Избор на спирачки

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на спирачки

Мнениеот nako1972 » Чет Юни 26, 2014 9:38 pm

Здравейте пичове! Първо искам да каже, че съм нов и нямам представа дали съм на точното място за темата, която ме интересува, но моля без хейт и обиди, все пак никой не се е родил научен. Така..напоследък хидравличните дискови спирачки започнаха да ми привличат доста вниманието. Карал съм 6-7 пъти колело с такива и честно казано съм доста доволен от начина по който работят и начина на спиране. Харесва ми това, че с почти никакви усилия постигаш начин на спиране, които не съм виждал други спирачки да го правят. Та искам да си купя и аз такива, но искам да кажа че не ми трябват, за да се спускам от някъде и т.н. Трябват ми за да спирам с тях на нормален път. Трябват ми да знам, че като си джъткам нанякъде и ако примерно някое дете излезе пред мен да знам, че ще успея да спра..смисъл да знам, че няма да ме оставят. Нямам никакви претенции дали ще са нови или втора ръка, стига да ми вършат работа. Готов съм да отделя около 120 лева за комплект. http://www.velocamel.com/raleigh-polaris-velosiped ето това колело карам..та ако някой има някакви идеи или предложение ще съм благодарен да ги сподели. Благодаря предварително! Лека вечер :)
nako1972

Рейтинг: 1200

Re: Избор на спирачки

Мнениеот mentalhead » Пет Юни 27, 2014 12:22 am

Знам, че когато човек си науми нещо трудно някой може да го разубеди, но за каране по нормален път в града хидравличните дискови спирачки са абсолютно излишни. Доколкото виждам си с механики на Шимано. Те не са нищо особено, но няма да те оставят. Определено трябва да стискаш повече с тях, което измаря при честа употреба, но в града такава интензивна употреба на спирачки няма. Ако все пак възнамеряваш да се пускаш и по пътечки, тогава по би имало смисъл. Иначе няма какво да се правя на удареен - хубавото си е хубаво. Само че хубавите хидравлики са скъпи. От евтините полза няма. Мисля, си че минимума, който трябва да се цели при хидравличните спирачки е нещо от сорта на Шимано Деоре или Авид Еликсир. Еликсирите спират чудесно, но доста хора се оплакват от разни проблеми с тях, което накланя везните по-скоро в посока на шиманото.

http://www.chainreactioncycles.com/bg/e ... prod108802

Дори и с намалението сумата надвишава твоята, което май ни насочва към спирачки втора употреба. На това, колело да се слагат подобни спирачки при положение, че ако разбирам правилно няма да се кара планинско, за мен няма никакъв смисъл.

Още нещо. Доколкото виждам от снимката си с комбинирани лостчета за спирачки и скорости. Тъй като хидравликите си вървят със собствени лостчета, ще трябва да смениш твоите и да се снабдиш само с команди за скоростите, т.е. трябва да вземеш в предвид и този разход.
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот zpaz » Пет Юни 27, 2014 10:49 am

Най-евтиното ново Шимано, което намериш- BR-M 445, 446, 596.Наистена са доста безпроблемни.Но наистина ще ти трябват нови команди.
Да сме живи, щото много здрави си умряха!!!
Аватар
zpaz

Рейтинг: 1400

Мнениеот nako1972 » Пет Юни 27, 2014 12:07 pm

Благодаря много! Явно наистина както казахте няма да имам нужда от хидравлични спирачки. Та да ви попитам и още нещо. Колелото вече го карам малко над 3 години и накладките са заминали...можете ли да ми предложите някакъв качествен вид накладки, за да може ако не другото поне тях да сменя. Благодаря предварително!
nako1972

Мнениеот mentalhead » Пет Юни 27, 2014 12:28 pm

Накладките са тези: http://screambikes.eu/bg/nakladki-disko ... resin.html

Там, където продават продукти на Шимано би трябвало да имат. Важното е да са органични (resin), защото на 99% роторите ти не могат да работят с метални накладки. Едва ли ще попаднеш на нещо различно от органични, но все пак да си знаеш. На роторите, които са само за органички накладки си го пише изрично "resin pads only".
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот nako1972 » Пет Юни 27, 2014 8:40 pm

mentalhead написа:Накладките са тези: http://screambikes.eu/bg/nakladki-disko ... resin.html

Там, където продават продукти на Шимано би трябвало да имат. Важното е да са органични (resin), защото на 99% роторите ти не могат да работят с метални накладки. Едва ли ще попаднеш на нещо различно от органични, но все пак да си знаеш. На роторите, които са само за органички накладки си го пише изрично "resin pads only".

Благодаря много, човече!
nako1972

Назад към Общ форум