Препоръчайте велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръчайте велосипед

Мнениеот micobg » Вто Юли 29, 2014 7:45 am

Здравейте! Решил съм да си взема велосипед, като бюджетът е около 350лв или малко повече. Ще се кара основно в града, но ми трябва някой, с който няма да имам проблеми да минавам по пътеки или черни пътища, като Борисовата градина например, или просто през някой не много поддържан път. :D Нямам някакви специални изисквания към него, освен да ми е по мярка (почти 2 метра съм, 80кг) и да е качествен (здрав).
Какво можете да препоръчате при тези условия? И за какво да гледам, когато си избирам колело?
Последна промяна micobg на Вто Юли 29, 2014 8:36 am, променена общо 1 път
micobg

Рейтинг: 1200

Re: Препоръчайте велосипед

Мнениеот Feranor » Вто Юли 29, 2014 7:54 am

Погледни Drag ZX1, за тези пари не ти трябва амортисьорна вилка, двустенните капли са препоръчителни(или направо задължителни).
Аватар
Feranor

Мнениеот cyclopz » Вто Юли 29, 2014 9:19 am

За 2 метра човек според мен си е задължително да е 29ка. На 26 седим като да сме откраднали на някое дете бмх-а.
Аватар
cyclopz

Рейтинг: 1372

Мнениеот Feranor » Вто Юли 29, 2014 9:55 am

cyclopz написа:За 2 метра човек според мен си е задължително да е 29ка. На 26 седим като да сме откраднали на някое дете бмх-а.

DRAG MARATHON 28" - градски велосипед. За планински тип мисля, че CROSS GRIP 921 е най-евтиният вариант, но той отива към 500лв.
Аватар
Feranor

Мнениеот victortrt » Вто Юли 29, 2014 11:41 am

victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот victortrt » Вто Юли 29, 2014 2:30 pm

И не се бъзикам. За такива пари само нещо подобно отговаря на изискванията. Всички движещи се и въртящи се части са сменени с нови и макар със стара рамка, колелото е като ново. Вярно е че няма скорости, но именно те най-често се повреждат при евтините велосипеди. Такива велосипеди могат да се карат по павета и разбит път, но бавно, че иначе страда комфортът или това на което седиш.
victortrt

Мнениеот cyclopz » Вто Юли 29, 2014 3:09 pm

Сингъл спиид е за хора до 14 години, или маняци... за градско колело, освен в някой много равен град, е малко екстремно май?
Аватар
cyclopz

Мнениеот victortrt » Вто Юли 29, 2014 3:17 pm

Ами аз съм пробвал от 7 скорости /вътрешни/ да карам само на препоръчителната четвърта и става. Говорим за София. Само подлезите по бул. България и ул. Богатица не може да се карат така /и прав на педали е трудно/. Този тип колела вървят леко и няма нужда да се поддържа от висок каданс като при мтб-то. За 350 какво здраво да измислим. Най-простото си е най-здраво. Пък като се амбицира човека и събере още 200 лева, ще си сложи главина с вътрешни скорости и ще си свирка.
victortrt

Мнениеот micobg » Вто Юли 29, 2014 10:32 pm

ОК, като казах без претенции, мислех, че няколко скорости + спирачки си е стандартно оборудване. :D
Drag ZX1 ще мина да го видя на живо в някой веломагазин тези дни. А DRAG MARATHON 28" ще понесе ли по-разбити пътища и пътеки? Все пак не бих искал да се налага да пъпля като видя паваж или чакъл. :)
Относно цената, мога да си позволя още 100-тина лева отгоре. До колкото разбрах от писаното във форума, в този ценови клас няма шанс да си намеря велосипед с качествени амортисьори. И за амортисьорната вилка ли стои така въпросът?
Настоящото ми колело е 11 годишно с два амортисьора, който едва ли са нещо особено (предвид, че беше 250лв), но за сега не е мръднало. :dontknow:
От съвсем малък не съм карал колело с твърдо окачване и все ми се струва, че ще бъде „разбиващо“ минаването през всяка неравност.
micobg

Мнениеот Feranor » Сря Юли 30, 2014 12:25 am

micobg написа:ОК, като казах без претенции, мислех, че няколко скорости + спирачки си е стандартно оборудване. :D
Drag ZX1 ще мина да го видя на живо в някой веломагазин тези дни. А DRAG MARATHON 28" ще понесе ли по-разбити пътища и пътеки? Все пак не бих искал да се налага да пъпля като видя паваж или чакъл. :)
Относно цената, мога да си позволя още 100-тина лева отгоре. До колкото разбрах от писаното във форума, в този ценови клас няма шанс да си намеря велосипед с качествени амортисьори. И за амортисьорната вилка ли стои така въпросът?
Настоящото ми колело е 11 годишно с два амортисьора, който едва ли са нещо особено (предвид, че беше 250лв), но за сега не е мръднало. :dontknow:
От съвсем малък не съм карал колело с твърдо окачване и все ми се струва, че ще бъде „разбиващо“ минаването през всяка неравност.

Няколко години карах Drag Hacker, а от няколко седмици съм със ZX1 и не съм имал проблем нито с павета, нито с пътеките в Борисовата, ежедневно ги минавам. Да, подрусва, но не е нещо което да прави цялото каране неприятно или невъзможно - човек свиква на определени места да се вдига за малко на педалите и толкова. Нямам опит с амортисьорни вилки, но съм склонен да вярвам на хора с по-голям опит и аргументирани мнения - например http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 45-tips006.
Аватар
Feranor

Мнениеот victortrt » Пет Авг 01, 2014 5:32 pm

За тези пари преден амортисьор не ти трябва, виж и това.
http://shop.leader96.com/product/view/3711/attila
Тази марка се опитва да предлага и добри колела, които са й по-скъпи от на конкуренцията при сравними части, но поне имат и изцяло твърди колелета. Това съм го виждал на живо и е доста леко. Предлагам него защото има голяма рамка, задната главина май е на шлиц, само гумите може да са тесни трябва да питаш дали може да се сменят още в магазина с по-широки.
А по-големия цолаж гуми помага при неравностите да не се усещат толкова.
victortrt

Мнениеот micobg » Съб Авг 02, 2014 8:09 pm

След n на брой изчетени теми във форума и 2-3 разгледани магазина, следните модели ми направиха впечатление:

Cross GRX8 - не съм го виждал на живо още, но имаше добри думи за него във форума и особено за спирачките му.

Spritn Apolon (Elite 29) - като че ли, всички теми, в които беше предложено това колело, все то беше предпочетено. Малко ме притеснява с тази 19 инчова рамка, дали няма да ми е ниско (дори на 29 инчовото рамката е дадена толкова). Тук всички споменават добрата геометрия, каквото и да означава това.

Drag 29er - това ми препоръчаха в DragZone (не съм сигурен дали точно тази е конфигурацията, като на линка, но цената беше близка - 699лв).

Rockrider B'Twin - това го покарах в Decathlon и изглеждаше много добре. Направиха ми впечатление хидравличните дискови спирачки, които разчитам на вас да кажете дали струват. :D

Rockrider 5.3 B'Twin - също в Decathlon. Общо взето като горното, но с механични дискови спирачки, май със същата вилка (която също ще ми е полезно да кажете хубава ли е), но по-скъпо. :/ Може би, има нещо друго в него, което изпускам? Като го карах ми се видя, сякаш малко по-стабилно при завои от другия Rockrider, но може би просто си внушавам. :)

Ще ми бъдат от полза съветите ви. ;)
micobg

Мнениеот cyclopz » Съб Авг 02, 2014 10:15 pm

Хидравлични дискови си струват много, а ако са механични, все тая дискови ли са или v brake. Тия декатлонските оферти, не знам, може да са читави компоненти, ама на мен курбел миранда, спирачки урига и гуми хучинсон ми звучи :nono: За кроса 26-ца, аз като 1.97 м човек, сериозно ти казвам по-добре да не вземаш. има някаква крос 29-ка на промо;ия, ама не знам комплектовката струва ли си. http://www.mtb-bg.com/index.php/other/commercial/2932-commercial-2014-cross-august Курбели 170 мм? хмм.
Аполона гледам, пише не е наличен? Иначе не е зле.

От тия предложения вземай драг-а, най-става като комплектовка, и дизайна ме кефи най-много.
Аватар
cyclopz

Мнениеот irgnet » Нед Авг 03, 2014 8:25 am

За този бюджет имаш 3 избора:
Drag Marathon - стоманена рамка и вилка, багажник и стоп , размера на рамката е 20,5 инча - http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2014.html
Drag Daily City 2014 - алуминиева рамка, няма багажници и такива екстри, имат рамка 21,5 инча, което е по-добре за теб - http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... on-28.html
и
Cross Arrow - алумиева рамка, 40мм ход на вилката, багажник, рамката е 530 мм, което е някъде 21 инча. - http://olx.bg/velosiped-cross-arrow-28- ... -i50878711 , ново е май към 340 лв.

И трите велосипеда са с 28 цолови гуми и стоково идват с някакви кенди.
Препоръчвам ти още при покупката да смениш гумите с Schwalbe Land Cruiser - стават и за асвалт и за черни пътища и леки пътечки.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот victortrt » Пон Авг 04, 2014 8:50 am

micobg написа:
Ще ми бъдат от полза съветите ви. ;)

Нещо всички тези неща са над бюджета, който каза в началото. Аполона го има в трите варианта на гумите във фирмения магазин на спринт в София и там до 15.08. е с 15% намаление, тоест е 680 лева.
Кроса от промоцията, GRX 8 29 цола също бива като за парите си, но е с по-нисък клас вилка и спирачки /пак хидравлични и работят, макар и разликата да е условна, защото са на различни марки/.
"Ще се кара основно в града, но ми трябва някой, с който няма да имам проблеми да минавам по пътеки или черни пътища, като Борисовата градина например, или просто през някой не много поддържан път."
За описания от теб стил на каране обаче мисля, че не са ти нужни хидравлични спирачки спокойно можеш да се спреш на някой 29-ка с ви-брейк. като това:
http://koleloto.bg/product/870/cross-29 ... -2014.html и това, ако е останало все още някъде
http://koleloto.bg/product/379/cross-29 ... -2013.html.
Вярно, е че частите им не са върха на сладоледа, но за около 500 лева - това е положението. Важното е, че има възможност за подобрения, например на вилката. За градско каране и двата ще вършат работа, особено ако се сложат и по-леки и гладки гуми. Големия цолаж омекотява по неравности повече от вилката. Специално втория модел е много популярен по парковете и в големите ни градове, обикновено с по-подходящи гуми.
Лидера, който предложих по-горе също е доста приятен като тегло, има широки гуми, скорости, адекватни за градски велосипед, задната главина е на шлиц, но командите са въртящи се като на предложените от друг участник два драга.
victortrt

Мнениеот sonscp » Пон Авг 04, 2014 5:39 pm

micobg написа:Здравейте! Решил съм да си взема велосипед, като бюджетът е около 350лв или малко повече. Ще се кара основно в града, но ми трябва някой, с който няма да имам проблеми да минавам по пътеки или черни пътища, като Борисовата градина например, или просто през някой не много поддържан път. :D Нямам някакви специални изисквания към него, освен да ми е по мярка (почти 2 метра съм, 80кг) и да е качествен (здрав).
Какво можете да препоръчате при тези условия? И за какво да гледам, когато си избирам колело?

http://olx.bg/sprint-apolon-26-2012-i52656994
Да, втора ръка е, но за 300лева мисля, че по-добро трудно ще намериш.
Перфектния размер за теб и с гуми,които стават и за черно.
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пон Авг 04, 2014 9:46 pm

Не мисля че за 300лв Аполона си струва. Колелото от снимките изглежда доста карано.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот sonscp » Вто Авг 05, 2014 9:21 pm

Да е карано, да е карано.. колко да е карано. Щом чейнстея не е издран от ударите на веригата и бялата седалка не е станала на гъз' едва ли.
Аполона е много лека и здрава рамка, само да припомня. :deal:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти