С този ръст и при тези цели /ако разходката на Витоша ще е по асфалта, защото не е като да няма/ според мен си за обикновено градско колело, което си има калници и светлини - като драг глайд, маратон или круизър.
По универсален ще е някой хибрид /пример за такъв е драг Гранд Каньон/, но те нямат калници и светлини и не могат да се намерят прилични на цените на хакер и zx 1.
Ценовия клас е много интересна тема.
Истината е, че ако велосипеда е със скорости, по-скъпите части са по-качествени, но ако пътят ти до работа е равен можеш да си вземеш това
http://shop.leader96.com/product/view/3707/hero , а ако не е толкова равен - това
http://shop.leader96.com/product/view/3987/subs-hf-blue, има го и черен.
Първия велосипед е уникално лек и на живо е невероятно красив, аз го видях в Бургас и се влюбих в него от пръв поглед, но нямаха моя размер /висок съм 183/ и наличното ми беше твърде малко.
Той е с флип-флоп главина, което значи, че каплата има два венеца от двете страни и може да се обръща като единият венец е свободен, а другият фиксиран. Карането по този начин е много интересно изживяване и чудесна тренировка, защото винаги въртиш и при спиране прилагаш усилие в противоположно посока. Но ако не ти харесва така -просто обръщаш каплата и си свиркаш сингълспийд - с една скорост и възможност да въртиш педалите назад.
Готиното на това колело е, че е направено максимално просто и леко, но все пак има спирачки и е с право кормило, тоест си по-изправен и виждаш какво става около теб. Драг и те имат подобно, на за 399 лева, с шосейно кормило и без спирачки, които в София са от жизнено важно значение.
Понеже няма перфектно колело за навсякъде, това не е подходящо за паваж /ще друса зверски/ и при минаване през трамвайни линии трябва да се внимава - трябва да се минават поне под ъгъл 45 градуса, но това важи за всички колела с тънки гуми в една или друга степен /за това в най-голяма/.
Другото колелце е на нивото на драговете, които си посочил, като скорости, но си е леко и най-важното - това е хибрид с твърда вилка за 400 лева.
Понеже на теб не ти трябва мека вилка за предимно градско каране, няма и нужда да си купуваш колело с 200 лева по - скъпо само заради вилката, която и тежи, но производителите имат интерес да добавят добавена стойност към повече и по-скъпи части. На колело с рамка, твърда вилка, педали, верига и спирачки не могат да сложат добра надценка, но както производителите гледат своя интерес, ти гледай твоя.
Има си скорости с по-хубави команди от драговете /палцови/, задната главина е на шлици. Но понеже няма пълно щастие, спиците са по групи, което за твоите килограми не е проблем. Предполагам, че има възможност за монтаж на калници.
Другите български производители крос и спринт нещо напоследък наблягат на планинските велосипеди и в момента и нямат избор от мъжки градски и хибридни велосипеди на цени до 500 лева.
Дано съм бил полезен, но все пак каквото и да избереш, няма да сбъркаш, ако почнеш да ходиш на работа с велосипед.