Какъв байк да купя на приятелката ми?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Какъв байк да купя на приятелката ми?

Мнениеот cristo » Пет Дек 02, 2005 12:12 pm

А де? :confused:
Аз за мен си знам от какво има нужда, но на една жена на 25 години, какво ще й е удобно? Височка е, та за 26" става дума.
Идеята ми е, да си кареме заедно през лятото в София събота-неделя, около София, някое походче и до по-далече, около вилата по черните пътища и т.н. и хич не си я представям да прави спускания (освен с 5км/ч.:D) или нещо по-екстремно.
Ако е за мъж, то си е ясно - hardtail, с приличен монтаж. Обаче за жена? Не е ли по-добре някой по-евтин Full Suspension, че да не и друса на дупето :D. Или hardtail, но да й взема от онези големите седалки с пружините, вместо задния амортисьор?
Работата е там, че искам да е изненада и не може да пробваме, кое ще й е по-удобно. Та посъветвайте ме, какво колела предпочитат жените и какъв е стилът им на каране. Прадполагам, все седнали си карат и много не напъват на педалите, та кое е по-добрият избор?
Мерси за вниманието :)
cristo

Рейтинг: 1200

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Дек 02, 2005 12:16 pm

А с какви пари разполагаш? Може би това ще даде част от отговора. Аз лично предлагам да се насочиш към приличен хардтейл. И не ти препоръчвам да го избираш без нея. И не забравяй каска и ръкавици.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Рейтинг: 2000

Мнениеот GECKO » Пет Дек 02, 2005 12:54 pm

До 300лв - [url=http://www.sprintmaxcom.com/pop.php?id=93#]Sprint Apolon 17'[/url]
до 400лв - [url=http://www.dragbicycles.com/images/freeborn_bike.jpg]Drag Freeborn[/url]
повече - [url=http://www.dragbicycles.com/images/f4_new_bike.jpg]Drag F4[/url] (със друг маслен заедн амортисьор)

Аз лично това бих взел за жена :angel2:
Аватар
GECKO

Мнениеот cristo » Пет Дек 02, 2005 12:55 pm

[quote="NovemberCharlie"]

А с какви пари разполагаш? [/quote]

ами с имам си пари :)
виж сега - не смятам да й взимам нещо скъпо - тя няма да се възползва от предимствата на скъпите и съответно по-издържливи колела, защото както описах, трябва й колело за разходки.
смятам да се огранича около 300 лв., а това си е ниският клас - знам. Въпросът ми е по скоро, какво би й било по-приятно за каране - hardtail от типа на DRAG Grizly и Спирнт Аполон, но с голяма седалка с пружини или някакав Full Suspension от типа на DRAG Armor+малко ъпгрейд.
А бе хора- приятелките ви не карат ли колела?

п.п. DRAG Armor с какъв стандарт вилка е? какви бяха там размерите, че съм забравил...?
cristo

Мнениеот boriss13 » Пет Дек 02, 2005 1:02 pm

:banghead: каската е задължителна, а иначе съм виждал сякви комбинации на дами с колела, и като финал, мисля че е редно някоя девойка да си каже мнението!!!:bulb:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот C_Mo » Пет Дек 02, 2005 1:17 pm

[quote="cristo"]

виж сега - не смятам да й взимам нещо скъпо - тя няма да се възползва от предимствата на скъпите и съответно по-издържливи колела, защото както описах, трябва й колело за разходки.
смятам да се огранича около 300 лв., а това си е ниският клас - знам. Въпросът ми е по скоро, какво би й било по-приятно за каране - hardtail от типа на DRAG Grizly и Спирнт Аполон, но с голяма седалка с пружини или някакав Full Suspension от типа на DRAG Armor+малко ъпгрейд.

п.п. DRAG Armor с какъв стандарт вилка е? какви бяха там размерите, че съм забравил...?
[/quote]

Приятелката кара RАМ АМ'05, вземи и на твойта такъв и без това има намаление ;)

сещам се за девойки, които карат FR, 4X, HT1, HT2, XC2... но за парите, които си отделил няма да намериш читаво меко колело. Затова взимай твърдака без много да му мислиш.
Аватар
C_Mo

Мнениеот тучо чучо » Пет Дек 02, 2005 1:18 pm

Приятелката ми кара един доста ЛЕК велосипед - сам си направи изводите с какъв товар ще я товариш. А на дупето дали ще й друса или не, не мисля, че е толкова важно, особено при стила, който възнамеряваш да карате.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Дек 02, 2005 1:18 pm

[quote="cristo"]

[/quote]

Мисля, че Спринтът е добър вариант. А за седалката - има във Веломания широки седалки с гел. Може да свършат добра работа.
П.П. Мойта постоянна девойка и пеша даже не ще да ходи. С другите не съм обсъждал въпроса за колоезденето.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Stuny » Пет Дек 02, 2005 1:20 pm

внимавай какво и взимаш , да не стане като излезете на черен път и да си разменяте колелета :)
говоря от опит
Stuny

Мнениеот GECKO » Пет Дек 02, 2005 1:43 pm

Armor-а е стоманен и е Nromal size ако гледаш за нещо такова по-добре Freeborn-a но може би с 2 V-brake така цената ще падне на около 350лв пък ще и е меко и леко а и самото велосипедче се приема добре от дамите (или поне тези мои приятелки които са го виждали са го харесали).

F4 е вече малко егоистично но аз бих го купил на жената (да приемеме че имам) за да мога от време на време да имам и аз какво да карам, когато моето се ремонтира или когато има каране тип ХС/АМ където моето ще ме дърпа назад (буквално :angel2:)

За твърдак... не бих взел нито за мен нито за жена :angel2: ще спестя малко парички но ще кара прилично возило. Моят личен избор е F4 с маслен амортисьор ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот cristo » Пет Дек 02, 2005 1:53 pm

[quote="Stuny"]

внимавай какво и взимаш , да не стане като излезете на черен път и да си разменяте колелета :)
говоря от опит
[/quote]

ОПАААААА
[b]Stuny - какво колело с какво разменяте![/b] мисля че точно тук е разковничето на темата
а тия мацки дето карат FR... определено не им е това първо колело (от детските години насам) и определено не го използват за разходка...

Веднъж карахме от Панчарево нагоре с един приятел и жена му - ей това имах в предвид - леко каране, разходка, тук-таме черен път, тук-таме леко изкачване... и тя не стана от седалката през цялото време, а колелото й не беше за повече от 150 лв. със заден амортисьор и разправяше колко меко возело...
Аз иначе си карам точно със Спринт Аполон (второто издание) с добръ ъпгрейд, така че знам че истината за такъв тип каране е hardtail-а
cristo

Мнениеот Stuny » Пет Дек 02, 2005 2:01 pm

значи нейното си е изцяло твърдо и понеже карахме доста по асфалт и бях сложил тънки и добре напомпани гуми , а аз хитреца (нали тя ще ме бави) реших да си направя кефа на черните участъци и си карах 2.35 гуми и 13см отпред :)
ама нещо не бях изчислил добре нещата , на асфалта се мъчих с тежките гуми и доста меката вилка , а на черно с твърдака

ако карате по черно според мен не се скръндзей(ако до това опира въпроса) ами и купи например един ф4
Stuny

Мнениеот cristo » Пет Дек 02, 2005 2:39 pm

[quote="Stuny"]

значи нейното си е изцяло твърдо и понеже карахме доста по асфалт и бях сложил тънки и добре напомпани гуми , а аз хитреца (нали тя ще ме бави) реших да си направя кефа на черните участъци и си карах 2.35 гуми и 13см отпред :)
ама нещо не бях изчислил добре нещата , на асфалта се мъчих с тежките гуми и доста меката вилка , а на черно с твърдака

ако карате по черно според мен не се скръндзей(ако до това опира въпроса) ами и купи например един ф4
[/quote]

а бе F4 та F4...
"Shimano Acera equipment"
"Shimano mechanical disc brakes"
кога ще види тя ползата от тези неща??? с тромавото каране на жена, която не си пада по екстремни изпълнения... все едно да си купиш Порше и да го караш в града с 60км/ч...
да не говориме, че няма да смея да я пусна да кара сама, че да не и тегли някой един бой и да й вземе колелото...
най-много да взема Freeborn, макар че не виждам каква й е ползата от алуминевата рамка? няма да го носи на гръб колелото, а ако някой ще го катери по стълби и т.н., това ще съм аз, а пък на мен 1-2 кг. в повече да вдигам няма да ми се отразят :) като гледам и на Freeborn, и на Armor задният амортисьор е един и същ, така че...
cristo

Мнениеот GECKO » Пет Дек 02, 2005 3:02 pm

Хех по тая логика и вземи един Virus пък като има изкачване ти ще я дърпаш :beer:

В крайна сметка избора е твой парите също, начина по който ще ги похарчиш си зависи от теб, ако не искаш да набиваш пари можеш спокойто да и закупиш за 100лв един стоманен велосипед твърдак и за още 30лв една мека вилка и удобна седалка за още 30лв и това да е :angel2:
Аватар
GECKO

Мнениеот Rotting » Пет Дек 02, 2005 3:07 pm

@cristo:
Явно ситуацията е почти същата като при нас. Приятелката ми е на 26 години. Преди 2 години и аз трябваше да взема такова решение..
Моят байк го оставям настрана.
За нея трябваше да взема велосипед, който да отговаря на следните изисквания:
- да не е скъп (въпреки, че в онзи момент парите не бяха от значение), защото знаех, че често ще излиза из града и по пазаруване, а понеже си я познавах, а ти ще се съгласиш, за нея/тях е нормално да си зафучат колелото до някоя оградка или стълб и да го вържат с някоя тънка вело-заключвалка, която дори и дебела да е, няма как да се опре на едни хидравлични резачки, каквито имах известно време...
- да бъде МОДЕРНО!!! - т.е. да бъде с преден и заден "амортесьор", да е с много удобна седалка (широка и с пружини), с много скорости (отскоро е с 3Х7 - МегаРейндж :):D), а също и с Клок-Декове за индикация :D и комбинирани палцови команди. Тук е момента да кажа, че някак си чувството за обиране на хлабината при използването на рево-шифтове й се губеше... женска му работа. Палцовите команди обаче смятам, че от голям плюс за нея.
- да бъде дамско - по-жълто не можах да харесам :)
- да бъде с меки ръкохватки - шиманските са чудесни или едни амоеба, обаче с малко лепилце за спукани гуми...
- ремонтите няма как да ги избегнеш! Определено мисля, че времето, което ще отделиш за поддръжка на едно скъпо и едно евтино колело е еднакво.
- и понеже е нисичка, 24" й пасна идеално...
Та в общи линии отговорих на въпроса ти:[quote]А бе хора- приятелките ви не карат ли колела?[/quote]
Кара го из града, кара го и извън града, включително и по "черно" и няколко пъти "нагоре" и "надолу", въпреки че е 4-5 килца по-тежко от мойто...
И в крайна сметка, заедно с "ъпгрейдите" все още се побира в едно 250 лева.

И още нещо, и друг път съм го казвал, нямаш представа това "МОДЕРНО" колело, колко я прави щастлива, като си го кара. Казва "Абе верно ми е маалко тежичко, обаче се радвам, че не е алумиево, щото много падам и ще взема да го строша" :):) Под "много" се има предвид 2-3 суркания по бурюри и разни смеховати изпълнения :D
:agree:
ЕДИТ: [quote]обаче се радвам, че не е алумиево, щото много падам и ще взема да го строша[/quote]
Искам дебело да подчерта, че това си е [u]нейната[/u] логика :):thumb:
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот tailor » Пет Дек 02, 2005 3:20 pm

189лв с нормални капли (36 спици)

[url=http://dragbicycles.com/devil_bike.html][img]http://dragbicycles.com/images/devil2.jpg[/img][/url]

Велосипеда е с алуминиева рамка и е много лек, подходящ за дами. челото е нормал сайз, но има евтини меки вилки, ако се наложи.
Аз лично бих ти препоръчал [url=http://www.balloonbikes.com/en/technik/reifentechnik/]по-широки гуми[/url] за по-меко возене
Аватар
tailor

Мнениеот Blackdog » Пет Дек 02, 2005 4:13 pm

И аз съм за лекичък твърдак с по удобна седалка и гуми с по голям балон. Не е лошо да и вземеш малко по-ниска рамка за да се чувства по-сигурна на колелото. Мдно екипче, каска и ръкавици са задължителни :beer:.
There's a lady who's sure ...
Blackdog

Мнениеот Cocko » Пет Дек 02, 2005 5:12 pm

Аз пак да си кажа за Онтарио. Колелото изглежда добре, не е скъпо, само задната главина е малко зле и седалката не е широка. Има палцови команди, леко е (относително). Шансовете рамката да се счупи от карането, което ти споменаваш, са минимални. Монтажа не е толкова добър, но мисля че само главината ще ти създава проблеми. Вилката е на доста високо ниво [u][b]ЗА ЦЕНАТА СИ[/b][/u] и ще издържи дълго (при карането което ти споменаваш).

П.С. Ако не сте съгласни с мнението ми и смятате да напишете пост срещу него, моля аргументирайте се.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Рейтинг: 1700

Мнениеот did » Пет Дек 02, 2005 5:25 pm

cristo, ако имаш сериозни намерения и планираш да се жените, най-добре и купи велоергометър и го монтирай в кухнята.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот tailor » Пет Дек 02, 2005 6:02 pm

[quote="did"]

cristo, ако имаш сериозни намерения и планираш да се жените, най-добре и купи велоергометър и го монтирай в кухнята.
[/quote]
:agree::roll2::wavey::beer::beer::drunk::drunk2::drunk2:
Аватар
tailor

Мнениеот Alpina » Пет Дек 02, 2005 7:45 pm

Мисля, че DRAG Virus, който е за около 190лева, + още 100 - 150 за разни дреболийки е перфектен, ама си е съзаден за такова колело, аз взех на приятелката едно и понеже съм се качвал няколко пъти мисля е супер за жена (е не само де).
Вози страшно меко (това ще и хареса) кара се супер лесно, аз с моето бая по-трудно изкачвам (е все пак съм с The Bomb :bigmout: ), а и за спускания от типа "Тихия кът" - "Княжево" не е толкова зле, един път се пробвах с него - да страшно си беше, но все пак не е правено за тази цел а и не го жалих много. Абе според мен това е колелото за жена, която ще кара главно в софия, по паркове и други леки терени... евтино, само семениш шифтърите (да са с палци), задния венец, верига, педали, меки ръкохватки, гуми, сложиш скоростомер, нещо да мига отпред и отзад, калници и ше стане супер за разходки...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот cristo » Съб Дек 03, 2005 12:32 am

[quote="did"]

[/quote]

пич, тоава се преви СЛЕД като се ожениш, защото ако го направиш предварително, ще си готвиш сам! :D
cristo

Назад към Архив