Изкривен спирачен диск

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Изкривен спирачен диск

Мнениеот spirov92 » Чет Апр 29, 2010 2:48 pm

Здравейте, имам проблем. Задната гума се беше разхлабила и се откачила и като се опитах да я наместя видях че спирачния диск е така изкривен, че гумата няма начин да се завърти. Явно от откачената гума тежестта ми е паднала върху диска.
Махнах диска, колкото да мога да стигна до вкъщи.

Вкъщи увих диска с една фланелка и сложих върху него няколко блока итонг (трябва да са тежали към 10 кила общо) и седнах отгоре, оправи се малко, но още има към 7мм изкривяване в единия край.

Пробвах и да използвам една отвертка като лост, внимавайки да не надраскам диска, но и това не става.

Накратко-Помощ, кво да правя?
spirov92

Рейтинг: 2000

Re: Изкривен спирачен диск

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Апр 29, 2010 3:12 pm

Не мисля, че имаш голям избор при отклонение от 7 мм. Пробвай да го монтираш обратно и тогава да го изпарвиш с отверка. По-вероятно е обаче да се наложи да купиш нов диск, защото при такова голямо отклонение вероятността да го изправиш равномерно е минимална. Ама знае ли човек, пък и ако не стане просто го хвърляш.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот spirov92 » Чет Апр 29, 2010 3:16 pm

NovemberCharlie написа:Не мисля, че имаш голям избор при отклонение от 7 мм. Пробвай да го монтираш обратно и тогава да го изпарвиш с отверка. По-вероятно е обаче да се наложи да купиш нов диск, защото при такова голямо отклонение вероятността да го изправиш равномерно е минимална. Ама знае ли човек, пък и ако не стане просто го хвърляш.

ми не пречи да опитам, пък и в момента нямам пари за нов диск, пък и не знам да се продава само диска и ще трябва и машинката да сменям.
spirov92

Мнениеот bikerider » Чет Апр 29, 2010 3:29 pm

spirov92 написа:Накратко-Помощ, кво да правя?

Стоманата на дисковете е жилава, така че продължавай с отверката, докато го изправиш колкото да влезе в апарата. Оттам нататък - спирай яко до червено... лека полека ще се изправи сам. Препоръчвам ти отверка с голямо рамо, за да не се налага да напъваш... да не стане още по-весело :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот spirov92 » Чет Апр 29, 2010 4:19 pm

bikerider написа:

Стоманата на дисковете е жилава, така че продължавай с отверката, докато го изправиш колкото да влезе в апарата. Оттам нататък - спирай яко до червено... лека полека ще се изправи сам. Препоръчвам ти отверка с голямо рамо, за да не се налага да напъваш... да не стане още по-весело :)

мда, предположих. сложих диска и го накривих колкото да се върти гумата и поне малко да спира, дано с времето се оправи. Наистина дано, защото сега нямам пари за нов :)
spirov92

Мнениеот pe60t0 » Чет Апр 29, 2010 5:09 pm

:offtopic: отверТка
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот papi007 » Чет Апр 29, 2010 5:15 pm

Но имай на предвид че ако все пак се търка в накладките, ще ги износи и тях. И в последствие ще купуваш диск И накладки.
Дано не стане така де, но си имай едно на ум .

Best wishes, papi007 :wavey:
Аватар
papi007

Мнениеот bikerider » Чет Апр 29, 2010 5:21 pm

papi007 написа:Но имай на предвид че ако все пак се търка в накладките, ще ги износи и тях.

Крайно невероятен сценарий. Изхабявал ли си накладки от въртене?
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Апр 29, 2010 5:31 pm

bikerider написа:

Още не сме чули какъв е дискът и каква е спирачката :) Щото задна...до чевено... :dontknow:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот papi007 » Чет Апр 29, 2010 5:33 pm

На едно нощно каране един от карачите се натресе в друг... Диска му застана почти на 90 градуса, (една ламаринена ASHIMA ако не ме лъже паметта). Изправихме го колкото от дианабад да стигнем до центъра да пием бира, като не твърдя че диска бе прав, но поне гумата се въртеше. На другия ден човека каза че едната му накладка е била много изядена... Повече не съм го виждал, но във форума се подвизава хато ХристоС. . А иначе съвсем лека кривинка няма проблем. Аз така карам със 180-ка диск отпред и нямам проблеми.

:offtopic: Въпреки че има друго странно явлениев предната спирачка, което немога да си обясня.. Като изляза от вкъши , първите 2-3 спирания са супер зле като сила на спирачката, после горе-долу се оправя... ХТ с Rhyno накладки... Обезвъздушил съм го перфектно. Раздвижвах и буталцата. И немога да си го обясня... Отзад съм със съшите накладки , но с LX, и си я има силата, така че отхвърлям теорията че работят при определена температура :dontknow:

@charlie - качваш се някъде на планина, пускаш първа предавка и надолу въртиш на педали.... Естествено караш на спирачка. Ако накладките са нови органични, се чудиш дали си сгазил лайно някъде :rofl: Пък диска... може и да стане желания цвят (:
Аватар
papi007

Мнениеот spirov92 » Чет Апр 29, 2010 5:49 pm

Мерси на всички за отговорите :) ще покарам няколко дни така и ще видя дали ще се оправи.
:offtopic: а въобще може ли да се нагорещят до червено дисковете?

EDIT:а колкото до спирачката и диска-Gatorbrakes. Евтини са, ама пак са по-добри от оригиналните на праисторическия ми байк.
spirov92

Мнениеот bikerider » Чет Апр 29, 2010 6:08 pm

NovemberCharlie написа:Щото задна...до чевено... :dontknow:

Беше метафора :)

@papi007: мисля, че стана недоразумение и то по моя заслуга. Исках да кажа ротора да се изправи с отверка докато започне да звънти, а не да трие непрекъснато, извинявам се за неточния изказ.
Аватар
bikerider

Мнениеот taurus13 » Пет Апр 30, 2010 8:42 am

Изправял съм си диска с клещи - така както е монтиран на колелото.Разбира се, с клещите хващах за паяка, а не за спирачната повърхност. След 10 мин успях да го изправя, до положение в което, почти не опира. След продължителното спускане след това, той съвсем се намести и още се намира на задното ми колело. Диска е Шимано 180ка.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот axelmax » Пет Апр 30, 2010 4:45 pm

с отверка е 100 пъти по-лесно и няма да надереш нищо :agree:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пет Апр 30, 2010 5:16 pm

АДСКИ много зависи как е изкривен ;). При отклонение настъпило след удар в повечето случаи отвертката не може да поправи както трябва нещата ;).
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот axelmax » Пет Апр 30, 2010 8:47 pm

Тогава на преса :agree:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Slav4о0о » Съб Май 08, 2010 10:22 pm

аз пък си оправям диска или с френски ключ или с клещи или с ръка. :popcorn:
Аватар
Slav4о0о

Рейтинг: 951

Мнениеот bikerider » Съб Май 08, 2010 11:15 pm

TeDo_BaPHa написа:АДСКИ много зависи как е изкривен ;). При отклонение настъпило след удар в повечето случаи отвертката не може да поправи както трябва нещата ;).

Чукча писател... ;)

spirov92 написа:Задната гума се беше разхлабила и се откачила и като се опитах да я наместя видях че спирачния диск е така изкривен, че гумата няма начин да се завърти. Явно от откачената гума тежестта ми е паднала върху диска.
Аватар
bikerider

Назад към Общ форум