнително прави спирачката много "хаплива". С дискове 180 мм F/R съм.

Според мен е до настройка на спирачката, количество и качество течност и пр. Примерно тази зима си смених DOT-а в двете спирачки и лостчетата осезаемо омекнаха. Явно течността е много важна за поведението.
Аватар
evin

Мнениеот hitar_potar » Пон Май 12, 2014 12:04 pm

Ъммм, металните накладки са за по-добро спиране при продължително спускане и нагряване на спирачната система - тогава захапват най-добре.
Органичните май се водеха по-хапливите накладки изначало, но не издържат на високите температури и се износват по-бързо в следствие на това. :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот marsa » Пон Май 12, 2014 12:07 pm

Ей, голяма философия с тоя размер на роторите :bowdown: Ясно, че работата на всяка спирачка зависи и от много условия. Обаче поради посоката на движение, повече се натоварва предната. За да работят идентично - комбинацията от компоненти отпред и отзад не трябва да е еднаква. Ако всичко е еднакво, има елемент на нагаждане на колоездача към колелото, вместо да бъде обратното. Това е несъзнателно нагаждане разбира се, може би е мускулна памет, но колкото по-еднакви са спирачките, толкова по-различно трябва да се ползват. Защо да е така?
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот evin » Пон Май 12, 2014 12:19 pm

hitar_potar написа:Ъммм, металните накладки са за по-добро спиране при продължително спускане и нагряване на спирачната система - тогава захапват най-добре.
Органичните май се водеха по-хапливите накладки изначало, но не издържат на високите температури и се износват по-бързо в следствие на това. :)

Отпред съм с органични, отзад с метални. Задните "хапят" винаги по-здраво, независимо дали са студени или топли. Но издават и доста зловещ звук от триене на метал в метал, органичните са безшумни.
Аватар
evin

Мнениеот Nocturne » Пон Май 12, 2014 2:57 pm

Аз потърсих вчера информация за KCNC razor и Ashima ротори. Оказа се, че хората са доста доволни и правят много добри ротори.
Това е ревю за KCNC: http://bikemagic.com/gear/kcnc-razor-di ... eview.html ;
Това за Ashima: http://www.mtbr.com/cat/brakes/brakerot ... 60crx.aspx

Излиза, че това са едни от най-добрите афтърмаркет ротори, които въпреки лекото тегло не отстъпват като характеристики и спирачна сила на другите. Четох и други мнения и ревюта де, но слагам само тези.
Сега дали се кривят по-лесно-може би. В крайна сметка всеки ротор се криви ако не се пази. Важното е че като характеристики са добри!

Затова се замислям дали да не си взема 1 за проба или направо 2, че ми е интересно без да сменям спирачки, на същите като ги сложа каква ще е разликата и дали ще е положителна.

Тези уж са най-леките охлаждащи се: http://www.ebay.com/itm/The-Worlds-Ligh ... 5d4a3329be
Тези вече са доста разпространение май, ако някой е ползвал нека каже как са, че са бая по-евтини: http://www.ebay.com/itm/New-ASHIMA-AiRo ... 5d3fac7aeb

Имат и някакви по-леки от тези, но са си баш за XC, а и за мен свалянето на тегло не е на всяка цена. Може да е с малко, но да се запази колелото като АМ.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот Nocturne » Съб Авг 02, 2014 6:45 pm

Спрях се на Formula RX 180/160mm. Още се разработват, но засега съм много доволен. Изглеждат страхотно, спират добре и са няколко класи над Elexir 1 във всяко едно отношение. Спирачките са серийно с титаниеви болтове в комплекта.

Свалих 150гр. и заковах на кантара 13.00 кг. Мерси на всички за мненията в темата ми :beer:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот stefanovr » Пон Авг 18, 2014 12:51 pm

Да не правя нова тема, ще пиша тук.

Можете ли да ми препоръчате спирачки за AM, като евентуално ако реша да се насоча към DH да не се налага да ги сменям? Интересува ме главно предната, задната я ползвам доста рядко. В момента съм с Avid Elexir 1, ужасни са :bawling: Планирам да сменя предният диск на 203мм (сега е 180мм). По мненията в темата, съдя че е добре да се насоча към XT, SLX или Zee.

Не гоня тегло, искам да спират и да имат възможност да се контролира "хода" на лостчето. Бюджета е 500-600лв, като с радост бих дал по-малко ако е възможно :D
stefanovr

Рейтинг: 1250

Мнениеот Vorac » Пон Авг 18, 2014 2:07 pm

stefanovr написа:Да не правя нова тема, ще пиша тук.

Можете ли да ми препоръчате спирачки за AM, като евентуално ако реша да се насоча към DH да не се налага да ги сменям? Интересува ме главно предната, задната я ползвам доста рядко. В момента съм с Avid Elexir 1, ужасни са :bawling: Планирам да сменя предният диск на 203мм (сега е 180мм). По мненията в темата, съдя че е добре да се насоча към XT, SLX или Zee.

Не гоня тегло, искам да спират и да имат възможност да се контролира "хода" на лостчето. Бюджета е 500-600лв, като с радост бих дал по-малко ако е възможно :D

Аз на скоро се чудих между това и Zee. Взех SLX-a, защото са много по-евтини. Все още нямам впечатления. Но пък Zee-то е с керамични бутала, 4 на брой - гъзарийка. Само врътката за настройка я нама.

https://www.bike-components.de/products ... se+BR-M675
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот peshodh » Вто Авг 19, 2014 11:38 am

http://screambikes.eu/bg/spirachki-disk ... -m785.html едни хубави и г/д леки нз колко тежат твойте :dontknow:
peshodh

Рейтинг: 1098

Мнениеот stefanovr » Сря Авг 20, 2014 12:43 pm

В крайна сметка си поръчах Zee http://www.bike-discount.de/en/buy/zee- ... /wg_id-272. Ще видим за какво иде реч, надявам се да пристигнат преди уикенда :praying:

peshodh написа:http://screambikes.eu/bg/spirachki-diskovi/7430-predna-hidravlichna-diskova-spirachka-shimano-deore-xt-br-m785-bl-m785.html едни хубави и г/д леки нз колко тежат твойте :dontknow:

Не гоня тегло в случая.
stefanovr

Рейтинг: 1250

Предишна

Назад към All Mountain/Ендуро продукти