Къси крака / дълъг торс - размер рамка?

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Къси крака / дълъг торс - размер рамка?

Мнениеот Euler » Сря Юли 15, 2015 4:35 pm

Аз исках да си приближа малко лостчето, да е по-близо до ръкохватката, но честно казано не разбрах как :blush:
Не съм се замислял, че може да има общо с болките в хвата..
Ако се чудите дали колелото, което сте си харесали, а не може да пробвате, ще ви пасне... Ако се чудите, дали позицията ви върху байка е подходяща...
Предлагам инженерно-графично решение на проблема. :)
Euler

Рейтинг: 1190

Мнениеот overjoyed » Сря Юли 15, 2015 5:10 pm

Euler написа:Аз исках да си приближа малко лостчето, да е по-близо до ръкохватката, но честно казано не разбрах как :blush:
Не съм се замислял, че може да има общо с болките в хвата..

то не може да е само от това, но и това спомага за нея ;)
Преди година и аз имах случай, след който не можех да си разтворя пръстите и то не от спускане :D но после разбрах, как да си изтегля центъра на тежеста, за да не се подпирам на кормилото и така не се налага да се стиска здраво ;)
"My ally is the Force, and a powerful ally it is."
Аватар
overjoyed

Рейтинг: 1420

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Юли 16, 2015 10:33 am

За хвата на спирачката:
- заема се поза за спускане;
- опъва се пръста към лостчето на спирачката без да я стиска;
- равнината тръгваща от пръста трябва да продължава към предмишницата - т.е. наклона на лостчетата се настройва спрямо ъгъла на захват на цялата ръка (предмишница, длан и пръст);
- лостчетата дали да са дале/близо до кормилото зависи от дължината на пръстите така и от предпочитанията на карача.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот kotseto » Чет Юли 16, 2015 4:13 pm

така, получих отговор на Каньон - с две думи - според тях мога да си избера между XS и S, но ако искам да ми е по-комфортно по-добре S.

освен това се оказа, че standover height всъщност го имат качен на сайта си. В product брошурата им има повече данни за геометрията отколкото на страниците на продуктите им... Нямам идея защо е така, но ето я:
Standover height(mm) XS-764, S-766, M-768

при разлики от по няколко милиметра явно S наистина е моя размер. Толкова измерих тази височина на текущото ми колело между другото (76 см).

Ето ако някой се интересува от брошурата им:
https://media.canyon.com/download/2015/ ... US_Web.pdf

Все пак ще се ослушам за малко по-ниска рамка. Ако не намеря скоро - доста вероятно при положение че говорим за рамка с окачване, сигурно ще поръчам S Nerve. Примернa алтернатива, която вече съм пробвал е Scott Spark (пак 27.5) - отново с абсолютно същата "височина".
kotseto

Рейтинг: 1380

Мнениеот Euler » Пет Юли 17, 2015 12:09 pm

Направих ти едно ПДФ-че, да видиш каква ще ти е горе долу геометрията на колелото.
Ако си кажеш антропологичните данни (дължина на ръце и торс) и теб ще мога да се сложа на колелото :eyebrow:
Прикачени файлове
Nerve S.pdf
(14.62 KiB) 111 пъти
Ако се чудите дали колелото, което сте си харесали, а не може да пробвате, ще ви пасне... Ако се чудите, дали позицията ви върху байка е подходяща...
Euler

Мнениеот kotseto » Пет Юли 17, 2015 1:35 pm

Мерси, много яко!

торс - 71
ръце - 61
inseam length - 74

вчера си играх и аз да чертая на хартия, но за всички размери рамки нещо генерално бъркам :)
kotseto

Мнениеот Euler » Пет Юли 17, 2015 4:02 pm

kotseto написа:Мерси, много яко!

торс - 71
ръце - 61
inseam length - 74

вчера си играх и аз да чертая на хартия, но за всички размери рамки нещо генерално бъркам :)

e...
как не погледнах по-рано, че си писал. DWG-то (Аутокадски файл) остана на компютъра в офиса, така че чак в понеделник ще те сложа и теб. Как пък не го закачих и него :banghead: Построението по зададената геометрия ми отне сигурно час :)
Euler

Мнениеот overjoyed » Пет Юли 17, 2015 7:15 pm

Euler написа:
kotseto написа:Мерси, много яко!

торс - 71
ръце - 61
inseam length - 74

e...
как не погледнах по-рано, че си писал. DWG-то (Аутокадски файл) остана на компютъра в офиса, така че чак в понеделник ще те сложа и теб. Как пък не го закачих и него :banghead: Построението по зададената геометрия ми отне сигурно час :)

Доста си си поиграл :D аз го чертая с 3 линии и едно кръгче ;)
Аватар
overjoyed

Мнениеот kotseto » Съб Юли 18, 2015 5:27 pm

Леле сега ми е супер неудобно, че някой се е занимавал чак толкова. Ако се видим някой път: :beer:
kotseto

Мнениеот Euler » Пон Юли 20, 2015 10:30 am

Според мен колелото размер S ще ти е малко. Вече малко по-обосновано мога да го кажа, а не само от личен опит и интуиция.
Дори и лапа 120мм да сложиш, а не 70 както е оригиналната сглобка, пак ще ти идва късо.
Може и да съм сбъркал някъде при изчертаването, може и ти да си объркал някой размер, но като цяло едвали ще има голяма разлика с показаната от мен чертежче. Все пак съм с почти същите размери като теб (176см и 75см крак) и карам (успешно) по-голямо колело от теб. Нищо че е твърдак и с доста по-различна геометрия.
Както се казва
Trust Me, I'm an "Engineer"

Иначе парите са си твои, харчи както искаш :)

edit: ако си го вземеш се снимай или поне кажи дали изглеждаш така на колелото, както предполагам аз :roll2:
Прикачени файлове
Nerve Al+kotseto.pdf
(18.84 KiB) 108 пъти
Euler

Мнениеот kotseto » Пон Юли 20, 2015 11:03 am

Мерси за положения труд :beer:

ами отиват нещата да не го взимам явно - погледнах и втора ръка обяви и може би намерих колело, което ми е повече "по-мярка" - и като височина, и като дължина. На живо поне може да се пробва.

Ех ако имаше само уеб услуга която да те "качи" върху някое колело, без да се налага да чертаеш, а? (дава ми идея за страничен проект :))
kotseto

Мнениеот evilzet » Пон Юли 20, 2015 11:07 am

Много свежа картинка :agree: .
Принципно, ако приемем, че в долна мъртва точка петата на колегата е на педала и кракът му е изпънат, то ще има някакви корекции в стойката спрямо картинката. С други думи, в момента е нарисуван с много висока седалка (+10см) и ако тя се смъкне, ще се нормализират донякъде нещата.
evilzet

Мнениеот Euler » Пон Юли 20, 2015 12:31 pm

evilzet написа:Много свежа картинка :agree: .
Принципно, ако приемем, че в долна мъртва точка петата на колегата е на педала и кракът му е изпънат, то ще има някакви корекции в стойката спрямо картинката. С други думи, в момента е нарисуван с много висока седалка (+10см) и ако тя се смъкне, ще се нормализират донякъде нещата.

Не е висока седалката. Височината на седалката е 0,883*дължината на крака, което в неговия случай е 0,883*74=65,34см. Аз съм го изчертал 655мм. И като цяло седалката би трябвало да е поне на височината на кормилото, а не под нея...
Не съм си правил до сега подобни опити и нямам представа доколко точно е всичко. Ако някой си знае размерите на колелото и неговите собствени, може да ме пробва :popcorn:
Ако уцеля, ще вземам по 20 кинта след това :evil:
Euler

Мнениеот evilzet » Пон Юли 20, 2015 1:06 pm

Прочети пак какво съм написал. Да, начертал си го 655мм, но до оста на централното. Като добавим още 17см за курбела и излиза, че със 74 см крак трябва да покрие 82.5 см, което не е невъзможно ( заради дължината на ходилото), но не е и комфортно.
P.S. Може и ти да си прав, аз съм малко lowrider и затова се плаша от крака каращи в шпиц. Но просто при мен комфорта е при малко по-ниска височина от табличната.
Последна промяна evilzet на Пон Юли 20, 2015 1:22 pm, променена общо 1 път
evilzet

Мнениеот kotseto » Пон Юли 20, 2015 1:11 pm

evilzet написа:Прочети пак какво съм написал. Да, начертал си го 655мм, но до оста на централното. Като добавим още 17см за курбела и излиза, че със 74 см крак трябва да покрие 82.5 см, което не е невъзможно ( заради дължината на ходилото), но не е и комфортно.

Мда, така ще отиде още по-ниско седалката и съответно още по-изправен гърба :)
kotseto

Мнениеот Euler » Пон Юли 20, 2015 2:12 pm

Височината на седалковата тръба е
от оста на средното движение до горния ръб на седалката, като се следва линията на седалковата тръба/колчето.

Не е от най-долната точка на педала...

На картинката, която съм дал е малко кофти нарисувано и може би това ви бърка. Имайте предвид, че височината на чатала (вътрешната височина на крака) не е височината на крака в действителност. Тазобедрената става, в която ства движението е доста по-високо разположена...
Така че показаната височина на седалката е много, много близо до истината, т.к. зад числото 0,883 стоят много измервания и опити.
Euler

Мнениеот overjoyed » Пон Юли 20, 2015 5:56 pm

Euler написа:
edit: ако си го вземеш се снимай или поне кажи дали изглеждаш така на колелото, както предполагам аз :roll2:

няма да изглежда така ;)
в момента нямам аутокад, за да го начертая, но тези 45°са променлива, не са константа, трябва да запазиш 90° за ръцете, а другият ъгъл, колкото се получи, като при велосипедите със задно окачване той винаги е по-малък. (45° е максималният градус за мъже и то само за твърдаци)
Аватар
overjoyed

Мнениеот Euler » Пон Юли 20, 2015 6:32 pm

overjoyed написа:
няма да изглежда така ;)
в момента нямам аутокад, за да го начертая, но тези 45°са променлива, не са константа, трябва да запазиш 90° за ръцете, а другият ъгъл, колкото се получи, като при велосипедите със задно окачване той винаги е по-малък. (45° е максималният градус за мъже и то само за твърдаци)

Не съм съгласен....
Основната точка е седалката, защото тя е сигурна и построена. Зависи само и единствено от дължината на крака.
При зададена точка за кормилото (тук може да се варира, защото по зададената геометрия от спецификацията тя не е точно определена) се построяват две окръжности.
Едната е с радиус дължината на торса и център, който също варира. От изчертаната позиция може да се измести до 5-6см назад.
Другата е с център кормилото и радиус зависещ основно от сгъвката в ръцете. Аз съм го приел, че ръката е сгъната 10%. Дори да е опъната на 80% пак не излиза
Прикачам ПДФ с изместен таз назад и ръце сгънати на 80% (т.е. 46см) и лапа 120мм

няма как да запазя 90° м/у ръцете и торса, геометрично е невъзможно построението...
Прикачени файлове
Nerve Al+kotseto (2).pdf
(70.93 KiB) 81 пъти
Euler

Мнениеот overjoyed » Пон Юли 20, 2015 8:58 pm

сега гледам размерите и ... малко ми е странно ръцете да са 61см, аз съм доста по-ниска и моите ръце са по-дълги ... условието е грешно според мен :D представям си, как изглежда човек с ръце, които му стигат до кръста - торс 71см, ръце 61см , няма как да е вярно :magnify:
Аватар
overjoyed

Мнениеот penmark » Пон Юли 20, 2015 9:24 pm

Гледам, че на Рам 29 инчовите рамки са подходящи за случая. С ниска седалкова тръба и дълга ефективна. Като видях заглавието, първо за тях се сетих понеже скоро ги разглеждах.
Аватар
penmark

Мнениеот Euler » Вто Юли 21, 2015 7:55 am

overjoyed написа:сега гледам размерите и ... малко ми е странно ръцете да са 61см, аз съм доста по-ниска и моите ръце са по-дълги ... условието е грешно според мен :D представям си, как изглежда човек с ръце, които му стигат до кръста - торс 71см, ръце 61см , няма как да е вярно :magnify:

виж в картинката на CANYON как се мери дължината на ръцете. Моите са даже по-къси, така че да не се обиждаме :agree:
Euler

Мнениеот Euler » Вто Юли 21, 2015 7:56 am

penmark написа:Гледам, че на Рам 29 инчовите рамки са подходящи за случая. С ниска седалкова тръба и дълга ефективна. Като видях заглавието, първо за тях се сетих понеже скоро ги разглеждах.

29-ките не са за нашия ръст...
Euler

Мнениеот kotseto » Вто Юли 21, 2015 10:31 am

Ами всъщност днес си взех втора ръка точно 29-ка, така че явно има достатъчно ниски дори и при тях :)

Благодаря за помощта, беше ми много полезно и определено научих много. Надявам се за други също да е била полезна темата.
kotseto

Мнениеот Euler » Вто Юли 21, 2015 10:33 am

супер, я кажи или покажи какво си взе :)
Euler

Мнениеот kotseto » Вто Юли 21, 2015 1:16 pm

Колето е Giant Trance X 29er.

снимки - надявам се да има скоро :)
kotseto

Мнениеот White Rider » Вто Юли 21, 2015 2:40 pm

Euler написа:29-ките не са за нашия ръст...

Хм, аз съм точно 170 см висок и в момента съм на косъм от поръчване на RAM HT2 29". До сега съм се качвал на 2-3 29-ки, но все са били с големи рамки и дълги лапи, и стоя малко смешно на тях. Надявам се, че "S" размер ще е като за мен.
Дайте акъл.
White Rider

Рейтинг: 1200

Мнениеот kotseto » Вто Юли 21, 2015 2:58 pm

Отиди и пробвай, РАМ в магазините бол :)

можеш да им се обадиш предварително по телефона да питаш дали имат размери
kotseto

Мнениеот White Rider » Вто Юли 21, 2015 3:05 pm

Точно там е проблема, че никъде няма HT2 29". От 2 месеца насам RAM нямат налични рамки размер М, има само S, но магазините не ги зареждат, защото S-ките са трудно продаваеми и така не мога да изпробвам нищо подходящо. За Варна става въпрос.
White Rider

Рейтинг: 1200

Мнениеот kotseto » Вто Юли 21, 2015 10:11 pm

Ако не можеш да пробваш, втория най-добър вариант е да питаш някой, който го е правил ;)

За съжаление аз не мога да ти помогна, но мисля че Admin е горе-долу с твоите размери и е тествал това колело. Има го в секцията "Изпробвано" в сайта.
kotseto

Мнениеот Euler » Сря Юли 22, 2015 9:11 am

White Rider написа:
Euler написа:29-ките не са за нашия ръст...

Хм, аз съм точно 170 см висок и в момента съм на косъм от поръчване на RAM HT2 29". До сега съм се качвал на 2-3 29-ки, но все са били с големи рамки и дълги лапи, и стоя малко смешно на тях. Надявам се, че "S" размер ще е като за мен.
Дайте акъл.

Аз пролетта си купих новото колело и тогава се чудих кой от трите размера да си избера. 29-ката отпадна първа.
Ако искаш и теб мога да те сложа на някое колело. Дай размерите на колелото и твоите. За сега услугата е FREE ;)
Euler

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри