Избор на подходящ 27,5'' байк

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на подходящ 27,5'' байк

Мнениеот HellNick » Нед Авг 24, 2014 6:51 am

3дравейте,

Искам да помоля за малко помощ! Не разбирам от велосипеди, но съм се спрял на два и се чудя кой е по-добрият вариант.
Ето ги:
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/9650-velosiped-drag-hardy-te-2014.html
http://www.kross.pl/en/2014/mtb-xc-275quot/level-r6

Ако имате и други предложения ще се радвам да ги споделите.
Предварително благодаря за помощта!
HellNick

Рейтинг: 1200

Re: Избор на подходящ 27,5'' байк

Мнениеот zoltek » Нед Авг 24, 2014 8:26 am

Моето предложение - http://www.sportdelivery.com/bg/product ... 014/5051--
Като компоненти е може би една идея по-надолу от Драг-а,но 1во,че няма да усетиш особена разлика от това(дори вилката бих казал,че е за предпочитане пред Сънтур-а на Драг) и разлика от почти 400 лв която никак не е малко,при почти еднакви компоненти.Cross в момента предлагат най-добро съотношение цена=компоненти на българския пазар.А и по каталог общото тегло на Cross-a е по-ниско.Успех с избора
zoltek

Рейтинг: 1278

Мнениеот Pesho dh » Нед Авг 24, 2014 9:56 pm

Ако държиж на твойте предложения kross (обаче в никакъв случай crossa) иначе аз бих ти предложил рам ram ht two.1 http://bikelab.bg/velosiped-2014-ram-ht2-1-27-1680 ГАРНТИРАМ ти че това е най добрия избор ако после решиш да караш по агресивно ще можеш да го направиш боен твърдак защото му е корава рамката ( не като на crossa) всичките ми приятели са си сменили кроса по една (че са си сцепили рамката ) или дрга причина (че са с МНОГО паянтови части) затова аз препоръчвам рам
Не искам да ибидя собствениците на cross но това са мойте впечатления :beer:
Pesho dh

Рейтинг: 1160

Мнениеот ssl » Нед Авг 24, 2014 10:15 pm

От това което съм чел и "разбирам", тоя Kross с тези главни джойтек...си мисля, че от там първо ще береш ядовете.Драга е много грозничък,иначе добри компоненти, като изключим вилката.Колегата дето ти е дал тракшъна изглежда доста по-добре спрямо цена/качество според мен, но аз не съм критерия който трябва да имаш в предвид, когато решиш да си закупиш колело :)
ssl

Рейтинг: 1160

Мнениеот victortrt » Пон Авг 25, 2014 9:32 am

Хора, тракшъна е модел на два-три месеца, има ясно и пълно описание на компонентите си освен за лапата и кормилото, които да ви кажа са зуум, но се сменят лесно и евтино за по-добри, за разлика от драга, на който не се знае главините какви са, а това е някак си важно за байк, нали.
Отделно 400 лева разлика и ужасно грозните цветове на драга.
Отделно драг и рам искат над 1200 лева за xcr срещу 990 /890 на промоция/ за кроса с рокшокс.
Сега ако ще се прави боен твърдак - по добре някой grx, но при тях вилките са по-нисък клас.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот HellNick » Пон Авг 25, 2014 4:31 pm

Радвам се, че има и други предложения за нов велосипед. По принцип много рядко карам екстремно, но все пак искам да е нещо качествено, а не да мисля как да го сменя след 2-3 месеца... надявам се и още някой да изкаже своето мнение по тази тема :)
Благодаря ви!
HellNick

Мнениеот Insight » Пон Авг 25, 2014 4:54 pm

HellNick написа:Радвам се, че има и други предложения за нов велосипед. По принцип много рядко карам екстремно, но все пак искам да е нещо качествено, а не да мисля как да го сменя след 2-3 месеца... надявам се и още някой да изкаже своето мнение по тази тема :)
Благодаря ви!

Качеството за екстремно и неекстремно каране не е (само) здравина, а също и тегло, геометрия и т.н. ... тоест - купуването на качествено колело за неекстремно каране сега не е задължително да ти осигури качествено колело за екстремно каране след 2-3 месеца.

ПС: Cross Traction G27 SLX е убийствено колело за цена под 900лв (че и на нормална цена). Казвам го от личен, макар и малък опит.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот KRS » Пон Авг 25, 2014 5:00 pm

Може да погледнеш Cross Traction G30 (1209 лв, до края на месеца), но е 26'', за сметка на това е с много добри компоненти и в момента не мисля, че може да намериш по-добър бюджетен XC велосипед от към компоненти в страната.Аз в момента се колебая между въпросния Cross Traction G30 и Ram HT 2.1, но ми се струва, че Овена отстъпва от към окомплектовка, а и е с 90 лева по-скъп.Вашето мнение ?
KRS

Мнениеот victortrt » Вто Авг 26, 2014 9:31 am

HellNick написа:Радвам се, че има и други предложения за нов велосипед. По принцип много рядко карам екстремно, но все пак искам да е нещо качествено, а не да мисля как да го сменя след 2-3 месеца... надявам се и още някой да изкаже своето мнение по тази тема :)
Благодаря ви!

То да се изкаже някой, но тази тема вече е обсъждана.
Виж тук viewtopic.php?f=27&t=158257 В тази тема един колега беше направил таблица, според която еуфория g 27 и крос тракшън g 27 slx са най-изгодни с разлика от 80 лева в полза на еуфорията и над кила по-надолу в полза на тракшъна, който е с по-хубава вилка.
Ако ще караш технично - по-ниското тегло ти е от полза, ако искаш здрав велосипед - еуфорията, стига да я намериш.
Спринт също имат предложения, например аполон еко за 799 лева http://bikesport.bg/bg/products/2164-sp ... %B4%D0%B8_ Хвалят го и него, макар да се продава без дистанционно заключване на вилката /която може да се заключва така/, той е с цялостна задвижваща група асера от дерайльора до курбелите и командите, тоест нисък към среден клас скорости, но вършат работа.
Тук обаче възниква въпросът къде ще караш велосипеда, както и колко си висок. посочил си 27.5 цолови велосипеди като желание от твоя страна, но това означава ли, че ще караш главно по гори, поля и планини. Това е предназначението на тези велосипеди като размер на гумите /крос кънтри или както още се нарича хс/, тъй като при него е търсен компромис между маневреност и лекота от една страна и инерция и прегазваща способност, от друга. Те се произвеждат за и продават със широки и тежички гуми, които не са подходящи за градско и асфалтово каране. Има и изключения, но те са скъпички.
Та ако ще се кара най-вече градско, една 26-ца или 29-ка е по-добър и практичен вариант, защото при тях има избор на гуми както за планина, така и за шосе /29- цоловите велосипеди могат да бъдат обути с по-широчки 28-цолови гуми, размерът на каплата е еднакъв/.
Като ги уточниш тези неизвестни може да разчиташ на по-обстойни отговори.
victortrt

Мнениеот HellNick » Вто Авг 26, 2014 8:45 pm

Мисля да карам предимно градско и извънградско, рядко ходя по пътечки и такива черни пътища. Иначе съм 180 см висок и 75 кг.
HellNick

Мнениеот victortrt » Сря Авг 27, 2014 8:18 am

При това положение виж тази тема viewtopic.php?f=30&t=163738
Един качествен хибрид /велосипед от серията cross на Cross/ напълно отговаря на тези изисквания, особено ако извънградското каране е по-асфалт. Тези модели още не са излезли, но ти трябва нещо подобно, Спринт /ферини също имат модели.
Аз лично ти препоръчвам модел с твърда вилка, ако черните пътища няма да са много черни, защото при този тип велосипеди геометрията е такава, че вилката не е така натоварена като при МТБ и вибрациите се поемат от гумите и седалката.
Ако все пак искаш да имаш вариант за планинско каране, си вземи някой качествен твърдак 29 цола и му сложи по-гладки гуми, но все пак широки и с голям балон като запазиш рошавите, ако ти се прииска да караш в планината.
Това ще е повече от достатъчно за твоите цели http://koleloto.bg/product/841/cross-29 ... zelen.html като печелиш /евентуално/здравина на рамка и вилка срещу по-високо тегло /цялостно и особено на гумите/.
То е и въпрос на вкус и визия, но хибридите с по-тънки тръби не са по-малко здрави за своето предназначение от планинските велосипеди.
victortrt

Мнениеот Shtiliqnov » Сря Авг 27, 2014 4:06 pm

Здравей . И аз съм за Рама доста добър велосипед според мен . Имам този велосипед http://sportdepot.bg/bg/product/ram_velosiped_ht2_3_27_5_-4230100040-MD1zcG9ydCZzcG9ydElkPTEzJmRpdmlzaW9uSWQ9OTgmY2F0ZWdvcnlJZD02NCZncm91cElkPTQz.html?state=cGFnZT0y на около месец е и съм го карал около 100-120 км и за сега само добри думи мога да кажа. А и мисля,че тази оферта е добра с това намаление сега
Shtiliqnov

Мнениеот victortrt » Сря Авг 27, 2014 4:53 pm

Shtiliqnov написа:Здравей . И аз съм за Рама доста добър велосипед според мен . Имам този велосипед http://sportdepot.bg/bg/product/ram_velosiped_ht2_3_27_5_-4230100040-MD1zcG9ydCZzcG9ydElkPTEzJmRpdmlzaW9uSWQ9OTgmY2F0ZWdvcnlJZD02NCZncm91cElkPTQz.html?state=cGFnZT0y на около месец е и съм го карал около 100-120 км и за сега само добри думи мога да кажа. А и мисля,че тази оферта е добра с това намаление сега

Това е цена само при поръчка през сайта, не можеш да мериш, избираш цвят и т.н. На живо си е 999 или поне беше доскоро. Сега нов велосипед за над 700 - 800 лева е нормално да не създава проблеми първите 100-200 километра. Но :idea: все пак
HellNick написа:Мисля да карам предимно градско и извънградско, рядко ходя по пътечки и такива черни пътища. Иначе съм 180 см висок и 75 кг.

Рам, 27.5 при предимно градски и извънградски пътища и много рядко неекстремно каране по пътечки е малко :banghead: Вярно че фабрично им слагат гуми, които стават за асфалт, в смисъл не се изтриват бързо и се търкалят добре, но сам си забелязал в другата тема, че не са добри за черно каране. Това е защото рам са осъзнали, че се купуват и карат от градски "гъзари". Байк 27.5 цола си е основно за планина, за в града е излишно скъп, излишно бавен и шумен и излишно тежък като вървеж /за тегло не споря/ и най-вече - такъв велосипед не може спокойно да се остави заключен, защото се крадат, а в града се налага все пак, защото ходиш с него да свършиш нещо и не навсякъде можеш да го вкараш с теб.
Аз пък карам напълно твърд градски велосипед /след леки модификации като право кормило и махнат багажник/ със 7 вътрешни скорости на шимано, много съм доволен от него, никакви проблеми не ми е създавал за 1000 километра, но не го препоръчвам единствено и само него, макар че става за целите на питащия идеално.
Аз предлагам, колкото и абсурдно да звучи и това http://bikesport.bg/bg/products/2254-fe ... %BD%D0%B8_
Ако му се сменят калниците с по-дълги става идеален градски велосипед /задният не пази добре краката и следното движение при висока скорост, предният също е по-добре да стига по-ниско/. Ако се махне багажникът и калниците, а по желание се сложат други - става универсален хибрид /фитнес велосипед/.
Без стъпенката, фарчетата и регулируемата лапа може да стане доста по-лек.
Вилката е стомана, което не е недостатък, тъй като тя поема по-добре от алуминия вибрациите особено с класическата извита напред форма /самата извивка действа като амортисьор/.
Гумите са широки, което е добре за нашите улици откъм решетки на шахти и трамвайни линии, дори павета, но все пак се намират такива гладки, които спомагат за доброто въртене.
С подходящи гуми това колело ще издържи леки черни пътеки, тип пътека в гора или парк. Все пак има и такова нещо като циклокрос, а то се прави с напълно твърди шосейни колела с дебели гуми и дискови спирачки.
Такова колело, особено "опоскано" не е толкова атрактивно за кражби, защото е произведено в България и трудно може да мине номерът, че е нов внос от Германия, пък и евентуалната му цена втора ръка не си заслужава кражбата.
Та подходящ 27.5 цолов байк е 28 цолов хибрид.
victortrt

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Авг 28, 2014 1:33 am

Колега на мен ми откраднаха крос номад (140лв) буквално на ръка разстояние. Тука има, тука нема... Пе******ите крадат всичко което им се струва изгодно и лесно а новичко лъскаво колело е като магнит каквото и да е. Това за кражбите не мисля че трябва да е фактор, важното е човека да си прави кеф. Верно 27.5 няма много избор на гуми но тепърва нашумява. Аз карам 27.5 с 2.25" предимно градско и нямам ядове, върви да си е** мамата, гумите не изглеждат да са мръднали изобщо а колелото съм го скъсал последният месец.

В крайна сметка човек сам си избира, око кат види ръка кат пипне нещата стават ясни.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот victortrt » Чет Авг 28, 2014 8:45 am

ЧестоНеадвкватен написа:Колега на мен ми откраднаха крос номад (140лв) буквално на ръка разстояние. Тука има, тука нема... Пе******ите крадат всичко което им се струва изгодно и лесно а новичко лъскаво колело е като магнит каквото и да е. Това за кражбите не мисля че трябва да е фактор, важното е човека да си прави кеф. Верно 27.5 няма много избор на гуми но тепърва нашумява. Аз карам 27.5 с 2.25" предимно градско и нямам ядове, върви да си е** мамата, гумите не изглеждат да са мръднали изобщо а колелото съм го скъсал последният месец.

В крайна сметка човек сам си избира, око кат види ръка кат пипне нещата стават ясни.

Освен да кажеш и какво е твоето, че питащия да знае от какво си доволен.
То е ясно, че универсално колело няма, но човека каза, че рядко ходи по пътеки, а кара по асфалт. Но вече има гуми са 27.5 цолови велосипеди, подходящи за асфалт, така че няма грижи освен цената за тях.
victortrt

Назад към Продукти за крос-кънтри