Transalp

Форум за обикновените карания в тесен приятелски кръг или пък такива, в които основната цел е човек да си намери компания за 1-2 дни. Хората, членуващи в клубове или неформални групи, също могат да публикуват индивидуални карания в случаите, когато не става дума за обичайните разходки с други членове на групата.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Transalp

Мнениеот Сашо » Чет Дек 31, 2009 10:11 pm

Наскоро ми попадна картата на Transalp Изображение и много се вдъхнових да въртя по Алпите това лято. Ако някой е карал по тия места може ли да сподели впечатления ? А има ли ентусиасти за там ? 20-на дни по 70-80 км черни пътища на ден... Не става въпрос за състезанието, а само за трасето. А ето и снимки от маршрута: http://picasaweb.google.de/BIKE.Transalp.2009
Изображение
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Re: Transalp

Мнениеот тучо чучо » Пет Яну 01, 2010 1:53 pm

Питай Уоутър, той е карал на състезанието, може да сподели мнение. Въпреки че го нарече TransAsphalt Chalenge. ;)
Аватар
тучо чучо

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Пон Яну 04, 2010 12:12 am

тучо чучо написа:Питай Уоутър, той е карал на състезанието, може да сподели мнение. Въпреки че го нарече TransAsphalt Chalenge. ;)

в алпите има каране колкото щеш ... не е казано да е точно по маршрута на състезанието. Той най вероятно не е нито най приятния, нито най красивия. Има си гайдове с GPSтракове и софтуер за планиране с въведени 100цити отсечки и маршрути. Взимаш един такъв, сядаш, планираш, заделяш по 60-80евро на ден + пътни и отиваш да караш. Трябва да помислиш и за връщането от Италия обратно в немско. Спи се по принцип в долината в хотелчета (кои стават за байкъри също пише във въпросните гайдове). Може и на хижи, но не е по ефтино.
Трябва много качествена екипировка. Т.е. лека и ефекасна. С повече от 7-8кг. багаж не е препоръчително да се тръгва.
Трябва байк в иделано състяние и от товя страна нужната физическа и психическа подготовка за 2000+ метра денивилация на ден с дъъъълги изкачвания и последващи дъъълги каменисти спускания.
Темата "прекосяване на Алпите" е една от най търканите в немските МТБ-форуми. Ако разбираш немски има да четеш колкото време имаш ...
Има и много фирми организиращи турове с водач, хотел, бус за на връщане, резервни части за из път и тн.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот vlassadar » Вто Яну 05, 2010 12:42 pm

тучо чучо написа:.... Уоутър, ..... го нарече TransAsphalt Chalenge. ;)

E това ме накара да разгледам снимките, че иначе не исках да се зарибявам с красоти по това време. Ама той много точно го е нарекъл - явно така многократно се улеснява поддръжката на цялото състезание а и не би било толкова масово ако е в стил Велорали Черни връх ама 8 дена.
Идеята за каране из Алпите може и да е добра, щом има толкова инфо, може да се намерят добри варианти за човешко но и интересно каране.
В който случай мога да си вдигна джелезото 17 кила и да си карам с него. Техническото му състояние не ме плаши, а лятна къмпинг екипировка може да се сведе до 1 кг (което ще компенсира тия излишни кг), така че ще останат пътните и храната на място. Може пък и да стане нещо, кой знае
Аватар
vlassadar

Мнениеот outfaced » Вто Яну 05, 2010 1:55 pm

vlassadar написа:Идеята за каране из Алпите може и да е добра, щом има толкова инфо, може да се намерят добри варианти за човешко но и интересно каране.
В който случай мога да си вдигна джелезото 17 кила и да си карам с него. Техническото му състояние не ме плаши, а лятна къмпинг екипировка може да се сведе до 1 кг (което ще компенсира тия излишни кг), така че ще останат пътните и храната на място. Може пък и да стане нещо, кой знае

Аз принципно съм го мислил, но за сега има някои по близки и по ефтини алтернативи :)
Някой ден обаче може и на Алпи да се ходи. Всеки ден сам за себе си се прави без проблем, но зора е че е 7+ дена според маршрута с общо 15-20хил.м. денивилация.
Малко по "човешка" алтернатива от към натоварване е да се връткат турове около езерото Лаго ди Гарда (http://travel.pop.bg/article6936.html) в Италия или из Доломитите в Австрия. Там вече си си на хотел и според кефа си избираш маршрути.
Понеже споменаваш къмпинг екипировка ... почти никой не къмпингува на Трансалп. Едно, че никой не му се носи нищо повече от най необходимите дрехи и тулчета, пък какво остава за къмпинг екипировка (за под 0 градуса с евентулано сняг) и другото, че в Алпите не е като да може да се къмпингува на много места - забранено е почти навсякъде извън къмпингите, а те са долу в долините и не са много. Където ги има не са и много по ефтини от ефтин хотел.
Последна промяна outfaced на Вто Яну 05, 2010 1:58 pm, променена общо 2 пъти
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Сашо » Чет Яну 07, 2010 3:07 pm

Благодаря ви за коментарите и информацията ! Вече се стягам сериозно за Алпите.
В картата, която съм показал по-горе, има много непавирани пътища в целите Алпи, класифицирани по степен на трудност. В конкретния пример става въпрос за маршрут Easy Rider със сравнително малка денивелация за Алпите. Това би ми позволило да си мъкна бивачната екипировка без големи трудности. Къмпингуването на повечето места е забранено, но доколкото разбрах "никой нищо няма да ти каже, стига да не правиш простотии". Под простотии се разбира и паленето на огън... До 0 градуса мога да пренощувам с чувал, термобельо и поларче, а ако е по-студено и влажно може и на хотелче...
Относно транспорта до там - цената на двупосочния билет с автобус до Залцбург е 255 лв. За вътрешнодържавните автобуси няма проблем с качването на колелцето, надявам се да е така и за чужбинските... ако не става има и други варианти...
Надявам се някой да клъвне и да покараме заедно по Алпите това лято... Междувременно ще дебна темата и ще си стягам колелото за дълъг път... :D
Аватар
Сашо

Мнениеот joropc » Чет Яну 07, 2010 4:51 pm

Сашо написа:.... Къмпингуването на повечето места е забранено, но доколкото разбрах "никой нищо няма да ти каже..

Грешно!
Изключено е да спиш на неопределени за къмпингуване места в Алпите и да нямаш проблеми!!
И за кога го плануваш...? ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Сашо » Чет Яну 07, 2010 5:33 pm

Нямам нищо против да спя и на места, определени за къмпингуване, стига да са ми на път.
Горният цитат го четох в един пътепис на моторджии. Едни приятели също ми разправяха, че са нощували под звездите, но бивака са си правили по тъмно и сутрин рано са потегляли ... После ще пиша тук как е в действителност. :)
Мисля, че юли е най-подходящо за каране.
Аватар
Сашо

Мнениеот PtD » Чет Яну 07, 2010 6:45 pm

А какви дъждове праскат в Алпите... И как изневиделица започват... :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Сашо » Съб Яну 09, 2010 10:03 pm

Даа, труден е животът на планинския колоездач ...
Иначе аз съм пещерняк и хич не ми пука от вода, горе-долу ето така сме там долу :D :

Изображение
Аватар
Сашо

Мнениеот vlassadar » Вто Яну 12, 2010 11:32 am

Значи пещерняците сме двама :) Не че обичам да се кисна така, но ако се налага...
Може и да измислим нещо, но като спомена денивелация, вече не ща да си представям голямото желязо там горе. Тук по нашите планини ти излиза душата, а за там... Но има време засега
Аватар
vlassadar

Мнениеот Сашо » Вто Юли 13, 2010 1:59 pm

В петък заминавам за Алпите да карам. На който му се идва да казва тук или на 0877 07 26 05.
Аватар
Сашо

Мнениеот kapitanblood » Вто Юли 13, 2010 2:44 pm

Сашо написа:В петък заминавам за Алпите да карам. На който му се идва да казва тук или на 0877 07 26 05.

Много ми се ходи,да видя тези красоти,ама пусто няма време и пари. :banghead:
На теб ти желая,едно незабравимо изкарване,само хубаво време и много снимки да направиш за такива като мен.
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот THEZOGGO » Вто Юли 13, 2010 3:18 pm

kapitanblood написа:
Сашо написа:В петък заминавам за Алпите да карам. На който му се идва да казва тук или на 0877 07 26 05.

Много ми се ходи,да видя тези красоти,ама пусто няма време и пари. :banghead:
На теб ти желая,едно незабравимо изкарване,само хубаво време и много снимки да направиш за такива като мен.

:agree: :agree: :agree:
Само хубави моменти, хубаво време, положителни емоции и безаварийно каране.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот edinmilion » Вто Юли 13, 2010 5:20 pm

Сашо, успех и приятни емоции ти пожелавам. Един приятел тръгна за Алпите вчера (12-ти юли, понеделник) и вече е без телефон, остави си го преди да тръгне. Но ще му пратя мейл ако има начин и го провери от някъде да ти се обади, не вярвам да е дръпнал много напред тъй като и той си носи всичко необходимо на дисагите :D
Каква ще е връзката с теб след като напуснеш страната?
edinmilion

Мнениеот Сашо » Вто Юли 13, 2010 6:03 pm

Ха, интересно. Мерси за информацията, edinmilion ! Имейла ми е [email protected] , изпрати му го, ако има начин. Много ще се радвам, ако покараме заедно.
Ще си нося лаптопче, така че ще има връзка с мен. Ако не ме мързи може да си направя един Биг брадър и тук. :D

Ще тръгвам от Австрия - Залцбург или Вила.
Аватар
Сашо

Мнениеот Сашо » Сря Юли 21, 2010 1:01 pm

Вече се отмъкнах в Австрия и утре ще съм в Залцбург. Намерих си "виенско колело" и успехно му сложих дисагите на Стилиян. Спя по островите на Дунав, зареждам си ток от шлеповете и се правя на турист... Ето малко снимчици:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Сашо

Мнениеот Vikingonbike » Сря Юли 21, 2010 1:17 pm

От сърце се радвам за начинанието ти :agree:
Даже малко ти завиждам ;) Успех и безаварийно!!!
КМЯ!
Аватар
Vikingonbike

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юли 21, 2010 1:17 pm

Браво!
Стискам палци за хубаво време и безаварийно каране. :beer:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот sto100jan » Сря Юли 21, 2010 8:22 pm

Е , геносе Занде , ду бис вундербар :bowdown:
Виена , а ? :clap:
Велобалкантурист
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот Сашо » Пон Авг 09, 2010 12:26 am

След точно 3 седмици се прибрах от Алпите. Мога да се похваля с големи успехи като пълна обиколка на Австрия, прекосяване на Алпите от север на юг, изкачих 3 190 метра надморска височина, бях при най-големия глетчер в източните Алпи и видях най-високия връх в Австрия - Гросглокнер 3 798 м. Разбира се не на всякъде с колело. :)

С цел да се крия от непрестанните дъждове (на два пъти ме застига и сняг) спах на интересни места - на островите по Дунав, в една нива, на детска пързалка, къщурка на лифт за сено, навес за дъски, информационен център в планината и може би най-екзотичното - в хранилка за елени. :)

Мармотите наистина съществуват и са доста симпатични същества. Стоят изправени на два крака и си свиркат силно.

Много се зарадвах, че всички в Австрия карат колелета. Видях хиляди ентусиасти с водоустойчиви дисаги, обикалящи цяла Европа. Почти всички си карат с каски и много хубава екипировка. Отделили са си хората по няколко хиляди евро и си се радват на отпуската, лятото и на карането в планината. Спят си в хубавите хотелчета и си хапват в малки ресторантчета, но не знаят какво изпускат с бивакуването на диво...

По-натам в темата ще сложа освен снимки и картини, защото край Залцбург към мен се присъедини една хубава художничка (там си зарязах и колелото), която получи вдъхновение от Алпите и сега ги рисува...

Който не дойде да не съжалява много, защото до година пак ще се кара на там, но вече с по-ясна програма, маршрут, време, финанси и пр.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Сашо

Мнениеот THEZOGGO » Пон Авг 09, 2010 10:21 am

Браво! Страхотно! :agree: :^: :bowdown:
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот Sartor » Пон Авг 09, 2010 4:45 pm

Евала! Юнаци! :clap:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот sto100jan » Чет Авг 12, 2010 10:25 pm

Сашо написа:
Много се зарадвах, че всички в Австрия карат колелета. Видях хиляди ентусиасти с водоустойчиви дисаги, обикалящи цяла Европа.

Тия па .... Нищо не разбират !
Требва раница с камила и место за 2 резервни гуми , а не дисаги . :nono:
А и требва да се ходи нависоко и да се спуска в ниското същия ден , иначе не е както требе - ако земеш да ходиш с преспиване , къде отиваш , едва ли не ... :nono:
А , и сигурно карат 28 цолови колела- пак нищо не става от тия - :nono:
Истинското колело требва да е Драг 26" или най-ного РАМ , пак 26" , или каквото и да е , но 26" !
И не знаят , че велосипедизъма е най-вече матриялна част - главини , декланшори , централни , и особено гуми !!!
Къде са тръгнали да обикалят , а не знаят каква марка им е на курбела средното ? , или на седалката колчето ?
Велобалкантурист
Аватар
sto100jan

Мнениеот frantishek » Съб Авг 14, 2010 4:19 pm

Ееее браво сашо! :bowdown: Добре дошъл на българска територия. :clap:
И защо си заебал художничката сама а? :smash:

А оти па ако разполагаш с пари да не си с маркова екипировка и оборудване?! що се възмущавате на такива?! :dontknow:
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот sto100jan » Пон Авг 16, 2010 8:45 pm

франтишек написа:

А оти па ако разполагаш с пари да не си с маркова екипировка и оборудване?! що се възмущавате на такива?! :dontknow:

Възмущавам се на тия , дето само за екипировка и оборудване моабет праат , а не можеш да ги накараш да покарат над 10 километра .
Велобалкантурист
Аватар
sto100jan

Мнениеот Сашо » Чет Мар 03, 2011 10:14 pm

joropc написа:...
Изключено е да спиш на неопределени за къмпингуване места в Алпите и да нямаш проблеми!!
...

Нямах никакви проблеми с дивото къмпингуване.
Реших да сложа още няколко снимки от Алпите, които направих миналата година. Това лято се стягам да карам по Карпатите. Планувам да вляза в Румъния през Видин и от там на запад по Дунав след около 1-2 дни да стигна в Карпатите. После по планината... Та ако някой го вдъхновява идеята да заповяда да покараме заедно. :beer: Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Сашо

Мнениеот neilor » Съб Мар 05, 2011 1:55 pm

Ееее.... блазе ти Сашо...
Това лято имам и други оферти, но идеята за каране и къмпингуване в Карпатите ми се струва много примамлива...

А, и да спомена, че пещерняците тук сме трима. :)
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот kojota » Пет Мар 18, 2011 10:25 am

Завид, завид - поздравления ! Благородно завиждам :blush:
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот joroto » Пет Апр 08, 2011 8:56 pm

Евала и от мен! Аз имах шанса да обикалям тиролските Алпи миналото лято. Нямаше проблеми с къмпингуването, както беше написано някъде в постовете. Аз стартрах от Инсбрук с велосипеда, преминах прохода Кютай (2020м), пътувах два дни по поречието на р. Йоц, минах през Зьолден, прохода Тимелсьох (oк.2600m), Италия през доломитите до Верона, после се върнах през прохода Бренер обратно в Инсбрук. Пътуването ми беше около две седмици. Беше лудо! Бих отишъл пак!
joroto

Рейтинг: 1205

Следваща

Назад към Индивидуални карания