Минимално допустина дебелина на дисковете?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Минимално допустина дебелина на дисковете?

Мнениеот alexmitev » Пет Окт 17, 2025 4:09 pm

Bi11y написа:
При по-голям радиус на диска се налага да стискаш по-малко . Стискаш повече когато прегряват накладки(най-вече) и дисковете . Много по-лесно се дозира силата с по-голям диск .

С колко пръста стискаш спирачките - аз не разбрах каква марка/модел са ?

Спирачките са SRAM Guide 2 RSC. Винаги спирам само с показалеца и не съм усетил спирачната сила да намалява при дълги спускания.
Но сега се замислих, че винаги ме боли десният показалец и това май е заради по-малкия заден диск :dontknow:
Отделно, че свърши значително по-бързо от предния...
Може би има смисъл да пробвам с 203 отзад, разликата е 20 грама само, но рамката е Pulse QRS - оригинално за 140см диск отзад. Не знам дали ще мога да сложа чак 203, доста приставки ще трябват...
"Фиксираната (заварена) седалка на ST 530 S остава неподвижна при каране.
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Рейтинг: 1338

Мнениеот alexmitev » Сря Ное 05, 2025 12:33 pm

Pr3d4t0R написа:Субективно е това - със сигурност Шиманските в по-малко ход на лостчето достигат до 70% от макс спирачната им сила. За някои това ги прави твърде хапливи, други (като мен) им допада. Аз лично минах от Saint с XTR лостче без ServoWave на Hayes Dominion - наистина лостчето им се оперира изключително леко и се дозират линейно, като са мощни минимум колкото Сейнт.

Доколкото разбирам, май няма разлика в силата на спиране спрямо SLX/XT от една страна и Deore, че дори и по-евтините модели BR-MT520 и BR-MT420 от друга. И понеже намерих комплект BR-MT420 за 90 евро без ServoWave, както и BR-M6120 за 140 евро със ServoWave, имам няколко върпроса:

1. в крайна сметка ServoWave предимство или недостатък е или е субективно? Ако "хваща" толкова бързо, това не е ли проблем при стръмните спускания?
2. липсата на врътка за регулиране на хода на лостчето (reach adjust) без инструменти фатална ли е? Имам предвид, че ако не прегряват, не би трябвало да се налага да регулирам хода на лостчето в движение? (на SRAM-ските ми се налага постоянно - като ги напече слънцето или в края на спускането стават по-твърди и се налага да приближавам лостчето)
3. има ли реална полза от накладки с радиатори? На по-евтините не могат да се сложат по спецификация, но на практика могат да се сложат от Saint :)

Това видео е доста интересно, според него по-евтините са дори по-добри от XT :dontknow:
Планинският велосипед ST 530 S се продава със звънец, фар и стоп, светлоотразители на каплите и педали."
alexmitev

Мнениеот Alexi » Сря Ное 05, 2025 12:42 pm

абе тя една спирачка не е само сила на спиране .. при Шимано всеки клас си има някакви подобрения - рийч без инструмент ,байт пойнт при ХТ ,по високите класове ползват и по хубави маркучи ,банджо ,както и керамични бутала..мт420 скоро слагах на велосипед - мен не ми допада спирачката ,по нищо не се усеща че е 4 бутална не спира дори на нивото на двубутален СЛХ
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот alexmitev » Сря Ное 05, 2025 1:06 pm

Alexi написа:абе тя една спирачка не е само сила на спиране .. при Шимано всеки клас си има някакви подобрения - рийч без инструмент ,байт пойнт при ХТ ,по високите класове ползват и по хубави маркучи ,банджо ,както и керамични бутала..мт420 скоро слагах на велосипед - мен не ми допада спирачката ,по нищо не се усеща че е 4 бутална не спира дори на нивото на двубутален СЛХ

И тук има reach adjustment, но е с инструмент. Bite point adjustment при Shimano май никога не е работел :) Най-важната разлика май са керамичните бутала, не знам доколко са фактор?
alexmitev

Мнениеот alexmitev » Сря Ное 05, 2025 2:08 pm

alexmitev написа:И тук има reach adjustment, но е с инструмент. Bite point adjustment при Shimano май никога не е работел :) Най-важната разлика май са керамичните бутала, не знам доколко са фактор?

Както и ServoWave. Може ли някой, който е карал с и без ServoWave да сподели впечатления в кой случай модулацията е повече? :)
alexmitev

Мнениеот Alexi » Сря Ное 05, 2025 3:03 pm

ако под модулация разбираш да стискаш със всички сили че да спреш - без сервоуейв е повече :D
Аватар
Alexi

Мнениеот alexmitev » Пет Ное 07, 2025 11:22 am

Alexi написа:ако под модулация разбираш да стискаш със всички сили че да спреш - без сервоуейв е повече :D

Нали усилието при максимално спиране с и без ServoWave е едно и също? ServoWave помага само да се стигне по-бързо контактът с накладките?
alexmitev

Мнениеот Alexi » Пет Ное 07, 2025 11:36 am

не това е невярно .. сервото спира повече понеже лостчето има по голям механичен леверидж ( който отделно се увеличава при потъване на лостчето )
Аватар
Alexi

Мнениеот alexmitev » Чет Ное 20, 2025 12:09 pm

alexmitev написа:
Pr3d4t0R написа:Zitto floating дисковете са им доста добри.

Като гледам, имат и доста реплики като Snail, IIIPRO, ZRACE, BUCKLOS и т.н., които визуално поне са 1:1. Избрах една от алтернативните марки, да видим какво ще дойде :)

Сложих диск 203 отзад и положението е доста по-добре, помага ми да спирам по-леко и с предната спирачка и натоварването на предната гума е по-малко при спускане.

Проблемът с диска на ZRACE е, че след първото спускане измерих дебелината и като цяло е 1.8мм, но има места, на които е 1.3мм :banghead:
Което значи, че общо взето трябва да го хвърлям? Ако се счупи, предполагам че ще се счупи именно в най-тънката част и тези 1.8мм в дебелата част не ми помагат...
alexmitev

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Ное 20, 2025 1:01 pm

Пробвай с рекламация да ти пратят нов.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот alexmitev » Чет Ное 20, 2025 1:17 pm

Pr3d4t0R написа:Пробвай с рекламация да ти пратят нов.

Минаха 15-те дни за рекламация :) Интересното е, че имам и един нов немонтиран, при него измерих 1.5mm на някои места!
alexmitev

Мнениеот Bi11y » Чет Ное 20, 2025 11:23 pm

Дай някакви снимки да ги видим какво преставляват въпросните дискове ...
Bi11y

Мнениеот Alexi » Чет Ное 20, 2025 11:24 pm

нормално за китайски дискове .. то даже се усеща биене от тази разлика в дебелината
Аватар
Alexi

Мнениеот evilzet » Нед Ное 23, 2025 12:08 am

Е стига де, как са успели да постигнат такива разлики, нали ги секат от един лист. Това е плашещо, ако е истина.
evilzet

Предишна

Назад към Веломеханик