ПТП на велоалея

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ПТП на велоалея

Мнениеот botman » Сря Май 28, 2014 9:59 pm

Здравейте,

имате ли представа какви са последствията, като блъснеш пешеходец на велоалея с колелото? Кой е виновен, какви последствия може да има за виновника, може ли да се претендира за имуществени щети, при положение, че някой ми изскочи и го размажа на велоалеята или пък се размажа в храстите до мен за да го избегна и си строша превозното средство? За щастие не ми се е случвало подобно нещо засега, но не знам в кой момент ще стане, просто хората са малоумни явно...

Поздрави!
botman

Рейтинг: 1200

Re: ПТП на велоалея

Мнениеот taurus13 » Сря Май 28, 2014 10:05 pm

Неееееее, тая тема не трябваше да я пускаш. Трябваше да я пазиш за зимата. Ама изпуснат е вече духа от бутилката, нека форумните страсти се развихрят. И за да не съм съвсем офтопик - аз веднъж причиних ПТП на един младеж така кат мен некъде около 40-така. Както бях спрял на алеята, рязко без да се огледам тръгнах и завих вляво и той почти се блъсна в мен. Разминах се обаче само с няколко остри погледа, ма ей го на, още ми е съвестно. Прощавай младежо! :)
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Сря Май 28, 2014 10:24 pm

Не мисля, че има еднозначен отговор. Ако не се разберете с добро, може да се стигне до съд и там да се решава.
Сигурно знаеш, че дори на улица, където законът много по-детайлно урежда правата и задълженията на всеки участник в движението, ако стане ПТП с пострадал пешеходец, почти винаги шофьорът го отнася. А за велоалеите уредбата е съвсем мътна...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот subritual » Сря Май 28, 2014 11:19 pm

Аз мисля, че трябва повече случаи да има, за да се обсъди в парламента или поне в СОС, където да редактират отново някоя наредба .Сега не може да се каже със сигурност.
:peace:
:popcorn:
Аватар
subritual

Мнениеот evin » Чет Май 29, 2014 7:02 am

Преди време попаднах на сходен действителен казус и го букмаркнах:

http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=103587

С две думи: велосипедът не е МПС според ЗДП, а си е "велосипед" ("...пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда в движение с мускулната сила..."), освен ако няма ДВГ или (мое тълкуване) електрически двигател
Велоалеята дава някакво незаконово предимство на велосипедите, без участъците, пресичащи зебри. Всичко е тълкувателно, няма текст по въпроса, освен че на зебра пешеходците са ВИНАГИ с предимство.
При ПТП с лека телесна повреда - никой от участниците не може да иска нещо, освен теоретично морално възмездие (кавга и бой, "Аз съм прав!") :agree:
При ПТП със средна и тежка повреда се сезира прокуратурата и се започва производство. Там вече е мътно и кърваво, защото никой член от ЗДП не защитава велосипедиста, а той управлява обществено опасно транспортно средство. Въпрос на добри адвокати. Възможни са граждански искове за сериозни суми.
При ПТП с електрически байк - жална ви майка, там с пълна сила ви се стоварва ЗДП с всичките наказателни отговорности на водачи на МПС (+ употреба на алкохол), въпреки липсата на преки текстове.
Така че внимавайте и пазете пешеходците.

Много пъти ми се иска да сляза и да халосам някой бачкатор, който крачи в центъра на велоалеята с плетените си чепици и гледа лошо, но бързо му прощавам, защото законът/силата не е с мен :D
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот yohan » Чет Май 29, 2014 8:22 am

Аз като карам по велоалеята и като има "нарушител" го сръчквам леко и заминавам.Трябва да се научат.В Белгия е така-вкарват лакти,рамена и са в правото си-ти си в неговата вело лента,а нямаш работа там и не можеш нищо да му кажеш(за пешаците става въпрос). :peace:
Аватар
yohan

Мнениеот Telepatok » Чет Май 29, 2014 8:54 am

Колкото и да ми се иска да раздавам правосъдие и аз ги пазя пешеходците, правя им път, изчаквам ги. Не викам, не се карам. Само звъня със звънеца. Особено проявявам разбиране по велоалеи които изобщо не са велоалеи ами един тротоар който има 20 см за пешеходци и 1,50м велоалея (както е в Младост например). С електричката гледам да карам по платното, че с нея се хвърчи много и се спира трудно :)

Има и един друг момент - кученца на каишка. Един път ми се случи една лелка си води кучето (някакво малко псенце, йорки май) с от онези каишки които са една тънка връв която се разтяга 4-5 м. Кучето вляво извън алеята, пикае в храстите, лелката в дясно от алеята.. аз си карам посредата. Ама тая връв черна и изобщо не се вижда. Като се оплете в колелото ми, завлякох кучето.. пълен цирк, то квичи.

Та така.. търпение му е майката.
Аватар
Telepatok

Рейтинг: 1504

Мнениеот uBaH » Чет Май 29, 2014 9:14 am

Е то търпиш, търпиш и ефект нулев по моите наблюдения.

Не е за велоалея (нямаме в Димитровград), та затова е и :offtopic:

Миналия четвъртък за малко да ни прегази един ром (да не напиша думата с м...) на пешеходна пътека баш пред РДВР-то. Вървим си с приятелката, към друг квартал, пресичаме си, в ляво няма коли, излизаме на пешеходната, вече на средата от дясно идва кола, намаля, спира. Продължаваме да вървим пред колата и въпросния ром, който е карал на известно разстояние от вече спрялата кола, решава да я изпревари (заобиколи) от дясно, без никаква видимост към пешеходната пътека! Видях го, приятелката ми в същия момент ме дръпна за ръката (да не продължа случайно напред, както си правя всеки път). Спряхме. Оня накова спирачките, засурна предницата 30-тина см и като видя, че все пак спряхме в последния момент, пусна спирачката и реши да си мине като пич пред нас. Само ни огледа. И аз ги огледах - една кола пълна с роми, ромки и чавета. Импулсивно, вкарах един десен шут на набиращата скорост астра, уцелих задния калник и крака ми потъна няколко сантиметра в тенекиите, буквално. Оня се усети и след 20-тина метра спря, излезе и тръгна към нас. Гледам го, глава и половина над мене, аз съм 1, 65 все пак :D Вече бяхме пресекли. Приятелката се стъписа. Оня се развика "Изкриви ми колата! Ща вода в полицията!" Викам "Ще си я оправиш. Може и за спомен да си го оставиш криво. Айде де, давай до ходим в полицията, ей я къде е!". Имаше няколко по-ячки момчета там (баш пред РДВР-то става всичко), които бяха свидетели на случката. Дръпнаха ме малко назад, запретнаха ръкави и му викнаха "Какво правиш бе, щеше да блъснеш хората. Връщай се в колата и изчезвай от тука, защото ..." Рома: "Е как бе, аз дадох мигач ..." Разбира се, обра си крушите на часа.

Това ми се случва за втори път, при все, че не вървя кой знае колко пеш. Няма оправия.
Аватар
uBaH

Мнениеот me4ky » Чет Май 29, 2014 9:41 am

Обикновенно нищо не става...защо ли... :lol:
Тук е като в приказките-има вело алея и всички вървят по нея...даже и тия без колела...и дори ти се сърдят и гледат лошо,защото се опитват да не убиеш още някой от "ТЯХ" прелитайки между още 5-6 наредени както си искат...и оглеждайки се за поредното 2-3-4-5 годишно дете което се разхожда САМО.
1-вия случай - късно вечерта,таман влизам в морската и излизам на велоалеята и напъвайки виждам как 2 деца вървят по велоалеята и до тях-родителите им :bigeyes: Двете деца вървяха ТОЧНО в двете платна на вело алеята като криволичиха.....кое да ударя и 2те ги удрям...и както наближавам към тях едното залитна към колелото и го повлачих малко с кормилото....като междувременно се бях хванал за спира4ките...и успях да спра след 5 метра :beer:
НИЩО!
2рия пак на почти същото място и същото време....вървят си хората по велоалеята ама и както винаги и където няма очертания за вело алея пак има хора...гледам на велоалеята разни хора ама и до тях хора...зех да намалям аз малко по малко ама как се намаля....след като си се засилвал 100 метра и в същия момент ЗАД хората който са на велоалеята СЕ ПОЯВЯВА ЕДНО ЛАПЕ С СКЕИТ и го блъскам директно като падаме и двамата за КОЕТО НЕ СЪМ виновен аз...след 2 секунди от близкото заведени се появява някав ТЪП чичак и ме пита на английски добре ли съм как съм....аз не знам паднах ли станах ли къде съм...тоя на английски фана...викам ЕИ ОЛИГОФРЕН кой ти гледа детето къде ходи....нещо зе да ми посяга ама си заминах,че иначе щеше да го пребия и него и да дойдат полицай...те и без тва,тва чакат....
3ти..мн мразя бягащи хора по велоалеите....в МНОГО от случайте са мозъчно ограничени и сменят посоката в която бягат с този който кара срещу тях...и винаги успяват да ме съборят....и него щях да го бия...ама се отказах :love:
за колите няма да пиша....те са ежедневие само за колелото ми е жал :bawling:
me4ky

Мнениеот evin » Чет Май 29, 2014 9:47 am

Все пак, разумни хора сме да поддържаме скорости, при които можем да спрем екстрено. Велоалеята е само разчертана, но не и оградена с ограда, че да си перкаме на макс. Доста колеги ме изумяват какви скорости развиват по Цар Борис III надолу, при условие, че е пълно с деца, кучета и всякакви блейки - летят с по 50-60 км/ч :crazy:

Все пак делим едно "платно" с всички пешеходци, скейтъри, кънкьори, кокершпаньоли и пр.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот TheAnimal » Чет Май 29, 2014 11:48 am

То боулинга не се практикува само в зала. :D
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот svencho » Нед Юни 01, 2014 11:43 pm

uBaH написа:
Миналия четвъртък за малко да ни прегази един ром (да не напиша думата с м...).

Начи, да сЪ разберем. Рома е за пиене, циганина е за биене :deal:
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

Мнениеот araX » Пон Юни 02, 2014 7:17 am

evin написа:Все пак, разумни хора сме да поддържаме скорости, при които можем да спрем екстрено. Велоалеята е само разчертана, но не и оградена с ограда, че да си перкаме на макс. Доста колеги ме изумяват какви скорости развиват по Цар Борис III надолу, при условие, че е пълно с деца, кучета и всякакви блейки - летят с по 50-60 км/ч :crazy:

Кажи сега и как тия с 50-60 минават на червено. Руска рулетка ;)
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот me4ky » Пон Юни 02, 2014 2:28 pm

araX написа:
evin написа:Все пак, разумни хора сме да поддържаме скорости, при които можем да спрем екстрено. Велоалеята е само разчертана, но не и оградена с ограда, че да си перкаме на макс. Доста колеги ме изумяват какви скорости развиват по Цар Борис III надолу, при условие, че е пълно с деца, кучета и всякакви блейки - летят с по 50-60 км/ч :crazy:

Кажи сега и как тия с 50-60 минават на червено. Руска рулетка ;)

Автомобилите имат по-голяма склонност да минават на червено :smash:
Всичките ми близки срещи от трети вид с тях са били с много ниска скорост от моя страна,да не казвам че са ме блъскали спрял...
me4ky

Назад към Общ форум