Обиколка на Родопите за Гергьовден

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Обиколка на Родопите за Гергьовден

Мнениеот Demetrii » Пет Апр 11, 2014 4:28 pm

Здравейте,
с жена ми планираме да направим една обиколка на Родопите по този маршрут - http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/ ... acian-gold

Идеята е да се потопим по златните маршрути около Гергьовден - почивните дни от 1 до 6 май плюс 3-4 дни отпуск преди това, за да станат 10-12 дена на разположение.

Огромното ни желание е да вземем всички 17 етапа, но от гледна точка на логистика може би ще направим само "кръгчето" Кърджали-Ивайловград-Кърджали.

Това за което пиша тук не е просто съобщение-хвалба, а по-скоро обява с която си търсим съмишленици за осъществяването на целия маршрут.

Защо? Ако имаме още един или двама души /шофьори с шофьорска книжка/ можем да се имаме през цялото време съпътстващ автомобил /нашия/ в който ще са ни багажи, палатки и т.н. Съответно един ще трябва да се жертва и да кара кола, но пък ще се сменяме и така всеки ден някой ще си прави почивка.
Естествено няма да се разсърдим ако групата стане по-голяма.
За жалост не можем да осигурим транспорт на евентуалните участници до Триград /в краен случай можем един да качим/ защото нямаме багажник за повече байкове.

Дори и да не намерим компания за целия тур, ще се радваме да си имаме компания за поне част от него.

За повече информация пишете на лични.
Demetrii

Рейтинг: 1305

Re: Обиколка на Родопите за Гергьовден

Мнениеот Demetrii » Сря Апр 16, 2014 9:54 am

Окей, виждам, че 12-те дена звучат доста страшно.
Нека да бъдат 6 дена. От 1-ви до 6-ти май.

Маршрута в общи линии е ясен (Кърджали - Ивайловград - Кърджали), но може да се помисли над разни по-удобни или приятни варианти.

На линия сме за всякакви въпроси, предложения и коментари.
Поздрави
Demetrii

Мнениеот Demetrii » Чет Апр 24, 2014 2:14 pm

Утре тръгваме от Триград. Двама + куче сме.
На 1-ви май ще сме в Кърджали. Тук ще сме поне 4-ма.

Ако има желаещи за разходка - 0898 58 00 84
Demetrii

Мнениеот Demetrii » Пет Май 09, 2014 5:32 pm

Супер беше. Който не дойде... много изпусна.
Препоръчвам на всеки да направи целия маршрут, но на мен повече ми хареса частта до Кърджали. /после е по-равничко/

Въпреки наличието на кола, куче и прогнози за дъжд успяхме да покараме по почти всички участъци. Там където не можеше - импровизирахме в калта :)

И една снимка от Триград само за разкош.
Изображение
Demetrii

Мнениеот fiderota » Пет Май 09, 2014 5:48 pm

Много готино :agree:
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот jd » Съб Май 10, 2014 8:10 am

Браво :)

Само да полюбопитствам - как беше физическата маркировка по маршрута? Лесно ли се ориентирахте? Как (по физическа маркировка или по gps?)
Това ще е хубав фийдбек за хората от фондация "Новото тракийско злато", защото са хвърлили много и качествена работа по този маршрут и е хубаво, когато такъв проект започне да се използва.

:beer:
Изображение
Аватар
jd

Рейтинг: 2000

Мнениеот Demetrii » Съб Май 10, 2014 10:55 am

Първо да уточня, че не минавахме на 100% по Трансродопския маршрут, но сме опитали да ги спазваме максимално.
Около Триград обиколихме района комбинирайки 2 локални трасета, до Мугла не можахме да стигнем, заради буйна река отнесла моста. /по-късно намерихме шорткът, но беше късно вече/
От Баните през Гълъбово към Дяволския мост и Ардино, после по асфалт за кола.
От Летовник през Лисиците по въжен мост към Широко поле, Кърджали.
И пак от Летовник по трака към Момина сълза, но се отклонихме към Татул и Момчилград.

Това са ни "бягствата". Там където бяхме в правия път имахме чуденки на моменти, на места маркировката е почнала да избледнява, но нищо фатално. Ползвах и гпс траковете на телефона. Но като се има предвид, че изобщо не бях правил проучване на терена и карахме "на сляпо"... екстра си беше. Не съм и очаквал да е магистрала, а и си има чар в това да се поизгубиш малко ;)
Но за по-скоростно преминаване с комбиниране на 2-3 етапа в един ден си трябва леки подобрения, защото на 2-3 възлови места пообикаляхме и губихме време.
Част от объркването идваше и от това, че трасетата май все още не са много ползвани. Примерно от Рожен до Момчиловци... или от Летовник до Биволяне, и едно кръстовище до Плевун. Надявам се това да се промени скоро :)

Да обобщя - маркировката е ок в повечето случаи, има някакви по-трики местенца, но не нещо фатално. Но за по-бързо преминаване си трябва още малко работа.

Ако ме пуснат от работа пак бих тръгнал да го правя, но с кола която да носи багажа :) За една седмица е напълно възможно да се случи, като се вземат по 2-3 етапа в един ден.
Demetrii

Мнениеот Demetrii » Пет Юни 06, 2014 2:26 pm

За да не пускам нова тема ще подновя тази, защото е със сходен периметър на действие :)

Оказа се, че съм отпуска от 23-ти до 29-ти юни и съм се запътил към Родопите. Този път мисля да не отивам оттатък Кърджали, а по-скоро нещо около Триград, Беглика, Момчиловци.

Ако има желаещи ще обсъдим конкретен маршрут.

За сега съм сам. Ще се спи по къщи за гости и хижи. Тръгвам от София.
Телефона ми е по-горе в темата. И на лични можете да пишете.

P.S. Нямам възможност за РУДОПИЯ '14.
Demetrii

Мнениеот Demetrii » Вто Юни 17, 2014 4:04 pm

Няма ли безделници /като мен/ дето им се кара малко из Родопите?
Велинград, Триград, Пампорово, Асеновград за сега са ми опорните точки... но не е късно за промяна.

Времето май се оправя :look:
Demetrii

Мнениеот svencho » Вто Юни 17, 2014 5:58 pm

Има и СЪСделници дето им се кара, ама... вероятно следващия месец. Този според мен ще си е "мокър". Иначе и аз мислех да взимам отпуска в края на този месец, но според мен следващия ще е по-подходящ за Родопи.
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

Мнениеот Demetrii » Вто Юни 17, 2014 10:52 pm

След събота - на плаж!

Което не го вярвам, но да видим.
Demetrii

Мнениеот Demetrii » Пет Юни 20, 2014 5:28 pm

Успях все пак да си отложа отпуската.
От 8 до 13 юли ми изглежда идеално.

3-4 дена са повече от достатъчни, но и това може да се промени.

За сега плана е:

1 ден
Белово – Велинград - 34 km
Велинград - Беглика - 31,5 km

2 ден
Беглика - Широка поляна - 18,2 km
Широка поляна - Змейца - 21,0 km
Змейца - Буйново - 17,4 km
Буйново - Триград - 19,1 km

3 ден
Триград - Мугла - 23,1 km
Мугла - Пампорово - 35,5 km + 10-ина до Момчиловци

4 ден
Момчиловци - Асеновград - 50-60 км
С няколк варианта за минаване, по възможност без асфалт.

До Белово с влак/рейс или кола наобратно зависи от тръгването :)
А то ще е от София.
Demetrii

Мнениеот MartinBG » Съб Юни 21, 2014 11:50 pm

От Беглика до Змеица бих ти препоръчал да минеш през Сърница и Доспат - маршрута се удължава, но пък си струва - класическо крос кънтри по черни пътища след Беглика, хубаво спускане преди Сърница (там препоръчвам да посетиш сладкарница "Рай" и да се отдадеш на изкушенията, които предлагат :liplick:), каране покрай язовир Доспат (задължително мини по отсрещния бряг, а не по асфалта!) до Доспат. После има няколко километра асфалт към Змеица, но пък ще минеш покрай римски (или поне така твърдят) мост преди селото.

От Змеица до Буйново предполагам ще караш през Чала?
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот raptor1987 » Нед Юни 22, 2014 6:36 pm

Аз също съм навит да се влюча, но никога не съм карал 4 последователни дни по 40-50км. на ден, незнам дали ще издържа.
Ако някой има представа за нивото на друдност нека сподели.
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот Demetrii » Пон Юни 23, 2014 10:26 am

MartinBG - до сега не съм гледа подробно маршрута. Полвам траковете от Bikearea.
Благодаря за инфото. Ще се възползвам от него най-вероятно.

raptor1987 - според мен нивото е по-лесничко. В случая ми е по-важно да съм в планината. А и все пак съм сам (за сега).
Ако пък изпадне нещо по-така - няма да го върна ;)
Demetrii

Мнениеот Vatman » Вто Юни 24, 2014 2:05 pm

Белово-Велинград - 34 км през Милеви скали? доста сериозно изкачване ако е така 400-1400-800 ... и същия ден 800 (Велинград)-1600 (Беглика)... не, че е невъзможно, но в жегите е доста предизвикателно...
Чудесни препоръки от MartinBG... току що се върнах от района на Доспат... Бих се включил от Велинград при добро стечение на някои обстоятелства... но отсега нищо не е ясно при мен... :dontknow:
Успех!
Vatman

Рейтинг: 1390

Мнениеот Demetrii » Пон Юли 07, 2014 8:50 am

Последно повикване!
Утре тръгвам :look:
Demetrii

Мнениеот Demetrii » Сря Апр 29, 2015 2:49 pm

Има ли още сняг по Родопите?

Пак ще имаме няколко свободни дена след 6-ти и се чудим дали да не се метнем натам.
Плана включва Беглика, Доспат, Триград.
Demetrii

Назад към Индивидуални карания