Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот rock » Вто Юни 10, 2014 9:42 pm

Като че ли по-скоро първото, mtb e, под 11 кг.но рядко карам на черно. Даже се чудя дали да взема твърда вилка, но тук шосетата са много разбити. А иначе шината я дават с 60 гр. по-лека от XC 717. Колелото е 26-так.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот skulboy » Вто Юни 10, 2014 9:53 pm

skulboy написа:Какво ще кажете за Jumbo RMX като задна? С главина quando. Дали ще е г/д здрава колкото мад-а или пък поне да издържи грубо XC спускане? Харесал съм си тази от форума и се чудя сега, дали да се оглеждам за задна мад за около 70 лева или да взимам RMX-a за 65? Ето и линк.

Някакви мнения? :crap:
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот msniki » Сря Юни 11, 2014 12:21 am

skulboy написа:
skulboy написа:Какво ще кажете за Jumbo RMX като задна? С главина quando. Дали ще е г/д здрава колкото мад-а или пък поне да издържи грубо XC спускане? Харесал съм си тази от форума и се чудя сега, дали да се оглеждам за задна мад за около 70 лева или да взимам RMX-a за 65? Ето и линк.

Някакви мнения? :crap:

Трудно да се реши.,
Но мад-а попринцип е по здрав.
Но при този стил който си посочил и 2-те ще ти свършат работа.
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот gnb » Сря Юни 11, 2014 11:27 am

Някой знае ли кога магазин "Колелото" ще работи ? Доколкото разбрах, Райко не е в София, но не знам кога се прибира.
gnb

Рейтинг: 1275

Мнениеот sonscp » Сря Юни 11, 2014 9:56 pm

Имам курбели Shimano FC-M361 , които обикновено са с 3 плочи. Моите обаче дойдоха с 2. Вкъщи ми е останала една малка плоча от почти същия модел курбели, която е 22 зъба. Стоковата на FC-M361 е 28, средната е 38. Дали ще има проблеми ако сложа тази с 22зъба?
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот marsa » Сря Юни 11, 2014 10:07 pm

Първо - капацитета на декланшора означава разликата между най-голямата и малката плоча, т.е. в случая 48-22=26. Масовите декланшори са с 22t капацитет, като плоча 48 се комбинира с 26/28, а 44 с 22 стандартно.

Ако декланшора ти не е нещо по-нестандартно, може да не може да превключва от малка на средна (по-малко вероятен проблем), и да опира веригата в долната част на клетката (почти сигурно).

Другият проблем, който може да срещнеш е максимално голямата плоча, която позволява декланшора (top max) - нормално работят или с 42/44, или с 48. Ако е бил на колело с по-малки плочи, има голяма вероятност да не работи с 48.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stromkern » Сря Юни 11, 2014 10:46 pm

Срам, не срам - налага се да питам.

Като абсолютен новобранец при първия си сблъсък с космическата технология QR съм затегнал задния още преди месеци до степен да не мога да го помръдна. На всичко съм го затворил под такъв ъгъл спрямо рамката, че е невъзможно да го подхвана изобщо.

Днес спуках гума и съответно се налага сваляне на задното колело - как да го отворя? :blush:
Stromkern

Мнениеот Bace_kz » Сря Юни 11, 2014 11:22 pm

Използвай някой инструмент за рамо, я отвертка, я некой имбус или квот имаш под ръка.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот scratch » Чет Юни 12, 2014 8:42 am

Пробвай да ,,наденеш" върху дръжката на QR-a някаква тънка тръба и я ползвай като лост :beer:
Аватар
scratch

Рейтинг: 1424

Мнениеот skulboy » Чет Юни 12, 2014 11:46 am

От към ухото ли си сложил това, което се затяга? Рамката вероятно ти е Ферини Р3, вероятно си го бутнал много към дропаут-а. Дай една снимка все пак, за да преценим и ние :beer:
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот msniki » Чет Юни 12, 2014 1:58 pm

Една отверка, някоя малка тръба или прочие между рамката и QR-a .
Ако е под по свободен ъгъл, една тръбва върху дръжката на Qr-a и дърпаш.

Сега и аз да задам един въпрос :
От къде в БГ мога да взема кецове Nike или Etnies на добра цена ?
Добра цена ще рече под 100 лв. Оригинал търся.
Знам от чужбина да поръчам, но не ми се чака.
Аватар
msniki

Мнениеот exiteyes » Чет Юни 12, 2014 2:59 pm

Защо да не ти се чака, sportsdirect доставят за срок от 5 работни дни. Потърси някой, който се занимава с поръчки.
В България най-интересния сайт на който съм попадал е http://www.contrabanda.bg/, въпреки това никога не съм поръчвал от тях.
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Мнениеот Stromkern » Чет Юни 12, 2014 3:45 pm

skulboy написа:Дай една снимка все пак, за да преценим и ние :beer:

Нямам заредени батерии за фотоапарата. ;) А за рамката - R3 e, лостчето е от лявата страна, затворено нагоре към ушите за дискова.

Благодаря за идеите с тръба, сега погледнах пак и има доволно място за прилагане на метода.
Stromkern

Мнениеот sonscp » Чет Юни 12, 2014 7:52 pm

marsa написа:Първо - капацитета на декланшора означава разликата между най-голямата и малката плоча, т.е. в случая 48-22=26. Масовите декланшори са с 22t капацитет, като плоча 48 се комбинира с 26/28, а 44 с 22 стандартно.

Ако декланшора ти не е нещо по-нестандартно, може да не може да превключва от малка на средна (по-малко вероятен проблем), и да опира веригата в долната част на клетката (почти сигурно).

Другият проблем, който може да срещнеш е максимално голямата плоча, която позволява декланшора (top max) - нормално работят или с 42/44, или с 48. Ако е бил на колело с по-малки плочи, има голяма вероятност да не работи с 48.

Мерси за отговора.
Плочите на моите курбели за 32 и 42 зъба, а не 38 и 48, които гледах в интернет.
Та, би трябвало да стане комбинацията на плочи 22/32/42? Тя и малката е шиманска, от почти същия модел.
Декланшора ми е Shimano FD-MC21.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот msniki » Пет Юни 13, 2014 1:28 pm

exiteyes написа:Защо да не ти се чака, sportsdirect доставят за срок от 5 работни дни. Потърси някой, който се занимава с поръчки.
В България най-интересния сайт на който съм попадал е http://www.contrabanda.bg/, въпреки това никога не съм поръчвал от тях.

Имам си причина, не един път съм поръчвал от чужбина. Просто нямам време за чакане.
Благодаря иначе за сайта сега ще го погледна :)
Аватар
msniki

Мнениеот BIKERPRO » Пет Юни 13, 2014 10:29 pm

http://bikescenter.bg/pedali-bg/pedali- ... order=DESC Какво мислите за тези педали , дали са добри и евентуално нещо на сродна цена да препоръчате , интересуват ме също така и размерите на платформата
natalito написа:
naskoj написа:Бях чел някъде за спирачки при които колкото повече стискаш ръкохватките толкова повече спираш .
BIKERPRO

Рейтинг: 1216

Мнениеот darki » Нед Юни 15, 2014 11:18 am

В bike-discount изрично пише, че може да се плаща с кредитна карта на Visa Electron и Master Card, та въпросът е дали може да се плати с дебитна карта на Visa Electron ???
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Volkov » Нед Юни 15, 2014 12:04 pm

Кормило cox - стават ли за ХС / АМ колело, леко каране? Съмнително евтини са. :confused:
Аватар
Volkov

Рейтинг: 1207

Мнениеот kaliopo » Нед Юни 15, 2014 5:36 pm

darki написа:В bike-discount изрично пише, че може да се плаща с кредитна карта на Visa Electron и Master Card, та въпросът е дали може да се плати с дебитна карта на Visa Electron ???

Може! По мои скромни наблюдения не с всяка. Преди години бях пробвал ( в ROSE и Bike-Discount) с няколко карти на различни наши банки и плащането все не можеше да мине. Случайно си направих дебитна карта Visa Electron на Allianz Bank Bulgaria. Вече три години никакви проблеми (сега картата изтече и трябва да я сменя тия дни, затова съм сигурен). Плащам и там и на много други места. Само за ebay и китайците от DX си правих пайпал регистрация. Предполагам трябва да се ползва карта на голяма международна банка. :dontknow:
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот darki » Нед Юни 15, 2014 5:48 pm

kaliopo написа:...

Благодаря за отговора ! С rosebike само с последното плащане имах проблем, но аз и не разбрах кой беше крив, след 14 дена block-нати средства ,час, два след отмяната от rosebike парите дръпнаха веднага.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Petar_vn » Нед Юни 15, 2014 9:59 pm

Защо кормилата за dj обикновено са с малък диаметър на захвата?
Аватар
Petar_vn

Рейтинг: 1182

Мнениеот skulboy » Пон Юни 16, 2014 2:05 pm

Капсулованите или машинните лагери са по-добри? Става дума за задна главина на каплата. Ако стилът на каране има значение-грубо XC спускане.
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот marsa » Пон Юни 16, 2014 3:58 pm

Това е едно и също. Може да срещнеш различни названия като "машинни", "капсуловани", "индустриални", обикновено като се говори за "стандартни лагери" също става дума за същото нещо. Най-просто казано - това са лагери, които са самостоятелна цялостна сглобка от външна и вътрешна контактни повърхности и търкалящи се елементи между тях. От там нататък има разновидности (сачмени/ролкови и др.), има лагери с ъглов контакт, подходящи когато натоварването не е само радиално и т.н.

Има и еднакви (вътрешно) лагери с различна капсуловка (запечатка) - може да бъде метален или гумен пръстен. Ако е гумен обикновено може да се маха и лагера подлежи на някакво сервизиране (почистване и смазване), не на ремонт, разбира се, тъй като не е разглобяем.

Като избираш задна главина има два типа - едните са с въпросните сменяеми лагери, доста производители имат такива. Другите са със система от конус, сачми и чашка, като чашката обикновено е пресована в тялото на главината, не е сменяема, но и най-трудно е поврежда. Сачмите се намират и подменят лесно и са стандартни размери, конусите също подлежат на смяна, но при някои главини са скъпи и трудно (или невъзможно) намираеми. Шимано правят само вторият тип главини. Има аргументи и в двете посоки, но като цяло по-универсалното е да си вземеш главина със сменяеми лагери.
Аватар
marsa

Мнениеот skulboy » Пон Юни 16, 2014 5:50 pm

Благодаря! Обичам когато получавам подробен отговор от компетентен човек. Ставаше дума за колебание между две капли, но така или иначе вече си поръчах джъмбото(със въпросните машинни лагери). Другата капла, която си бях набелязал, беше Мад със типичните главини - Формула с капсуловани лагери (на джъмбото главината е Quando). Надявам се и тя ще ми свърши работа, пък и накрая да не се окаже, че съм накупувал куп качествени части, а не ги ползвам толкова, колкото може да ми свърши и част с една идея по-нисък клас.
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот PtD » Пон Юни 16, 2014 6:33 pm

Каплите нямат главини. Колелата имат главини. :wavey:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот skulboy » Пон Юни 16, 2014 8:51 pm

Е,сега... Важното е, че се рабрахме. Капла, колело или търкало 'се тая :D
Он:
Заключващите се грипове с универсален диаметър за кормило ли са? Не съм се интересувал до сега относно гриповете.
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот troll4et0 » Пон Юни 16, 2014 9:23 pm

skulboy написа:Е,сега... Важното е, че се рабрахме. Капла, колело или търкало 'се тая :D
Он:
Заключващите се грипове с универсален диаметър за кормило ли са? Не съм се интересувал до сега относно гриповете.

Епа май да :D :dontknow:
:slug:
Аватар
troll4et0

Рейтинг: 1258

Мнениеот marsa » Пон Юни 16, 2014 9:36 pm

22.2mm е стандартният даметър за правите кормила, а за дроп кормилата (шосейните) варира в тесни граници. Но при правите само някаква супер екзотика може да има разлика. Същото важи и за гриповете.
Аватар
marsa

Мнениеот Petar_vn » Пон Юни 16, 2014 10:07 pm

marsa написа:22.2mm е стандартният даметър за правите кормила, а за дроп кормилата (шосейните) варира в тесни граници. Но при правите само някаква супер екзотика може да има разлика. Същото важи и за гриповете.

Може би не съм се изразил правилно, имах предвид захвата при мястото на лапата. Забелязах, че там често използват лапи с тесен захват, респективно и кормила.
Аватар
Petar_vn

Рейтинг: 1182

Мнениеот marsa » Пон Юни 16, 2014 10:18 pm

Писах горното по въпроса за гриповете, твоят въпрос не съм го видял, а и нямам инфо. Знам, че хиксърските кормила са изцяло 22.2 - както при гриповете, така и при захвата, или поне до преди няколко години са били такива, знам ли дали няма някой нов "хай-тек" захват. Та предвид това, може би става дума за наследственост на размерите. Има си разни разделения из стиловете, без конкретни причини.
Аватар
marsa

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум