Призраци тропат в Драг Хакер

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Призраци тропат в Драг Хакер

Мнениеот head_up » Пон Авг 25, 2014 2:01 pm

Здравейте! Карам си въпросното колело от 3-4 години, твърда вилка. До сега нищо не ми се е налагало да подменям по него, карано е относително малко - само лятото и като цяло не съм го мъчил - слизам що-годе внимателно от бордюрите, не съм попадал на сериозни дупки (освен една странична шахта веднъж, без последствия, евала на каплите), изобщо не е тормозено. С подходящи настройки, след четене кое как из форума (благодаря за темите) велосипеда винаги е "пеел", без щракане, скърцане, тропане, редовно смазване, никаква ръжда никъде. От някое време обаче се появи призрачен шум. При въртене на педалите на предавка от среден венец отпред и 3-та, 4-та (много по-явно) и 5 (още по-ясно) се появи някакво тропане, ама сериозно тропане, все едно някой чука (буквално) по рамката. Усеща се като лека вибрация и ясен звук. В един момент звучах като циганин с ритмична щайга на багажника, а този велосипед дори багажник си няма. Забележителното е, че чукането не е постоянно. Тихичко си мърка велосипеда и по някое време без ясна причина - дори не е нужно да съм превключвал предавките - почва да чука. По също толкова необяснима причина - спира. Не мога да направя връзката дали се появява при слизан от бордюр например. Просто спира и започва когато си реши. Може да не се появи с дни. Може да не изчезне с часове. Отвратително е. Какво знам до момента:
1) проявява се при предавка - среден венец отпред и 3-та, 4-та (много по-явно) и 5 (още по-ясно) отзад, същото би трябвало да е като се качи веригата на най-големия отпред и най-малките отзад, не съм сигурен, ще пробвам.
2) изчезва когато си поиска, без действие от моя страна
3) с увеличаване скоростта на въртене на педалите се увеличава и честата на почукване, да кажем 2+ пъти за оборот на средното
4) нищо не закача по спици, степенка, няма свободно движещи се детайли, които да се удрят някъде - т.е. нямам нищо закачено за велосипеда, освен мен :D
5) веригата не закача на зъби от друга предавка доколкото виждам
6) обтегача/дерайльора изглеждат добре регулирани, научих се как да го правя това, не удря по тях никъде, а и то там звука е друг
7) не мога да определя дали е в средното движение или е някъде назад - в началото си бях заплюл средното, че има проблем, но това със скоростите - 3/4/5 ме кара да се замисля
8) при чукане, спирам на място, вдигам задницата, завъртам педалите на ръка - пак се усеща леко почукване, но много по-слабо отколото когато съм отгоре. Все едно моето тегло прави удърите по-ясни
9) не откривам разлика от това дали прилагам натиск на левия или десния педал, все едно ми изглежда - има или няма... (подлежи на още статистика)
10) мисля, но не съм сигурен, че почукването НЕ започва, когато има постоянно въртене на педалите, т.е. мога да направя цяла обиколка на Гребната без да сприам да въртя педалите и няма проблеми, но ако в един момент спра въртенето и после започна - от тук може да започне да се чува и чукането. А може и да не започне.
Мислих си, че почвам да :crazy:
Водих го на майстор, от там от където го купих, човека каза - доведи го като тропа, даде ми насоки какво да наблюдавам, но как да го заведа, като то се случва на произволен принцип и точно тогава не съм около магазина... и да, пробвах да въртя около магазина докато затропа - не ще, а дори и да стане няма гаранция, че като спра в последствие пак ще го има. За да сме честни - два пъти на гребната засичам хора, чиито велосипеди тропат идентично с моя, в доста по-лошо видимо състояние, но на тях все едно не им пука. Мен ме побърква. Майстора каза, да не си отварям беля да го разглобявам на части, но почвам да се замислям вече... Дайте насока, какво да направя, за да определя от къде тръгва проблема?
head_up

Рейтинг: 1240

Re: Призраци тропат в Драг Хакер

Мнениеот evin » Пон Авг 25, 2014 2:45 pm

Чукането само в едно положение на веригата ли се получава? Набележи свързващото звено за маркер и запомни в коя позиция изчуква. Понякога самото звено се деформира и вади подобен звук при среща с венец. Може да имаш и друго деформирано звено по веригата, прегледай я внимателно.

Останалите заподозрени обикновено са: разбита касета на средно движение, разхлабен курбел, разбит лагер на задната главина; разбит (усукан) заден дерейльор
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот head_up » Пон Авг 25, 2014 3:40 pm

Ще прегледам веригата звено по звено и ще пробвам с маркер, но честно казано - трудно това да бъде забелязано. По-скоро се надявам на криво звено, по-лесно ще се забележи. Благодаря за насоката!
head_up

Мнениеот compira » Пон Авг 25, 2014 3:49 pm

Като се появи чукането, спри да въртиш педалите и ако продължи си прегледай главината. Ако спира със спиране на въртене изправи се на педалите да въртиш (да не седиш на седалката) и ако спира си прегледай седалката (разглоби, почисти и пак зглоби).... и ако все пак продължава си стегни курбелите :)
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот head_up » Пон Авг 25, 2014 4:03 pm

Чукане има само при въртене на педалите. Спра ли с въртенето - спира и чукането. Пробвах с изправяне на педалите, чукаше се, пак ще го издебна да пробвам.
head_up

Мнениеот compira » Пон Авг 25, 2014 4:34 pm

Значи просто затегни курбелите!
:beer:
Аватар
compira

Мнениеот kristi » Пон Авг 25, 2014 5:05 pm

и аз имам подобен проблем на обикновенно колело. При мин е така когато веригата е на 3-ти венец отпред и на 4-ти или 5-ти отзад, и прилагам повече усилие на педалите (при леко нагорнище или трябва да ускоря по-бързо), се чува някакво чукане. Ако не прилагам голямо усилие или отпред е на 1или2 венец не се чува нищо.
kristi

Рейтинг: 1220

Мнениеот did » Пон Авг 25, 2014 5:42 pm

Може да те чукат педали.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот head_up » Вто Авг 26, 2014 10:33 am

compira написа:Значи просто затегни курбелите!
:beer:

В момента нямам подходящ ключ да видя има ли място за натягане, но те не помръдват и на част от милиметъра, изглеждат здраво стегнати - току що свалих капачките да хвърля едно око. Изобщо в средното не се усеща абсолютно никакъв луфт. По-късно в обедната почивка и на веригата ще се спра да я разгледам звено по звено.
head_up

Мнениеот compira » Вто Авг 26, 2014 1:40 pm

Не очаквай да има лопане на курбела, тогава няма да трака, а ще се клати. Просто ако нямаш подходящ инструмент мини през някой сервиз (ако ще и авто) и ги помоли за гедоре с подходящия камък и стегни мъжката.
Аватар
compira

Мнениеот head_up » Вто Авг 26, 2014 3:12 pm

Току-що взех от колегата по офис ключ, той човека перманентно си има проблем с курбелите - казва, че единия му се саморазвивал и доброволно се опитвал да падне, та услужи с 14-ка, глух :D Но уви не можах да мръдна и на градус от оборота. Здраво стегнати са, признавам им го на тези в цеха на Драг, вероятно с въздух ги стягат. @compira, мерси за предложението все пак :)
Освен да маркирам веригата и да дебна... Друго, което си мисля - педалите по принцип не се въртят както, когато го купих, малко или много почнаха да позатягат, но все пак са достатъчно свободни. Ако те щракат в някакъв момент - възможно ли е вибрацията да е толкова силна, че минава по курбела, да резонира в рамката и да го чувам като чукане? Те не, че не са за смяна вече, но някак не ми се вързва цялата постановка...
head_up

Мнениеот Danch0 » Вто Авг 26, 2014 4:14 pm

Ако усещаш чукането на ходилото си,може самите педали да поскръцват при по-голямо натоварване върху тях и да искат малко смазване. :beer:
Аватар
Danch0

Рейтинг: 1220

Мнениеот compira » Вто Авг 26, 2014 5:03 pm

head_up написа:Току-що взех от колегата по офис ключ, той човека перманентно си има проблем с курбелите - казва, че единия му се саморазвивал и доброволно се опитвал да падне, та услужи с 14-ка, глух :D Но уви не можах да мръдна и на градус от оборота. Здраво стегнати са, признавам им го на тези в цеха на Драг, вероятно с въздух ги стягат. @compira, мерси за предложението все пак :)
Освен да маркирам веригата и да дебна... Друго, което си мисля - педалите по принцип не се въртят както, когато го купих, малко или много почнаха да позатягат, но все пак са достатъчно свободни. Ако те щракат в някакъв момент - възможно ли е вибрацията да е толкова силна, че минава по курбела, да резонира в рамката и да го чувам като чукане? Те не, че не са за смяна вече, но някак не ми се вързва цялата постановка...

И на това може да има решение. Развий болтовете на курбелите и погледни дали случайно оста на средното и степенката на която болта опира на курбела не са на една ниво. Демек болка е стегнат добре към оста, а не към курбела. Понеже колкото и да е стегнат курбела все ще може да се притегне още малко, но ако е упрял на оста няма да може. Имал съм и такъв случай на който решенията са поне две.
Аватар
compira

Мнениеот Stoyanov » Вто Авг 26, 2014 10:57 pm

При мен имаше зверско пращене при по-сериозен напън, примерно по баирите. Беше заради изядени венци. Огледай и тях :beer:
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот head_up » Сря Авг 27, 2014 2:22 pm

Пращене, не, няма. Вчера отново реши да "зачука", та имах възможност пак да експериментирам. Нова променлива в задачата. Ситуацията е: взело е да чука по свое умотрение, ако продължа да въртя така, че да ускорявам или най-малкото да поддържам скорост, т.е. предавам енергия на задното - чукане си има. Обаче ако намаля скоростта на въртене, така че да не предавам енергия на задното - чукането спира! А аз все пак въртя педалите! И както си въртя така "на празен ход" отново увелича скоростта на въртене, така че да ускорявам - чукането се появява отново. За съжаление тоя номер ми го направи само веднъж вчера, после не искаше да чука повече :D та нямам сигурна повтаряемост на експеримента, ще го издебна отново и пак ще добавя информация по въпроса. Т.е. когато средното или задното, не знам кое от двете, попадне под напрежение МОЖЕ, но не е задължително, да се появи чукане.
В кръга на шегата, но колкото повече го карам този велосипед - толкова по-малко чука... Оставя ли го за някой ден и после се разтропва, все едно протестира :crazy: Мда, това въртене в кръг на Гребната не ми се отразява добре :rofl:

Малко off: знам, че велосипеда си е желязо и половина, като го взимах ме устройваше за целта - градско, но сега се чудя ако реша да го разходя до някое близко село дали ще ми вземе душата, някой пробвал ли е с Хакер да прави лека туристическа обиколка, примерно до Куклен, Козма и Дамян? Че все си мисля колко ще го мразя на баира това желязо, но и никога не ми е била идеята да го карам така... Сега ме влече малко или много и знам, че за черен път не става с твърдата вилка, не мисля да се катеря нагоре, ще се огранича до самия манастир. Вчера имах възможност да хвана хт1 с някаква измислена двукоронна вилка (в тъмното не различих надписите), ми то не беше много по-леко от моя дарак - 1.5-2 кила максимум разлика, учудих се...
head_up

Мнениеот Falcor » Чет Авг 28, 2014 10:46 am

До манастира можеш да си го броиш за градско, ако се притесняваш от извънградското :D Естествено, че ще се справи колелото. Виж само да ти са в ред спирачките за връщането. За теглото...........
head_up написа:хт1 с някаква измислена двукоронна вилка
..........това обяснява всичко, няма какво да се чудиш. Аз се учудвам,че е било по-леко от хакера!
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот floydogi » Пет Авг 29, 2014 7:46 am

Вземи стегни и педалите за по-сигурно, ама с грес по резбата.
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот tkpopov » Съб Окт 10, 2015 8:06 am

head_up написа:1) проявява се при предавка - среден венец отпред и 3-та, 4-та (много по-явно) и 5 (още по-ясно) отзад, същото би трябвало да е като се качи веригата на най-големия отпред и най-малките отзад, не съм сигурен, ще пробвам.

Проблемът не е нито от педалите,нито от дерайльорите, а от венец касетата. Вътре има едни фини джаджички с пружинки не им знам наименованията (наричат ги кученца) и вероятно някоя от тях ти прави този проблем. Аз преди време бях изправен пред абсолютно същия проблем със същата марка и модел колело и бях в пълно невидение, от къде идва този проблем. Първоначално мислех, че е от главината, но се оказа че не е. След смяната на зъбния блок от коректен веломеханик чукането изчезна.
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Мнениеот Alexi » Съб Окт 10, 2015 3:22 pm

Хакера спокойно можеш да го разхождаш надълго по асфалт , че и леко ХС ,в къщи има един Хакер от близо 10г ,жена ми го кара чат пат корава машинка е и не тежи чак толкова много въпреки ,че е с желязна рамка .. дори сега му поръчах леки външни гуми Geax Aka Pluma надявам се да има разлика спрямо неговите ,някакви CST ( oригиналните ) които тежат по 850 грама броя :evil: имам и още един Драг подобен на Хакера само че с женска рамка, който дъщеря ми ( на 10г ) търкаля и той няма никакви грижи но се кара по предназначение ако го юрнеш из горите ще се измъчиш и ти и колелото
Аватар
Alexi

Мнениеот tkpopov » Вто Окт 13, 2015 3:38 pm

head_up написа:
Малко off: знам, че велосипеда си е желязо и половина, като го взимах ме устройваше за целта - градско, но сега се чудя ако реша да го разходя до някое близко село дали ще ми вземе душата, някой пробвал ли е с Хакер да прави лека туристическа обиколка, примерно до Куклен, Козма и Дамян? Че все си мисля колко ще го мразя на баира това желязо, но и никога не ми е била идеята да го карам така...

Ако имаш предвид да правиш междуселищни пътувания с Хакера вместо да се чудиш вземи да пробваш. Но в началото пробвай на къси разстояния. Ако се справиш с около 15 - 20 километра, значи ще можеш да правиш и по-дълги разходки. Казвам го от моя гледна точка. Аз самият с моя Хакер съм започнал с по 20 - 30 километра и после почнах да увеличавам разстоянията. Сега без да преувеличавам смело мога да кажа, че без проблеми за един ден мога да измина 80 - 100 км(даже веднъж навъртях около 240 километра на един бревет). Дали ще издържиш зависи преди всичко от състоянието на пътищата равнини, изкачвания, спускания и от теб самия, т.е. - въпрос на тренинг.

P.S.
Ако все още имаш този тропащ проблем ето тук: viewtopic.php?f=4&t=55955&start=0 ги има борбите с тропащите призраци на моя :spin: Хакерчо :spin:
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Назад към Веломеханик