Съвети при каране при сняг и зимни условия

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Съвети при каране при сняг и зимни условия

Мнениеот рс » Чет Фев 24, 2011 11:54 am

Пример за практическо прилагане на въпросите от темата - http://www.nettavisen.no/nyheter/article3088155.ece
Човекът се е насочил към Полярния кръг в момента.
Изображение
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот s1m3on » Съб Фев 04, 2012 4:45 am

Като за първа година каране на сняг , тези съвети са ми много от полза, наистина благодаря на всички ви. :praying:
Аватар
s1m3on

Рейтинг: 1437

Мнениеот TTT15 » Съб Фев 04, 2012 6:48 am

най най задължително ръкавици ма да топкят, после грайфер и смъкваме седалката,че като поднесе крачето да подпре,а като падна не боли много ,и се пак не се спускам мега засилен , и не завивам рязко, и рохкавия сняг мн поднася,ако е добре отъпкан може скоростно,ако е лед полека
карам с гума WTB 2.5 70% граифер от пред и 2.35 kenda 100% грайфер отзад и така 2-ра зима не скучая ,но не виждам други,само 1 път видях некъв със шосейно колелце,но не за кеф ами по работа до супермаркета :crazy:
hardcore biker on steroids
kona stinky primo+fox vanilla R+RS lyric 2step air 160mm
ipod nano 8gb + hardcore,gabba,trash metal,goa trance
Аватар
TTT15

Рейтинг: 1168

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Нед Фев 05, 2012 1:51 am

Няколко реда научени от 3 години опит:

Гуми с възможно по-дълбок и назъбен грайфер, ако е по-разреден - ще се самопочиства, което е плюс.
Гуми с възможно по-широк балон и минимално налягане, по-голяма контактна повърхност - по-добре.
Караме седнали, на по-ниски предавки и плавно прилагане на сила върху педалите !
Боравим нежно със спирачките, внимаваме да не ги блокираме върху лед.
Сред настилките най-отвратителна е кишата, даже леда е по-караем, а снега си е чисто удоволствие.
Ползваме протектори ! Най вече каска и наколенки, ако не друго - пазят топло, което е много важно за коленете !
От екипировка най-добре да не се пести, водо/ветро/студоустойчиви дрехи, обувки и ръкавици, най-добре мембранести (да пропускат потта)! Маската за лице също ще спести много течове !
Преди/след каране щедро намазваме изложените на сол и влага компоненти с антикорозионни смазки ! По-честата профилактика е неизбежна...

И накрая - каааааране му е майката !
Зимата е прекрасен сезон да потренирате своите падания, поне предимно са на меко :D Не го пропускайте !
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот cholla » Нед Фев 05, 2012 4:51 pm

@pc за полярните области при зимни условия си има спец разработени колелца, с които живота е по-лесен - Fat Bikes с гуми от порядака на 3.5" до 4" широчина и механични спирачки. Всичко тръгва от Аляска преди около 10-15 години, когато местен агент пригодява колелото си за дългите зими. Големите гуми набират огромна популярност по света и се карат не само на сняг. Spread the fat bikes love ;)

При снежни фиести освен закопчан за педалите слагам си слагам и велкро на ръкохватките :eyebrow:
cholla

Рейтинг: 2000

Мнениеот konopr » Пон Фев 06, 2012 5:39 pm

още малко за зимното от моята камбанария:
- тежестта малко по назад отколкото през лятото, защото при повече тежест напред, човките стават доста често явление.
- при потегляне или нанагорнище да се ползват по високи предавки отколкото при потегляне или същия наклон през лятото - така е малко по трудно, но е доста по-лесно отколкото да се буксува на място на по-ниска предавка.
- като се окаже човек върху гладък лед - без резки движения и спирания, може и леко да се ускори (но много плавно), понеже по-високата скорост пази по добре правата линия.
- както вече е споменато в темата трябва да се кара без паника и със спокойствие, към това бих добавил оптимистична нагласа, особено когато се минава през ледени набраздени участъци с лъскави ледени бабуни :D
- при температури по-ниски от -8 -9 градуса, да се забърза рибаунда на вилката или шока, лично при мене вилката доста повече се влияе от шока.
- когато измръзна пръстите на ръцете си бъркам в гащите и се хващам за бедрата за 2-3 минути, малко тъпо беше когато седейки в тази поза до мене спря патрулка и ме попита дали всичко е наред, ама върши работа :D
- за тези от София - веднъж седмично пускане от Алеко за допълнителна тренировка - пътеката към Драгалевци е най-утъпкана
- носете си маска, в случай, че завали сняг, че направо не се гледа понякога
- внимтелно със спирачките, особено предната
:beer:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот APD » Сря Фев 08, 2012 2:23 pm

Моят съвет за каране през зимата - не падайте.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Yavkata » Сря Фев 08, 2012 3:30 pm

APD написа:Моят съвет за каране през зимата - не падайте.

Е пък ти, че ма ли по хубав и подходящ сезон за падане?
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот dary96 » Сря Фев 08, 2012 5:29 pm

По-подходящ сезон за падания няма,
затова се възползвайте,да се "научите"да падате по-безболезнено
Луд умора няма,само се поти!!!
08 осем 594 едно 596
Аватар
dary96

Рейтинг: 1193

Мнениеот darkside » Пет Фев 10, 2012 7:54 pm

Кажете как се справяте с заледяването на декланшора. Напредвам в карането върху сняг и лед, ама като ми замръзне декланшора- голям зор на голяма плоча нагоре баира.Сега се сещам че бих могъл да го увия с една торбичка там където е подвижната му част.
Изображение
Изображение
Иначе два уиндстопъра един върху друг, гамаши върху летни шпайкове,якенце-като за дъжд,ръкавички, очила и нямаш проблем.
darkside

Рейтинг: 1270

Мнениеот cholla » Нед Фев 12, 2012 3:35 am

Хм, интересно. Досега не ми е замръзвал така. Пробвай да му гресираш осите и пружината така че да не влиза водата. Почисти и смажи добре водачите на жилото.

Аз на последното каране се сблъсках с др проблем - замръзнали накладки :roll2: имам една идея, но пък сняг няма за теста да е...
cholla

Мнениеот zafirovp » Пон Фев 13, 2012 5:24 pm

Не увивайте нищо по декланшорите. Много се мъчих да си предпазя моя от мръсотия, но най-добре е по-честа профилактика.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот darkside » Пон Фев 13, 2012 11:56 pm

Не става въпрос за профилактика.То се профилактира особено зимата след всяко каране.
Ако температурата навън е минус два-три градуса и е слънчево на места снега се топи и минавайки през такива локвички гумата хвърля вода върху декланшора, който съответно замръзва.Дерайльора не замръзва -защото по-често се ползва.
И докато се усетиш- си си сингъл спийд :D
darkside

Рейтинг: 1270

Мнениеот krach » Нед Фев 03, 2013 9:54 am

Зимата в БГ не е проблем карането. Дори миналата зима само Февруари не карах и то заради едно затопляне и последващо застудяване - леда става на стъкло. Единственото ми зимно падане в града беше именно точно след едно затопляне и после застудяване. Без да разбера паднах на дясно и се удари от ляво, не знам как стана номера. През останалото време нямаш никакви проблеми. Дали е минус 5 или минус 25 е едно и също.
Проблемите които съм имал са предимно със страничното подхлъзване за което просто трябва да усетиш на къде те носи.
С подходящи гуми по фирнован сняг нямаш никакви проблеми даже е кеф да караш.
За екипировката, аз използвам едни шушлеков (тефлонов-така пише на етикета) панталон които се разкопчава от глезена до коляното и от кръста пак почти до коляното и спокойно мога да го нахлузя върху каквито и дрехи да е, това когато вали и е гнясано. Когато е само гнясано си слагам гети които да ми пази крачолите от мърляне (все пак не може да ходя като свиня на работа). Наколенките ги използвам когато е или много студено (както беше отбелязано - топлят) или когато има много много лед.
За главата под каската задължително шапка (от главата се губи най - много топлина от цялото тяло) Ако не шапка то поне лента (синузита си е е*ал майката).
За чистенето си трябва...лугата и ситната кал направо разказва играта и като добавиш замръзването става зимна приказка.
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот zImage » Нед Фев 03, 2013 11:36 pm

Със Schwalbe Ice Spiker Pro се кара перфектно по всякакъв лед :D
При мен проблемът е замръзващият преден декланшор :dontknow:
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот galio » Пон Фев 04, 2013 8:54 am

zImage написа:Със Schwalbe Ice Spiker Pro се кара перфектно по всякакъв лед :D
При мен проблемът е замръзващият преден декланшор :dontknow:

тоя проблем си го реших като спрях да сменям скорости :) карам на 32 зъба, другите два венеца си замръзват и толкова. отзад минах само на един венец 18 зъба и експлоатацията стана безпроблемна :)
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот Slade » Пон Фев 04, 2013 9:09 am

Купих си една балаклава на Vaude и установих, че топли страхотно - леденият вятър и студът не се усещат с нея. Изработена е от много мек полиамид, който топли като полара, но е и доста еластичен. Тънка е и не пречи на каската. Аз лично знам каква мъка е синузитът и в никакъв случай не искам да се повтаря.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот galio » Пон Фев 04, 2013 11:36 am

Slade написа:Купих си една балаклава на Vaude и установих, че топли страхотно - леденият вятър и студът не се усещат с нея. Изработена е от много мек полиамид, който топли като полара, но е и доста еластичен. Тънка е и не пречи на каската. Аз лично знам каква мъка е синузитът и в никакъв случай не искам да се повтаря.

От три месеца не излизам без балаклава, може да се навива и като шапка. Ползвам и гети с гор-текс, така стигам сух и без да се мърлям в офиса.
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот zImage » Вто Фев 05, 2013 10:38 am

Карам с едни гумирани панталони, които слагам върху дънките и стигам перфектно чист/сух в офиса. Ето тези B'Twin "Rain Overtrousers 5" от декатлон: http://www.decathlon.co.uk/rain-overtro ... 29813.html
Въпреки че са гумирани, в големия студ и с по-полека карана няма проблем с изпотяване. Като се стопли ще видим...
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Предишна

Назад към Общ форум