Празен ход при въртене

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Празен ход при въртене

Мнениеот linderman » Пон Юли 07, 2014 12:49 pm

Здравейте , лаик съм в байковете и не ми идва на акъла от къде може да е проблема с колелото ми - Sprint Apolon.

Когато започвам да въртя педалите , било то рязко или едва едва , то те правят четвърт оборот празен ход преди изобщо да задвижат колелото. Това става независимо дали колелото е спряло или се движи по инерция.

Още веднъж:

Колелото се движи по инерция - чъкането на празния ход се чува , няма други тракания и шумове...
Започвам да въртя - педалите се въртят ... но все едно нямам верига - никакво съпротивление от страна на механизмите - това четвърт оборот.
По някое време се чува леко удряне (все едно метал в метал) и колелото зацепва , ускорява и изобщо чувства се съпротивлението..

Ходих в сервиза , казаха ми , че всичко им изглежда наред. Човека даже го кара малко - не видял никакъв проблем.

Но определено се усеща този празен ход на педалите преди да зацепи въртенето към задното колело (или поне аз така лаишки си обяснявам нещата)

Отпусната верига? Проблем с обтегач? (тук искам да отбележа , че проблем със смяна на скоростите нямам и не ми се е случвало веригата да пада).
Главина?

Каква би била най - вероятната причина според вас?
Благодаря
linderman

Рейтинг: 1220

Re: Празен ход при въртене

Мнениеот Brave » Пон Юли 07, 2014 2:33 pm

1/4 оборот, ако си прав, че е толкова, дори при най-ниските скорости - примерно 22/32 (коеф. 0.69) означава около 1/6 оборот за зацепване, което не е нормално. Нещо не е наред в свободното движение - дали е само замърсено/клеясало или е счупено, вече може да се провери след отваряне. Не си казал обаче, какво точно ти е задното движение - на шлици или на резба, какъв модел е главината и т.н. Само модела на колелото ти не е достатъчен, защото Аполон има различни модификации, които са се сменяли доста пъти през годините.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот linderman » Вто Юли 08, 2014 8:36 am

Главината е VeloTeh , на резба с 6 венеца :( скапана работа
linderman

Мнениеот sonscp » Вто Юли 08, 2014 9:16 am

Когато махнеш касетата (венците) ще видиш две "чопчета" закрепени с една телчица за freehub-а.
Най-вероятно тази телчица се е разместила и тези "чопчета" не могат да зацепят на време (когато започнеш да въртиш) и се активират след половин/един/два оборота (завъртане на гумата). Може и просто вътре да е мръсно и "чопчетата" да залепват.
Махни касетата и ще ти стане ясно, изчистваш ги и сглобяваш.
Изображение
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот linderman » Вто Юли 08, 2014 9:24 am

Много благодаря , стана ми ясно
linderman

Мнениеот Brave » Вто Юли 08, 2014 9:42 am

Предвид, че си на резба и с 6 скорости, може би ще е по-умно да не се опитваш да отваряш и поправяш, а да смениш целия блок - около 15 лв е, като не е лошо да смениш с него и веригата - около 10 лв. Но нищо не пречи да се пробваш да отстраниш проблема де. Само не карай така, или поне имай едно на ум, защото ако при някое изправяне на педали изтърве тресчотката се пада гадно.
Brave

Мнениеот bio » Вто Юли 08, 2014 10:37 am

напълно подкрепям Brave само едно леко уточнение искам да направя.
чопчета=КУЧЕНЦА=pawls
телчица=ПРУЖИНА=spring
и това нa снимката е freehub, а linderman има freewheel. и двете са тресчотка/храповик, но са леко различни.
тук има информация как се разглобява
щом чуваш тракане значи пружините си работят.
щом не зацепват на определени места най-вероятно както е казал и sonscp:
-мръсотия
-изхабени кученца
-изхабен храповик (местата/леглата където кученцата захапват).
или от всичко по-малко.
затова най-евтино - всичко в коша, купуваш нови и си караш без проблеми.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот linderman » Вто Юли 08, 2014 10:51 am

По онлайн магазините никъде не видях задна главина за 6 венеца , било на резба или на шлици. Значи ще трябва да взимам за 7 или 8.

Тук идва въпроса .. както съм сега с 6 венеца , ако взема главина за 8 примерно + венци касета 8 + нова верига -> то скоростите (gripshift) няма ли да са несъвместими с тия нови 8 венеца (тъй като са били 6 ) ако мога дата да се изразя.
linderman

Мнениеот Brave » Вто Юли 08, 2014 10:56 am

Венци
http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-mtb/6421-venec-shimano-tourney-mf-tz20.html
Верига
http://screambikes.eu/bg/verigi-zadni-venci/7946-veriga-kmc-z33.html#idTab1

А на въпроса ти - разбира се, че няма да са съвместими, ако ползваш индексирани команди.
Ако искаш да минеш на 8 скорости, вероятно е по-добре изобщо да изоставиш венците на резба, но тогава парите доста повече.
Brave

Мнениеот linderman » Вто Юли 08, 2014 11:00 am

Едит:

аха , значи ако искам да ми е мирна главата :

главина за 8 скорости (шлици)
венци касета 8
верига

Съжалявам , наистина не ги разбирам и точно тук се обърквам. Да речем , че взема трите гореизброени неща , то значи ще трябва със сигурност и нови команди?
linderman

Мнениеот Brave » Вто Юли 08, 2014 11:17 am

Така - зависи за какво си ползваш велосипеда. Ако го караш само в града и задната ти главина не е заминала - купувай 6 венци и верига за 20-тина лв. и карай.

Ако обаче ще или вече караш в планината ъпгрейда към шлици е оправдан от техническа гледна точка. Финансово - ти си решаваш.
Главината е 30-40 лв, при това бюджетен вариант.
Наплитане и нови спици - поне 30-тина лв.
Венци 8-ца, пак най-бюджетен вариант - 30лв.
Верига - 20 лв.
Команди - ако вземеш само дясната - 20 лв.
Дерайльора до сега не си го споменавал какъв е, може да е за смяна и той. Ако ти се чака и търси, можеш да направиш добра сделка за част от нещата, като ги купиш втора ръка, но специално венците и веригата, по-добре ги купи нови. Евентуално може да ти излезе по-евтино/рентабилно да купиш цяло задно търкало дали първа, дали втора ръка, най-малкото защото едва ли шините ти са нещо особено при този евтин монтаж.
Brave

Мнениеот linderman » Вто Юли 08, 2014 12:12 pm

Ей сега ходих до един сервиз в обедната почивка. Казаха ми всичко било наред ... така трябвало да бъде , нормално било.
Преди дни бях ходил и в друг сервиз при друг майстор , той също така ми каза , че по - малко от един оборот свободен ход при натиск върху педалите било напълно нормално ..

Незнам да им вярвам ли
linderman

Мнениеот bio » Вто Юли 08, 2014 12:38 pm

приятел, ти си уникален.
включи колелото на най-тежката предавка (най-голям отзад и най-малък отпред) ако има пропадане - празен ход, значи всичко е както казваш.
ако въртиш на ниски предавки може да се получи такова измамно движение докато влезнеш в обороти, защото реално задното колело се върти по-бързо отколкото ти въртиш педалите и следователно храповика прескача.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот linderman » Вто Юли 08, 2014 1:11 pm

bio написа:приятел, ти си уникален.

Благодаря ти. Всички приятелки , които съм имал така казват :D

bio написа:включи колелото на най-тежката предавка (най-голям отзад и най-малък отпред) ако има пропадане - празен ход, значи всичко е както казваш.

Това направи и майстора днес , просто не съм написал дългата версия.

П.С.
Ако в кой да е форум всички бяха еднакво "на ти" с темата - първо , че нямаше да има смисъл от форума и второ потребителите щяха да се самоизяждат , кой по - прав и повече ги разбира.

Ако всички бяха еднакво лаици във форума - щеше да прилича на бг мама..

Затова био , извинявай , че те провокирам да говориш като моя приятелка , признавам си , че хич ама хич ме няма с тия "нови" велосипедни механизми и точно това е причината да използвам форума по предназначение, търсейки отговори и задавайки въпроси :)

Благодаря за разясненията и насоките

със здраве!
linderman

Мнениеот bio » Вто Юли 08, 2014 1:26 pm

linderman написа:Това направи и майстора днес , просто не съм написал дългата версия.

и какво стана?
има ли при празен ход?
има ли 1/4 пропадане преди да зацепи?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот TENDER » Пон Юли 21, 2014 5:50 am

При храповик с до 16 точки на зацепване и две двойки кученца каквито обикновено са евтините, дори при предавка 22 предни- 32 задни венци, четвърт оборот на курбелите (педалите) празен ход не е нормално. Ако едната двойка кученца не функционира (счупени, залепнали кученца) при горепосочената предавка е възможно да има до четвърт оборот на курбелите (педалите) свободен ход. При главините на резба храповикът е във венец касетата (задните венци). Смени венец касетата и веригата (20- 25 лв. са нови) Препоръката за преминаването към по - висок клас компоненти (8 скорости, венци на шлици) не е за пренебрегване, но струва над 5 пъти повече.

ПС: Съжалявам, късно видях че дискусията е приключила. Не бях влизал отдавна във форума и темата ми излезе във "виж новите мнения"
TENDER

Рейтинг: 1823

Назад към Веломеханик