Тъй, по ред на номерата
cyclopz
1. На 29-ка могат да се сложат най-вече градски гуми за 28 цолов велосипед, много рядко шосейни, защото все пак каплата им е широчка, а шосейните капли са тесни. Градските са средно широки, между шосейните, които са като пръст и планинските, които са колкото не знам какво, но нещо дебело. Градските гуми са 3-4 см. широки и за града са идеални, защото има все пак неравности, тротоари и паваж.
2. Ходих в макс байк, че и с колелото даже и специално питах, защото цената беше тази без отстъпка и ми казаха, че от всички цени на всичко правят 15% отстъпка /купих две гуми 16 -ки на дъщерята и ми направиха отстъпка от цената на тях, вярно 15% от 20 лева не е много, но все е две бири/. И специално питах за аполон елита, с отстъпката е 680 лева без някакви стотинки.
Не всеки велосипед, който се движи по шосето, е шосейка
venksta
1. Добре е че ги уточняваш тези неща, защото в началото леко подвеждаш тези, които ще ти отговорят.
2. Точно 27.5 цолов велосипед не е добре за града, защото най-трудно му се намират градски гуми. Това е размер за планинско колоездене и почти няма градски гуми или да има са много скъпи /швалбе биг епъл /.
3. Витоша е хем планина, хем природен парк, то до някои върхове и хижи се стига по асфалт и паваж, хората и с шосейки и то доста бързо се качват до Златните мостове или Копитото например. Ако не си от Княжево и не познаваш Витоша е по-добре да си караш по културните пътеки, гледките са същите, чистия въздух също.
4. Всички планински колела се продават с планински гуми. Те наистина тежат за градско каране. За каране в града и в паркове по-добър вариант ти е кроса, той става и за планината, но главно по асфалта и паваж, респективно лекички пътеки /има такива на Витоша/. Задължително обаче ще трябва да му смениш гумите с подходящи градски. Скъп но добър вариант е швалбе биг епъл или биг бен, те са немски, пак широка и висока, но с по-гладък грайфер и с тях колелото няма да изглежда гротескно. /Защото МТБ с дебела рамка и с тънки гуми си е простотия, старите 29-ки на крос - Грип 921, 924 и 927 бяха с кръгли тръби и с нормални градски гуми изглеждаха съразмерно/. Новите модели обаче са с особена форма ще е грозно, особено отпред. Вариант е също така някаква трекинг гума, тоест по-широчка 28 цолова.
Гумите на кроса /тези, с които се продава/ задължително трябва да се сменят, но може да си ги запазиш и да пробваш дали стават за черно каране и ако се зарибиш да ги слагаш за планината.
В момента ситуацията на пазара е леко странна, защото липсват адекватни модели за твоите на много други хора нужди /хибриди с добър монтаж, подходящи за нашите градове гуми и на добра цена/. Затова колкото и аз да не го одобрявам /не че някой ме пита/ в момента най-добре е да се преправи нисък клас 29-ка в хибрид като просто се вземе такава със заключваща вилка и й се сложат подходящи гуми.
В резюме за теб кроса е по-добър вариант, защото е намален до края на месеца в цяла България, дори във Варна, по евтин е, със спестените пари ще си купиш гуми, което ще направиш и с аполона, който няма да използваш по предназначение в града. Освен това всяка покупка на велосипед води до още разходи - адекватни гуми, помпа, инструмент, светлини, стъпенка, ако те влече, нещо за заключване /задължително при градско каране/, жилетка, каска.
Иначе за 71 лева отгоре един аполон 29-ка повече си струва, но пак ще трябва да смениш гумите и да запазиш оригиналните, тоест ще превишиш бюджета си, купувайки гуми за него, а и не е сугурно дали ще хванеш промоцията и дали ще има размери, защото складовата наличност не е неограничена и все ми се струва, че в края на промоцията всичко интересно ще го няма, все пак сме в България.
Иначе не си струва да падаш на 29-ка с ви брейк за около 500 лева заради 100 лева, защото все пак хидравличните дискови са важни за Витоша, че спускането по асфалт е не по-малко екстремно от това по камъни.
Дано съм бил полезен.