Pr3d4t0R написа:Дали ще блокираш задната гума или не, зависи от карача не от големината на ротора. Хората имат различен стил на спиране някой ползват основно предната спирачка, други двете кажи речи по равно, трети (вкл. и аз) използват основно задната. Колко спирачна сила е необходима зависи и от избраните гуми, защото в крайна сметка чрез тях се намаля велосипеда - ако се кара с леки ХС гуми няма нужда спирачката да е Сейнт (знам че примера е краен, ама за да се илюстрира идеята). Ако виждам правилно гумите на Nocturne са 2.4 Ноби Ник, които са хубави и леки, но на по-сериозни наклони и камъни издъхват (мое мнение, карал съм такива) - та заради това Елексира му е достатъчен като спирачна сила (стига да съм разбрал правилно).
xcrider написа:.... по-голям ротор = по-хаплива спирачка, т.е. неподходяща за задна. Каквато и техника да имаш, винаги ще се случи да блокираш колелото, освен ако не караш само на асфалт
Nocturne написа:Има ли как да си измеря дължината на спирачните маркучи в момента както са на колелото, за да знам като купувам спирачки каква горе-долу ми трябва?
hitar_potar написа:xcrider написа:.... по-голям ротор = по-хаплива спирачка, т.е. неподходяща за задна. Каквато и техника да имаш, винаги ще се случи да блокираш колелото, освен ако не караш само на асфалт
Глупости! Всички предложения на пазара вече са толкова технологично напреднали, че разполагат с достатъчно модулация, за да си дозираш спирачната сила както отпред, така и отзад, независимо от големината на ротора. А и има прекалено много фактори, от които зависи дали ще блокираш задното колело или не - големина на ротор, техника на спиране, тегло, пътека, каква гума имаш отзаде... прекалено много променливи оказват влияние.
Аз например карам с 4-бутални спирачки и 203мм ХТ-ротори и нямам проблеми с дозирането на спирачно усилие отзад - когато искам си блокирам задното търкало, когато не искам - не го блокирам.
xcrider написа:Нали точно това казах, ама пишеш без да гледаш.
hitar_potar написа:Ъммм, металните накладки са за по-добро спиране при продължително спускане и нагряване на спирачната система - тогава захапват най-добре.
Органичните май се водеха по-хапливите накладки изначало, но не издържат на високите температури и се износват по-бързо в следствие на това.
stefanovr написа:Да не правя нова тема, ще пиша тук.
Можете ли да ми препоръчате спирачки за AM, като евентуално ако реша да се насоча към DH да не се налага да ги сменям? Интересува ме главно предната, задната я ползвам доста рядко. В момента съм с Avid Elexir 1, ужасни саПланирам да сменя предният диск на 203мм (сега е 180мм). По мненията в темата, съдя че е добре да се насоча към XT, SLX или Zee.
Не гоня тегло, искам да спират и да имат възможност да се контролира "хода" на лостчето. Бюджета е 500-600лв, като с радост бих дал по-малко ако е възможно
peshodh написа:http://screambikes.eu/bg/spirachki-diskovi/7430-predna-hidravlichna-diskova-spirachka-shimano-deore-xt-br-m785-bl-m785.html едни хубави и г/д леки нз колко тежат твойте
Назад към All Mountain/Ендуро продукти
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта