motomarzel написа:Тук е добре да се вземе предвид и разхода - курбелите с външни лагери са по-скъпи, а лагерите за тях са си консуматив, износват се доста бързо.
За такъв тип велосипед, аз бих предпочел средно на квадрат - по-евтин курбел и средното е по-дълговечно.
motomarzel написа:Не бъркай Powerspline (ISIS) с квадрат...
Има качествени средни на квадрат, които струват 10-15 евро и издържат (поне) 15-20000км. Курбелите на квадрат също са значително по-евтини.
alexmitev написа:ОК, проучването ми за различните "стандарти" (или по-правилно да кажа "маркетингови капани"!) за BCD за road курбелите на Shimano установи, че положението, както и очаквах, е пълна кочина... Имат 110BCD симетричен и асиметричен вариант, като и за двата няма 34Т овална плоча... Така че явно ще трябва да се ориентирам към MTB курбел.
alexmitev написа:Доколкото знам...
motomarzel написа:Ако решиш да запазиш курбелите, с които вече си свикнал и имаш в момента - ново средно струва под 20EUR:
motomarzel написа:Да, по-тежко е в сравнение със системата с външни лагери, но пък курбела е по-лек.
motomarzel написа:Системата с интерфейс Square taper (квадрат) се използва за велосипеди вече повече от 100 години, като дори в момента над 90 процента от велосипедите в световен мащаб се произвеждат с такъв тип интерфейс.
Влез в някой магазин на Байк Център или Драг и няма да намериш и едно колело със средно на квадрат (освен някое детско 18" или 24" под 200 евро).motomarzel написа:Препоръчах ти тази система, тъй като приложението и велосипеда който посочваш, предполагат по-непретенциозна употреба, следователно системата трябва да е евтина за поддръжка и надеждна.
motomarzel написа:Относно овалните плочи, ето едно интерено видео, което се надявам да ти е полезно (аз лично бих си спестил разхода)
https://www.youtube.com/watch?v=jtJ7eIyqQ0E
motomarzel написа:П.П. Когато някой се опитва да ти помогне и да бъде полезен с познанията си, е добре да се държиш по-учтиво - никой във форума не ти е длъжен с нищо!
Bi11y написа:Най-добрия вариант за твоя случай е курбел Shimano FC-M670 или FC-M780 3x ,стандарт BCD 104 ,и слагаш плочата на средна позция което ти дава 48.8мм линия на веригата. За този стандарт има много видове евтини плочи в алито стартиращи от около 10Е - аз имам 48Т овал за единия ми крубел FC-M780 3x 170 mm . (имам доста курбели![]()
![]()
).
alexmitev написа: и пак ще се получат 42.8мм, но това е доста по-скъпо решение.
Bi11y написа:При 11 скоростна касета се ползва 49 мм линия на веригата (SRAM , SHimano) при 142/135 заден хъб. При 12 скорости се ползва 52 мм линия на веригата (SRAM, Shimano) при 148 мм хъб. Защо си се захванал с 42.8 мм - мисля ,че геометрично средата на 11 скоростна касета се пада при 46 мм линия на веригата .
Bi11y написа:При SHimano 2x Road линията на веригата се води 44.5 мм - това е виртуалната средната позиция между 2-те плочи на курбела .

alexmitev написа:Road отпада като вариант заради невъзможността да се намери овал на 110BCD в ценовия диапазон под 100$
Bi11y написа:alexmitev написа:Road отпада като вариант заради невъзможността да се намери овал на 110BCD в ценовия диапазон под 100$
Мога да ти продам комплект 2х11 употребявани 52/36 на Absolute Black - цена малко над средата от сумата ти по-горе
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта